INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schuco-aluminium-keret-nelkuli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-toloajto-fuggonyfal-curtain-wall-minimal-exterior
2018 / 11 / 14
Kezdőlap > Hírek > Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában

Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában

A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze – sokszor szinte láthatatlanul – egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.

A függönyfalak térelhatároló héjszerkezetek, melyeket az épület teherhordó szerkezeteire – födémekre, homlokzatra – rögzítenek, s azok síkja előtt helyezkednek el. Általában nagy, előregyártott elemekből állnak, ennek köszönhetően megjelenésük reprezentatív, üvegház jellegű hatás érhető el velük. A függönyfalaknál a kulcsszó a maximális transzparencia, ugyanis ma már a gyártók arra törekednek, hogy az üvegfelületek kapcsolatát, ahol csak lehetséges, szinte láthatatlan rögzítéssel oldják meg. Ahogy az alumínium nyílászárók más termékköre, a függönyfalak is először a kommunális építési technológiában jelentek meg, leginkább nagyobb irodaházak jellemző elemei voltak. Azonban ma már a családi házaknál is előszeretettel használják őket, ugyanis a szint-magas üvegfalaknál vannak olyan építési szituációk, amikor csak kívülről üvegezett, homlokzati burkolatként funkcionáló megoldásokat lehet alkalmazni. A függönyfalak építészeti megjelenése sokkal filigránabb a hagyományos ajtóknál vagy tolóajtó rendszereknél, hiszen 35-80 mm-es bordavázzal óriási, akár darabonként 1000 kg-os üvegtáblák is építhetők egymás fölé, vagy mellé akár térben is.

Függönyfalnak nevezünk minden olyan áttetsző raszteres nyílászáró homlokzatburkolatot, amelyet kívülről üvegeznek. A homlokzatra ezekben az esetekben egy szerelt épülethéjazat vázat rögzítenek, amit üvegmezőkkel is kitöltenek, tehát a transzparencia funkciót is megoldja akár fix, akár nyitható verzióban. Ezek a szerkezetek tetősíkban átfordulhatnak, így egy lépcsőház, egy szép nappali tető vagy egy galéria megjelenésénél is teljes bevilágítást eredményeznek. A függönyfal az építőanyag technológiák egyik leggyorsabban fejlődő területe. Ilyen rendszert ugyanis nemcsak standard alumínium rendszervázból lehet építeni, hanem teljesen egyedi konstrukcióban is. Ikonikus irodaépületeknél fedezhetjük fel például azt a feszítőműves megoldást, amikor bel- vagy kültér felől egy rozsdamentes sodrony vázat építenek, s arra pontszerűen, mechanikusan vagy ragasztva rögzítik az üvegpaneleket. Az ipari és a családi házas szegmensben is egyre inkább megjelenik a függönyfalaknál az az igény, hogy az üvegeket tartó váz lehetőleg ne látszódjon, így a fejlesztések jelenleg leginkább ebbe az irányba folynak. A függönyfalaknak amellett, hogy a szelet és az egyéb meteorológiai hatásokat is el kell viselniük, a hőszigetelési és a vízzárási igényeket is maximálisan ki kell elégíteniük.

Családi házaknál akkor javasolt a függönyfalak használata, ha az az összes többi szerkezettel stílusban, megjelenésben, struktúrában, bordavázban, szélességben és mélységben is nagyjából homogén felületet mutat, emellett üvegezett tetőfelületeknél, valamint olyan alaprajznál, ahol sok törés és számos egyedi forma jelenik meg. Az általános megvalósulást úgy kell elképzelni, hogy egy statikailag méretezett, alumínium hordozó bordavázra speciális fektető rendszer segítségével üvegtáblát rögzítenek. Az üvegmezők szélein kialakított megfogás lehet látható, rejtett, esetleg ezek vegyes megoldása. Ennek megfelelően olykor az üveg-üveg találkozása csak fekete színű szilikonos kikenést kap, ami strukturális megjelenést eredményez. Ebben az esetben a minősített speciális anyaggal kikent vonalban pontszerűen rejtett vagy látható mechanikus (tárcsás) rögzítést alkalmazunk. Ha az építész azt kéri, hogy az üvegezett homlokzaton kiugró elem nem szerepelhet, akkor a strukturális függönyfalon kívül nem nagyon létezik más olyan telepítési mód, amivel ezt meg lehet oldani.

A függönyfalaknak több izgalmas tulajdonsága is van. Mivel általában felületkezelt alumínium szerkezetekről beszélünk, a belsőépítész a bordaváz mélységével, színével és stílusával kísérletezve egyedi építési jelleget és formavilágot tud kölcsönözni az épületnek. Egy elkészült függönyfal kiosztása emellett módosítható is, tehát néhány év múlva egy fix szerkezet nyíló szerkezetté alakítható pusztán egy plusz borda vagy ablakmező beépítésével. Vagyis ha egy épületnél változik a funkció – például egy lakásból iroda lesz, vagy fordítva -, és válaszfalakat kell elhelyezni, a függönyfalak komoly segítséget adnak, hiszen roncsolás-mentesen tehetőek be új elemek.

A függönyfal azonban jóval költségesebb megoldás a standard nyílászáróknál, hiszen a beépítési technológia és az anyagkultúra is jóval magasabb értékkategóriát képvisel. Már a bordaváz alapanyagköltsége is fajlagosan magasabb egy hagyományos fix ablakkeretnél. Képzeljünk el egy homlokzatot, ahova függönyfalat terveznek. Ha ugyanerre a felületre ablakot építenének be, azt a falnyílásba vagy annak környezetében rögzítik, míg a függönyfalat mindenképp a fal elé kell építeni, kilógatva az egész vázrendszerét, méretezett tartószerkezeti elemekre terhelve. Ez sokkal bonyolultabb rögzítéstechnológiát és szigetelést igényel, emellett a hőmozgással valamint egyedi csomóponti kapcsolatokkal is kalkulálni kell. Egy ilyen szerkezet tehát nemcsak több tervezési munkaidőt igényel, hanem magasabb az anyagfelhasználási és a beépítési segédanyagköltsége is, tehát ez egy jóval drágább technika. Ám ennek alkalmazásával jelentős transzparencia érhető el, s a szinte láthatatlanul összekapcsolódó üvegfelületek varázslatos megjelenést kölcsönözhetnek az ingatlannak.

Szerző
Magócsi Anikó
TovábbiHírek
01
020
2017 / 08 / 02
Vizafogói-Szent-Márton-plébánia-Budapest-Váci-út-KAV-Hungária-segítségnyújtás-rekonstrukció-mérnöki-előkészítés
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-rajz
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2019 / 11 / 28
dubai-the-city-of-superlatives
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2021 / 05 / 03
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Csóti-Gábor
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Alukönigstahl-alukoenigstahl-ungarn-Eiles-Károly-
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Reykjavik-Mariott-Reynaers-aluminium-homlokzat-fassad-glass-KAV-Hungaria-Gluggar
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2023 / 04 / 26
Schuco-aluminium-nyilaszaro-karbon-elleni-harca-2023
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben