INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Nagy-Zoltán-Reynaers
2019 / 06 / 21
Kezdőlap > Hírek > A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez

A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez

A belga Reynaers története több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A fenntartható alumínium nyílászáró megoldásokra specializálódott beszállító céggel a KAV is együttműködik, a közös projektekről és az alumínium rendszerekről Nagy Zoltánnal a Reynaers magyarországi vezetőjével beszélgettünk.

A legaktuálisabb együttműködés a KAV és a Reynaers között az izlandi Marriott Hotel nyílászárós megoldásaival kapcsolatos munka. Mennyire volt különleges ez a projekt?

Nagyon sokat tanultunk ebből a projektből, ez volt az első nagy közös munkánk a KAV-val. Az, hogy egyáltalán létrejöhetett, komoly nemzetközi összefogás és nagyon jó csapatmunka eredménye. A magyarországi együttműködés mellett, ebben nagy szerepet játszott a cseh és lengyel kollégák aktív részvétele, a belga központunkból érkező mérnöki támogatás és a nyitottság az izlandi partnerek részéről. Hosszú előkészítési folyamat előzte meg a megvalósulást, hiszen tavaly nyáron kezdtünk el tárgyalni erről. Nagyon érdekes volt látni, mennyire jelentős kulturális különbségek vannak Magyarország és Izland között, ezek miként ütköznek ki, hogy lehet ezeket kommunikálni a másik fél felé, megérteni a másikat, majd a legvégén mégis közös nevezőre jutni, közös nyelvet beszélni.

Úgy tudom, egyedi, speciális profilokat is kellett gyártani a projekthez. Milyen az, amikor olyan partnerrel dolgoznak, aki kreativitással nyúl hozzá a szerkezetekhez?

Igen, a megvalósítás abból a szempontból is speciális volt, hogy itt nemcsak standard rendszerelemek, hanem erre a projektre fejlesztett speciális profilok is voltak. Ezek létrehozásában a belga központunk, az izlandi partner és a KAV is részt vett. A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek. Szerintem ez nagyon sokat jelentett az izlandiaknak is, s nagyon jó volt látni azt, hogyan viszonyulnak a magyar kollégák az egyes kihívásokhoz. Érdekes volt megtapasztalni, hogy nem gondolkodás nélkül, szolgai módon hajtják végre az elvárt feladatokat, hanem tényleg próbálják megérteni a megrendelői követelményrendszert, és annak megfelelően egy jól működő megoldást kidolgozni rá.

Jelenleg miként van jelen a Reynaers Magyarországon és milyen a kapcsolat a KAV-val?

A Reynaers egy belga multinacionális cégcsoport most már több mint 50 éves múlttal, globálisan mintegy 540 millió Eurós forgalommal és 2200 fős létszámmal. Magyarországon viszont még újak vagyunk, gyakorlatilag tavaly év elején született meg az a döntés, hogy itt is föl kell építeni a piaci jelenlétet. A nulláról kezdtünk el mindent, irodát béreltünk, embereket vettünk fel, illetve elkezdtük a partnerhálózatot kiépíteni. Ebben a folyamatban játszik fontos szerepet a KAV, ugyanis ők már a kezdetektől fogva nagyon nyitottak voltak felénk, aminek úgy gondolom, meg is lett az eredménye. Jelenleg ők a legnagyobb hazai partnerünk, és rendszeres együttműködés van a két cég között, amit szeretnénk is tovább vinni.

A cég megjelenése annak köszönhető, hogy Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a magas minőségű nyílászárókra?

Bár csak bő egy éves tapasztalatom van a nyílászáró szakmában, azt azért látom, hogy a piacnak megvan az a szegmense, ami abszolút az igényes és a minőségi nyílászárók irányába megy el. Ha magas minőségű komplex alumínium nyílászáró rendszerekről beszélünk, akkor három olyan cég van – köztük mi is -, amelyik a felső kategóriát képviseli. Mi a termékpalettánk kialakításakor mindig kiemelt szerepet fordítunk az energiahatékonyságra és a környezetért történő felelősségvállalásra.

Emellett mik az erősségei a cégnek és merre vannak a fejlődés irányai?

Folyamatosan figyeljük a piacot, nemcsak itt Magyarországon, hanem természetesen a többi országban is. A piaci igények a belga fejlesztő központunkba futnak be, ott megvizsgálják, hogy minek van piaci realitása, és azokba az irányokba megy tovább a rendszerek fejlesztése. A magas minőség mellett cégünk erőssége az ügyfélközpontúság, és a rugalmasság, amit biztosítani tudunk. Alapvetően az ügyfeleinkre és az ő igényeikre fókuszálunk, s ezeknek nagyon rövid reakcióidővel szeretnénk megfelelni. Úgyhogy a termék jó minősége mellett a kiszolgálás minősége az, amire nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk, és ez a sikerünk egyik kulcsa.

Talán pont emiatt tudnak ennyire jól együttműködni a KAV-val?

Szerintem igen. Az, hogy a gondolkodásmódunk és a filozófiánk hasonló, nagyon sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan megértsük egymást. Egyébként én úgy látom, hogy a KAV egyike azoknak a cégeknek, akiknek nagyon konkrét, határozott jövőképük van. Elképzelésük van arról, hogy milyen irányba szeretnék fejleszteni a céget, hol szeretnék látni magukat a következő években, és ezért a célért szisztematikusan tesznek is. Ez rendkívül fontos és az eddig befektetett munka szerintem már most is jól látszik a cég pozícióján. Nagyon remélem, hogy a még nem publikus KAV termékfejlesztésekben is szerepet kaphatunk, mert a piaci pletykák szerint komoly dolgok készülődnek.

Ha a minőségi nyílászárók piacát nézzük, milyen fejlődési irányok vannak a piacon?

Alapvetően ketté választanám az irányokat. A KAV egy olyan piaci szegmensre fókuszál, ahol tényleg a végletek számítanak, hogy minél nagyobb méretű nyílászárókat lehessen gyártani, lehetőség szerint minél kisebb látható kerettel, automatizáltan vagy az épületfelügyelet irányíthatósága mellett. Ez egy abszolút látható építészeti irány, a felső kategóriás családi házak a kontinensünkön most jelenleg ebbe az irányba mennek el. Viszont a piacnak ez csak az egyik szegmense. A másik a középületek, tehát az irodaházak, illetve egyéb olyan nagy épületek, ahol hagyományos alumínium nyílászárókra van szükség. Itt a fejlesztések nem a méret irányára fókuszálnak, hanem nagyon fontos a gyors gyárthatóság, a minőség megtartása mellett egy egészséges ár-érték arány kialakítása, illetve a gyártók támogatása abban, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbben tudják legyártani ezeket a rendszereket.

A cégük egyik speciális termékköre a szintmagas, teljes homlokzaton végigfutó keret nélküli üveg tolóajtó. Mesélne erről is egy picit?

A Reynaers Hi-Finity keret nélküli tolóajtó tényleg egy specifikum, elsősorban ez az a termék, amire nagy igény van a luxus családi házak piacán. Viszont olyan szempontból is egyedi termék, hogy nagy szaktudást igényel a gyártása főleg, ha motorizált, automatizált rendszer valósul meg. Tehát oktatást és gyakorlatot igényel az, hogy utána ez a beépített termék minőségben azt tudja, amit mindenki elvár tőle.

Hogy lehet ezt a fajta tudást átadni?

Igazából a műszaki tudás, hogy hogyan kell gyártani és telepíteni ezeket a rendszereket, tanítható. Erre speciális oktatásaink vannak, amit le tudunk bonyolítani akár a tréning központunkban, de akár a partnernél is, úgy, hogy egyik munkatársunk saját gyártói gépekkel segít nekik legyártani, és megmutatja, mit hogyan kell. Szerintem erre egy cégnek szellemileg és infrastruktúrában is fel kell nőni, kellően innovatív gondolkodású kollégákkal kell dolgoznia, nem mindenki alkalmas erre. Mindemellett nagyon fontos, hogy ennek az előnyeit is tudni kell kommunikálni majd értékesíteni, és ebben a KAV nagyon jó. Nagyon jól érzik, hogy a prémium vevőkörnek mik az igényei, és szakszerűen meg tudják ismertetni őket a termék előnyeivel, és ami még fontos, a gyártás mellett a telepítésére és az utógondozásra is sok erőforrást biztosítanak.

Ha már a kulturális különbségekkel kezdtük a beszélgetést, érdekelne az is, hogy a belga és a magyar gondolkodás között milyen különbségek vannak? Miben tartanak előrébb a belgák?

Korlátozott a rálátásom a belga nyílászáró piacra, de azt el tudom mondani, hogy ott előrébb járnak gyártásautomatizálás terén. Belgiumban a munkaerő lényegesen drágább, mint itthon, ezért az ottani nyílászáró gyártóknak nagyon fontos az, hogy optimalizálják a gyártási folyamataikat, és minimalizálják a munkaidőt és a veszteségeket, amit az automatizáción keresztül érnek el. Ehhez a Reynaers különböző rendszereket, szoftvereket biztosít, amelyek egyrészt segítenek megtervezni, másrészt pedig folyamatosan monitoringozzák, hogy milyen hatékonysággal, eredményességgel működik a gyártási folyamat. Itthon ez még úgy látom, hogy gyerekcipőben jár, bár egyre inkább terjednek az automata megmunkálógépek, a CNC-k. Ezek azonban inkább önálló megmunkálóközpontokként dolgoznak, s nincsenek egy komplett termelésirányítási rendszerbe bekötve. Azt gondolom ez lesz a következő lépés, amit a magyar gyártóknak meg kell tenniük. Itthon is egyre drágább a munkaerő, tehát biztosan egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy elmenjenek ebbe az irányba.

Szerző
Magócsi Anikó
TovábbiHírek
01
020
2024 / 06 / 27
KAV-Hungaria-ALUTA-nivodij-2024
ALUTA Nívódíj 2024 – A KAV újabb szakmai elismerése
Újabb díjjal ismerték el a KAV szakmai teljesítményét a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában egy budapesti villaépület alumínium homlokzati nyílászáró megoldásait valamint egyedi termékfejlesztését ismerték el. Az épület többször tört és felnyíló tömegében egyedi térszögekben épített óriási üvegpanelok biztosítják a benapozást.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 09 / 16
leica-3d-szkenner
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Schuco-aluminium-keret-nelkuli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-toloajto-fuggonyfal-curtain-wall-minimal-exterior
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2017 / 08 / 17
Investors-In-People-2o17-Magyarország-KAV-Hungária-kft-díjátadó
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Schüco-alumínium-keret-nélküli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-tolóajtó-függönyfal-curtain-wall-minimal-interior
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-1
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Schüco-alumínium-emelő-toló-harmónika-ajtó-étterem-terasz-kapcsolat-homlokzat-sas-baba
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Schüco-ASE-67-PD-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-vízszintes-metszet
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-mérnök-munka
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2023 / 03 / 21
Schüco-aluminium-3-KAV-PD77-FW50+-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-exterior
Speciális KAV nyílászárók a Költő Kertben
Az Európában is különlegesnek számító épületegyüttes, az 5000 négyzetméteren elterülő Költő Kert villapark speciális üvegelemeiről és nyílászárós megoldásairól készített riportot az MTVA innovációs magazinműsora, a Novum. Környezettudatosság, innováció, organikus építészeti elemek áttetsző hatalmas üvegfelületekkel, és egy olyan szemléletmód, amelyben a vizuális kultúrának is kiemelt szerepe van. A Költő Kert villaparkban az egyik legnagyobb kihívást azok a speciális megoldások jelentették, amelyeket a nyers betonfelület és az üveghártya találkozásánál kellett kialakítania a KAV munkatársainak. Lovász Károly a riportban kiemelte, a KAV mérnökeinek és munkatársainak számos kihívást meg kellett oldaniuk a tervezés és a kivitelezés során, legyen szó a hőtechnikáról, a napvédelemről, a gépészetről, az üvegkorlát kapcsolatokról vagy a vízszigetelésről. Az eredmény egy egyszerre organikus és high-tech épület, ami nemcsak megjelenésében, de innovációiban is kivételesnek számít Magyarországon.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2021 / 10 / 29
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben