INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Tolóajtó alumíniumból 1.
2021 / 11 / 05

„Tolóajtó alumíniumból 1.”

Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.

Alumínium nyílászárók családi házakra történő kiválasztása azért is gondosságot igényel, mert a telepített homlokzati ablakok, ajtók és üvegfalak sok esetben egy vagy több tolórendszer elemeiből, vagy azokba integrálva épül. Ezt a fa- vagy műanyag gyártók, kereskedők nem is nagyon értik, hiszen ott a nyílászáró rendszerek között nincs átjárás. Itt a cél nemcsak a nagy üvegpanelek fogadása és szükség szerinti cseréjének lehetősége, hanem azok elmozgatása is, méghozzá a legnagyobb, akár kritikus méretekben.

 

Alumínium toló rendszerek fajtái működési elv szerint

 

Az alaprajzilag egyenes és tört vonalú mozgatható üvegfal rendszerek legegyszerűbb ugyanakkor legtágabb csoportja a tolóajtó rendszerek. A toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített, legtöbbször két vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket ebbe a tokba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva, szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot. Fontos jellemző, hogy az elmozgatható üvegpanelek magasságváltozás nélkül kefén, görgőpárokon csak egy meghatározott irányba tolhatók el kézi vagy motoros működtetéssel. A mozgatás típusát, valamint az alkalmazott csúsztatási mechanizmus kiválasztását a hőtechnikai igény és a szárnysúly határozza meg.

 

Alumínium tolóajtó vasalat – görgő nélkül csúszó szárny

 

A kellemesebb téli időjárású helyeken (pl. Európa mediterrán régiója), ahol az éves fagyási ciklusok száma csekély, elég az egy- vagy kétrétegű üvegezés. Amennyiben a megrendelő nem igényel nagy szárnyfelületeket, ott elég a kefés egyszerű csúszó mechanizmus. Magyarországon erre az egyetlen bevált hely a gyorséttermek autós kiszolgáló falfülkéin elhelyezett tolóablakok, máshová a hazai kb. 160 fagyási ciklus nem teszi lehetővé a jégképződés és szélzárás figyelmen kívül hagyását. A görgő nélkül csúszó szárny vasalatának kezelőszerve egy kicsi filigrán fogantyú (kívül és belül) vagy egyéb szárnyra simuló kezelőkar. Már sok esetben használunk a tolószárny teljes magasságába nyúló, fogantyúnak kiképzett oldalsó alumínium szárnyprofilt, ekkor már csak a reteszelő mechanikát telepítjük és működtetjük külön. Gyártható és telepíthető saroksorolt kivitelben, de nem minden rendszer támogatja a sarkon felnyíló szárnyak verzióját, amikor is a teljes sarok átjárhatóvá válik oszlopok és akadály nélkül.

 

A tokkeretbe integrálható:

 • Télikert szellőztető rendszer elemei

 

A tokkeretbe nem integrálható:

 • Alumínium bejárati ajtó nyíló kivitelben
 • Pivot bejárati ajtó
 • Alumínium ablak
 • Alumínium erkélyajtó
 • Alumínium szellőzőszárny
 • Függönyfal kapcsolatra nem fejlesztett termék.

 

Alumínium tolóajtó vasalat – görgőkön futatott tolószárny

 

Reynaers Hi Finity

Schüco ASS 77 PD

Itt már komolyabb szél- és vízzárási követelményeknek is meg kell felelni, hiszen ez már a nagyok versenypályája. Műanyag membrános kefetömítések, szigorúbb mérettartások, nagyobb inerciák jellemzők e toló verzióra. A szárnyak súlya akár az 1000 kg-ot is meghaladhatja, nyilván ehhez méretezett, kellő vízelvezetéssel bíró alsó tokra és alátámasztásra is szükség van. A mozgó üvegpanelek a szárnyak aljába integrált (cserélhető) görgőpárakon vagy fordítva, az alsó megvezető sínbe épített egy- vagy többsoros görgőkön mozdulhatnak el. A szárnyak csak egy meghatározott irányba tolhatók el kézi vagy motoros működtetéssel. Falba tolható verzió is építhető belőle. A görgőkön futatott szárny vasalatának kezelő szerve lehet fogantyú (kívül és belül) vagy egyéb szárnyra simuló reteszelő mechanizmus. Néhány rendszer esetén a motoros szárnyak is tolhatók kézzel, ugyanis szabadonfutó motorral húzottak (áramszedős szigetüzemű motorral vagy bordásszíjjal), ilyen esetben is használunk fogantyút. Sok esetben használunk a tolószárny teljes magasságába nyúló, fogantyúnak kiképzett oldalsó alumínium szárnyprofilt, ekkor már csak a reteszelő mechanikát telepítjük és működtetjük külön. Gyártható és telepíthető saroksorolt kivitelben, szinte minden rendszer támogatja a sarkon felnyíló szárnyak verzióját, amikor is a teljes sarok átjárhatóvá válik oszlopok és akadály nélkül. Sarokfelnyíló megoldás közkedvelt ebből, sokszor alkalmazzuk itthon is.

 

A tokkeretbe integrálható:

 • Télikert szellőztető rendszer elemei
 • Alumínium bejárati ajtó nyíló kivitelben
 • Pivot bejárati ajtó
 • Alumínium ablak
 • Alumínium erkélyajtó
 • Alumínium szellőzőszárny
 • Függönyfal kapcsolatra integrált és ráfejlesztett termék

 

Alumínium tolóajtó vasalat – levitáló tolószárny

 

Ez a termékkör gyakorlatilag a görgőkön csúsztatott tolószárny minden jellemzőjével megáldott üvegfalrendszer, de itt a görgők biztosította eltolási lehetőséget egy elektromágnes segítségével, a mágnesvasút elvével megegyező módon oldjuk meg. Csak egy meghatározott irányba tolhatók el a szárnyak kézi vagy motoros működtetéssel, az elektromágnes működésbe lépése után. Már folynak a kísérletek az ilyen mechanizmussal, de a legnagyobb gondot az üvegpanelek nagyon vékony (napvédelmét és/vagy üvegházhatást generáló, hőszigetelést javító) bevonat sérülései jelentik, ugyanis a fémbevonatok foltosodnak az elektromágnes hatására. Otthonokban élő kisállatokra jelentő biológiai veszélyről nincs tudomásunk, de elképzelhető. Saroksorolt kivitelről nem tudunk. Applikálható kiegészítőről rendszermegoldás hiány miatt felesleges beszélni, nincs.

Következő cikkünkben az emelő-toló, bukó-toló rendszer ismérveit taglaljuk.

Tolóajtó alumíniumból 1.
01
00
Tolóajtó alumíniumból 1. - 1
Tolóajtó alumíniumból 1. - 2
További Hírek
01
020
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben