INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
2021 / 10 / 08

„Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.”

Alumínium nyílászáró ajánlat főbb elemei

 

Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.

 

Alumínium ablak beépítésének valódi költsége

 

Ezek mellett a beépítési árakat is tudnunk kell, amihez beépítési segédanyagok is tartoznak, valamint a kiszállási költséggel is kalkulálni kell. Segédanyagnak nevezzük azokat a kiegészítő elemeket és anyagokat, amelyek az alumínium ablak rögzítéséhez szükségesek (konzolok, kötőelemek és csavarok), amelyek a helyszíni megfogások, illesztések és hőhídmentesítés miatt kellenek (tokszélesítések, alátámasztó gerendák PURENIT vagy CompacFoam anyagok felhasználásával), vagy a párazárás biztosítják (kültéri vagy beltéri EPDM, RAL szalagok, ragasztóanyagok). Használunk még kitöltő anyagokat (szálas hőszigetelés, extrudált polisztirol, PURhab), valamint az egyéb ragasztóanyagokat és tömítőket (szilikon, ragasztószalagok, pisztolyos ragasztók és ragasztóhabok) is ide soroljuk. A segédanyagokat ki kell írni tételesen, de jobb cégek ezt mennyiséggel beárazva is kiírják.
A kiszállást egy kivitelezést tervező sem úgy számolja, hogy homlokzatonként (vagy ablak nyílásonként – nálunk erre is volt példa) „rohangál ki”, mert éppen a homlokzati állvány átforgatásához kell alkalmazkodni. Ez hibás elgondolás, nem hatékony, nem beszélve ennek pénzügyi hátrányairól. A kevesebb több, tehát nem érdemes spórolni az állvány költségén, hanem szerződésekkel és határidőkkel oda kell szervezni a cégeket egymás után. A kiszállást úgy számolja minden cég, hogy egy felvonulással dolgozik, átadja a munkát, majd levonul. A finombeállítás, vagy esztétikai tennivalók ráérnek a piperetakarítás alatt is. Minden újabb felvonulás térítésköteles!

A legyártott szép alumínium ablakokat nem elég legyártani, kiszállítani és beépíteni, ezekkel a helyszínen is tudni kell bánni. Nagyok, nehezek, hosszúak és hatalmas üvegtáblákat is tudnak fogadni. A készterméket és a hozzá tartozó üvegpaneleket a teherautóval történő kiszállítás után fel kell emelni (lehetőleg) kalodákkal együtt az adott beépítési szintre, ott sokszor gépi erővel kell mozgatni, majd a helyére is be kell illeszteni. Ez utóbbi esetben is gyakran gépi erőforrásra van igény. Az üvegtáblákat 150 kg felett már inkább pókdarukkal (üvegezőrobotokkal) illesztjük a helyükre, ezek rendkívül finom helyszíni manipulációt (mozgatást, forgatás és csúsztatást) képesek végezni a vákuum tappancsok segítségével. Ugyanakkor itt van az örök kérdés, jelesül a „Hol az állvány?”. Nagy keresztje ez a hazai szakmának, ezt mindenki igyekszik elsunnyogni, és ha tehetné antigravitációs munkásokat és lebegő homlokzatburkolókat szerződtetne. Sokszor a spórolás eszköze ez, és nincsenek tisztában ennek balesetvédelmi valamint organizációs veszélyeivel. Tehát munkavédelmi felelős által átvett nehéz állvány kell ahhoz, hogy időben minden elkészüljön egy emeletes épület homlokzatán. Ezt is valakinek számolnia kell, de mivel a nyílászáró után sok szakma dolgozik a homlokzaton, így ezt az esetek szinte 100 százalékában az építtető biztosítja.

 

Alumínium ablak ajánlat lelke az összesítő

 

Ha ez nincs, nem ért semmit a munkánk. Ezen a listán ellenőrizzük, hogy a fenti elemeket tartalmazza-e a nekünk küldött ajánlat. Összesítő nélkül nem jövünk rá, hogy „hol van a kutya elásva”, miben leszünk megvezetve.
Annak végén már valóban nézhetjük a jobb alsó sarkot, mert ennyibe kerül a házunk homlokzati alumínium nyílászáró csomagja, az elfogadott szakági tervek szerinti műszaki tartalommal, a részletezett segédanyagokkal, emeléssel, beépítéssel a mai napon, a mai euro árfolyammal.

 

Alumínium ablak ajánlat értelmezése és versenytársakkal való összehasonlítása

 

A fenti ajánlati jellemzőkből egy szakembernek rögvest tudomására jut a beérkezett ajánlatok közötti tartalmi, számszaki és alkalmazott szakági tudásszint eltérései miben nyilvánulnak meg. Ennek felismeréséhez olyan szakember kell – ma őket lebonyolítónak nevezzük –, aki felkészült generálkivitelezőként, műszaki ellenőri szerepköre mellett, vagy egyszerűen szabadúszó szakemberként, ezt az építtető oldalán, az építtető érdekeit nézve igyekszik napi szinten segíteni átlátni, hogy a nyílászárós szakmai átverős játékban ki mond igazat és ki hazudik. Nem a döntéselőkészítő szakemberek költsége sok, hanem az ő hiányuk. Keressünk független lebonyolító szakembert vagy ismert generálkivitelezőt, kérjünk tőlük referenciát, beszéljünk más építtetőkkel a tapasztalatairól, nyitott szemmel és füllel járjunk, akkor jó tervek alapján jó terméket, jó helyen gyártva, jól szerelve, igényes anyagokból tudunk abszolválni.

 

Cikksorozatunk előző része ITT!

Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
01
00
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4. - 1
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4. - 2
További Hírek
01
020
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben