INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
2020 / 02 / 10
Kezdőlap > Hírek > Az épület teljes életére tervezünk

Az épület teljes életére tervezünk

Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.

A cégetek nagyon komplex szemléletűnek tűnik, emellett számos erős hívószó – például BIM-alapú tervezés, innovatív háttér, jövőtudatosság – megjelenik nálatok. Mi a fő vonal és mitől annyira összetett a ti munkátok? 

Komplex szemlélettel dolgozunk: tervezési folyamatainkban mindez együtt működik és ugyanúgy hangsúlyt kap. Kiemelten fontos számunkra, hogy a tervezett épület költségelhető, pontosan számítható legyen, hiszen ezáltal tervezhetővé válik a beruházás. Ehhez a szemponthoz kapcsolódik, hogy később az üzemeltetés során is legyen kéznél egy olyan épületmodell, amin visszakövethetők az eltakart szerkezetek mögötti részek. Az épület teljes életére tervezünk, ami nem áll meg a tervezőasztalnál, sőt még a kivitelezésnél sem, ugyanúgy fontos számunkra, hogy minél könnyebben üzemeltethető is legyen. 

Ezt, hogy lehet elérni?

Komplex szervezéssel és gondos tervezéssel. Minden az igények pontos felmérésével kezdődik, ami persze attól függ, hogy mit is tervezünk – családi házat vagy középületet.

Ezek szerint nálatok a tervezést egy nagyon pontos igényfelmérés előzi meg. Mesélnél erről? 

Magánberuházásoknál a találkozók során konkretizáljuk az építtetővel, hogy mit szeretnének most és a jövőben. Milyen a személyiségük, mentalitásuk, a család többi tagja milyen beállítottságú, vannak-e az átlagostól eltérő szokásaik. Amennyire csak lehet megismerjük őket, ezáltal tudunk nekik olyan otthont tervezni, amiben jól érzik magukat, ami a részükké válik. Ehhez hasonló a középület-tervezés, de ott már a beruházói oldal felkészült, és pontosan tudja, hogy milyen igényei vannak, mit mire szeretne használni, kevesebb az újragondolás.  Ezek lefektetése után a különböző szakági tervezőkkel közösen arra törekszünk, hogy egyedi, élhető tereket biztosító, korszerű, jövőbe tekintő épületet alkossunk. 

Nemcsak a tervezésben, hanem a kivitelezésben is részt vesztek. Mennyire egyedi, hogy a teljes folyamatot végigkövetitek? 

Szerintem nagyon hasznos és egyedi. Segítjük a kivitelezőnek megérteni a tervezett épület miértjét, tervezői művezetést vállalunk, lebonyolítással is foglalkozunk. Így próbáljuk elősegíteni, hogy az az épület valósuljon meg, amiért oly sokan annyi időn keresztül dolgoztak. A kivitelezéseken szerzett tapasztalataink már egyből be is épülnek a következő tervezési feladatba, így folyamatosan fejlődünk. Fontos számunkra, hogy az általunk tervezett épületek költség oldalról is reálisak legyenek.  Ebben nagy segítség a BIM: megmodellezünk olyan szerkezeteket is, amik nem feltétlenül látszók, így ezek után precízebb költségbecslés adható.

Kisebb projektek esetén, ha megvan a terv, utána részt vesztek a megvalósítást végző szakemberek kiválasztásában?  

Amennyire az időnk és a kapacitásunk engedi, részesei maradunk a folyamatnak, van, hogy a lebonyolítást is vállaljuk: a szakemberek felkutatását, kivitelezők pályáztatását, velük való kooperációt egészen addig, amíg át nem adják a kulcsot a megrendelőnek. 

A KAV-val egy villaépület kapcsán kerültetek szakmai kapcsolatba. Miben különleges ez a projekt? 

Ez a budai villaépület egy három éven át tartó tervezési folyamat részeként megvalósuló projektünk. Nyeles telken, utcától védetten, erdős hegyoldalban, szép tájban helyezkedik el a különleges villa. A tervezés során arra is törekedtünk, hogy a tölgy- és gesztenyefákat megóvva tervezzük és helyezzük el az épületet. Komoly kihívás volt összehangolni a megrendelő klasszikus megjelenésű épületigényét a mai kor modernebb szájízével, építész-tervezői szempontokkal, műszaki háttérrel. Attól vált egyedivé, hogy meg kellett találnunk azokat a megoldásokat, ahogy a mai kor technikai vívmányait a klasszikussal ötvözni tudjuk. Műszakilag mindent tudjon az épület, de ne keltsen high-tech látszatot. 

Ezt, hogy lehet megvalósítani? Hogy fér össze a klasszikus a modernnel? 

Rengeteg tervezéssel, a végletekig minden részletet kitalálva. Már a tervezés alatt végig konzultáltunk mindent a szakemberekkel – a nyílászáróktól kezdve az árnyékolástechnikán, fűtésen, gépészeten, elektromos vezérléseken keresztül mindent.

Milyen szempontok vannak egy ilyen tervezési folyamatban?

Szerintem a pontos igényfelmérés után egy értékrendszer felállítása szükséges, hogy előre láthatók legyenek azok az elvárások, amik miatt kompromisszumokra lesz szükség. Meg kell találni azt a közös metszetet, ami a tervezőknek és a megrendelőnek még együtt elfogadható. Technikai tudásban éppúgy, mint esztétikumban.

Nyílászárók szempontjából mi valósul meg? 

Alumínium szerkezetű nyílászárókat terveztünk, mert időtálló, minőségi szerkezeteket szerettünk volna.  Az árnyékolástechnika és az okos ház vezérlés is fontos szempont volt. Ezek kombinálásával szerintünk sikerül úgy személyre szabni az épületet, hogy a lakói is élvezni fogják. Egy-két nagyobb függönyfalfelületet és többosztatú, klasszikus jellegre emlékeztető nyílászárókat terveztünk, amik a felkerülő világos kőhomlokzattal letisztult formát kölcsönöznek a villának. 

Hogy találtatok rá a KAV-ra és milyen volt velük a közös munka?

A generálkivitelező ajánlotta a KAV-ot, mert rendszeresen együtt dolgoznak, és nagyon megbízható, precíz cégnek tartja őket. Nagyon jó benyomást tettek ránk, nagyon örültek a terveinknek, de ők is szerették volna megnézni, hogy van-e olyan javaslatuk, amivel még jobb eredményt érhetünk el esztétikailag, vagy műszakilag. Naprakészek és a jövő megoldásait osztották meg velünk. 

Azt a fajta egyedi szemléletet, ahogy ők dolgoznak, mennyire lehetett beilleszteni a ti munkafolyamataitokba? 

Nagyon izgalmas és tanulságos volt az együttműködés.  A közös munka megmutatta, hogy minél hamarabb érdemes bevonni a kivitelezői oldalt a tervezés folyamán a konzultációkba. Sokkal nagyobb, specifikusabb tudással rendelkeznek az adott területre vonatkozóan, hiszen mi építészek nagyon sokféle irányba kell, hogy figyeljünk.  

Tervezői oldalról mit vártok el ma a nyílászáróktól?

Szerintem nagyon fontos elemei az épületnek.  Hosszútávon, több tízéves távlatban is műszakilag kifogástalannak kell lenniük. Természetesen a megfelelő karbantartásra is időt kell szánni, az alumínium nyílászárók ezen a téren jobbak, mint a műanyag vagy a fa. Fontos szempont az is, hogy minél rejtettebbek legyenek azok a komfortnövelő extrák, amikkel már fel lehet vértezni a nyílászárókat, ilyen például a vasalatba rejtett motor, a nyitásérzékelő, de fontos a biztonsági vasalat és üvegezés is. 

Egy nagyobb léptékű beruházáshoz képest milyen más szempontok jönnek be a családi házaknál a nyílászárók esetében? 

Mindkettőnél nagyon fontos a műszaki háttér, de emellett az esztétikai megjelenés talán még hangsúlyosabb a családi házaknál. Itt az egyedi igények feltérképezése kifejezetten fontos, előkerülhetnek olyan szempontok, amikre a tervezés elején nem is gondoltunk. Az emocionális döntések gyakoribbak, a nagyobb beruházásoknál az üzemeltetési szempontok és a bekerülési költség általában sokkal kötöttebb. 

Ha a KAV-ra ha visszatérünk, neked személy szerint milyen volt velük a munka?

Megnyugtató volt egy olyan csapattal dolgozni, akinél a szakmai tapasztalatból kifolyólag éreztem, hogy pontosan tudják, mi miért lesz a jó megoldás. Együtt megtaláltuk a minden szempontból tökéletes, nem is annyira kompromisszumos megoldást. 

Az, hogy ennyire sokféle folyamatot vállaltok ebben az építészirodában, az milyen fajta felkészültséget és háttércsapatot igényel? 

A TSPC ma a legnagyobb magyar generáltervező cég: szaktudásunk összeadódik és közös értékhalmazt képez, amit utána akár egy családi ház, akár egy nagyobb beruházás eredményeibe fordíthatunk. Piacvezetők vagyunk BIM-technológiában és ez mára stabil szakmai hátteret ad minden projektünkhöz. Csapatszervezésben egyedi rendszert alakítottunk ki, és a hatékonyságnövelés a projektek és a csapatmunka szintjén is hangsúlyos célkitűzésünk.

Szerző
Magócsi Anikó
Az épület teljes életére tervezünk
01
00
az-épület-teljes-életére-tervezünk
az-épület-teljes-életére-tervezünk-2
TovábbiHírek
01
020
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér-interior-night
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Budapest-bauhaus-modern-house-render-pic
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Schuco-aluminium-keret-nelkuli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-toloajto-fuggonyfal-curtain-wall-minimal-exterior
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2022 / 06 / 09
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-ablak-íves-hőhídmentes
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
sandor-fegyverneky
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior-6
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 03
Ádám-István-Alukönigstahl
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Alukönigstahl-alukoenigstahl-ungarn-Eiles-Károly-
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Reynaers-aluminium-emelo-tolo-ajto-ablak-uveg-homlokzat-burkolat-Schlotterer-92Z-Raffstore-zsaluzia-minimal-house-terasz-lepcso-gyep-kert-kulter-exterior
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben