INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
2021 / 10 / 29

„Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon”

Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?

 

Ha van egy új épület, akkor minden esetben ajánlatokat kérnek be az építtetők, ez így helyes. A KAV 2020. év teljes, valamint a 2021. év első három negyedévi tapasztalata szerint a belföldre kiadott ajánlatok csupán 43 százalékánál van igény annak műszaki tartalmi tisztázására és átbeszélésére, a többi esetben a kiajánlott termék megvalósításáról csak a végösszeg dönt. Ez külföldi ajánlatkiadásunk esetén 100%! Milyen érdekes, ugye? Egy normál méretű házat építő német, izlandi vagy osztrák a beérkező ajánlatokat a megbízott építészével, lebonyolítójával vagy generálkivitelezőjével összefoglaló táblázatban rendszerezi tudás, ár-érték arány, szállítási (és fizetési) feltételek, valamint gyártási tapasztalat tekintetében. Így ebben az objektív, valóban mindenre érzékeny táblázatban hamar kibújik a szög a zsákból, a „véletlen kihagyott” és „ebben az ajánlati időszakban még nem szükséges” dolgok hiányára, vagy az alkalmazott más profilrendszerre, esetleg más szárnyprofilra hamar fény derül. Minden esetben a külföldi ügyfél részéről visszakérdezés a jellemző, mely folyamat végén az egyeztetés és egyértelműsítés teremt korrekt versenyhelyzetet, nem beszélve a műszaki tartalmak egy szintre hozataláról. Itt azt kapja az ügyfél, amit gondol, amit látott és megismert, arra az egyértelműsített műszaki tartalomra szerződik nyugalommal. Nem így itthon.

 

Alumínium ablak ár – a kiválasztás menete döntési helyzetben

 

Alumínium ablak ár fronton is nagyon messze vagyunk Európa nyugati vagy északi tájaitól. Nem csak a nominális értékekre gondolok, hanem a beérkezett ajánlatok vizsgálatára. A honfitársainknak sokkal több pénze van, mint nyugat-európai sorstársaiknak, és ezt amiatt gondolom, mert ruletteznek vele. Komoly tízmilliós megbízásokat adnak olyan gyenge lábakon álló kis cégeknek, olyan régi és új viszonteladóknak, amelyek sem mérnökstábbal, sem tapasztalattal, sem gyártási kapacitással nem rendelkeznek a kivitelezéshez vagy a karbantartáshoz, ellenben alacsony árat adott. A probléma az, hogy a megrendelő még azt sem tudja a legtöbb esetben, hogy kitől és mit venne, milyen műszaki támogatással és milyen garanciális feltételek mellett. Hol gyártják, ki vállal érte felelősséget, ki felel a termékért és ki a telepítésért? Ha tisztában lennének ezzel, akkor nem jönnének hozzánk a „meg tudnák e javítani” kérdések és a „lelépett az előleggel” vagy „elszámolási vitánk van és nem érem el az ablakost” mondatokkal a telefonban.

 

Schüco, Reynaers, Wicona alumínium rendszerek és a többi kategória

 

A legtöbb zavart az alkalmazott alumínium rendszerek okozzák, mert itt azt hiszi az ügyfél, hogy az árajánlata felső szegletében egy adott márkanév leírása már a minőség záloga. Nem így van. Korábbi cikkünkben már utaltunk rá, hogy az alkalmazott profilrendszer egy dolog, azon belül vannak alrendszerek, azoknak is ezer féle szárny-, tok, valamint egyéb választható profiljai. Az alumínium rendszeranyag általános esetben a termékár kb. egyharmadát adja. Tehát nem ez a mérvadó, ugyanakkor igaz az, hogy a minőséget meghatározó elemek közül talán a legfontosabb. Már ha azt kapja az ügyfél, amit ígértek neki. Vannak itthon ismert és bevált rendszergazdák, az alumínium nyílászárókat általában ezen márkák mögé bújva adják el a gyártók, a viszonteladó és a viszonteladók viszonteladói (erre is van két igazolható példa idehaza), ugyanakkor hiába a szép külső máz, a késztermék felelőssége minden esetben az ablakgyártóé, ahol a terméket legyártják.

 

Nézzük kik a legismertebb és hazai pályán legnagyobb forgalmat bonyolító márkák:

  • A német Schüco jelentős piacvezető idehaza, hazánk kizárólagos disztribútora 1990 óta az Alukönigstahl. Felkészültségük, budapesti raktárbázisuk, professzionális mérnöklétszámuk régió szinten is kiemelkedő. Komoly tervezőt, létesítményt vagy beruházót jegyző projektet nem valósítanak meg az Alukönigstahl nélkül. Nem kell ezt a termékkört bemutatni, ha egy magyar szakembert álmából felébresztenek, ez a márka lesz az első, amit megemlít.
  • A Reynaers belga rendszergazdának saját értékesítési irodája van Budapesten és a világ minden táján, ritkán dolgoznak disztribútorral. Sokrétű, izgalmas és jelentős fejlesztői gondolkodást igazoló rendszereik vannak. Családi ház mennyiségben és bonyolultságban árszabása a Schüco alumíniummal kisebb differenciákkal is, de szinte megegyező. Gyárthatósági méretekben, termékspektrumban, gyártási követelményekben, valamint gyártástechnológiai supportban hasonlóság és különbség is akad szép számmal a két márka között, de ezek a végfelhasználók számára talán nem is fontos tényezők. Kiváló a termékspektrum, de idehaza a piacfejlesztési lemaradásuk miatt egyelőre kevesebb ablakgyártó rendelkezik számottevő tapasztalattal. A KAV a legtöbb különleges termékeikben első a gyártók között mind a gyártás megkezdési időpontját, mind az azóta gyártott mennyiséget illetően.
  • Wicona egy nagyon komoly fémipari cégcsoport egyik kiváló márkája, nem méltatlanul. Különleges homlokzati megoldásaikat (rólunk – KAV Hungária) tervmegvalósítások támogatása, és azt követő alkalmazása emelte az európai porond dobogójára. Nem tisztem eldönteni, ki van a csúcson a tonnák, rendszerek, présművi kapacitás vagy az egyedi mérnöki megoldások területén. Egy biztos, komoly feladatokra komoly vevőknek mértékadó ajánlatadó lehet egy Wicona-s gyártó.

 

Aztán a többi kb. 15 főképp V4-es, olasz, portugál és spanyol rendszergyártóról mit is mondjunk? Cégkultúra, hazai mérnöktámogató jelenlét, termékspektrum, profilrendszerek szakmai intelligenciája, termékek megbízhatósága, rendszerek egymáshoz építésének kultúrája, a tanúsított termékek katasztrófavédelem felé történő szavatolása és a hasonló egyenként is fontos kihívások valamelyikének hiánya okozza azt, hogy ezek a rendszergazdák csak pici munkákra szállítanak, legtöbbször kevés alumínium nyílászárót gyártó cégeknek. Nem véletlen az, hogy nem tudnak a nagy gyártókhoz betörni ezek a rendszerforgalmazók évtizedek óta. Amikor viszont ilyen rendszerforgalmazó termékeiből gyártott ablakokra kapnak ajánlatot, legyenek különösen körültekintők, mert az olcsóságnak mindig oka és legfőképp ára van. Mert ugye mi mindig árat akarunk venni.

Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
01
00
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon - 1
További Hírek
01
020
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2022 / 10 / 20
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2023 / 06 / 15
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2021 / 07 / 08
aluta
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2023 / 06 / 12
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben