INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
2018 / 12 / 19
Kezdőlap > Hírek > Régi épületek új funkcióval

Régi épületek új funkcióval

Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.

Hamburg milyen érdekességeket rejt építészeti szempontból?

Hamburgot mindig is meghatározta a tengerrel való kapcsolat. Ám mivel a szövetséges bombázók egyik fő célpontja volt, a város nagy része a 2. világháború alatt megsemmisült. Ezután egy teljesen új várost kellett építeni, történelmi emlékük szinte alig maradt. Mivel egy pezsgő, nagyon jó gazdasági mutatókkal rendelkező városról van szó, az új belvárosi épületek nagy része a kommunális építkezési modell részeként készült, ami az irodaházak mennyiségén és minőségén is jól érződött.

Volt valami speciális fókusz a túrátok során?

Kiváló szervezőink egy komoly listával készültek, de a sorrendet igyekeztek változatosan kialakítani. Egyik fő fókusz a belvárosban a Hanza építészeti emlékeknek felkeresése volt. Ezeknél a legizgalmasabb talán az a megoldás, ahogyan az égetett kerámiát burkoló és egyben falazóelemként használták, mely már az art deco markáns elemeit is magukban hordozzák. Érdemes volt megnéznünk az ún. „táncoló házakat” is, ahol az egymásba fonódó dőlt homlokzatburkolat játékos, miközben mögötte majdnem függőlegesek az épülettömbök. Emellett nagyrészt olyan épületeket néztünk meg, amelyek az idők során új funkciót kaptak. A kikötőben rengeteg olyan épületet láttunk, ami funkcióváltáson esett át, tehát egy régi tea- vagy kávéraktár épületből, annak alapanyagainak vagy homlokzatának megtartásával egy teljesen új funkciót sikerült megvalósítani. Ezek közül kiemelkedik A budapesti ING Székház tervezőjének Erick van Egeraat holland építész tervei alapján megvalósult Sumatrakontor. Ez egy kilenc emeletes épület, amiben konferenciatermek, irodák, üzletek és mélygarázs is van. A negyedre jellemző vöröstéglás épületeket kortárs módon értelmezi újjá, homlokzatburkolatként az üveg, az alumínium és a vörös kő eltérő arányával és geometriájával játszik. A belső udvar ugyanakkor a városközpontban jellemző fehér homlokzatokat idézi meg.

Hamburgnak van egy új emblematikus épülete, a Herzog & de Meuron svájci építésziroda által tervezett Elbphilharmonie. Itt is jártatok?

Természetesen, hiszen ez az épület is követi azt a vonalat, amikor egy meglévő épület kap új funkciót, ugyanis egy 1963-ban épült kakaóbab raktárt építettek át és bővítettek. A létrejött épületnek rengeteg funkciója van: a középpontja egy koncertterem, de van benne például hotel, étterem, konferencia központ, iroda és még luxuslakások is. Különlegessége még a körbejárható kilátószint, ami igaz turista attrakció lett. Szakmai szempontból számos olyan lenyűgöző megoldása van, amit máshol nem láthat az ember, ilyen például cakkozott tető, valamint az épület borítására felhasznált 1100 darab nem teljes felületében homorú- és/vagy domború üvegmező. Egy laposan ívelt mozgólépcsőn lehet bejutni az Elbphilharmonie-ba, a körülötte lévő vakolatban látszólag „random” mód üvegkorongok vannak elszórva. A különféle elemekkel, ívekkel szabdalt előtérből lehet kijutni a kilátó szintre. Egy hullámos üvegfalba helyeztek el forgóajtókat, ez gyakorlatilag az axonometria megcáfolása, hiszen a felső rész íves, az ajtóknak függőleges a tengelye, és úgy kell elforogniuk, hogy az ív forog velük. Ebben az épületben olyan homlokzatburkolati és üvegtechnológiai megoldásokat láttunk, amelyekről itthon igazából csak álmodhatunk.

A technikai nehézségek, vagy a megvalósítás költsége miatt?

Igazából mind a kettő. Nálunk más az igény és a lehetőség is a kommunális építészetben. Az Elbphilharmonie tervezői olyan dolgokat találtak ki, melyeket nagyon nehéz megvalósítani, számos elem ugyanis egyedi technológiát, fejlesztést és üveggyártást igényelt. Ezeknek olyan bekerülési költsége volt, amit csak egy ennyire kiemelt német projektnél tud az ember elképzelni. Itthon úgy építenek kommunális épületet, hogy mindennek a megtérülését vizsgálják. Németországban úgy „térül meg” a befektetett költség, hogy nagyon sokan látogatják, igénybe veszik az ott található szórakoztató vagy közületi szolgáltatásokat, emellett messzire viszi a német mérnökök hírét. S ma már a világ minden pontján ismerik ezt az épületet, az építészek is szeretnék megtekinteni. Ha belegondolunk, csupán egy kockán ül egy érdekes geometriai forma, amelynek körben egyedi üvegfala van. Ahogy azonban közelebb megyünk, rengeteg apró részlet fedezhető fel. Egy centiméteren sem tapasztalható spórolás. A korlátmegoldásoktól elkezdve, az összes homlokzatburkolaton át, az üvegek felhasználási filozófiájáig mindenben a minőség és a prémium tükröződik. S azonnal ikonná vált: ami Sydneynek az Operaház vagy Párizsnak az Eiffel torony, az Hamburgnak az Elbphilharmonie.

Szakmai szempontból mik a legnagyobb tanulságai Hamburg építészetének?

Bár szinte elpusztult a város, az újjáépítéskor hajlandóak voltak visszafordulni a Hanza építési modellhez, s a lebombázott art deco épületek tovább gondolt verzióit építették meg, nem rakták tele mondjuk semmitmondó üvegdobozokkal a várost. Az összes belvárosi épületen tartós homlokzatburkolatok vannak, ami példaértékű lehetne az itthoni építészeknek is. Sok a kerámia-, üveg- és lemez vegyesburkolat. Tehát bátrabban használják az üveget, az acélt, a tartószerkezeteket. Nem félnek megmutatni, hogy mi tartja az épület homlokzatát, milyen az épületszerkezet. Csaba fejlesztő kollégámat tudom idézni, aki azt mondja erre, „őszintébbek a házaik”. Minden egyes kommunális épületben, ahova be tudtunk jutni, ez az őszinteség és a nyers anyaghasználat látszódott. S ezek a megoldások nemcsak 30, de 70 év múlva is karbantarthatóak, látványosak lesznek.
Hamburgot a vizek városaként is emlegetik, mi ennek sűrűn láttuk bizonyítékát. A régi csatornákat mindenhol megtartották, és ma már a gazdasági valamint szórakoztató élet központjaivá váltak az ezeket körbeölelő, átépített korábbi raktárak. Lakónegyedeket és irodakomplexumokat húztak fel, s mindenhol csodálatosan meghagyták a kapcsolatot a szárazföld és a víz között. Ezek a megoldások arra tanítanak, hogy egy régi épületnek lehet és kell néha új funkciókat adni – jóval szélesebb spektrumban, mint ahogy mi Magyarországon eddig megtanultuk – úgy, hogy ezek a funkciók nem zavarják, hanem erősítik egymást, kohéziót teremtve a várost lakók igényeivel.

Szerző
Lovász Károly
TovábbiHírek
01
020
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2023 / 06 / 15
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panormaic
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2022 / 08 / 04
alumínium-nyílászáró-gyártás-zsaluzia-árnyékolás-egyedi-Renson-Schlotterer-Warema-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Rotterdam-tarsashaz-udvari-homlokzati-reszlete-a-viz-fele
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 08 / 18
Lovász-Károly-KAV-Hungária
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2023 / 06 / 12
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Schuco-aluminium-keret-nelkuli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-toloajto-fuggonyfal-curtain-wall-minimal-exterior
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben