INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Az épület teljes életére tervezünk
2020 / 02 / 10

„Az épület teljes életére tervezünk”

Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.

A cégetek nagyon komplex szemléletűnek tűnik, emellett számos erős hívószó – például BIM-alapú tervezés, innovatív háttér, jövőtudatosság – megjelenik nálatok. Mi a fő vonal és mitől annyira összetett a ti munkátok? 

Komplex szemlélettel dolgozunk: tervezési folyamatainkban mindez együtt működik és ugyanúgy hangsúlyt kap. Kiemelten fontos számunkra, hogy a tervezett épület költségelhető, pontosan számítható legyen, hiszen ezáltal tervezhetővé válik a beruházás. Ehhez a szemponthoz kapcsolódik, hogy később az üzemeltetés során is legyen kéznél egy olyan épületmodell, amin visszakövethetők az eltakart szerkezetek mögötti részek. Az épület teljes életére tervezünk, ami nem áll meg a tervezőasztalnál, sőt még a kivitelezésnél sem, ugyanúgy fontos számunkra, hogy minél könnyebben üzemeltethető is legyen. 

Ezt, hogy lehet elérni?

Komplex szervezéssel és gondos tervezéssel. Minden az igények pontos felmérésével kezdődik, ami persze attól függ, hogy mit is tervezünk – családi házat vagy középületet.

Ezek szerint nálatok a tervezést egy nagyon pontos igényfelmérés előzi meg. Mesélnél erről? 

Magánberuházásoknál a találkozók során konkretizáljuk az építtetővel, hogy mit szeretnének most és a jövőben. Milyen a személyiségük, mentalitásuk, a család többi tagja milyen beállítottságú, vannak-e az átlagostól eltérő szokásaik. Amennyire csak lehet megismerjük őket, ezáltal tudunk nekik olyan otthont tervezni, amiben jól érzik magukat, ami a részükké válik. Ehhez hasonló a középület-tervezés, de ott már a beruházói oldal felkészült, és pontosan tudja, hogy milyen igényei vannak, mit mire szeretne használni, kevesebb az újragondolás.  Ezek lefektetése után a különböző szakági tervezőkkel közösen arra törekszünk, hogy egyedi, élhető tereket biztosító, korszerű, jövőbe tekintő épületet alkossunk. 

Nemcsak a tervezésben, hanem a kivitelezésben is részt vesztek. Mennyire egyedi, hogy a teljes folyamatot végigkövetitek? 

Szerintem nagyon hasznos és egyedi. Segítjük a kivitelezőnek megérteni a tervezett épület miértjét, tervezői művezetést vállalunk, lebonyolítással is foglalkozunk. Így próbáljuk elősegíteni, hogy az az épület valósuljon meg, amiért oly sokan annyi időn keresztül dolgoztak. A kivitelezéseken szerzett tapasztalataink már egyből be is épülnek a következő tervezési feladatba, így folyamatosan fejlődünk. Fontos számunkra, hogy az általunk tervezett épületek költség oldalról is reálisak legyenek.  Ebben nagy segítség a BIM: megmodellezünk olyan szerkezeteket is, amik nem feltétlenül látszók, így ezek után precízebb költségbecslés adható.

Kisebb projektek esetén, ha megvan a terv, utána részt vesztek a megvalósítást végző szakemberek kiválasztásában?  

Amennyire az időnk és a kapacitásunk engedi, részesei maradunk a folyamatnak, van, hogy a lebonyolítást is vállaljuk: a szakemberek felkutatását, kivitelezők pályáztatását, velük való kooperációt egészen addig, amíg át nem adják a kulcsot a megrendelőnek. 

A KAV-val egy villaépület kapcsán kerültetek szakmai kapcsolatba. Miben különleges ez a projekt? 

Ez a budai villaépület egy három éven át tartó tervezési folyamat részeként megvalósuló projektünk. Nyeles telken, utcától védetten, erdős hegyoldalban, szép tájban helyezkedik el a különleges villa. A tervezés során arra is törekedtünk, hogy a tölgy- és gesztenyefákat megóvva tervezzük és helyezzük el az épületet. Komoly kihívás volt összehangolni a megrendelő klasszikus megjelenésű épületigényét a mai kor modernebb szájízével, építész-tervezői szempontokkal, műszaki háttérrel. Attól vált egyedivé, hogy meg kellett találnunk azokat a megoldásokat, ahogy a mai kor technikai vívmányait a klasszikussal ötvözni tudjuk. Műszakilag mindent tudjon az épület, de ne keltsen high-tech látszatot. 

Ezt, hogy lehet megvalósítani? Hogy fér össze a klasszikus a modernnel? 

Rengeteg tervezéssel, a végletekig minden részletet kitalálva. Már a tervezés alatt végig konzultáltunk mindent a szakemberekkel – a nyílászáróktól kezdve az árnyékolástechnikán, fűtésen, gépészeten, elektromos vezérléseken keresztül mindent.

Milyen szempontok vannak egy ilyen tervezési folyamatban?

Szerintem a pontos igényfelmérés után egy értékrendszer felállítása szükséges, hogy előre láthatók legyenek azok az elvárások, amik miatt kompromisszumokra lesz szükség. Meg kell találni azt a közös metszetet, ami a tervezőknek és a megrendelőnek még együtt elfogadható. Technikai tudásban éppúgy, mint esztétikumban.

Nyílászárók szempontjából mi valósul meg? 

Alumínium szerkezetű nyílászárókat terveztünk, mert időtálló, minőségi szerkezeteket szerettünk volna.  Az árnyékolástechnika és az okos ház vezérlés is fontos szempont volt. Ezek kombinálásával szerintünk sikerül úgy személyre szabni az épületet, hogy a lakói is élvezni fogják. Egy-két nagyobb függönyfalfelületet és többosztatú, klasszikus jellegre emlékeztető nyílászárókat terveztünk, amik a felkerülő világos kőhomlokzattal letisztult formát kölcsönöznek a villának. 

Hogy találtatok rá a KAV-ra és milyen volt velük a közös munka?

A generálkivitelező ajánlotta a KAV-ot, mert rendszeresen együtt dolgoznak, és nagyon megbízható, precíz cégnek tartja őket. Nagyon jó benyomást tettek ránk, nagyon örültek a terveinknek, de ők is szerették volna megnézni, hogy van-e olyan javaslatuk, amivel még jobb eredményt érhetünk el esztétikailag, vagy műszakilag. Naprakészek és a jövő megoldásait osztották meg velünk. 

Azt a fajta egyedi szemléletet, ahogy ők dolgoznak, mennyire lehetett beilleszteni a ti munkafolyamataitokba? 

Nagyon izgalmas és tanulságos volt az együttműködés.  A közös munka megmutatta, hogy minél hamarabb érdemes bevonni a kivitelezői oldalt a tervezés folyamán a konzultációkba. Sokkal nagyobb, specifikusabb tudással rendelkeznek az adott területre vonatkozóan, hiszen mi építészek nagyon sokféle irányba kell, hogy figyeljünk.  

Tervezői oldalról mit vártok el ma a nyílászáróktól?

Szerintem nagyon fontos elemei az épületnek.  Hosszútávon, több tízéves távlatban is műszakilag kifogástalannak kell lenniük. Természetesen a megfelelő karbantartásra is időt kell szánni, az alumínium nyílászárók ezen a téren jobbak, mint a műanyag vagy a fa. Fontos szempont az is, hogy minél rejtettebbek legyenek azok a komfortnövelő extrák, amikkel már fel lehet vértezni a nyílászárókat, ilyen például a vasalatba rejtett motor, a nyitásérzékelő, de fontos a biztonsági vasalat és üvegezés is. 

Egy nagyobb léptékű beruházáshoz képest milyen más szempontok jönnek be a családi házaknál a nyílászárók esetében? 

Mindkettőnél nagyon fontos a műszaki háttér, de emellett az esztétikai megjelenés talán még hangsúlyosabb a családi házaknál. Itt az egyedi igények feltérképezése kifejezetten fontos, előkerülhetnek olyan szempontok, amikre a tervezés elején nem is gondoltunk. Az emocionális döntések gyakoribbak, a nagyobb beruházásoknál az üzemeltetési szempontok és a bekerülési költség általában sokkal kötöttebb. 

Ha a KAV-ra ha visszatérünk, neked személy szerint milyen volt velük a munka?

Megnyugtató volt egy olyan csapattal dolgozni, akinél a szakmai tapasztalatból kifolyólag éreztem, hogy pontosan tudják, mi miért lesz a jó megoldás. Együtt megtaláltuk a minden szempontból tökéletes, nem is annyira kompromisszumos megoldást. 

Az, hogy ennyire sokféle folyamatot vállaltok ebben az építészirodában, az milyen fajta felkészültséget és háttércsapatot igényel? 

A TSPC ma a legnagyobb magyar generáltervező cég: szaktudásunk összeadódik és közös értékhalmazt képez, amit utána akár egy családi ház, akár egy nagyobb beruházás eredményeibe fordíthatunk. Piacvezetők vagyunk BIM-technológiában és ez mára stabil szakmai hátteret ad minden projektünkhöz. Csapatszervezésben egyedi rendszert alakítottunk ki, és a hatékonyságnövelés a projektek és a csapatmunka szintjén is hangsúlyos célkitűzésünk.

Szerző
Magócsi Anikó
Az épület teljes életére tervezünk
01
00
Az épület teljes életére tervezünk - 1
Az épület teljes életére tervezünk - 2
További Hírek
01
020
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2019 / 08 / 07
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2023 / 04 / 26
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben