INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
2024 / 02 / 27

„Nyílászáró beépítésének lépései”

Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk?
Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat:

1. Felmérés

Pontos felmérés nélkül nincs jó nyílászáró telepítés. Mi a KAV ablakok és ajtók felmérését már nem csak mérőszalaggal és lézeres távmérővel végezzük, hanem szkenneljük a házat.

A lézeres szkennerünk az állvány alatti kis vak-folt kivételével a teljes környezetének letapogatásával egy 3D képpont-felhőt, valamint fotókat is készít. Ezt a pár perces eljárást annyi helyen kell megismételni, hogy a célszoftverben a pontok összeillesztésével a teljes épületmodellt meg tudjuk számítógépen építeni.

A szkennelés előnyei:

  • milliméter pontos méretezést kapunk a falnyílásokról,
  • az épület falainak és egyéb szerkezeteinek térbeli elhelyezkedéséről,
  • tudjuk a leendő padlóvonaltól számított 1 m jelölések pozícióját,
  • ismerjük a falak görbületét, így biztosan egy síkra tudjuk majd visszatűzni az üvegezett szerkezeteket és árnyékolókat.

A felmérésnek még egy hasznos vonzata van, jelesül az építési helyszín földrajzi megismerése. A jó organizációhoz tudnunk kell a nyílászárók, üvegpanelek, segédszerkezetek és szerelőautók odajutásának feltételeit. Az útvonalon tapasztalható akadályok (légkábelek, alagutak és felüljárók), behajtási korlátozások, utcai parkolások és a szomszédok közlekedésének akadályozása mind kalkulálandó elemei a szállítási és beépítési folyamatnak. Jól tervezett organizáció hiányában csak büntetések, szomszédviták, dudálások és kiabálások lesznek.

2. Nyílászáró keretrendszer beépítése

Az árnyékoló, a homlokzati hőszigetelés típusa és rétegrendje, az akusztikai és biztonságtechnikai előírás valamint a külső-belső falkávára vonatkozó tervezői igény szerint határozzuk meg a nyílászárók beépítési síkját. Lehet falkáván belüli és falkáván kívüli telepítés.

Falkáván belüli beépítéskor nem kell egyedi konzolokkal dolgozni, de a hazánkban szokásossá vált 5 cm vastag extrudált polisztirol kávaszigetelésen keresztüli mechanikus rögzítés tokszélesítés nélkül nem javasolt nagy szerkezeteknél.

Falkáván kívüli beépítéskor egyedi és méretezett konzolokra vagy gyámolításra kell terhelni a nyílászárót. Ezt követően a csomóponti terv alapján kell körben rögzíteni, tömíteni, majd a belső pára- valamint a külső vízzárásokat elvégezni. A konzolok vagy gyámolítás méretezésnél vizsgálnunk kell a terhelés irányát, méretét és intenzitását. A nyílászáró rögzítéséhez szükséges minden nemű méretezési kérdés a nyílászárós szakember (cég) feladata és felelőssége.

3. Elhelyezési hézag kitöltése

A nyílászáró keretrendszer mechanikus rögzítése után az elhelyezési hézag kitöltése következik. Legolcsóbb megoldás a poliuretán hab valamelyik típusával történő palackos kifúvás, de nem minden esetben alkalmazzuk ezt. Van lehetőségünk táguló szalaggal is hézagot tömíteni, amely egyben a pára- és vízzárást is megoldja. Léteznek komplex hőszigetelő szerelőkeret rendszerek is, ahol egyszerű vékony szilikon tömítéssel zárnak hézagot. A beltér felől a poliuretán habot párazárni kell RAL szalaggal, beltéri EPDM membránnal vagy valamilyen erre gyártott szilikonnal.

A beltéri párazárás csak akkor hagyható el, ha a purhab típusa és térfogata ezt megengedi felületi visszavágás nélkül. Kültér felől az elhelyezési hézagot erre fejlesztett páraáteresztő ugyanakkor vízzáró szalaggal, kültéri EPDM membránnal vagy kültéri szilikonnal kell takarni, de itt is szóba jöhet a táguló szalag alkalmazása.

4. Üvegpanelek elhelyezése és beépítése

Üvegpanelek elhelyezése és beépítése követi a nyílászáró keretek rögzítését. Alumínium nyílászárók esetében az üveg külön kalodákon érkezik a helyszínre. Az üvegpanelek a keretek mechanikai rögzítése és az elhelyezési hézagok takarása után épül be a fogadó profilba. A beüvegezéshez nagy táblaméretek esetén speciális emelőberendezés, többféle daru és helyszíni manipulációra épített pókdaru szükséges.
Alumínium nyílászárók esetén sűrűn van igény strukturális szilikonos üveg-üveg csatlakozások megvalósítására is. Beüvegezés előtt vagy után rögzítjük az árnyékolókat is (organizáció szerint változhat a sorrend), de a működtetésükhöz szükséges kábelek átvezetése után a pára- és vízzárások javítása nem maradhat el.

5. Mozgó szárnyak beállítása

Az üvegpanelek és árnyékolók telepítése után következik a mozgó szárnyak beállítása, a kincsek és speciális mechanikus berendezések elhelyezése, az elektromos zárak és motorok beüzemelése. Ekkor állítjuk be az árnyékolókat is, hiszen az elektromos berendezések próbája az épületre kötés elvégzése előtt elengedhetetlen. A beállítási és betanítási folyamat a bonyolult épületeken napokat, az egyszerű házakon órákat vesz igénybe.

Mivel az alumínium nyílászárók tárháza óriási, így minden szerkezet típus beépítése más és más, nem mind ugyanolyan recept szerint működik. A különlegesebb beépítést igénylő üvegtetők, függönyfalak, automata ajtók, tanúsított termékek (pl. tűzgátló és menekülő ajtók) telepítése más sorrendben és más csomópontok szerint zajlik, mint a hagyományos családi házas ablakok és ajtók.

A speciális nyílászárók mellett is lehetnek egyedi megoldások, így pl. statikailag méretezett rétegrendű 1600 kg-os, 6 méter magas üvegpanelek sorba rendezése egy lakóépület homlokzatán más forgatókönyv szerint történik mint ahogyan az összefoglalóban olvasható volt.

Szerző
Lovász Károly
További Hírek
01
020
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2022 / 09 / 01
Stocker-György
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2020 / 05 / 27
KAV-OPTIVISION-BROSSÚRA
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2022 / 09 / 22
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-dolgozo-szoba-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Schüco-alumínium-keret-nélküli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-tolóajtó-függönyfal-curtain-wall-minimal-interior
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben