INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
2017 / 06 / 09
Kezdőlap > Hírek > KAV nyílászárók a Költő Kertben

KAV nyílászárók a Költő Kertben

„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”

A környezettudatosság a legfőbb üzenete a 2016 őszén indult, teljes egészében megújuló energiát hasznosító villalakás programnak, a Költő Kertnek. Az egyedi stílusú épületek megvalósítása során a luxust a természeti elemekkel ötvözik. Már a terveket nézve is feltűnnek az ingatlan hatalmas üvegfelületei, melyek megvalósításában a KAV Hungáriának is kiemelt szerepe lesz. A készülő projektről Városi Gáborral, a Költő Kert megálmodójával, művészeti tanácsadójával és beruházójával beszélgettünk.

Ha valaki megnézi a munkáidat, rögtön feltűnik, hogy igazán egyedi és nagyon karakteres megoldásokat használsz. Hogyan születnek ezek – az elsőre akár szokatlannak tűnő – ötletek?

Városi Gábor: Fontosnak tartom az elején kiemelni, hogy én nem vagyok építész. Azt szoktam mondani inkább: egy jó ízlésű producer. Már részt vettem néhány luxus projektben, és azt tapasztaltam, hogy a magyar piacon nincsenek olyan ingatlanok, amelyek igazán izgalmasak lennének dizájnban, be is vannak fejezve, és adott esetben műalkotásokkal – festményekkel vagy szobrokkal – vannak megtöltve. Az pedig kifejezetten kivételesnek számít, ha az ingatlan még teljesen be is van rendezve. Én ilyen ingatlanokat szeretek álmodni. A munka elején kiválasztom az építészeket, akikkel együtt szeretnék dolgozni. Nem próbálom meg lerajzolni a fejemben lévő ötleteket, hanem inkább megosztom velük, hogy mi legyen az irány, s innentől az építészek kreativitásán múlik nagyon sok minden. Ez egy szinergia. Mindig azt szoktam tőlük kérni, hogy ne a letisztultból induljunk el, hanem legyen egy skicc, ami sok esetben igazán szélsőséges és abszurd, és csak ezután kezdjük el racionalizálni a tervet. Számomra az igazi kaland olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni. Sokan mondják a projektjeimre, hogy túl sok. De egy autós hasonlattal élve, nem kell mindenkinek Bugatti Veyront építeni. Mi viszont azt szeretnénk. A házaink nem olcsók, hiszen nagyon sok, drágán kidolgozott részlet van bennük. Ráadásul a folyamatot mindig valódi szakértelem kíséri. Ez, azt gondolom, látszik is, hiszen funkcionalitás szempontjából nem lehet jobban kitalálni őket. Ráadásul mindig van rajtuk egy elem, ami nagyon-nagyon szélsőséges és izgalmas.

A Költő Kertjénél mi ez az elem?

Városi Gábor: A rács. Az utolsó három beruházásomnál ez az elem jelenik meg, egy nagyon finom, pillekönnyű rácsszerkezet. Az épület többi része eléggé funkcionalista és letisztult. Van még egy dolog, amiben nem szoktam engedni, ezek pedig az ívek. Az ember ugyanis sokkal jobban érzi magát kocka formájú tér helyett egy olyanban, ami kicsit körbefog, amikor olyan az érzésed, hogy szinte már körbeölel a tér. Így ahol lehetőség van, ott mindig íves térre törekszünk. Bár picit nehezebb megépíteni, de nem annyival drágább, mint amennyire az egészet megcsavarja.

Még egy dolog feltűnik, ha ránézek a tervekre. Az épületeken rengeteg üvegfelület jelenik meg. Az üveg, mint anyag miért lett ennyire meghatározó?

Városi Gábor: Az üveggel kapcsolatban nálam mindig az az alapszabály, hogy amelyik falat meg lehet üvegből csinálni, azt készítsük el abból. Azt szeretem, ha a ház közvetlen kapcsolatban van a környezetével, tehát a benne lévő embernek kicsit olyan az érzése, mintha kint is lenne. Amennyire lehetséges még a tetőn is szeretjük, ha megjelenik az üveg. Persze azzal óvatosan kell bánni, hőtechnikai szempontból figyelni kell arra, hogy nagyon erős nyári napsugárzás esetén is élhető maradjon a lakás.

Miért a KAV mellett döntöttetek?

Városi Gábor: Két fontos dolog van. Nagyon meggyőző volt a bemutatójuk és az, amilyen komolysággal foglalkoztak az anyaggal. De, ami még fontosabb: én mindig olyanokat keresek, akiknek a fejlődésük szempontjából is hasznos, ha részt vesznek egy ilyen projektben, és akikre alkotóként is számíthatok. Be is vonjuk őket a folyamatba, az ötleteikre és a kreativitásukra is számítunk, hiszen közösen kell meghatároznunk egy olyan műszaki tartalmat, ami kivitelezhető, izgalmas és ár-érték arányban is megfelelő. Szeretjük azt, ha a partnereink a szívüket és a lelküket is beleteszik a közös munkába. Nemcsak meg akarják oldani a feladatot, hanem a minőségre is folyamatosan odafigyelnek. Annak idején Gaudínak volt az az alkotási mechanizmusa, hogy mindig kikérdezte a mestereket, és akinél azt tapasztalta, hogy valóban hinni tud benne, annak adott valamennyi döntési jogot is. Én is nagyon szeretem motiválni az embereket és a partnereimet. A végcél egyébként mindig egy olyan emblematikus épület, ami szinte szoborként is tud működni. Ehhez keresek partnereket. Valóban egy producerhez hasonlóan vagyok jelen a folyamatban. Jó ízléssel megpróbálok kiválasztani egy forgatókönyvet, ambicionálom az embereket, hogy tegyenek hozzá, és ebből egy szinergia, egy közös alkotói folyamat születik meg. Ezért kizárólag olyan emberekkel szeretek együtt dolgozni, akiknek van fantáziája, szeretnek belevágni egy kalandba, akikkel épülünk egymás ötleteiből, és motiváljuk egymást. A KAV ebből a szempontból is nagyon szimpatikus volt. Ha ezzel az erővel, kreativitással és pozitív hozzáállással dolgoznak, akkor az elsőre lehetetlennek tűnő dolgokat is meg fogjuk oldani. Szerző

Szerző
Magócsi Anikó
TovábbiHírek
01
020
2018 / 06 / 19
Schuco-aluminium-uveg-uveg-sorolas-toloajto-emelo-tolo-ablak-KAV-napplai-szoba-minimal-house-belter-terasz-interior
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Schüco-alumínium-ASE80-tolóajtó-egy-sínes-minimal-interior-3
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2020 / 01 / 24
Schuco-aluminium-18-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior4
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2021 / 09 / 16
leica-3d-szkenner
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Schüco-sonder-egyedi-fejlesztésű-üveg-optikás-alumínium-nyílászáró-optivision-KAV-Hungária-Aluminium-2
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 09 / 24
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Schüco-alumínium-szellőző-szárny-beépített-falburkolat
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-2
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-rajz
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben