INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
2021 / 11 / 05
Kezdőlap > Hírek > Tolóajtó alumíniumból 1.

Tolóajtó alumíniumból 1.

Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.

Alumínium nyílászárók családi házakra történő kiválasztása azért is gondosságot igényel, mert a telepített homlokzati ablakok, ajtók és üvegfalak sok esetben egy vagy több tolórendszer elemeiből, vagy azokba integrálva épül. Ezt a fa- vagy műanyag gyártók, kereskedők nem is nagyon értik, hiszen ott a nyílászáró rendszerek között nincs átjárás. Itt a cél nemcsak a nagy üvegpanelek fogadása és szükség szerinti cseréjének lehetősége, hanem azok elmozgatása is, méghozzá a legnagyobb, akár kritikus méretekben.

 

Alumínium toló rendszerek fajtái működési elv szerint

 

Az alaprajzilag egyenes és tört vonalú mozgatható üvegfal rendszerek legegyszerűbb ugyanakkor legtágabb csoportja a tolóajtó rendszerek. A toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített, legtöbbször két vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket ebbe a tokba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva, szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot. Fontos jellemző, hogy az elmozgatható üvegpanelek magasságváltozás nélkül kefén, görgőpárokon csak egy meghatározott irányba tolhatók el kézi vagy motoros működtetéssel. A mozgatás típusát, valamint az alkalmazott csúsztatási mechanizmus kiválasztását a hőtechnikai igény és a szárnysúly határozza meg.

 

Alumínium tolóajtó vasalat – görgő nélkül csúszó szárny

 

A kellemesebb téli időjárású helyeken (pl. Európa mediterrán régiója), ahol az éves fagyási ciklusok száma csekély, elég az egy- vagy kétrétegű üvegezés. Amennyiben a megrendelő nem igényel nagy szárnyfelületeket, ott elég a kefés egyszerű csúszó mechanizmus. Magyarországon erre az egyetlen bevált hely a gyorséttermek autós kiszolgáló falfülkéin elhelyezett tolóablakok, máshová a hazai kb. 160 fagyási ciklus nem teszi lehetővé a jégképződés és szélzárás figyelmen kívül hagyását. A görgő nélkül csúszó szárny vasalatának kezelőszerve egy kicsi filigrán fogantyú (kívül és belül) vagy egyéb szárnyra simuló kezelőkar. Már sok esetben használunk a tolószárny teljes magasságába nyúló, fogantyúnak kiképzett oldalsó alumínium szárnyprofilt, ekkor már csak a reteszelő mechanikát telepítjük és működtetjük külön. Gyártható és telepíthető saroksorolt kivitelben, de nem minden rendszer támogatja a sarkon felnyíló szárnyak verzióját, amikor is a teljes sarok átjárhatóvá válik oszlopok és akadály nélkül.

 

A tokkeretbe integrálható:

 • Télikert szellőztető rendszer elemei

 

A tokkeretbe nem integrálható:

 • Alumínium bejárati ajtó nyíló kivitelben
 • Pivot bejárati ajtó
 • Alumínium ablak
 • Alumínium erkélyajtó
 • Alumínium szellőzőszárny
 • Függönyfal kapcsolatra nem fejlesztett termék.

 

Alumínium tolóajtó vasalat – görgőkön futatott tolószárny

 

Reynaers Hi Finity

Schüco ASS 77 PD

Itt már komolyabb szél- és vízzárási követelményeknek is meg kell felelni, hiszen ez már a nagyok versenypályája. Műanyag membrános kefetömítések, szigorúbb mérettartások, nagyobb inerciák jellemzők e toló verzióra. A szárnyak súlya akár az 1000 kg-ot is meghaladhatja, nyilván ehhez méretezett, kellő vízelvezetéssel bíró alsó tokra és alátámasztásra is szükség van. A mozgó üvegpanelek a szárnyak aljába integrált (cserélhető) görgőpárakon vagy fordítva, az alsó megvezető sínbe épített egy- vagy többsoros görgőkön mozdulhatnak el. A szárnyak csak egy meghatározott irányba tolhatók el kézi vagy motoros működtetéssel. Falba tolható verzió is építhető belőle. A görgőkön futatott szárny vasalatának kezelő szerve lehet fogantyú (kívül és belül) vagy egyéb szárnyra simuló reteszelő mechanizmus. Néhány rendszer esetén a motoros szárnyak is tolhatók kézzel, ugyanis szabadonfutó motorral húzottak (áramszedős szigetüzemű motorral vagy bordásszíjjal), ilyen esetben is használunk fogantyút. Sok esetben használunk a tolószárny teljes magasságába nyúló, fogantyúnak kiképzett oldalsó alumínium szárnyprofilt, ekkor már csak a reteszelő mechanikát telepítjük és működtetjük külön. Gyártható és telepíthető saroksorolt kivitelben, szinte minden rendszer támogatja a sarkon felnyíló szárnyak verzióját, amikor is a teljes sarok átjárhatóvá válik oszlopok és akadály nélkül. Sarokfelnyíló megoldás közkedvelt ebből, sokszor alkalmazzuk itthon is.

 

A tokkeretbe integrálható:

 • Télikert szellőztető rendszer elemei
 • Alumínium bejárati ajtó nyíló kivitelben
 • Pivot bejárati ajtó
 • Alumínium ablak
 • Alumínium erkélyajtó
 • Alumínium szellőzőszárny
 • Függönyfal kapcsolatra integrált és ráfejlesztett termék

 

Alumínium tolóajtó vasalat – levitáló tolószárny

 

Ez a termékkör gyakorlatilag a görgőkön csúsztatott tolószárny minden jellemzőjével megáldott üvegfalrendszer, de itt a görgők biztosította eltolási lehetőséget egy elektromágnes segítségével, a mágnesvasút elvével megegyező módon oldjuk meg. Csak egy meghatározott irányba tolhatók el a szárnyak kézi vagy motoros működtetéssel, az elektromágnes működésbe lépése után. Már folynak a kísérletek az ilyen mechanizmussal, de a legnagyobb gondot az üvegpanelek nagyon vékony (napvédelmét és/vagy üvegházhatást generáló, hőszigetelést javító) bevonat sérülései jelentik, ugyanis a fémbevonatok foltosodnak az elektromágnes hatására. Otthonokban élő kisállatokra jelentő biológiai veszélyről nincs tudomásunk, de elképzelhető. Saroksorolt kivitelről nem tudunk. Applikálható kiegészítőről rendszermegoldás hiány miatt felesleges beszélni, nincs.

Következő cikkünkben az emelő-toló, bukó-toló rendszer ismérveit taglaljuk.

Tolóajtó alumíniumból 1.
01
00
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
TovábbiHírek
01
020
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel-napelem
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Budapest-bauhaus-modern-house-render-pic
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Ziszidisz-Nikosz-Etna
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 10 / 21
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panoramic
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2023 / 06 / 12
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2019 / 11 / 28
dubai-the-city-of-superlatives
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior-6
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben