INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schuco-aluminium-uveg-uveg-sorolas-toloajto-emelo-tolo-ablak-KAV-napplai-szoba-minimal-house-belter-terasz-interior
2018 / 06 / 19
Kezdőlap > Hírek > Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet

Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet

Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.

Sokan azért nem számolnak az alumínium nyílászárókkal, mert túl drágának gondolják. Valóban csak akkor érdemes ezekkel tervezni, ha nagyobb büdzsé áll rendelkezésre?

Kár tagadni, hogy az alumínium nyílászáró alapvetően egy drágább technológia, mint a fa, a PVC vagy ezek vegyes szerkezetei. Ugyanakkor vannak bizonyos méretek és megoldások – ilyen például a magasabb emelő-toló ajtó, a nagyméretű fix vagy mozgatható üvegfal – amelyek esetében ez a drágaság „átfordul”, és a tartósság, az ár-érték arány valamint a sokkal keskenyebb váz- vagy keretrendszer miatt is jobban megéri alumíniumot alkalmazni. Ez függ a homlokzati applikációtól, az árnyékolók alkalmazásától, a szerkezet magasságától és attól is, hogy milyen minőségű, mennyiségű üveget illesztünk egymás mellé. Egy KAV-os szakember ránézésből látja egy házon, ha ott alumíniumból kifizetődőbb a nyílászáró.

Melyek az alumínium nyílászárók fő előnyei?

Az alumínium nyílászárók előnyei a más anyagból épített termékekkel szemben például a sokkal nagyobb magassági és szélességi mérethatárok, a legtöbb alternatívát kínáló mozgatási lehetőség, a szerkezeti és felületi (pl. agresszív vizekkel szembeni) ellenállóképesség, a gondozásmentesség. Családi házaknál persze az esztétikai szempont is kiemelten fontos: az alumínium nyílászárókból a nagyobb üvegfelület beépítését is sokkal filigránabb, keskenyebb váz- vagy keretszerkezetekkel lehet megoldani, mint más anyagú termékkel. Ne menjünk el a nálunk “szent” 2400 mm-es magassági mérethatár mellett sem, amelyet mindenki megszokott a sok évtizedes gyakorlatában, pedig a mai modern építési kultúrának egyik legfontosabb eleme az emelet magas üveg- és a nyílászáró szerkezet. Amikor teljes magasságban, a padlótól a mennyezetig nyílászáró mezőt terveznek, akkor egy tolóajtó, egy bejárati ajtó, egy sorolt fix üveg megoldás PVC-ből vagy fából nagyon vastag, markáns homlokzatot, megtörő és megosztott felületet tud csak eredményezni. Alumíniumból viszont a legtöbb esetben öt-hat centiméterből meg tudjuk oldani ezeket a csak függőleges illesztéseket. Ez nem csak homlokzati megjelenésben fontos, hiszen a megszakításmentes üveg bevilágítófelület a lakóknak is hozzátesz a hosszú távú minőségi élményhez.

Ezek szerint, ha hosszú távban gondolkodunk, jobban megéri az alumínium?

Az alumínium a kommunális építéstechnológia szülötte, mivel egy szállodában vagy egy irodaházban teljesen más az emberek berendezésekhez való viszonya, jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve: több százezer nyitás és csukás történik meg egy ablakkal vagy ajtóval az élettartam periódusában. Az alumínium tehát „előélete” miatt is jóval tartósabb anyag, legfőképp a mechanikai állóképesség, a bevonatok és az alkalmazott nagy teljesítményű alkatrészek és tömítőrendszerek miatt. Megfelelő működtetés mellett egy családi házban 30 év után is ugyanazt a képet fogják mutatni. Emellett a prémium alumínium rendszergazdáknál kiemelten jó a precíziós alkatrészellátás akár 20 éves viszonylatban is (mint az autógyárakban), bár vigyázni kell ezzel, mert egyre többen predesztinálják magukat ebbe a szektorba tudásbázis és sok évtizedes történelem nélkül.

A magyar piac hol tart? A családi házas szegmens itthon mennyire nyitott az alumínium nyílászárókra?

Az induláskor sokkal nagyobb falakba és elutasításba ütköztünk. Úttörőnek számítottunk abban, hogy az alumínium nyílászárókat kifejezetten a lakóépületi szegmensnek kínáltuk. Ahogy azonban haladtunk előre – részben az ügyfél elégedettség, részben a szájról-szájra terjedt referenciák útján – én úgy látom, hogy most már az építészek is kezdik ezt a lehetőséget kiaknázni, kihasználni. Ők és az ügyfelek is egyre bátrabbak. A piac bátorsága is kell ahhoz, hogy ez egy egyre inkább elfogadott családi házas építőanyag legyen. De még közel sem tartunk ott, mint Nyugat-Európa. Ott például már a családi házak döntő többsége alumínium bejárati ajtóval épül, mert az az egyik legfontosabb építőelem az ingatlanban, hiszen az van a legnagyobb igénybevételnek kitéve. De jó úton haladunk, és sok energiát áldozunk a megismerésre és a vevőtájékoztatásra. Részben építésztanácsadással már a tervezési fázisban, részben pedig azzal, hogy olyan ügyfeleket is tájékoztatunk, akik nem feltétlenül a mi vevőkörünk. Azt is mondhatjuk, hogy missziónk során egy különleges edukációs tevékenységet folytatunk. Nem az a cég vagyunk, aki elhajt egy olyan kisebb családi házat, ami nem jelent akkora árbevételt vagy szakmai kihívást.

A KAV-ra jellemző az egyedi megoldások alkalmazása. Ezeket kisebb büdzsé esetén is fel tudjátok kínálni az ügyfélnek?

Mi tulajdonképpen innen indultunk, hiszen a PVC-s és fás világból származó információkat, tudáscsomagot ötvöztük az alumínium nyílászárós technológiai, szellemi és gyártási háttérrel. Először azokat az ügyfeleket kezdtük el kiszolgálni, akik felismerték, hogy bizonyos helyzetekben olcsóbb vagy célratörőbb az alumínium használata. A KAV attól KAV, hogy ahelyett, hogy – képletesen – a katalógust lapozgatva egy kész elemet keresne “behelyettesítés” céljából, inkább az alkatrészeket egyedi módon ötvözve, átgondolva vagy hibridelve, az ügyféligényt maximálisan kiszolgálva, jóárasítva kínáljuk a megoldásokat.

Szerző
Magócsi Anikó
TovábbiHírek
01
020
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2023 / 05 / 15
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2019 / 11 / 28
dubai-the-city-of-superlatives
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér-interior-night
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Schüco-ASE-67-PD-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-vízszintes-metszet
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2018 / 12 / 12
kav-closing-systems-also-in-iceland
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Rotterdam-tarsashaz-udvari-homlokzati-reszlete-a-viz-fele
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Schüco-sonder-egyedi-fejlesztésű-üveg-optikás-alumínium-nyílászáró-optivision-KAV-Hungária-Aluminium-2
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2024 / 06 / 27
KAV-Hungaria-ALUTA-nivodij-2024
ALUTA Nívódíj 2024 – A KAV újabb szakmai elismerése
Újabb díjjal ismerték el a KAV szakmai teljesítményét a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában egy budapesti villaépület alumínium homlokzati nyílászáró megoldásait valamint egyedi termékfejlesztését ismerték el. Az épület többször tört és felnyíló tömegében egyedi térszögekben épített óriási üvegpanelok biztosítják a benapozást.
Bővebben