INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
kisber-uzem-kav-hungaria
2021 / 07 / 21
Kezdőlap > Hírek > Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében

Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében

A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.

 

Az alumínium nyílászáró gyártási folyamata hogyan zajlik?

 

Nálunk a KAV-nál a folyamatok a budapesti irodában kezdődnek. Ők egyeztetnek az ügyféllel, ennek alapján küldik el nekünk az igényeket: egy tervezett gyártási anyagot, ami azt tartalmazza, hogy milyen alumínium szerkezeteket szeretnének, hogyan nézzenek ki a szerkezetek. Ezekhez rendeljük meg az anyagot. Amíg az megérkezik, előkészítjük a gyártmányterveket – szabásterveket, marási képeket és a 3D CAD terveket, hogy miként kell összerakni -, ekkor kiderülhet, hogy milyen egyéb vasalatokra, tömítésekre van még szükség. A pesti kollégák ugyanabból a szoftverből kalkulálnak árat, amiből utána a gyártmányterveket csináljuk. Tehát ők a kalkulációnál már 99 százalékban kitalálják, hogy mit szeretne az ügyfél, az alapján kezdjük el a gyártási folyamatot. Csoportosítunk, hogy a gyártástípusában azonos alumínium nyílászáró szerkezeteteket egyszerre gyártsuk. Sokféle folyamat van az üzemben, ezzel próbáljuk kicsit egyszerűsíteni a feladatokat. Profilcsoportonként szoktunk válogatni: először mondjuk bukó-nyíló és fix elemeket gyártunk, az emelő-toló szerkezeteket, az alumínium ajtókat külön vesszük, ha vannak függönyfalak, üvegtetők, azokat ismét egy külön csoportba. Célszoftverekkel és CAD szoftverrel dolgozunk, amit a végén ellenőrzünk, de általában a 99 százalékos előkészítési pontosságot tartani tudjuk. A szabászat után rákerül egy vonalkódos címke a profilra, ez alapján azonosítja a megmunkáló központ, hogy melyik profilról van szó. Elvégzik rajtuk a megmunkálandó műveleteket: kimarják a speciális kapcsolódási pontokat, ragasztóanyag injektáló réseket és lyukakat, zárhelyet, elkészítik a szegecs furatokat, víztelenítő furatokat és marásokat kap.

 

Hol van itt a legnagyobb kihívás, vagy akár a legnagyobb hibázási lehetőség? Számít, hogy mennyire vékony vagy éppen nagy egy alumínium ablak vagy ajtó?

 

A legnagyobb hibázási lehetőség szerintem a tervezés folyamán adódik: miként tudjuk azt megvalósítani, amit kértek. Nálunk a KAV-nál általában mindig van valami plusz, egyedi tudás, egy különleges megoldás az alumínium nyílászáró rendszerekben. Valamit megálmodott az ügyfél, és esetleg az értékesítő kolléga nem veszi észre, hogy azt nem azzal a módszerrel lehet megvalósítani. A szoftverben is előfordulhatnak hibák, amiket ha nem vesszük észre, akkor akár egy megmunkálás is végig mehet, majd kezdhetjük elölről a folyamatot. A legnagyobb kihívás az, hogy a KAV mérnökei nagyon sok olyan dolgot ötvöznek, amelyek nincsenek az adott rendszerben, nem alap megoldások. Erről vagyunk híresek: olyasmit csinálunk, amit mások nem. Ezeket az egyedi megoldásokat viszont mindig össze kell egyeztetni a standard elemekkel. Elég sok mindent gyártunk magunknak, például egyedi sarokelemeket, amik nem rendszertartozékok. Ha nem 90 fokos csatlakozása van egy alumínium tolóajtónak, ablaknak vagy nyílászáró elemnek a saroknál, akkor azokhoz mindig egyedi sarokelemeket gyártunk le. Ilyenkor újra tervezzük a marást és a csatlakozási pontot. És ha szükség adódik hőhídmentes toldóelemre vagy speciális kötőelemre, akkor megtervezünk egy 3D nyomtatandó elemet – ezeket egyelőre még bérbe gyártatjuk le –, majd azzal egészítjük ki a szerkezetünket.

 

Sokfelé dolgoztál a szakmában. Miben különbözik a KAV egy standard nyílászárókat gyártó üzemtől?

 

Leginkább abban, hogy mi nemcsak megpróbáljuk, hanem teljesítjük is a különleges igényeket. Az alumínium rendszergyártó – például a Reynaers vagy Schüco – kitalált egy olyan megoldást, hogy a saroknál derékszögben üveg-üveg csatlakozás van, nincs más profilelem. Ez már magában elég különleges szerkezet, ritkaság számba megy, hogy ilyeneket gyártunk. Viszont mi ezt még megfejeljük azzal, hogy nem 90, hanem mondjuk 112,3 fokban találkozik a két üveg. Ebben az esetben már teljesen új sarokelemeket kell gyártani, teljesen más marásképeket kell összehozni. De olyan is előfordul, hogy két nem illeszkedő profilt próbálunk összeilleszteni, amelyek alapvetően nem találkozhatnának a valóságban, ezért 3D nyomtatott elemet használunk. Például most egy négy sínes tolóajtót egy három sínes tolóajtóval sarkon felnyíló kivitelben egyesítünk. Ez csak két példa, de szerintem jól látszik, hogy szinte a lehetetlent is képesek vagyunk megoldani.

 

Szereted ezeket a kihívásokat?

 

Azt hiszem, nehezen viselném, ha csak az lenne a feladatom, hogy miként tudnám jobban optimalizálni a gyártást-, csomagolást- és a szállítást. Nagyon szeretem, amit most csinálok. Az nehéz, amikor ezeket a különleges alumínium nyílászárókat olyan ütemezéssel próbálják terveztetni és legyártatni velünk, mintha típus szerkezetekről lenne szó. Bele kell kalkulálni a folyamatba, hogy ezeket mi találjuk ki, esetleg nem sikerül elsőre, és még egy kicsit alakítani kell rajta. Nem mindig tudjuk pontosan megbecsülni mindennek az idejét, főleg az egyedi dolgok előkészítési és gyártási idejét. De szeretem, hogy egyedit alkotunk, olyat, amit más nem.

Az egyedi alumínium nyílászárók gyártása során nektek próbát is kell készíteni, hogy kiderüljön, valóban működik-e úgy, ahogy a mérnökök és a szoftver megtervezett egy megoldást?

Sok mindenről már tapasztalati úton tudjuk, hogy működni fog. Minél több egyedi nyílászárót gyártunk, annál inkább fel tudjuk mérni, melyik megoldás működőképes, mi az, amit meg lehet oldani, vagy miként lehet egy standard Schüco vagy Reynaers elemet továbbfejleszteni. De azért bármikor előfordulhat buktató: nem vesszünk észre, hogy nem pontosan illeszkedik két mechanikus elem, vagy valami másképp kell, hogy álljon. Azért az szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy hogy teljesen újra kell gyártanunk egy szerkezetet.

Az alumínium, mint alapanyag, tényleg ilyen csodákra képes, hogy szinte bármit meg lehet belőle csinálni?

 

Az alumínium aránylag könnyű, de nagyon erős anyag. Vékonyabb nyílászárós szerkezeteket lehet létrehozni belőle, melyek kisebb teret takarnak ki a kilátásból. A rendszergazdák – Schüco vagy Reynaers – saját profil kapcsolataihoz azért igazodnunk kell. Nem tudjuk az egyik gyártó tokjába beleilleszteni a másik gyártó szárny profilját például. Igazodnunk kell a profil rendszergazdák alapkoncepciójához, és azokkal kell tudnunk feszegetni a határokat, hiszen ez az üzemi gyártásellenőrzés valamint a teljesítmény nyilatkozat kiadhatóságának alapja. De már dolgozunk azon a nagy álmon, hogy a KAV-nak saját rendszermegoldásai legyenek, akár a beszállítóink egyik másik termékspektrumán belül.

 

Hogyan zajlik a beszállítói folyamat? Van olyan elem, amit csak külföldről lehet beszerezni?

 

A fő beszállítóink, a Schüco és a Reynaers magyarországi képviselettel rendelkeznek. Előbbinek még raktára is van hazánkban. Ha a rendszerelemeken kívül még szükségünk van egy különlegesebb elemre, ami lehet fogantyú, motor, ajtócsukó szerkezet vagy bármilyen, a nyílászáró műszaki tartalmát növelő szerkezet, akkor azoknak külön fel kell keresni a gyárait, beszállítóit. Többnyire ezeknek is van azért hazánkban képviselete. Ha nincs, külföldről szerezzük be. Vannak olyan túlméretes üvegek, amiket kizárólag határon túlról tudunk beszerezni, mert nincs akkora edzőkemence Magyarországon, amiben az elkészülhetne. De sokat kutattunk olyan kiegészítő után például, mint a fekete színű cilinder betét.

 

Hogyan dolgoztok itt az üzemben?

 

A leglátványosabb a megmunkálóközpontunk. Bár már a szabászgép is érdekes, hiszen kiküldjük neki a szabási listát, és automatikusan le tudja szabni a gép a profilokat. Azért papíron is szoktunk adni egy szabási listát, hogy a szabász is tudja ellenőrizni, hogy azt állítja be a gép, amit mi szeretnénk. A nyílászáró profilt ezután azonosítjuk egy vonalkóddal, ez tíz évvel még teljesen elképzelhetetlen volt. Majd a vonalkód alapján azonosítja a marógép és a megmunkálóközpont a profilt. Több mindent nem is nagyon tudunk automatizálni, mert annyira egyediek azok az alumínium ablakok és ajtók, amiket gyártunk. Nincsenek sorozatgyártásaink, ritkán fordul elő, hogy két egyforma szerkezetet gyártunk egy projektre. A kollégák ilyenkor rá is szoktak kérdezni, hogy biztos kettőt kell ebből gyártani? Nagy üvegfelületekkel dolgozunk, ezekből két egyforma már túl sok lenne egy családi házon.

 

Hányan dolgoztok itt?

 

Az gyártási irodában 3 mérnök dolgozik. Hozzánk tartozik a mérnöki előkészítés, az anyagrendelés, a fizikai állomány kezelése, a gépek szoftveres kommunikációjának ellenőrzése, a kiszállítás megszervezése. Nagyon sok lemezmegrendelésünk van például – párkány, takarások – ennek a dokumentálása pontos színkóddal, adatokkal, megrendelése, a rendelés lekövetése már rengeteg feladatot jelent, pedig csak egy apró részét emeltem ki a munkánknak. De ha kellene egy hosszabb csavar, annak is mi járunk utána, hogy honnan kell beszerezni. Az üzemtérben pedig 9-10 fő dolgozik, megvan kinek melyik munkafázis megy jobban, általában azt csinálja, de mindenkinek mindenhez kell értenie. Egy szabásznak is tudnia kell, hogy milyen ajtó, ablak vagy üvegfal jön létre abból a végén, aminek az első elemét leszabta, aszerint forgatja, úgy vágja le az elemet. Nagyon szerteágazóak, sokrétűek a feladatok, nem lehet, hogy valaki csak egy 5-10 műveletes feladatot tud végig vinni, hanem a teljes a folyamatot értenie kell.

Mennyire egyedi az, ami itt a KAV kisbéri üzemében zajlik?

 

Máshol lényegesen kevesebb tolóajtót, nagyméretű üvegeket befogadó szerkezeteket gyártanak. Náluk inkább a szalagablakok-, függönyfalak-, elemes homlokzatok gyártása van fókuszban. Mivel mi túllépünk a standard megoldásokon, feszegetjük a mérethatárokat, az egyedi igényeket teljesítjük nem lehet normásítani a gyártásunkat. A többi gyártónál sokkal jellemzőbb a sorozatgyártás, míg mi az egyedi alumínium nyílászárókban vagyunk jobbak.

Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
01
00
kav-hungária-üzem
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
TovábbiHírek
01
020
2023 / 04 / 26
Schuco-aluminium-nyilaszaro-karbon-elleni-harca-2023
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Rotterdam-tarsashaz-udvari-homlokzati-reszlete-a-viz-fele
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Schüco-alumínium-szellőző-szárny-beépített-falburkolat
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Csóti-Gábor
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 01 / 24
Schuco-aluminium-18-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior4
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2023 / 06 / 15
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panormaic
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Reykjavik-Mariott-Reynaers-aluminium-homlokzat-fassad-glass-KAV-Hungaria-Gluggar
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben