INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
2022 / 10 / 07
Kezdőlap > Hírek > Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata

Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata

A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.

 

A tervezés során mennyire figyelnek arra az építészek, hogy a nyílászárókat és a homlokzatot egy egységként kezeljék?

Bár a nyílászárók és a homlokzat nagyon szoros kapcsolatban vannak, azt tapasztalom, hogy alig van olyan terv, amiben erre az összefüggésre figyelnének. A korábban jellemző vakolt homlokzatok helyett egyre nagyobb számban jelennek meg burkolatok az épületen, amelyek bár eltartva adnak kérget a fogadószerkezettől, a téglából vagy vasbetonból készült faltól, még sincs meg az az általános tapasztalat, hogy ennek tervezésben, csomópont szerint hogyan kellene kinéznie.  Mi épül meg a helyszínen, milyen látvánnyal, hogyan fog összeállni a tervezési oldalon, tapasztalatunk szerint ritkán ismerik az építészek. Azt gondolom, hogy ebben kell őket segíteni. Ahogy egy nyílászáró gyártót is segíti a rendszeranyag gyártója vagy disztribútora, nekünk, homlokzatokkal és nyílászárókkal foglalkozó szakembereknek, szakkivitelezőknek kell az átmeneti információhiányos időszakban edukálni.  A tervezőknek, generálkivitelezőknek, építésvezetőknek el kell magyaráznunk, hogy ezek hogyan függnek össze egymással.

 

Mi a jelenlegi gyakorlat?

Leggyakrabban a megrendelők külön-külön tendereztetik a nyílászárót, a burkolatot, a vízzáró réteget, a takarólemezeket, tehát ami kívülről megjelenik a homlokzaton. Szerződéskötés után sokszor ezek cégek nem dolgoznak össze azért, megrendelői oldalról kellő időben nincsenek összefogva, hogy gördülékeny legyen a munka. Tehát mindegyik külön-külön elkezd dolgozni, aztán ahol találkoznak, találkoznak. Így már a folyamat közben jelenik meg az a kérdés, hogyan fog egyben kinézni. A munkafolyamat során a homlokzatos szakember az utolsó láncszem, tehát nekünk kell alkalmazkodnunk az addigi eredményhez, ami hálátlan dolog. Ha már a tervezés elején komplexitásában lenne kezelve a nyílászáró és a homlokzat kérdése, sokkal jobb lenne a végeredmény esztétikailag és a munkavégzés szempontjából is, nem beszélve az erőforrásmegosztás miatti költségoptimalizálásról.

 

A felmerülő problémákat gyakorlati oldalról, hogy képzeljem el? Mondjuk előfordulhat, hogy be van építve egy bizonyos alumínium nyílászáró, árnyékoló és emiatt ti nem tudtok valamit homlokzatburkolásban megoldani?

Például a megrendelő kiválaszt egy vastagabb szerkezetet, és amellett dönt, hogy ez valamennyire álljon ki a falsíkból. Ekkor megnő a burkolat távolsága a fogadó szerkezettől, és ez teljesen más konszolidálást, azaz távolságokat jelent, ami többletköltséggel jár. Ez esetben kialakulnak olyan beforduló részek, ahova két-három vagy akár 10 centis kávákat kell berakni, de ezzel a megjelenéssel a megrendelő nem számol. Vagy ha a burkolat ráfordul az alumínium nyílászáró tokjára, úgy az mellett, hogy esztétikailag más megjelenést fog eredményezni, többletköltsége is van, hiszen a távtartások megváltoztatásával az anyag oldaláról nő a költség. És ez ugyanígy igaz fordítva is: hogyha homlokzati síkon túl filigrán tokozatú egy nyílászáró szerkezet de kellő szélességű fogadószerkezetről nem gondoskodnak, akkor szintén nem lehet ráfordulni homlokzatburkolattal, mert a szigetelés helyigénye miatt ugyanúgy káva kerül kialakításra, ami esztétikailag szintén megváltoztatja az épületet.

 

Azért a középületeknél, a kommunális építészeti kultúrában már kezd megjelenni, hogy egy tervezés során közösen gondolkodnak a nyílászáróban és a homlokzatban…

Igen, ott már elindult ez a tendencia. Generálkivitelezőktől, sőt generál építészektől is egyre több megkeresés érkezik a közös előkészítő munka érdekében. Arra bíztatunk mindenkit, kezdjenek el dolgozni az üveghomlokzat- vagy nyílászáró specialista, valamint a homlokzatépítő céggel azután, hogy az építész elkészítette a látványterveket. Küldje el, hogy mit álmodott meg, majd egyeztetés és megállapodás után mi a nyílászáró és árnyékoló szaktervezővel kooperációban megrajzoljuk a csomópontokat. Egyszóval már a tervezési fázisban érdemes összedolgozunk a homlokzaton. Nyilván, ahogy a KAV-val is, a piacon működő legtöbb szakági tervezőkkel napi kapcsolatunk van. Ismerjük egymás gondolkodását, így együtt tudunk tervezni. Kommunális beruházásnál ez a generáltervező feladata. Az a generálkivitelező, amely szembesült már ezzel a problémával – tehát csak jelentős csúszással, magas többletköltségekkel tudott abszolválni egy épületet –, azok már tudják, hogy komplett homlokzatot kell megbízásként kiadni, a burkolatot és nyílászárót egységként kezelve. Olyan cégeket pályáztatnak meg, vagy hirdetnek ki tendergyőztesnek, akik már dolgoztak egymással, és ezeket a tervezési feladatokat közösen meg tudják oldani.

 

Mennyire számít az, hogy ma Magyarországon a szabályozásban, nem jelenik meg ez a kérdés a családi házas vonalon?

A szabályozásban a tervezők alatt a tájépítész, tűzvédelmi- és a villamossági, stb. szakember jelenik meg. Nyílászáróra, homlokzatra jellemzően nem vonnak be szaktervezőket vagy szakkivitelezőket, pedig a legnagyobb tapasztalat nyilvánvalóan náluk van a tervezési fázisban. Ha minket, vagy a KAV-ot megkeresnek ilyen kéréssel, sokszor tapasztaljuk, hogy a tervezési folyamat nincs beárazva és nem számolnak az ütemtervi időigényével. Az itt befektetett munka, csak akkor jön vissza, ha a gyártást és/vagy a kivitelezést is tőlünk rendelik meg. Nagyon fontos lenne, hogy erre megfelelő tervezői költségeket allokálnának. Másrészről én azt gondolom, hogyha nem is lehet egy kézben azaz egy cégben tartani az egész homlokzatot – nem nagyon tud ugyanis ez a szakma eltartani egy szakspecialista céget, aki a teljes homlokzatot megcsinálja –, ugyanakkor az lehetne egy működő munkametodika, hogy akik kívülről a homlokzaton együtt dolgoznak, azoknak igenis csomóponti részlettervekből kellene dolgozni. A szakkivitelezők, gyártók bevonásával, akik ismerik az új megoldásokat és technológiákat, legyen pontosítva milyen üvegtípusok legyenek betervezve, burkoláshoz milyen anyag legyen kiválasztva, annak minden tulajdonságát figyelembe véve. Ez mind a kivitelezés, mind pedig a felhasználás szempontjából fontos.

 

Mennyire értesz egyet azzal az állítással, hogy ma már a nyílászárókhoz építjük a házakat?

Valósnak látom ezt a kijelentést. Egy épület szerkezetét az esztétikai megjelenése határozza meg, aminek az egyik legfontosabb része a nyílászáró, a tolóajtó, a függönyfal. Egyre nagyobb ablakok, üvegfelületek kerülnek az épületekre, és ez határozza meg, hogy a tartó- valamint burkolószerkezetet hogyan építed meg.  Komoly szempont a dizájn egy épületnél. Emiatt újabb és újabb anyagok jelennek meg, amihez alkalmazkodni kell a mögöttes dolgoknak. Nyilván a funkcionalitás is meghatározza az épületnek a szerkezetépítését, például a Covid miatt megváltozott az irodaépületek belső elrendezésének az igénye. Makacsul egyetértek azzal, hogy kívülről, belülről vizuálisan az egyik legmeghatározóbb szempont, az a nyílászáró az épületen.

 

Családi házak kapcsán homlokzati kérdésekben milyen trendeket, anyagokat, megoldásokat látsz, ami az itthoni választásokat meghatározza?

Az eddig is használt táblás anyagok a családi háznál megmaradtak. Ilyenek például a szálcement vagy kompozit, melyek akár közel négy négyzetméteres táblaméretben is megjelenhetnek a homlokzaton.  Emellett egyre több épületen jelennek meg pusztán díszítő elemként a burkolatok vagy burkolatsávok. A homlokzaton megjelenő elemek hővédelmi tudása is egyre fontosabb szerepet játszik. Ma már nem a hidegtől, hanem a felmelegedéstől próbálják megvédeni az épületet, emiatt az átszellőztetett homlokzati kéregmegoldások egyre nagyobb teret kapnak. Ár-érték arányban a piac kezdi elfogadni a lakóépületekre szerelt homlokzattechnikát – ugyanúgy, ahogy az alumínium nyílászárók esetében is tapasztaltuk az elmúlt években –, hogy különleges megjelenésük, valamint egyedi tudásuk miatt bár drágább megoldásnak bizonyulnak, de hosszú távra tervezve e termékek kerülnek legtöbbször beépítésre.

 

Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
01
00
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
TovábbiHírek
01
020
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2020 / 06 / 11
Hégli-Henriette-KAV-Hungária-Iroda-munka-2
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-1
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 21
Schuco-Reynaers-aluminium-window-door-slide-glass-interior-fassaden-night3-k
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2017 / 08 / 02
Vizafogói-Szent-Márton-plébánia-Budapest-Váci-út-KAV-Hungária-segítségnyújtás-rekonstrukció-mérnöki-előkészítés
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Rotterdam-tarsashaz-udvari-homlokzati-reszlete-a-viz-fele
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Ziszidisz-Nikosz-Etna
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2021 / 10 / 14
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2024 / 03 / 25
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-emelo-tolo-ajto-minimal-homlokzat-lezervagott-lemez-burkolat-koburkolat-uveg-epiteszet-kert-exterior
Kortárs homlokzat egyedi formanyelven
Mértékletes elegancia. Talán ez a legjobb kifejezés ami eszünkbe juthat e budapesti referenciánkhoz közelítve, mely egy minimalista épület alumínium nyílászárókkal, egyedi homlokzattal és árnyékolással.
Bővebben
2022 / 09 / 22
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-dolgozo-szoba-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Investors-In-People-2o17-Magyarország-KAV-Hungária-kft-díjátadó-csoportkép
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Schuco-aluminium-17-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior3
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben