INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-külső-nézet-3
2019 / 03 / 29
Kezdőlap > Hírek > Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot

Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot

Kivételes adottságokkal rendelkező telekre, az ingatlan kategóriáját tekintve azonban viszonylag kis alapterületre tervezték azt a családi házat, amely nemcsak egyedi rácsszerkezetével és hatalmas üvegfelületeivel hívja fel magára a figyelmet, hanem azért is, mert a terek és a funkciók kialakításakor a fő szempont az volt, hogy az egy kerekesszékben közlekedő ember számára is maximálisan használható legyen. A tervezési folyamatról és az épület egyedi megoldásairól Városi Gáborral, a projekt művészeti konzulensével beszélgettünk.

Kifejezetten egy ember igényeire szabva terveztétek ezt a házat. Mik voltak a legfontosabb szempontok a munka során?

A munkára Nagy-Miticzky Szabolcs építésszel lettünk felkérve, ő a tervezője az épületnek. Nem volt könnyű feladatunk, hiszen a tulajdonos egy nagyon igényes megrendelő, aki üzlettársával több, igen magas presztizsű éttermet létrehozott már, s kiváló belsőépítészekkel dolgozik. Tehát nagyon magasak voltak az elvárások, de bízom benne, hogy meg tudtunk felelni ezeknek. Aránylag kis alapterületen valósítottunk meg számos funkciót. A tulajdonos jelenleg kerekesszékben közlekedik, így olyan tereket kellett kialakítanunk, amelyek számára is könnyen átjárhatók. A másik fő szempontunk a természethez való kapcsolódás volt, az ingatlan ugyanis egy csodálatos adottságú, varázslatos panorámával rendelkező telken épül föl. Így a dizájnt is erre hegyeztük ki. Azt is mondhatnám, a ház legfontosabb mondanivalója, hogy kitekintessz az épületből, és látod az egész várost. Az alkotóelemek közül így az ablakoknak van a legnagyobb jelentősége, igazából a nyílászárókra kellett építeni, s azoknak alárendelni a házat. Az egész ingatlan így egy nagyon filigrán, húsz centiméter átmérőjű oszlopszerkezeten áll, hiszen minél kevesebbet szerettünk volna elvenni a látványból. A maximális panorámaélmény miatt, valamint azért, mert a tulajdonos kérése is az volt, hogy ne legyenek falak, csak az utcafronton vannak hagyományos falak. A ház, azon belül is a nappali szint három oldala kizárólag üvegből van.

Volt, ami nehezítette a munkátokat?

Az komplikálta a tervezést, hogy a hivatalos előírások miatt ennél az épületnél kötelező a magastető kialakítása, ami a modern szerkezetekkel nem annyira fér össze. Ennek ellenére sikerült úgy megalkotnunk, hogy egy szabad lebegő fedélszéke van az épületnek. Ez azt jelenti, hogy abba a háromszögbe, amelynél középen meg van emelve a gerinc, be lehet látni. Egy impozáns, 5-6 méter közötti belmagasság alakult ki annak köszönhetően, hogy szabadon van hagyva a háromszög belseje. Ez egy nagyon szép teret eredményezett. Egy Y-alakú ház valósult meg annak következtében, hogy a szerkezet középen enyhén megtörik. Az Y „rövidebb felén” egyébként a konyhafrontok helyezkednek el.

Milyen egyedi megoldások valósulnak meg ennél az épületnél?

Alapjában véve körben üveg az egész épület. Közében egy nagyon elegáns lépcső van, az a magja a háznak. A nappali, a konyha és az étkező a felső szinten helyezkednek el. Ez egy 150-160 négyzetméteres tér egy óriási terasszal, aminek egy nagyon szép vizes blokkja van. A terasz folytatása egy medence, ami nagyon bensőséges, természetes hatást kelt. A tulajdonosnál kiemelt fókuszban van a konyha, hiszen ő nagyon szeret főzni. Így a konyhának nem csak látványosnak kellett lennie, hanem nagyon magas használhatósági funkciója kell, hogy legyen. S a különböző, gasztronómiával kapcsolatos dolgai is kiemelt szerepet foglalnak el az egész projektben.

Az, hogy a tulajdonos kerekesszékes, milyen új fókuszokat emelt be e tervezési folyamatba?

A fő cél az, hogy minden tér és funkció kerekesszékkel is használható legyen, s ehhez nagyon komoly belsőépítész szaktudás is kellett, mi Rőth Renátával dolgoztunk. Belsőépítész oldalról speciális tervezést igényelt, mindent centire pontosan, ergonomikusan kellett meghatározni. A kocsinak minden térben meg kell tudni fordulnia, el kell tudni érnie a dolgokat, a konyhapultnak megfelelő magasságúnak kell lennie. Tehát számos olyan dolog van, amit figyelembe kellett venni. Ez a tervezés minden egyes pontján megjelent, mint kiemelt szempont. Ha belegondolunk, amikor belép a házba a lebegőhídon, neki azon meg kell tudni fordulnia, ki kell tudni nyitnia az ajtót, mozogni kell tudni, mindennek úgy kell működnie, hogy az kézre essen. Minden megoldás számára van optimalizálva. A keret nélküli tolóajtókhoz a Megrendelő kérésére még egy speciális motoros küszöböt is terveztek a KAV munkatársai, szaktudásuknak ebben is nagy szerep jutott.

Ha már megemlítetted a KAV-ot, miért őket választottátok a munkára?

Úgy gondolom, a családi házas méret és a magánprojektek az ő optimális méretük. Nagyon meggyőző volt a szakértelmük és a bemutató tervük. Úgy próbálnak meg technikailag összerakni, s beárazni egy projektet, hogy amiben feltétlenül a csúcstechnológiát kell használni, ott azt választották – adott esetben a drágább megoldásokat –, ugyanakkor próbálnak optimalizálni is, hiszen főleg egy magánháznál a költségvetés nagyon is számít. S ők ezt a két szempontot tökéletesen tudják mixelni. S még egy dolog nagyon fontos volt: amit megterveznek, azt meg is tudják csinálni, s hosszútávon garanciát vállalnak, s üzemeltetni tudnak egy ilyen ingatlant. Biztosak leheltük abban, hogy nem tűnik el a cég. Sajnos nekem volt olyan tapasztalatom, hogy jó áron dolgozó és kiváló referenciákkal rendelkező nyílászárós cégek már nem léteznek. A KAV viszont garanciát vállal, s úgy tűnik, biztos alapokon működik, így ha valamit cserélni, javítani, vagy finom állítani kell, azt meg tudják csinálni.
Nyílászárók kapcsán egyébként nekem mindig az a koncepcióm, hogy nem nagyon szeretem látni a keretet. Tehát mindig sötétet – feketét vagy sötétszürkét – használunk, mert azt akarjuk, hogy optikailag ne látszódjanak. A sötét színű nyílászáró ugyanis slankít, akárcsak a ruhában, s a foltszerű üvegnél eltűnik. Az volt a cél, hogy minél vékonyabb, filigránabb legyen az egész. S ezt ügyesen meg is oldotta a KAV.

Egy dologról még nem beszéltünk, a szinte már névjegyetekké vált, speciális rácsszerkezetről…

A fémszerkezet, ami a többi projektünknél íves formában jelenik meg, itt egy kicsit kilóg a sorból. Ez egy pókhálószerű szerkezet, ami mind a két oldalon a háznak a meghosszabbítása. Az előírások miatt kialakított, nyitott fedélszékes házgeometria folytatása. Fel lett könnyítve, ki van lyuggatva, így alakul ki ez a nagyon finom, pókhálószerű szerkezet. Egyébként sokat kísérleteztünk, hogy milyen legyen a ház. Elsőre fehér volt az ötlet, de most lehet, hogy egy nagyon finom fém színű lemezzel lesz borítva. A rácsszerkezet pedig egy nagyon szép antracit szürke színt kap, s a nyílászárók is ehhez idomulnak.

Egyébként miért vált a névjegyetekké ez a forma és megoldást?

Az első íves házainknál egy fészekszerű motívumot használtunk. Ezeknek a formáknak a legnagyobb jelentősége, hogy a teret virtuálisan meghosszabbítják. Egy nagyon érdekes hatást lehet vele kelteni, ugyanis a ház szinte nincs lehatárolva falakkal a természettől és a környezettől, hiszen a falak helyén is nyílászárók, üvegfelületek vannak. Tiszta üveg az egész, s egy nagy fémszerkezettel optikailag meghosszabbítjuk a teret. Ennek meg lehet az az előnye, hogy nem kell olyan óriási teret fűteni, ugyanakkor a térérzet sokkal „öblösebb”. Ahova a szem belekapaszkodik, amit a tér határának érez, az ki van tolva ezzel a finom pókhálós szerkezettel. Azt is mondhatnám, kicsit beleharap a természetbe, hiszen szinte az összes pókhálós szerkezetünknél megjelennek a növények a szerkezettel összekapcsolódva. Így a ház organikusan kapcsolódik a környezetéhez.

Szerző
Magócsi Anikó
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
01
00
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-belső-nézet-1
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-belső-nézet-1
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-belső-nézet-3
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-külső-nézet-1
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-külső-nézet-2
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-külső-nézet-3
TovábbiHírek
01
020
2024 / 03 / 25
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-emelo-tolo-ajto-minimal-homlokzat-lezervagott-lemez-burkolat-koburkolat-uveg-epiteszet-kert-exterior
Kortárs homlokzat egyedi formanyelven
Mértékletes elegancia. Talán ez a legjobb kifejezés ami eszünkbe juthat e budapesti referenciánkhoz közelítve, mely egy minimalista épület alumínium nyílászárókkal, egyedi homlokzattal és árnyékolással.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2020 / 05 / 27
KAV-OPTIVISION-BROSSÚRA
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
sandor-fegyverneky
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 21
kisber-uzem-kav-hungaria
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2017 / 08 / 02
Vizafogói-Szent-Márton-plébánia-Budapest-Váci-út-KAV-Hungária-segítségnyújtás-rekonstrukció-mérnöki-előkészítés
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-üvegfal-beépítés-munkaközi-állapot-KAV-kivitelezés
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2019 / 01 / 09
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér-interior-night
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben