INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
2018 / 06 / 19

„Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet”

Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.

Sokan azért nem számolnak az alumínium nyílászárókkal, mert túl drágának gondolják. Valóban csak akkor érdemes ezekkel tervezni, ha nagyobb büdzsé áll rendelkezésre?

Kár tagadni, hogy az alumínium nyílászáró alapvetően egy drágább technológia, mint a fa, a PVC vagy ezek vegyes szerkezetei. Ugyanakkor vannak bizonyos méretek és megoldások – ilyen például a magasabb emelő-toló ajtó, a nagyméretű fix vagy mozgatható üvegfal – amelyek esetében ez a drágaság „átfordul”, és a tartósság, az ár-érték arány valamint a sokkal keskenyebb váz- vagy keretrendszer miatt is jobban megéri alumíniumot alkalmazni. Ez függ a homlokzati applikációtól, az árnyékolók alkalmazásától, a szerkezet magasságától és attól is, hogy milyen minőségű, mennyiségű üveget illesztünk egymás mellé. Egy KAV-os szakember ránézésből látja egy házon, ha ott alumíniumból kifizetődőbb a nyílászáró.

Melyek az alumínium nyílászárók fő előnyei?

Az alumínium nyílászárók előnyei a más anyagból épített termékekkel szemben például a sokkal nagyobb magassági és szélességi mérethatárok, a legtöbb alternatívát kínáló mozgatási lehetőség, a szerkezeti és felületi (pl. agresszív vizekkel szembeni) ellenállóképesség, a gondozásmentesség. Családi házaknál persze az esztétikai szempont is kiemelten fontos: az alumínium nyílászárókból a nagyobb üvegfelület beépítését is sokkal filigránabb, keskenyebb váz- vagy keretszerkezetekkel lehet megoldani, mint más anyagú termékkel. Ne menjünk el a nálunk “szent” 2400 mm-es magassági mérethatár mellett sem, amelyet mindenki megszokott a sok évtizedes gyakorlatában, pedig a mai modern építési kultúrának egyik legfontosabb eleme az emelet magas üveg- és a nyílászáró szerkezet. Amikor teljes magasságban, a padlótól a mennyezetig nyílászáró mezőt terveznek, akkor egy tolóajtó, egy bejárati ajtó, egy sorolt fix üveg megoldás PVC-ből vagy fából nagyon vastag, markáns homlokzatot, megtörő és megosztott felületet tud csak eredményezni. Alumíniumból viszont a legtöbb esetben öt-hat centiméterből meg tudjuk oldani ezeket a csak függőleges illesztéseket. Ez nem csak homlokzati megjelenésben fontos, hiszen a megszakításmentes üveg bevilágítófelület a lakóknak is hozzátesz a hosszú távú minőségi élményhez.

Ezek szerint, ha hosszú távban gondolkodunk, jobban megéri az alumínium?

Az alumínium a kommunális építéstechnológia szülötte, mivel egy szállodában vagy egy irodaházban teljesen más az emberek berendezésekhez való viszonya, jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve: több százezer nyitás és csukás történik meg egy ablakkal vagy ajtóval az élettartam periódusában. Az alumínium tehát „előélete” miatt is jóval tartósabb anyag, legfőképp a mechanikai állóképesség, a bevonatok és az alkalmazott nagy teljesítményű alkatrészek és tömítőrendszerek miatt. Megfelelő működtetés mellett egy családi házban 30 év után is ugyanazt a képet fogják mutatni. Emellett a prémium alumínium rendszergazdáknál kiemelten jó a precíziós alkatrészellátás akár 20 éves viszonylatban is (mint az autógyárakban), bár vigyázni kell ezzel, mert egyre többen predesztinálják magukat ebbe a szektorba tudásbázis és sok évtizedes történelem nélkül.

A magyar piac hol tart? A családi házas szegmens itthon mennyire nyitott az alumínium nyílászárókra?

Az induláskor sokkal nagyobb falakba és elutasításba ütköztünk. Úttörőnek számítottunk abban, hogy az alumínium nyílászárókat kifejezetten a lakóépületi szegmensnek kínáltuk. Ahogy azonban haladtunk előre – részben az ügyfél elégedettség, részben a szájról-szájra terjedt referenciák útján – én úgy látom, hogy most már az építészek is kezdik ezt a lehetőséget kiaknázni, kihasználni. Ők és az ügyfelek is egyre bátrabbak. A piac bátorsága is kell ahhoz, hogy ez egy egyre inkább elfogadott családi házas építőanyag legyen. De még közel sem tartunk ott, mint Nyugat-Európa. Ott például már a családi házak döntő többsége alumínium bejárati ajtóval épül, mert az az egyik legfontosabb építőelem az ingatlanban, hiszen az van a legnagyobb igénybevételnek kitéve. De jó úton haladunk, és sok energiát áldozunk a megismerésre és a vevőtájékoztatásra. Részben építésztanácsadással már a tervezési fázisban, részben pedig azzal, hogy olyan ügyfeleket is tájékoztatunk, akik nem feltétlenül a mi vevőkörünk. Azt is mondhatjuk, hogy missziónk során egy különleges edukációs tevékenységet folytatunk. Nem az a cég vagyunk, aki elhajt egy olyan kisebb családi házat, ami nem jelent akkora árbevételt vagy szakmai kihívást.

A KAV-ra jellemző az egyedi megoldások alkalmazása. Ezeket kisebb büdzsé esetén is fel tudjátok kínálni az ügyfélnek?

Mi tulajdonképpen innen indultunk, hiszen a PVC-s és fás világból származó információkat, tudáscsomagot ötvöztük az alumínium nyílászárós technológiai, szellemi és gyártási háttérrel. Először azokat az ügyfeleket kezdtük el kiszolgálni, akik felismerték, hogy bizonyos helyzetekben olcsóbb vagy célratörőbb az alumínium használata. A KAV attól KAV, hogy ahelyett, hogy – képletesen – a katalógust lapozgatva egy kész elemet keresne “behelyettesítés” céljából, inkább az alkatrészeket egyedi módon ötvözve, átgondolva vagy hibridelve, az ügyféligényt maximálisan kiszolgálva, jóárasítva kínáljuk a megoldásokat.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2022 / 10 / 20
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2022 / 11 / 17
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben