INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
2021 / 10 / 22
Kezdőlap > Hírek > Alumínium nyílászáró családi házra

Alumínium nyílászáró családi házra

A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?

 

Alumínium nyílászárók egykor

 

Alumínium ablak, alumínium ajtó és alumínium tolóajtó szinte „testidegen anyagjelölés” volt egy családi házon még úgy tíz évvel ezelőtt. 2012-ben, éppen a gazdasági válság lecsengési időszakában döntöttük el, hogy valami olyat kell csinálnunk, amivel elsők és egyediek lehetünk. Hazánkban egyedülálló és akkor szinte látnoki módon a KAV új korszakot nyitott a magyar nyílászáró fronton: talán az addigi legbátrabb kereskedelmi lépést tettük meg, amivel a prémium építési piac szembesült. Azt a világot, ami a kommunális építőipari szektor legismertebb fundamentális terméke volt mindig is, az akkor speciális válogatásban és alkatrész összeállítással, egyedi szisztémával és addig nem létező szolgáltatási körrel kínáltuk a prémium családi házat építőknek. Azt gondolhatnák, hogy erre legalább furán reagáltak az építtetők, de nem így volt. Ezek az emberek mindig is az újat keresik, azt a miliőt, amit mások és máshol nem könnyen kaphatnak meg. Ez volt a végletek terméke, az építőanyag világ akkor még iparinak csúfolt fenegyereke, az alumínium keretrendszerű nyílászáró termékkör. Az alumínium rendszergazdák fejlesztői ekkor kezdenek kacsingatni – még csak pilot projekt jelleggel – a privát lakóépületi szektor felé, de még elég esetlenül és tapasztalatok nélkül. A 2010-es évek hozták el a kommunális ingatlanfejlesztők nyomására a komolyabb hőszigetelést, a nagy felületű felnyitást és a kényelmes működtetést szavatoló motorizálás megjelenését. Jó hír volt a felhasználók felé az is, hogy a hagyománnyá vált strapabíróság, egyszerű alkatrészcsere, valamint a beszállítói és utánrendelési folyamatok tisztasága megmaradtak az új fejlesztések során is. Az alumínium függönyfalak, üvegtetők jól kombinálhatók voltak a korábbi fejlesztésű (akkor még 70 mm profilmélységű) emelő-toló ajtókkal és ablakokkal, komoly érveket felsorakoztatva egy-egy anyagkiválasztás alkalmával.

A tolóajtók rendszere leginkább a csúsztatható mediterrán időjárásra méretezett, egyszerű üvegfalatól az emeltebb, ma már megmosolyogtató hőhídmentes emelő-toló ajtókig tartott. Vicces ma forgatni az akkor publikált katalógusokat. A komolyabb hőszigetelésű, három rétegű üvegpanelt mozgatni képes keret nélküli, beépítés után teljesen eltakart tok- és szárnyszerkezetes panoráma rendszerek még csak a tervezőasztalokon és a nyúzópadokon teljesítettek, habár két-három kisebb fejlesztő „aranyáron” már kínált hasonló termékeket Európa nyugati tájain. Az idő tájt a keskeny tok- és szárnyrendszerrel vagy üvegoptikával bíró minimál alumínium szerkezetek még a jövő termékei voltak, a müncheni BAU kiállításon kísérleti szinten egyszer-egyszer már megmutatkozott, de az „alu a kommunális termékkör része” dogmát akkor még nem tudtuk átlépni, erre várni kellett egy pár évet.

 

Alumínium bejárati ajtó volt az első ék a fa nyílászárók hegemóniájában

 

Magyarországon 2012-ben egy igazán prémium családi ház ablakai és tolóajtói fából készültek. Egyszerűen nem volt más alternatíva, az (otthon középkategóriás, nálunk prémium kategóriás) osztrák gyártók elég gyorsan és hatékonyan írták át a magyar tervezők fejében a méretezési és nyitási alapelveket. Ez egyébként ma is okoz nehézségeket. Meglepő, hogy manapság is csodálkoznak egy 10-12m2-es tolószárny vagy a PIVOT (aszimmetrikus forgóajtó) lehetőségén, nem beszélve a kiváló hőszigetelésről vagy a motorizálásról. Mi alusok pedig csodálkozva nézünk a 2400mm-es szemöldök magasságra vagy az egymás mellé tok-tok sorolással illesztett fa erkélyajtókra. Ezeken már sok éve túlléptünk.

Mindössze egy olyan termékkör volt, ahol nem volt egyszerűen lehetősége a fa- és/vagy PVC gyártóknak az alumíniummal szemben: a bejárati ajtó. Magasságban, szélességben, szárnysúlyban, rejtett pántolásban, motorizálásban nem volt ellenfél már akkor sem. A szárnyra ragasztott üveg-, lemez-, vagy homlokzatburkolatok lehetőségével nem tudtak versenyre kelni az osztrák cégek vagy a hazai gyártók. Talán nem is akartak, ki tudja. Egy biztos, az alumínium bejárati ajtó hozta meg a piaci áttörést, az építtetők itt érezték először e különleges fémötvözet kiválóságát.

 

Alumínium bejárati ajtó árak együtt mozognak a piaci igényekkel

 

Az idő múlásával a német ajkú alumínium rendszergazdák végre feleszméltek, hogy itt van egy kihasználatlan szegmens, amit nem szolgálnak ki. A KAV ekkor már évek óta hibridelt, összeollózott és variált rendszereket azért, hogy a megrendelői igényeket kielégítse. A bejárati ajtók mellett a többi homlokzati terület kiszolgálása, a lehetőségek megtalálása is a feladatunk lett. Üvegfalak, tolórendszerek és tetők egy kézben, rendszerben és megjelenésben egyre jobban tetszett az építészeknek és a megrendelőknek egyaránt. Idővel aztán meg is lett az áttörés, a 2017. januári BAU nemzetközi seregszemlén már nagyon otthon éreztük magunkat, ez már részleteiben is a családi ház és az alumínium nyílászárók kapcsolatáról szólt. Elindult e termékkör világhódító útjára a zöld lobby diktálta újrahasznosítás és a domináns üvegfelületek iránti igény közös metszetében. Az alumínium nyílászáró piac pár éves fejlődése során a mennyiségek jelentős növekedése mellett is folyamatosan együtt járt az alapanyag és a gyártási költségnövekedés. A hőszigetelési tudás, az üvegpanel súly és méretkapacitásának növekedése emelte az alumínium ablakokban és tolóajtóban használandó alkatrészek számát, ár-érték jellegét, növelte a fejlesztési költségeket. Ezt minden termékkörben tapasztaltuk és tapasztaljuk napjainkban is, és ennek legjobb fokmérője az alumínium bejárati ajtó. A korábbi egyszerű üvegezett nyíló bejárati ajtó 300.000-350.000 Ft-os anyagköltsége helyett kritikus esetekben akár 1.500.000 Ft-os ár is lehet egy komolyabb ajtóra tűzve. Bár hozzá kell tenni, hogy mást is kapunk, mint a versenytárs (fa vagy PVC) nyílászárók esetében, hiszen ez utóbbi fejlődése az elmúlt hat-hét évben határozottan alulmarad az alumíniumhoz képest a teherbírás, a pántolás, a motorizálás, a tanúsított (hő- és füstelvezető vagy tűzgátló) termékek, az üvegoptika, az aktív világítás, az épületintegráció, az épület-felügyeleti rendszer alkalmasság, vagy akár a filigrán minimál megjelenés terén.

Alumínium nyílászáró családi házra
01
00
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Schüco-alumínium-erkélyajtó-balkon-ajtó-KAV-minimal-house-beltér-udvar-terasz-interior
Schuco-aluminium-bejarati-ajto-szarnyra-lemezelt-faerezet-porszoras-fogantyu-uveg-epiteszet-minimal-house-kulter-exterior
Schüco-alumínium-keret-nélküli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-tolóajtó-szárnyra-lemezelt-bejárati-ajtó-minimal-interior-fogantyú
Schüco-Schueco-PD77-PD75-aluminium-frameless-minimal-keret-nelküli-tolóajtó-nappali-üvegfal-beltér-interior2
TovábbiHírek
01
020
2019 / 01 / 28
Schüco-ASE-67-PD-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-vízszintes-metszet
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 06 / 11
Hégli-Henriette-KAV-Hungária-Iroda-munka-2
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2021 / 09 / 16
leica-3d-szkenner
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
sandor-fegyverneky
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel-napelem
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 06 / 09
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-ablak-íves-hőhídmentes
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2020 / 05 / 27
KAV-OPTIVISION-BROSSÚRA
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2021 / 09 / 17
egyedi-aluminim-ablak-ajto-mfrh-original
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Schüco-alumínium-erkélyajtó-ablak-ü
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Schüco-sonder-egyedi-fejlesztésű-üveg-optikás-alumínium-nyílászáró-optivision-KAV-Hungária-Aluminium-2
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 21
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panoramic
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben