INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
2023 / 04 / 26

„BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen”

A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési stratégiáját.

 

A Covid miatt sajnos a 2021-es kiállítás elmaradt, így komoly elvárásokkal és még több kíváncsisággal kerestük fel a kiállítók standjait. A németek nem felejtettek el kiállítást rendezni: profi szervezés és kivitelezés mellett „ízlelhettük szakmánk új gyümölcseit”. A jegyvásárlástól a parkoláson keresztül, az ütemesen induló tömegközlekedési kapcsolatokon át egészen a záróra után 10 percen belüli taxihoz jutásig, példaértékű lehet minden magyar kiállítás szervezőjének ez a végeredmény. Így kellene ezt csinálni mindenhol.

 

A ’BAU 2023’ multinacionális építőipari kiállítók standképét és mondanivalóját szinte mindenhol a karbon elleni harc uralta, ennek rendelték alá a kiállított termék- és szolgáltatási struktúrát. A kicsit zajos, néha zavaróan szájbarágós gondolatokat felvonultató kommunikációból azért sok dolog nem tisztult ki a fejemben. Példaként a karbon-lábnyom bányászati-, feldolgozási-, gyártási-, értékesítési-, szállítási-, bedolgozási-, valamint az élettartam folyamatának minden tagját komplexen együtt vizsgáló módszertan hiányát említeném. Mindenki csak a maga reszortját nézi a láncolatban – komolyabb cégeknél az élettartamot is bevonva –, és azon belül mutatja be az eredményeit.  A bányászati és feldolgozási környezeti teher, vagy a gyártóhelyre történő kiszállítási (esetleg beépítési) kibocsájtásokat a legtöbb előállító már nem vizsgálja, vélhetően mert azokat külön-külön vagy velük együtt vizsgálva már nem olyan jó értékek jönnek ki. Valamit csak ér ez az igyekezet, de az elkövetkezendő évek válaszolják meg, hogy ennek 35-130% körüli felárát hajlandó-e a vevő kifizetni. Igen, sok esetben ennyi felára van a karbon csökkentett termékek alkalmazásának a hagyományos gyártmányokhoz képest, bár a szigorodó EU-s környezeti előírások jobb irányba tudnák terelni a multikat. Kíváncsi vagyok a szerződéshiánnyal küzdő és másféléves vesszőfutására készülő hazai magasépítési ipar válaszára ez ügyben, a speciális magyar piacon, ahol csak árat vesznek és nem terméket, de biztosra nem illik fogadni.

 

A 2023-as BAU nem hivatalos standépítési versenyét újra a Schüco nyerte, egy nagyon impozáns, ugyanakkor korábbiaktól eltérő tematikájú kiállítótérrel. A hivatásos ázsiai „ötlet lopók” ugyanis itt szerezték be a licensz nélküli után-gyártási információikat, ezért az idei standon már nem lehetett fényképezhető 1:1 profilmetszetekkel, csak kipróbálható késztermékekkel találkozni. Igaz, ez a veszély majd a tervezői letöltési lehetőségekkel ugyanúgy fennáll, de az időben nyert egérút jelentős előnnyel jár majd egy-egy gigaprojekt ázsiai pályázatánál. Magam is tapasztaltam, hogy néhány YouTube influenszer (nézettségi bajnok) is megirigyelné azt a vizuális és technikai felszerelést, amivel néhány látogató megjelent információt vadászni.

A Schüco standja metszetek nélkül is nagyon informatív és teljeskörű volt, a tapasztalt embertömeg alapján szubjektív véleményem szerint az egyik leglátogatottabb standképet mutatta. Magasházak, nagy kommunális beruházások tervezői és építői jelentős muníciót kaptak fejlesztés fronton, az elemes homlokzatoktól a diagonális homlokzattechnológián át a ma már sajnos népszerű robbanásbiztos függönyfalakig minden látható volt. Tűzgátló termékkör is jelentősen fejlődött, valamint egy új, nagyobb teherbírású és nagy felülettel gyártható motoros tetősíkablakkal is bővült a paletta. Vasalat valamint mozgatási mechanizmus specialistákkal való együttműködésük eredményeképp új ajtó-vasalatok és nyitási módok lettek elérhetők, de a JANSEN acélrendszer gyártóval is töretlen az együttműködés.  Igyekeztek a családi házat építők kedvébe is járni, hiszen az új keret nélküli tolóajtó rendszereik és pivot ajtó megoldásuk mellett a Soreggel és Airluxszal évekkel ezelőtt kezdődött kollaboráció kapcsán is rengeteg új, innovatív terméket állítottak ki. Az újdonságok jelentős része már hónapokon belül rendelhető, így konkurenseik nincsenek könnyű helyzetben.

 

Természetesen elmentünk a hazai piacon legnépszerűbb acél rendszergazda, a JANSEN standját is megnézni, ahol idén nagyon kitettek magukért. Csemegézhettünk az acél függönyfal, az üvegbe épített nyitható ablakok, speciális vasalati megoldások és a keskeny keretrendszeres termékek között. Idén első alkalommal a nagy belső kiállítótér mellett egy kültéri kiállító boxszal is készültek, ahol az ARTE rendszerük lehetőségeit boncolgatták. Komoly meglepetés volt nekem a még fejlesztés alatt álló keskeny keretes acél tolóajtó, igazi hiánypótló termék lehet az európai piacon.

 

A Reynaers Aluminium beszállítónk is jól szerepelt. Standjukon, ahol az új fejlesztések is teret kaptak, nagy volt az érdeklődés. A Hifinity keret nélküli tolóajtó rendszer új kiegészítői mellett láthattuk végre a nagyon sikeres Masterline Patio emelő-toló ajtórendszer motoros verzióját is, de helyet kapott a felfelé toló motoros ablakuk, amit szakmai szlengben csak „guillotine” ablaknak nevezünk. Láthattuk a KAV által gyártott pivot (aszimmetrikus tengelyű) bejárati ajtójuk mindkét verzióját, mi több, létezik már pivot ajtó nyitható oldalelemmel is az extra széles áthaladási lehetőség érdekében. A SlimLine keskeny keretrendszerű termékkörük bővülése is bizonyítást nyert, de az új, rejtett szárnyas nyitható mezőkkel rendelhető, 60mm-es függönyfal rendszer mellett a 35mm-es függönyfal megoldásuk is impozáns volt. A sikerszériás Masterline 8-as és 10-es ablakrendszereik mellett igyekeztek bizonyítani a családi- és irodaépületeken használható keskeny szellőzőszárny használhatóságát is, hiszen ezek ezentúl rejtett motorral is rendelhetők.

 

Az árnyékolástechnika területéről is szép számmal voltak kiállítók, bár a hazai piacon is sikeres, minden évben óriási megrendelés növekedést elkönyvelő osztrák Schlotterer müncheni távol maradása számomra érthetetlen. A napvédelmi üzletág egyik multi vállalata, a Warema is megmutatta legújabb fejlesztéseit, de a minden szegmensben jelenlévő német gyártó területe is inkább csak esszenciális jellegű volt, nem a részletekre, hanem a kapcsolatfelvételre koncentrált. Ez utóbbi kiállítói szemlélet hozzám is közelebb áll, hiszen így egy vagy két napba sűrítve is marad időm sok más stand szemléjére.

 

A Cortizo, az ALURON vagy a HUECK standján is láthattunk igazi csemegéket, érdemes lesz a megrendelőknek, valamint tervezőknek az ablakrendszereikre komolyabban figyelni.

 

Ami az alumínium nyílászárós fejlesztői és gyártói szegmensére vonatkozó általános meglátást illeti, haladunk a négy éve kijelölt úton, ami a hőszigetelés javítása miatti mélyebb üvegpanel fogadás, a keskeny (zárt állapotban lehetőleg nem látható) keretrendszer, a keskeny vasalati technológiák és a mindent felülmúló magassági igényeket támogató statikai lehetőségek közös halmaza volt. Ez idén sem sokat változott, hacsak nem annyival, hogy a Pivot (aszimmetrikus tengelyű) ajtó mindennapi megoldási lehetőséggé vált annak – néhány kivételtől eltekintve – minden elektronikus-, szélzárási- és vízzárási problémájával együtt. Az építkezőknek ezután sem lesz könnyű dolga nyílászáró fronton, mert szakmai szemmel láttam aranyozott gagyit, nem megbecsült józanságot és később sok gondot okozó galaktikát. Vegyes a kép, jelentősen szelektálni kell a felmerülő lehetőségek között. De sajnos rossz hírem van azok számára, akik olcsón keresik a jó minőséget. Nem lesz ilyen, mert a jelenlegi költségek miatt ez már matematikai képtelenség.

 

Hazafelé úton arra gondoltam, hogy tulajdonképpen nincs sok szégyenkezni valónk az itthoni gyártói felhozatal miatt. Tudunk mi kiválót és szépet gyártani, klassz és jól felszerelt gyártóüzemek vannak hazánkban, kipróbált és sokat látott szakember gárdával. Vannak felkészült rendszergazdák, kellő szakmai gondosság és sokat kibíró akarat. Már csak megrendelői igény és forrás szükséges a minőségi munkához…

BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
01
00
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 1
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 2
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 3
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 4
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 5
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 6
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 7
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 8
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 9
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen - 10
További Hírek
01
020
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben