INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-dolgozo-szoba-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
2022 / 09 / 22
Kezdőlap > Hírek > A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel

A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel

Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.

Az exkluzív családi házaknál mi határozza meg leginkább a tervezői, építészi gondolkodást?
Az első, igényfelmérő beszélgetésnél abból indulunk ki, hogy mit szeretne a megbízó és milyen telke van hozzá. A pontos igényeket még ilyenkor nem is szokták tudni megfogalmazni, inkább olyan alap kérdéseket járunk körül, hogy hány szobát szeretnének, hol legyen a konyha, nyissunk-e össze tereket, hol legyen az érkezés. Átbeszéljük például, hogy hány gyerekük van, milyen korúak, neműek. Tehát inkább egyfajta szempontrendszert határozunk meg. Mi ezek alapján állítunk össze egy programot, ami megmutatja, hány négyzetméter alapterületű lenne az épület. Sokszor itt éri őket az első meglepetés, mert amit szeretnének, az mondjuk csak egy 300-350 nm-es alapterületbe férne be, ami viszont számukra általában – a négyzetméter alapján kalkulált díjra vetítve – nagynak tűnik. Ezután jön egy következő kör, amiben legtöbbször az előzőeket csökkentve véglegesítjük, hogy mekkora legyen a tervezendő otthonuk, mi az, ami „maradhat”. Gyakran megmutatják a kedvenc házaikat képeken, benyomásaikat egy-egy helyiség kapcsán. Ezután szoktuk elkezdeni a tervezést. Azt fontos minden megbízónak tudni, hogy a tényleges összegekkel a kiviteli terv utáni kivitelezői ajánlatoknál fognak szembesülni – ma pontos költségeket a gyorsan változó díjak miatt nem lehet előre megadni.

Ha a megrendelői igényt és az építész-tervezői szempontrendszert egymás mellé tesszük, a ti munkafolyamataitokban ez a kettő „hogy fér meg egymás mellett”?
Mi mindenképpen megpróbálunk a megrendelőknek újat mutatni. Mindenki a megszokott életvitelével, szokásaival jön hozzánk. Képeken és filmekben látott megoldásokkal (főleg a nyugati példákat hoznak), ami legtöbbször nem egyeztethető össze a modern építészettel. Nekünk kell megmutatni olyan lehetőségeket, amik előre mutatóan, kortárs ötletek alapján „terelik” őket. Nem akarjuk megváltoztatni az igényeiket, hiszen ők fognak a házban lakni, de próbálunk újszerű válaszokat adni a megszokott építészeti kérdésekre, új és korszerű megoldásokat mutatunk nekik. Az irodában – úgy gondolom – fontos feladatunk, hogy mindenképp mutassunk valami novumot, újdonságot, amire nem is gondoltak adott esetben.

Ma egy modern családi házban miként látod a nyílászárók szerepét?
A természetes fény a legfontosabb. Pont ezért személy szerint én nagyon szeretek elidőzni a helyszínen. Ha az ember kimegy egy pillanatban, megnézi mi van a helyszínen, sokszor csak egy benyomást kap. Ugyanaz a terület mást mutat reggel, délben vagy este. Számomra az a kiemelt szempont, hogy a fény természetes fényként hogyan jut be az épületbe, annak különböző szegleteibe. És ehhez kapcsolódva persze a szükséges árnyékolás. A fenntarthatóság, a gazdaságos üzemeltetés ugyanis szintén mindig kiemelt szempont az általunk tervezett épületeknél. De az elsődleges szempont a fény és a fény bejutása a házba. Emiatt a helyszíni adottságokat mindenképpen ki kell aknázni. Ha van a teleknek panorámája, vagy amire szeretnénk nézni, akkor az a fő irányvonal, amire nyitjuk a helyiségeket. Mindenképpen meg szeretnénk mutatni a környezetet. Nálunk a homlokzati nyílászáró alapvetően nem ablakként szerepel egy falban, hanem a homlokzati nyílászáró sok esetben maga a fal. Mi szeretjük a transzparenciát maximálisan megadni. A legutolsó ház, amit magamnak építeni fogok, az semmi másból nem fog állni, mint egy tetőből, hogy ne ázzak meg, és körbe üvegfelületekből, nyitható és fix ablakokból. Imádom a természetet megélni akkor is, ha benn ülök egy lakásban. Ma már nem kellene, hogy szerepe legyen a parapet falaknak, hiszen nincs radiátor, konvektor a falon, amit meg kellene tartani. Egész más megélni úgy a teret egy lakáson belül, ami úgy van kialakítva, mintha az ember a természetben ülne, annak a részeként. Ha az ajtó pedig mondjuk egy nagyméretű tolóajtó, és eltolom, akkor konkrétan kint is tudok ülni a természetben. Belül és mégis kívül. A házainkat ez hatja át nagy mértékben, erre próbálunk törekedni, és rávezetni a megbízót, bízva benne, hogy ezért keresett meg minket. A nagyméretű nyílászárók tehát a modern építészet alapjai, a mi építészetünké mindenképpen.

És hogy teremtitek meg az intimitást?
Magyarországon alap szempont, hogy én szeretnék kilátni, de más ne lásson be a lakótérbe, nem vagyunk sajnos annyira „nyitottak”, mint én szeretném. A kívánt intimitást és az árnyékolást is mobil rendszerekkel és egyéb kiegészítőkkel meg lehet oldani. Emiatt nem kell a tervezéskor elvetni, hogy az ablak a padlótól a mennyezetig tartson. Az intimitást inkább más elemekkel oldjuk meg, külső árnyékolással, belső függönnyel, rolettával, jó belsőépítészettel. Nem kell magunk köré falakat húzni, a falak igazából csak merevítési szempontból kellenek.

Említetted, hogy nektek is sokszor „edukálni” kell a tervezési folyamat során a megrendelőt. Így merül fel az a fontos kérdés, hogy ma mennyire beszél közös nyelvet a megrendelő és az építész? Hiszen sokunknak még mindig az van a fejünkben, hogy falak kellenek, az tartja meg az épületet, miközben a nyílászárók és a pillérek ma már ki tudják váltani ezt a szerepet…
Ez egy nagyon izgalmas folyamat, mert először többnyire nagyon nem beszélünk közös nyelvet. Sokszor nehéz egymáshoz közelíteni az elképzeléseket. A www.benyei.hu weboldalon látott tervekből megpróbálják kivenni azt, ami nekik fontos, többnyire a formai elemeket, az okokra adott válaszok ismerete nélkül, ami ugyanakkor kiindulásnak elegendő. Egy adott műszaki megoldás kapcsán viszont azért válnak hihetővé számukra a javaslataink, mert – úgy érzem – hitelesen képviseljük azokat. S nemcsak a referenciák miatt, hanem azért, mert mi is ilyen épületekben lakunk, magunknak is ilyet építettünk/építünk/építenénk. Istvánét most csak megemlítem jó példának, de én például annak ellenére, hogy hagyományos építésű, magastetős házat alakítottam át kis családomnak, óriási ablakokat tettem bele, „amennyi csak belefért”, a napfény átjárja a helyiségeket, ugyanakkor korszerű gépészeti rendszerekkel és árnyékolással működik, fenntarthatóan, kis üzemelési költségen.  Így az, ami mellett érvelünk, szerintem azért válik meggyőzővé, mert mi magunk is ilyen gondolkodással tervezett épületekben élünk. Bényei István weboldalán rengeteg megvalósult referenciánk fent van. Így az ügyfelek tudják, hogy miért jönnek hozzánk. Ha pedig vagyunk olyan szerencsések, hogy megbíznak, már „csak” annyi a dolgunk, hogy a közös együtt gondolkodással a közös alapgondolat mentén a program mindenkinek tetsző formában öltsön testet, remélhetőleg egy olyan épületben, ahol „a fény ott van minden sarokban”…

 

 

A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
01
00
Schuco-aluminium-ablak-erkelyajto-uveg-lamellas-homlokzat-burkolat-epiteszet-minimal-house-kulter-exterior
TovábbiHírek
01
020
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 02
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 04
alumínium-nyílászáró-gyártás-zsaluzia-árnyékolás-egyedi-Renson-Schlotterer-Warema-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Schuco-aluminium-uveg-uveg-sorolas-toloajto-emelo-tolo-ablak-KAV-napplai-szoba-minimal-house-belter-terasz-interior
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Aluta-Nívódíj-2021-KAV
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2020 / 01 / 24
Schuco-aluminium-18-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior4
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Schüco-ASE-67-PD-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-vízszintes-metszet
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2021 / 10 / 21
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panoramic
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2020 / 05 / 27
KAV-OPTIVISION-BROSSÚRA
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2023 / 03 / 06
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-üvegfal-beépítés-munkaközi-állapot-KAV-kivitelezés
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben