INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
2022 / 08 / 04

„Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál”

A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.

 

Az árnyékolók és az árnyékolástechnika kérdésköre miért fontos, ha jelenleg valaki ingatlant épít vagy újít fel Magyarországon?

 

Két oka van, ami miatt ennyire aktuális. Érezhetően sokkal szárazabbak, melegebbek, valamint tovább tartanak a napfényes hónapok, mint korábban. Emiatt már azok is hiányolják az árnyékolást, akik korábban ezt valamilyen más egyszerűbb vagy olcsóbb módszerrel, például beltéri függönnyel vagy külső árnyékoló alkalmatossággal meg tudták oldani. A terasz árnyékolók piacán komoly felfutást lehet tapasztalni, a nagy teraszokat pergolákkal vagy textil vitorlákkal próbálják fedni. Itthon korábban – évszázadokkal ezelőtt akár – ezt a parasztházaknál a tornáccal és kicsi ablakok használatával oldották meg: kitolták a tetőt, és így próbáltak az épület körül árnyékolt légtömeget létrehozni. Az éghajlati változás mellett a másik ok, hogy egyre több olyan házzal találkozunk, amelyek homlokzatán a merészebb minimalista, a Bauhaus, vagy valamilyen más építészeti stílus miatt, olyan szabálytalan geometriai formájú szerkezetek vannak síkban és térben, amelyeket hagyományos árnyékoló típusokkal (sínnel esetleg huzallal megvezetett lamellával vagy textillel) nem lehet árnyékolni. Az elmúlt évek során először a háromszög alakú szerkezetek elé kellett forgatható motoros lamellás árnyékolókat terveznünk és építenünk, most pedig újra megjelentek a zsalugáterek, amikről korábban azt hittük, teljesen kimentek a divatból. Utóbbi inkább a felújítási piacon jellemző.

 

Ezen igények miatt indultatok el az egyedi alumínium árnyékolók fejlesztésének irányába?

 

Igen. Az ügyfelek igényei alapján rájöttünk, hogy ez hiánycikk. Kevés olyan árnyékolós cég van világszinten, amelyek egyedi geometriai formákra egyedi megoldásokat tudnak kialakítani. Amikor konfekcionált megoldást erőltetünk egyedi kivitelre, az sosem lehet szép és hatékony egyszerre. Mi teljesen másképp gondolkodunk, ahogy a nyílászáróknál, úgy az árnyékolóknál is próbálunk sztenderd elemekből építeni egyedi formát és tudást, a ránk jellemző KAV-os megközelítéssel. Ilyen az árnyékolásban például a motorizált harmonika zsalugáter, amit igazából csak egy cég gyárt kísérleti szinten németországi belpiacra. Mi már komplett épületet kivitelezünk ezekkel a megoldásokkal. A motoros toló zsalugáterek falsíkban tolva már sztenderdizálva elérhetőek, de a motoros harmonika nem. Ugyanígy egyéb bel- és kültéri geometriai formákra is most készítjük a saját szortimentünket. Szeretnénk textil, illetve lamellás irányba is elmozdulni, hogy bármilyen geometriai formát le tudjunk fedni. Az organikus építészet kihívása, hogy az amőba vagy egyéb organikus jellegű formákat, amelyeknek íves vagy nagyon finoman szegmentált élei is lehetnek, miként tudom úgy árnyékolni, hogy ne négyszögletes felületet vagy vitorlavásznat feszítsek ki, hanem valóban odaillő, csak arra az épületkubusra tervezett árnyékoló megoldással tudjunk napvédelmet és betekintésgátlást biztosítani.

 

Ebben az esetben az egyedi azt jelenti, hogy van egy sztenderd alap, és ezt lehet különböző megoldásokkal egyedivé tenni, vagy az minden egyes homlokzatra teljesen egyedi árnyékolást hoztok létre?

 

Az egyedi árnyékolás a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy sztenderd mozgatási, nyitási és zárási mechanizmust dolgozunk ki. Ezek a mi saját megoldásaink. Majd erre különböző textilekkel, lamellafelületekkel és típusmotorokkal tudunk mozgatást végezni. Az adott homlokzatra vagy tetőfelületre tehát egyedileg végezzük el az ún. ráfeszítést. Az alkatrészek, amelyekből összeállítjuk, azok sztenderdek, de a mozgatást egyedi kivitelben tervezzük meg. Tehát ilyet nem lehet máshol kapni, látni. Ezzel a gondolkodási és tervezési móddal bármilyen jellegű geometriai formát kívülről és belülről is tudunk árnyékolni. Az árnyékolási lehetőségek tehát nemcsak színben, felületben és struktúrában lehetnek változatosak, hanem maguk a mozgatások – kinyitás, becsukás, illetve a működtetés – tekintetében is. Nem kell mondanom, hogy az árnyékolóknak zárt és nyitott állapotban is szépnek kell lenniük, nem csak hasznosnak.

 

A magyar mellett a külföldi piacot is célozzátok ezzel?

 

Nyilván a magyar piacon korlátozottabbak a lehetőségek az egyedi termékekkel. Sőt itthon a prémium szegmensben is kezd megjelenni az árvásárlás, vagyis az ár-érték arányból egyre jobban az előbbi kerül fókuszba. Az egyedi termékek hozzáadott értékkel és szolgáltatással rendelkeznek, ami több befeketett energiát igényelnek, ezt meg kell fizetni. Így fontos, hogy nemzetközi ügyfeleket is célozzunk ezekkel a termékekkel.

Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
01
00
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál - 1
További Hírek
01
020
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2022 / 06 / 09
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Tolóajtó alumíniumból 2.
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben