INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
2022 / 12 / 20
Kezdőlap > Hírek > Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal

Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal

A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

– Egy különleges, a bumeráng formájához hasonló lakóépületen is együtt dolgoztatok a KAV-val. Mik ennek az épületnek a jellegzetességei?

 

Ez az ingatlan ugyanazon a hegyoldalon található, ahol a Költő Kert is fekszik. Érdekes az összehasonlítás, ha az emocionális és a dizájn részét vizsgáljuk. A két projekt ugyanis szinte ellentéte egymásnak. A Bumeráng-ház nagyon feszes, letisztult, minimál épület, éles és hegyes vonalakkal, míg a Költő Kert egy organikus építészeti formákat használó komplexum. Ennek a villának az alakja nem a megszokott íves vonalú, hanem egy szögletes bumeráng, amelynek az „öblös” része rá van fordítva a panorámára. Ezzel az volt a célja a tervezőnek, hogy minél több olyan helyiség alakuljon ki, ami a valóban pazar kilátásra nyit. Mivel semmi sincs előtte, az épület egyik tengelye a Margit-hídra, másik pedig a Citadellára fordul. A kettő között gyakorlatilag semmi sem zavar bele a kilátásba. Ha meglátunk egy városi panorámát, az fényes nappal, esőben, hóban és esti fényekben is mindig mást mutat, mindig izgalmas. Egyszerűen vonz a tér, úgy érzed, hogy muszáj arra nézni, ha egy ilyen előtted van. Az építkezés során az építésvezetői irodánk is erre a panorámára nézett rá, a kollégák pedig a kilátás elé raktak egy polcot mappákkal. Mondtam is nekik, hogy ezt nem hiszem el, amiért az emberek többszörös áron vesznek telket, Ti azt ilyen lezseren kitakarjátok? Mire ők, de már öt éve nézzük ezt, már semmi újat nem mutat nekünk. Természetesen más, ha munka közben és más, ha lakóként nézed ezt a panorámát. Bár én nem tudok különbséget tenni. Akárhányszor meglátom az épületből elénk táruló város látványát, megállok, megtámaszkodok az üvegen, neki döntöm a fejemet, és percekig csak csodálkozom, hogy ez milyen gyönyörű. Még akkor is, ha már tíz éve járok oda. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a panoráma, arra kell tájolni a kiemeltebb helyiségeket, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a helyi környezetet.  A fákat, a rézsűket, a dőlésszögeket és magát az energiát, amit a környezet ad. Ennek a háznak tényleg ez a lelke, a tervezőjét, Koch Pétert ez a panoráma ihlette. A KAV pedig szerencsére meg tudta valósítani azokat a nyílászárókat, amelyek lehetővé teszik, hogy az egész város látványa a nap minden szakában izgalmasan táruljon elénk.

 

– Mikor kapcsolódtatok be a folyamatba?

 

Itt nagyon jókor kapcsolódtunk be a házba, már megvolt a vízió, de kiviteli terv még nem készült szerencsére. Szerintem ez a legkésőbbi időpont, amikor még kivitelező cégként hatékonyan be lehet szállni egy folyamatba. Ennél később már nem lesz hatékony.

 

– Ez azt jelenti, hogy kivitelezőként fontos, hogy a kiviteli tervben ti már „társ gondolkodóként” részt vegyetek?

 

Persze. Egy tervező-építész nincs minden technológiában otthon, nem foglalkozik nap, mint nap mondjuk a homlokzat burkolattal, vagy annak rögzítéstechnológiájával, vagy a gépészeti rendszerrel, a burkolással. Kevésbé látja az adott megoldás előnyeit, hátrányait, kivitelezhetőségét, fenntarthatóságát. Mi ezekben mind-mind hozzá tudunk tenni, és magát a technológiát is úgy tudjuk finomhangolni, hogy a vízió ne sérüljön. Régen ez egyébként így volt, hiszen volt az építész és a baumeister. A baumeister volt az, aki tudta, hogyan kell megépíteni a házat. Ybl lerajzolta a vízióját, de nem ő kezdte el a téglakötéseket kirajzolni, nem feltétlen ő mondta meg, hogy valami kőből vagy gipszből legyen, hanem jött a baumeister, aki az építész és a kivitelező-végrehajtó szakkollégák között mozgott, segítette mind a két oldalt. Én úgy gondolom, hogy a mi cégünk így működik, nem is nagyon ismerek még egy hasonló felfogású kivitelező céget itthon. Én azt vettem észre, hogy a magyar piacon vannak tervezők és vannak kivitelezők. A kivitelező legtöbbször csak túl akar lenni a házon a lehető legrövidebb idő alatt, a tervező pedig azt akarja, hogy a vízióját fizessék ki, és lehetőség szerint mielőbb hagyják békén, hagy tervezze a következő víziót. És nincs olyan valóban hiteles csapat, aki a kettő között közvetít, fordít. Ennél a Bumeráng-háznál ez azonban így történt. Találkoztam Koch Péterrel, meghallgattam, hogy mit szeretne látni, mik a fontos részletek a számára. Ezeket figyelembe véve, a víziót folyamatosan szem előtt tartva ötleteltem a technológián. Például amikor a ház statikusával egyeztettem, volt egy oszlop a lift előtt, ami a galéria vasbeton lemezét volt hivatott megtartani, de nagyon szerencsétlen pozícióban volt, elvette a lift előtti részen a szabad tér áramlást Ő sajnos nem tudta megoldani, hogy az az oszlop ne ott legyen. Végül ahhoz a statikushoz fordultam, akivel nagyon rugalmas az együttműködésünk és elképesztő tudása van. Együtt megoldottuk: tettünk egy felülbordát a lemezre, nem kellett a lift elé 2 méterre oszlopot tenni, így innentől áramolhatott a tér. Ugyanígy ment végig a folyamat az egész házon. A dizájnon semmit sem változtattuk, de ha valamire találtunk jobb megoldást, ami nem ment szembe a tervezői vízióval, azt alkalmaztuk. Voltak olyan kevésbé kidolgozott részek, amit pedig a megrendelővel és a tervezővel közösen gondoltunk át.

 

– Ennél az épületnél a hatalmas átlátható felületek miatt az üveg az egyik fő szervezőelem. A KAV munkatársai is sokszor említik, hogy fontos, hogy minél hamarabb belépjenek a folyamatba, hiszen szakkivitelezőként pontosan tudják mikor, mit lehet megvalósítani. Te hol látod ebben a folyamatban a nyílászárósok szerepét?

 

Fontosnak tartom, hogy időben bekapcsolódjanak ők is a folyamatba. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az ő munkájukat is nagyban segíti, ha mi ott vagyunk „összekötő” kapocsként. Ennél a háznál megvolt a vízió, ott voltak már a KAV munkatársai, és közöttük mi, akik tudtuk, hogy milyen árnyékolót, homlokzatburkolatot, burkolati csomópontot, üvegkorlátot részletet szeretnénk látni. Ők hozzátették a szak- és mérnöki tudásukat, így valósulhatott meg minden a legoptimálisabban.  Ennél a projektnél a legnehezebbek azok a helyzetek voltak amikor három él találkozik egy pontban, ez szinte lehetetlen feladat. Az anyagvastagságokat, a tartószerkezeteteket és látszó felületeket tűpontosan kell meghatározni. A KAV-nak ez talán egy álomprojektje volt, ugyanis nálunk, generál kivitelezői oldalon Takács János kollégám vitte a projektet, aki nem mellesleg közel 10 évig nyílászárózott, így teljesen egy nyelvet beszéltek. A KAV műszaki rajzoló és szakkollégáinak volt egy olyan partnerük, akihez bármikor fordulhattak, ilyen hatékonyan nem működhet a dolog, ha csak a tervező van benne a folyamatban. Általában az szokott lenni, hogy a nyílászárós vezeti a tervezőt, hogy mit hogyan lehet megvalósítani. A kivitelező pedig hónapok múlva kap valamit, és azt mondja: mit csináltatok ide? Ezt nem lehet megépíteni. Vagy ha meg is lehet építeni, bizonyos pontok sérülni fognak a koncepcióban. Itt ez fel sem merült. Minden nyílászáró csomópont úgy tudott elkészülni, hogy a vízió sértetlen maradt. Tehát jó időben lépett be a KAV, megfelelő szaktudással, így tudott megvalósulni egy kemény, feszes, szerintem hibátlan épület. Nem tudok olyan pontot a házon, amit másként kellett volna csinálni.

 

– Ez egy hibátlan épület?

 

Azt gondolom, hogy igen. Szép formák, kulturált anyaghasználat, modern technológia, nem ázik sehol, nincsenek elhibázott csomópontjai, az üvegkorlátok, a látszó felületek is kidolgozottak, egyszerűen azt érzed, hogy van benne anyag. A nyílászáró csomópontok a homlokzat burkolattal jókor és jó helyen találkoznak. Pont annyit tud ez a ház, amennyit akart. Nem többet és nem kevesebbet. Ki tudtuk hozni a vízióból a maximumot. Elértük a célunkat.

Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
01
00
Schüco-Reynaers-alumínium-nyílászáró-keret-nélküli-tolóajtó-minimal-door-building-frameless-KAV-exterior
Schüco-Reynaers-alumínium-nyílászáró-keret-nélküli-tolóajtó-minimal-door-building-frameless-KAV-interior
Schüco-Reynaers-alumínium-nyílászáró-keret-nélküli-tolóajtó-minimal-door-building-frameless-KAV-interior-2
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
TovábbiHírek
01
020
2020 / 05 / 27
KAV-OPTIVISION-BROSSÚRA
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2018 / 11 / 14
Schuco-aluminium-keret-nelkuli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-toloajto-fuggonyfal-curtain-wall-minimal-exterior
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Schüco-alumínium-keret-nélküli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-tolóajtó-függönyfal-curtain-wall-minimal-interior
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Aluta-Nívódíj-2021-KAV
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2018 / 12 / 12
kav-closing-systems-also-in-iceland
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2022 / 09 / 01
Stocker-György
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 07 / 21
kisber-uzem-kav-hungaria
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 24
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben