INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
2021 / 07 / 21

„Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében”

A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.

 

Az alumínium nyílászáró gyártási folyamata hogyan zajlik?

 

Nálunk a KAV-nál a folyamatok a budapesti irodában kezdődnek. Ők egyeztetnek az ügyféllel, ennek alapján küldik el nekünk az igényeket: egy tervezett gyártási anyagot, ami azt tartalmazza, hogy milyen alumínium szerkezeteket szeretnének, hogyan nézzenek ki a szerkezetek. Ezekhez rendeljük meg az anyagot. Amíg az megérkezik, előkészítjük a gyártmányterveket – szabásterveket, marási képeket és a 3D CAD terveket, hogy miként kell összerakni -, ekkor kiderülhet, hogy milyen egyéb vasalatokra, tömítésekre van még szükség. A pesti kollégák ugyanabból a szoftverből kalkulálnak árat, amiből utána a gyártmányterveket csináljuk. Tehát ők a kalkulációnál már 99 százalékban kitalálják, hogy mit szeretne az ügyfél, az alapján kezdjük el a gyártási folyamatot. Csoportosítunk, hogy a gyártástípusában azonos alumínium nyílászáró szerkezeteteket egyszerre gyártsuk. Sokféle folyamat van az üzemben, ezzel próbáljuk kicsit egyszerűsíteni a feladatokat. Profilcsoportonként szoktunk válogatni: először mondjuk bukó-nyíló és fix elemeket gyártunk, az emelő-toló szerkezeteket, az alumínium ajtókat külön vesszük, ha vannak függönyfalak, üvegtetők, azokat ismét egy külön csoportba. Célszoftverekkel és CAD szoftverrel dolgozunk, amit a végén ellenőrzünk, de általában a 99 százalékos előkészítési pontosságot tartani tudjuk. A szabászat után rákerül egy vonalkódos címke a profilra, ez alapján azonosítja a megmunkáló központ, hogy melyik profilról van szó. Elvégzik rajtuk a megmunkálandó műveleteket: kimarják a speciális kapcsolódási pontokat, ragasztóanyag injektáló réseket és lyukakat, zárhelyet, elkészítik a szegecs furatokat, víztelenítő furatokat és marásokat kap.

 

Hol van itt a legnagyobb kihívás, vagy akár a legnagyobb hibázási lehetőség? Számít, hogy mennyire vékony vagy éppen nagy egy alumínium ablak vagy ajtó?

 

A legnagyobb hibázási lehetőség szerintem a tervezés folyamán adódik: miként tudjuk azt megvalósítani, amit kértek. Nálunk a KAV-nál általában mindig van valami plusz, egyedi tudás, egy különleges megoldás az alumínium nyílászáró rendszerekben. Valamit megálmodott az ügyfél, és esetleg az értékesítő kolléga nem veszi észre, hogy azt nem azzal a módszerrel lehet megvalósítani. A szoftverben is előfordulhatnak hibák, amiket ha nem vesszük észre, akkor akár egy megmunkálás is végig mehet, majd kezdhetjük elölről a folyamatot. A legnagyobb kihívás az, hogy a KAV mérnökei nagyon sok olyan dolgot ötvöznek, amelyek nincsenek az adott rendszerben, nem alap megoldások. Erről vagyunk híresek: olyasmit csinálunk, amit mások nem. Ezeket az egyedi megoldásokat viszont mindig össze kell egyeztetni a standard elemekkel. Elég sok mindent gyártunk magunknak, például egyedi sarokelemeket, amik nem rendszertartozékok. Ha nem 90 fokos csatlakozása van egy alumínium tolóajtónak, ablaknak vagy nyílászáró elemnek a saroknál, akkor azokhoz mindig egyedi sarokelemeket gyártunk le. Ilyenkor újra tervezzük a marást és a csatlakozási pontot. És ha szükség adódik hőhídmentes toldóelemre vagy speciális kötőelemre, akkor megtervezünk egy 3D nyomtatandó elemet – ezeket egyelőre még bérbe gyártatjuk le –, majd azzal egészítjük ki a szerkezetünket.

 

Sokfelé dolgoztál a szakmában. Miben különbözik a KAV egy standard nyílászárókat gyártó üzemtől?

 

Leginkább abban, hogy mi nemcsak megpróbáljuk, hanem teljesítjük is a különleges igényeket. Az alumínium rendszergyártó – például a Reynaers vagy Schüco – kitalált egy olyan megoldást, hogy a saroknál derékszögben üveg-üveg csatlakozás van, nincs más profilelem. Ez már magában elég különleges szerkezet, ritkaság számba megy, hogy ilyeneket gyártunk. Viszont mi ezt még megfejeljük azzal, hogy nem 90, hanem mondjuk 112,3 fokban találkozik a két üveg. Ebben az esetben már teljesen új sarokelemeket kell gyártani, teljesen más marásképeket kell összehozni. De olyan is előfordul, hogy két nem illeszkedő profilt próbálunk összeilleszteni, amelyek alapvetően nem találkozhatnának a valóságban, ezért 3D nyomtatott elemet használunk. Például most egy négy sínes tolóajtót egy három sínes tolóajtóval sarkon felnyíló kivitelben egyesítünk. Ez csak két példa, de szerintem jól látszik, hogy szinte a lehetetlent is képesek vagyunk megoldani.

 

Szereted ezeket a kihívásokat?

 

Azt hiszem, nehezen viselném, ha csak az lenne a feladatom, hogy miként tudnám jobban optimalizálni a gyártást-, csomagolást- és a szállítást. Nagyon szeretem, amit most csinálok. Az nehéz, amikor ezeket a különleges alumínium nyílászárókat olyan ütemezéssel próbálják terveztetni és legyártatni velünk, mintha típus szerkezetekről lenne szó. Bele kell kalkulálni a folyamatba, hogy ezeket mi találjuk ki, esetleg nem sikerül elsőre, és még egy kicsit alakítani kell rajta. Nem mindig tudjuk pontosan megbecsülni mindennek az idejét, főleg az egyedi dolgok előkészítési és gyártási idejét. De szeretem, hogy egyedit alkotunk, olyat, amit más nem.

Az egyedi alumínium nyílászárók gyártása során nektek próbát is kell készíteni, hogy kiderüljön, valóban működik-e úgy, ahogy a mérnökök és a szoftver megtervezett egy megoldást?

Sok mindenről már tapasztalati úton tudjuk, hogy működni fog. Minél több egyedi nyílászárót gyártunk, annál inkább fel tudjuk mérni, melyik megoldás működőképes, mi az, amit meg lehet oldani, vagy miként lehet egy standard Schüco vagy Reynaers elemet továbbfejleszteni. De azért bármikor előfordulhat buktató: nem vesszünk észre, hogy nem pontosan illeszkedik két mechanikus elem, vagy valami másképp kell, hogy álljon. Azért az szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy hogy teljesen újra kell gyártanunk egy szerkezetet.

Az alumínium, mint alapanyag, tényleg ilyen csodákra képes, hogy szinte bármit meg lehet belőle csinálni?

 

Az alumínium aránylag könnyű, de nagyon erős anyag. Vékonyabb nyílászárós szerkezeteket lehet létrehozni belőle, melyek kisebb teret takarnak ki a kilátásból. A rendszergazdák – Schüco vagy Reynaers – saját profil kapcsolataihoz azért igazodnunk kell. Nem tudjuk az egyik gyártó tokjába beleilleszteni a másik gyártó szárny profilját például. Igazodnunk kell a profil rendszergazdák alapkoncepciójához, és azokkal kell tudnunk feszegetni a határokat, hiszen ez az üzemi gyártásellenőrzés valamint a teljesítmény nyilatkozat kiadhatóságának alapja. De már dolgozunk azon a nagy álmon, hogy a KAV-nak saját rendszermegoldásai legyenek, akár a beszállítóink egyik másik termékspektrumán belül.

 

Hogyan zajlik a beszállítói folyamat? Van olyan elem, amit csak külföldről lehet beszerezni?

 

A fő beszállítóink, a Schüco és a Reynaers magyarországi képviselettel rendelkeznek. Előbbinek még raktára is van hazánkban. Ha a rendszerelemeken kívül még szükségünk van egy különlegesebb elemre, ami lehet fogantyú, motor, ajtócsukó szerkezet vagy bármilyen, a nyílászáró műszaki tartalmát növelő szerkezet, akkor azoknak külön fel kell keresni a gyárait, beszállítóit. Többnyire ezeknek is van azért hazánkban képviselete. Ha nincs, külföldről szerezzük be. Vannak olyan túlméretes üvegek, amiket kizárólag határon túlról tudunk beszerezni, mert nincs akkora edzőkemence Magyarországon, amiben az elkészülhetne. De sokat kutattunk olyan kiegészítő után például, mint a fekete színű cilinder betét.

 

Hogyan dolgoztok itt az üzemben?

 

A leglátványosabb a megmunkálóközpontunk. Bár már a szabászgép is érdekes, hiszen kiküldjük neki a szabási listát, és automatikusan le tudja szabni a gép a profilokat. Azért papíron is szoktunk adni egy szabási listát, hogy a szabász is tudja ellenőrizni, hogy azt állítja be a gép, amit mi szeretnénk. A nyílászáró profilt ezután azonosítjuk egy vonalkóddal, ez tíz évvel még teljesen elképzelhetetlen volt. Majd a vonalkód alapján azonosítja a marógép és a megmunkálóközpont a profilt. Több mindent nem is nagyon tudunk automatizálni, mert annyira egyediek azok az alumínium ablakok és ajtók, amiket gyártunk. Nincsenek sorozatgyártásaink, ritkán fordul elő, hogy két egyforma szerkezetet gyártunk egy projektre. A kollégák ilyenkor rá is szoktak kérdezni, hogy biztos kettőt kell ebből gyártani? Nagy üvegfelületekkel dolgozunk, ezekből két egyforma már túl sok lenne egy családi házon.

 

Hányan dolgoztok itt?

 

Az gyártási irodában 3 mérnök dolgozik. Hozzánk tartozik a mérnöki előkészítés, az anyagrendelés, a fizikai állomány kezelése, a gépek szoftveres kommunikációjának ellenőrzése, a kiszállítás megszervezése. Nagyon sok lemezmegrendelésünk van például – párkány, takarások – ennek a dokumentálása pontos színkóddal, adatokkal, megrendelése, a rendelés lekövetése már rengeteg feladatot jelent, pedig csak egy apró részét emeltem ki a munkánknak. De ha kellene egy hosszabb csavar, annak is mi járunk utána, hogy honnan kell beszerezni. Az üzemtérben pedig 9-10 fő dolgozik, megvan kinek melyik munkafázis megy jobban, általában azt csinálja, de mindenkinek mindenhez kell értenie. Egy szabásznak is tudnia kell, hogy milyen ajtó, ablak vagy üvegfal jön létre abból a végén, aminek az első elemét leszabta, aszerint forgatja, úgy vágja le az elemet. Nagyon szerteágazóak, sokrétűek a feladatok, nem lehet, hogy valaki csak egy 5-10 műveletes feladatot tud végig vinni, hanem a teljes a folyamatot értenie kell.

Mennyire egyedi az, ami itt a KAV kisbéri üzemében zajlik?

 

Máshol lényegesen kevesebb tolóajtót, nagyméretű üvegeket befogadó szerkezeteket gyártanak. Náluk inkább a szalagablakok-, függönyfalak-, elemes homlokzatok gyártása van fókuszban. Mivel mi túllépünk a standard megoldásokon, feszegetjük a mérethatárokat, az egyedi igényeket teljesítjük nem lehet normásítani a gyártásunkat. A többi gyártónál sokkal jellemzőbb a sorozatgyártás, míg mi az egyedi alumínium nyílászárókban vagyunk jobbak.

Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
01
00
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében - 1
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében - 2
További Hírek
01
020
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben