INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
2021 / 10 / 29
Kezdőlap > Hírek > Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon

Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon

Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?

 

Ha van egy új épület, akkor minden esetben ajánlatokat kérnek be az építtetők, ez így helyes. A KAV 2020. év teljes, valamint a 2021. év első három negyedévi tapasztalata szerint a belföldre kiadott ajánlatok csupán 43 százalékánál van igény annak műszaki tartalmi tisztázására és átbeszélésére, a többi esetben a kiajánlott termék megvalósításáról csak a végösszeg dönt. Ez külföldi ajánlatkiadásunk esetén 100%! Milyen érdekes, ugye? Egy normál méretű házat építő német, izlandi vagy osztrák a beérkező ajánlatokat a megbízott építészével, lebonyolítójával vagy generálkivitelezőjével összefoglaló táblázatban rendszerezi tudás, ár-érték arány, szállítási (és fizetési) feltételek, valamint gyártási tapasztalat tekintetében. Így ebben az objektív, valóban mindenre érzékeny táblázatban hamar kibújik a szög a zsákból, a „véletlen kihagyott” és „ebben az ajánlati időszakban még nem szükséges” dolgok hiányára, vagy az alkalmazott más profilrendszerre, esetleg más szárnyprofilra hamar fény derül. Minden esetben a külföldi ügyfél részéről visszakérdezés a jellemző, mely folyamat végén az egyeztetés és egyértelműsítés teremt korrekt versenyhelyzetet, nem beszélve a műszaki tartalmak egy szintre hozataláról. Itt azt kapja az ügyfél, amit gondol, amit látott és megismert, arra az egyértelműsített műszaki tartalomra szerződik nyugalommal. Nem így itthon.

 

Alumínium ablak ár – a kiválasztás menete döntési helyzetben

 

Alumínium ablak ár fronton is nagyon messze vagyunk Európa nyugati vagy északi tájaitól. Nem csak a nominális értékekre gondolok, hanem a beérkezett ajánlatok vizsgálatára. A honfitársainknak sokkal több pénze van, mint nyugat-európai sorstársaiknak, és ezt amiatt gondolom, mert ruletteznek vele. Komoly tízmilliós megbízásokat adnak olyan gyenge lábakon álló kis cégeknek, olyan régi és új viszonteladóknak, amelyek sem mérnökstábbal, sem tapasztalattal, sem gyártási kapacitással nem rendelkeznek a kivitelezéshez vagy a karbantartáshoz, ellenben alacsony árat adott. A probléma az, hogy a megrendelő még azt sem tudja a legtöbb esetben, hogy kitől és mit venne, milyen műszaki támogatással és milyen garanciális feltételek mellett. Hol gyártják, ki vállal érte felelősséget, ki felel a termékért és ki a telepítésért? Ha tisztában lennének ezzel, akkor nem jönnének hozzánk a „meg tudnák e javítani” kérdések és a „lelépett az előleggel” vagy „elszámolási vitánk van és nem érem el az ablakost” mondatokkal a telefonban.

 

Schüco, Reynaers, Wicona alumínium rendszerek és a többi kategória

 

A legtöbb zavart az alkalmazott alumínium rendszerek okozzák, mert itt azt hiszi az ügyfél, hogy az árajánlata felső szegletében egy adott márkanév leírása már a minőség záloga. Nem így van. Korábbi cikkünkben már utaltunk rá, hogy az alkalmazott profilrendszer egy dolog, azon belül vannak alrendszerek, azoknak is ezer féle szárny-, tok, valamint egyéb választható profiljai. Az alumínium rendszeranyag általános esetben a termékár kb. egyharmadát adja. Tehát nem ez a mérvadó, ugyanakkor igaz az, hogy a minőséget meghatározó elemek közül talán a legfontosabb. Már ha azt kapja az ügyfél, amit ígértek neki. Vannak itthon ismert és bevált rendszergazdák, az alumínium nyílászárókat általában ezen márkák mögé bújva adják el a gyártók, a viszonteladó és a viszonteladók viszonteladói (erre is van két igazolható példa idehaza), ugyanakkor hiába a szép külső máz, a késztermék felelőssége minden esetben az ablakgyártóé, ahol a terméket legyártják.

 

Nézzük kik a legismertebb és hazai pályán legnagyobb forgalmat bonyolító márkák:

  • A német Schüco jelentős piacvezető idehaza, hazánk kizárólagos disztribútora 1990 óta az Alukönigstahl. Felkészültségük, budapesti raktárbázisuk, professzionális mérnöklétszámuk régió szinten is kiemelkedő. Komoly tervezőt, létesítményt vagy beruházót jegyző projektet nem valósítanak meg az Alukönigstahl nélkül. Nem kell ezt a termékkört bemutatni, ha egy magyar szakembert álmából felébresztenek, ez a márka lesz az első, amit megemlít.
  • A Reynaers belga rendszergazdának saját értékesítési irodája van Budapesten és a világ minden táján, ritkán dolgoznak disztribútorral. Sokrétű, izgalmas és jelentős fejlesztői gondolkodást igazoló rendszereik vannak. Családi ház mennyiségben és bonyolultságban árszabása a Schüco alumíniummal kisebb differenciákkal is, de szinte megegyező. Gyárthatósági méretekben, termékspektrumban, gyártási követelményekben, valamint gyártástechnológiai supportban hasonlóság és különbség is akad szép számmal a két márka között, de ezek a végfelhasználók számára talán nem is fontos tényezők. Kiváló a termékspektrum, de idehaza a piacfejlesztési lemaradásuk miatt egyelőre kevesebb ablakgyártó rendelkezik számottevő tapasztalattal. A KAV a legtöbb különleges termékeikben első a gyártók között mind a gyártás megkezdési időpontját, mind az azóta gyártott mennyiséget illetően.
  • Wicona egy nagyon komoly fémipari cégcsoport egyik kiváló márkája, nem méltatlanul. Különleges homlokzati megoldásaikat (rólunk – KAV Hungária) tervmegvalósítások támogatása, és azt követő alkalmazása emelte az európai porond dobogójára. Nem tisztem eldönteni, ki van a csúcson a tonnák, rendszerek, présművi kapacitás vagy az egyedi mérnöki megoldások területén. Egy biztos, komoly feladatokra komoly vevőknek mértékadó ajánlatadó lehet egy Wicona-s gyártó.

 

Aztán a többi kb. 15 főképp V4-es, olasz, portugál és spanyol rendszergyártóról mit is mondjunk? Cégkultúra, hazai mérnöktámogató jelenlét, termékspektrum, profilrendszerek szakmai intelligenciája, termékek megbízhatósága, rendszerek egymáshoz építésének kultúrája, a tanúsított termékek katasztrófavédelem felé történő szavatolása és a hasonló egyenként is fontos kihívások valamelyikének hiánya okozza azt, hogy ezek a rendszergazdák csak pici munkákra szállítanak, legtöbbször kevés alumínium nyílászárót gyártó cégeknek. Nem véletlen az, hogy nem tudnak a nagy gyártókhoz betörni ezek a rendszerforgalmazók évtizedek óta. Amikor viszont ilyen rendszerforgalmazó termékeiből gyártott ablakokra kapnak ajánlatot, legyenek különösen körültekintők, mert az olcsóságnak mindig oka és legfőképp ára van. Mert ugye mi mindig árat akarunk venni.

Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
01
00
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda-cnc-schücal-reynapro
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
TovábbiHírek
01
020
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 01 / 14
Csóti-Gábor
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2018 / 09 / 26
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér-interior-night
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 02
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 05 / 12
uniquely-developed-coating-against-viruses-and-bacteria
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-rajz
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-2
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Schüco-alumínium-ASE80-tolóajtó-egy-sínes-minimal-interior-3
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben