INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
2022 / 09 / 01

„A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás”

A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.

Ön szerint milyen ma egy jó üveghomlokzat?

Az üveghomlokzatok fejlődését az üvegszerkezetek feldolgozásának és technológiai lehetőségeinek fejlődése biztosítja. Legyen szó a megmunkálásról, a hőkezelés módjáról, a terhelést bíró edzett üveg, a hőerősített üveg, valamint az ezekből készülő ragasztott – ún. laminált – szerkezetekről.  Hogy milyen a jó homlokzat, azt nehéz megfogalmazni. Esztétikus, gazdaságos, és megvalósítható. Munkánk során egyébként sokszor találkozunk olyan igényekkel, amelyeknek a megvalósíthatósága tényleg fejtörést okoz. Ilyenkor a megvalósulási folyamat során olyan mérlegelési kérdések és különböző iterációs folyamaton keresztülmenő tervezési feladatok merülnek fel, amelyek során a szakember összeütközésbe kerülhet az építész tervezővel. Aki vagy hagyja magát meggyőzni, vagy nem. Például, ha egy nagy üvegszerkezetnek egyszerre kell teherhordónak és átlátszónak lenni úgy, hogy ne legyen reflektáló, tehát tükröződésmentesen át lehessen rajta látni, mindeközben a madárvédelmet is meg kell oldani, ott ellentmondásokat kell feloldani. Az üveget többek között el kell látni olyan jelzéssel, amit a madár észrevesz. Vagy mondjuk, ha egy tervező olyan szerkezetbe szeretne vasoxid mentes, tehát víztiszta üveget, ahol az átláthatóság nem éppen a legfontosabb feladat – egy liftaknának az üvegezése ilyen szerkezettel, nem biztos, hogy a legideálisabb. Ilyen esetekben fontos, hogy ésszerű, ám az építészeti koncepciót tiszteletben tartó döntések szülessenek.

Vannak olyan szempontok, amik talán kevésbé vannak fókuszban, mégis fontos rájuk figyelni az üvegszerkezetek tervezése során?

A hatalmas üvegszerkezetek szaktervezésének része kell, hogy legyen a karbantarthatóság és a takaríthatóság kérdése. Ha például hiba esetén csak kívülről, daruval lehet megoldani egy üvegelem cseréjét, az hatalmas költség lehet. A javítást, a cserét meg kell tudni oldani, a megoldásnak előre tervezettnek kell lennie.

Nagyon fontos, hogy az építészek a tervezés egy megfelelő pontján bevonjanak egy szaktervezőt. Példaként említhetném az üvegvastagság kérdéskörét. Sok építész még mindig úgy gondolja, hogy majd a rendszerforgalmazó ellenőrzi, hogy a betervezett üvegvastagság, a méretezés megfelelő-e. Sokszor azonban ez már a kivitelezés megkezdése után történik, egy hiba tehát jelentős költségnövekedéssel járhat és nehezíti a megvalósíthatóságot. Ennek kiszűrése egy ajánlatadás során soha nem kerül terítékre. Legkorábban az alvállalkozói megvalósíthatóság során kerül napvilágra.

Fontos eleme a tervezésnek a tervezői költségbecslés is. Bár ez manapság, abban a gazdasági környezetben, amiben vagyunk, szinte lehetetlen. Az üveg, az acél, az alumínium ára – más éptőanyagok árához hasonlóan – napról-napra változik, a beépítés munkadíjai is emelkednek. Volt olyan munkám, ahol márciusban készült el a tervezői költségbecslés, októberben került sor a vállalkozói árak beszerzésére, amikorra már duplájára emelkedtek az árak. Igazából most megbecsülhetetlen minden.

Mi kell Ön szerint ahhoz, hogy itthon magas színvonalú lakóépületek valósuljanak meg?

Lakóépülettel viszonylag ritkán dolgozom, leginkább akkor is az üvegszerkezetek ellenőrzésével szoktam foglalkozni. Nagy tárasházaknál gyakran lehet tapasztalni, hogy a nem megfelelő építtetői hozzáállás miatt a belső elrendezés kevéssé átgondolt, a lehető legmagasabb profit érdekében túlzsúfoltak az épületek. Látszik, az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb lakást lehessen építeni egy adott területre. Így aztán szinte bútorozhatatlan lakóterületek jönnek létre. Annak idején, amikor építészként lakóépület tervezést tanultunk, kétszer egyest kaptunk volna az ilyen tervekre. Mégis megveszi mindenki, mert nincs más. Ezzel szemben ott van az egyedi lakóépületek piaca, például a KAV megbízásában készült exkluzív házak, amikkel ALUTA-alelnökként találkoztam. Ezeknél látszik, hogy mások a célok és az építtetői igények is sokkal pontosabbak: nagyvonalú megoldások, tágas terek és szép koncepciók valósulnak meg. Lakóépületeknél ezt a fajta kettősséget tapasztalom. A magas színvonalú épületek létrejöttének kulcsa az építtető igény, a megvalósulás során pedig a nagyon intenzív közös gondolkodás: az építész tervezőnek, a szakág képviselőinek együtt kell rezegni az építtetővel.

Említette a KAV-ot. Milyen tapasztalatai vannak a céggel kapcsolatban?

A KAV működése a magyar építészetben fontos tényező, még akkor is, ha leginkább egy nagyon speciális szegmensben, az exkluzív családi házak piacán tevékenykednek. Nagy szakértelemmel, odafigyeléssel, egyedi hozzáállással dolgoznak. Volt közös munkánk, üvegszerkezetek beépítésében, ellenőrzésekben kértek tőlem segítséget. Az a fajta körültekintés, amivel a munkát végezték tényleg tiszteletreméltó. Egyre speciálisabb megoldásokat tudnak megvalósítani, így egyre jobb épületek születnek. Azokat a szerkezeteket, amikkel foglalkoznak mélységében ismerik, tudják, mit mivel lehet összekombinálni. Maximálisan segítik a megvalósítást, hiszen képesek megérteni az építész elképzeléseit, értik az építészeti gondolatokat, és erre adnak megvalósítható megoldást. Ez a kulcskérdés, hiszen megszületik a közös gondolkodás, aminek a fontosságát már többször említettem.

További Hírek
01
020
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2023 / 06 / 15
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben