INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
2020 / 10 / 01
Kezdőlap > Hírek > A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel

A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel

Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást. Arról, hogy a megvalósult alumínium nyílászáró megoldások milyen kérdéseket vetettek fel a tervezés és a kivitelezés során, Glavanovics Oroslya építésszel beszélgettünk, aki a Myd-II Interior Design Stúdióval közösen tervezte, ezt a különleges nyílászárós megoldásokkal operáló házat. 

Ennél a háznál a maximális látkép elérése érdekében a ferde tető és a padlóvonal közé toló funkciót kellett elhelyezni, melyet rejtett tokozattal oldottunk meg. A motorizált tolóajtók széles felső tokja azonban markáns megjelenést eredményez. Ez mennyire befolyásolta az építészeti koncepciót, a tervezés menetét és miként tudtak a folyamatban a KAV szakemberei segíteni?

Nem tagadom, a tervezés első fázisában valóban azzal az elképzeléssel közelítettünk a házhoz, hogy a lakótérben állva a panoráma felé nyíló mennyezet és a markáns fapadló mellett a harmadik látványelem maga a táj legyen, és a kül- és beltér között a térhatárolás minél láthatatlanabb legyen. Úgy képzeltük el, mint egy könyv szétnyíló lapjait, amik között csak maga a „történet” látható. A fő kompozíciós elemünk Budapest látképe volt. Szerettük volna a tereket minél jobban összenyitni, amikor csak a klíma engedi, így a tolószerkezetek alkalmazásának szándéka már a korai fázisban adott volt. Ahhoz, hogy a „határtalanság” érzését elérjük, volt egy másik fontos eszközünk is a transzparencia mellett: a nagy belmagasság. Ez a két eszköz viszont az üvegtáblák méretkorlátai és a határok feszegetésével együtt járó statikai nehézségek miatt kompromisszum nélkül nem tud együttműködni. A KAV szakemberei már az első vázlatokból pontosan értették ezeket a szándékainkat, és segítettek kimozdulni a tervezési holtpontból, amit az egymásnak feszülő igényeink miatt éreztünk. Együtt végiggondoltunk minden lehetséges megközelítési lehetőséget, megmutattak minden szóba jöhető szerkezeti megoldást, hogy ezzel támogassák a döntéseinket a tervezési irányvonal pontosítása felé haladva. A végső koncepcióban a markáns megjelenésű elemeket eltávolítottuk a mennyezettől. Nem rejteni próbáltuk, hanem vállaltan megmutattuk a szerkezet dimenzióit. Mellette viszont sikerült megóvni a megszakítás nélkül a kültérbe kifutó fa síkok illúzióját.

A tolószerkezetet a lakóépületeknél ritkán alkalmazott függönyfallal kellett összekapcsolni. Az eltérő típusú és tulajdonságú megoldások összekapcsolása és sorolása mindig kihívás elé állítja az építészeket és a kivitelezésben résztvevő szakembereket is. Miként befolyásolta a tervezés menetét, hogy hagyományosnak nem mondható megoldásokat kellett alkalmazni? 

Az üvegfalak tervezése valóban sok rugalmasságot igényelt, de nagyon izgalmas fejtörő is volt egyben. Sokkal inkább játék volt a technológiával a tervezési folyamat, mint akadály, amin át kell jutnunk valahogy. Elfogadtuk, hogy mivel túllépjük az általánosan a lakóépületeknél alkalmazott dimenziókat (pl. belmagasság), logikusan következik, hogy a nagyobb léptékű épületek szerkezetei felé forduljunk. Így teljesen természetes gondolat volt, hogy függönyfal szerkezetet alkalmazzunk.

Annál a pontnál kapcsolódott leginkább össze a nyílászárók szakági tervezése az építészeti, tartószerkezeti tervezéssel, amikor a tólóajtóra felülvilágítót kellett elhelyezni. Ahhoz, hogy a toló funkció működőképes maradjon mind a lehajlásra, mind a homlokzati szerkezetek stabilitására megoldást kellett találni. A KAV-val közösen kialakított megoldás hozzájárult az építészeti koncepció megtartásához?

Elégedettek vagyunk a kialakult megoldással. Úgy gondolom, hogy a ház tartószerkezetének szerves része lett az üvegfal rendszere. Ebben sokat segített, hogy minden a folyamatban részt vevő kolléga teljes nyitottsággal és együttműködési szándékkal fordult a megoldandó feladat felé.

Visszagondolva a tervezési folyamatra, milyen következtetéseket vonnál le belőle, esetleg van, amin változtatnál?  A közös munkánk tapasztalatait ismerve a tervezés mely fázisában javaslod a kapcsolatfelvételt a nyílászáró szakági tervezőkkel?

Visszatekintve a folyamatra nagyon örülök, hogy már az építési engedélyezési tervek készítése közben sokat egyeztettünk a műszaki lehetőségekről. Ha újrakezdenénk, valószínűleg még korábban, már a koncepció megfogalmazásakor pontosítanám a technológiai lehetőségeket és azok költségvonzatait. Mert azt fontos kiemelni, hogy nagyon érzékeny tétele egy ilyen üvegfal a beruházásnak nemcsak a megépítés folyamatában, hanem a finanszírozás során is. Az eredeti koncepciónkban szerettük volna, hogy az épület üvegezésének a város felé forduló sarokrésze teljes mértékben ki tudjon nyílni, így eggyé váljon a nappali a terasszal. Ezzel viszont már olyan mértékben feszegettünk volna minden lehetséges megvalósíthatósági határt, hogy ezt az elképzelést végül elengedtük. Emiatt a nappali terének és a terasznak az egymáshoz viszonyított arányán esetleg elgondolkodnék még a teljes folyamat ismeretében – bár hozzáteszem, hogy centiméterekben mérhető finomításokról beszélek csak… Összességében nincs hiányérzetem, a fő céljaink teljes mértékben megvalósultak és a tervezőtársaim nevében is mondhatom, hogy elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Szerző
Magócsi Anikó
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
01
00
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
TovábbiHírek
01
020
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Schüco-alumínium-ASE80-tolóajtó-egy-sínes-minimal-interior-3
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Reynaers-aluminium-emelo-tolo-ajto-ablak-uveg-homlokzat-burkolat-Schlotterer-92Z-Raffstore-zsaluzia-minimal-house-terasz-lepcso-gyep-kert-kulter-exterior
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Schuco-aluminium-uveg-uveg-sorolas-toloajto-emelo-tolo-ablak-KAV-napplai-szoba-minimal-house-belter-terasz-interior
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2021 / 09 / 24
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Schüco-alumínium-emelő-toló-harmónika-ajtó-étterem-terasz-kapcsolat-homlokzat-sas-baba
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2017 / 08 / 02
Vizafogói-Szent-Márton-plébánia-Budapest-Váci-út-KAV-Hungária-segítségnyújtás-rekonstrukció-mérnöki-előkészítés
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2022 / 09 / 22
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-dolgozo-szoba-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2018 / 10 / 17
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-interior-nappali-beltér
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 16
leica-3d-szkenner
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben