INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
2019 / 05 / 22

„A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál”

Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.

Milyen izlandi épület nyílászárós feladataira kapott megbízást a KAV?

Mravik Csaba: A most épülő reykjavíki Marriott Hotel szállodaépülete és a szállodához kapcsolódó apartman épületek nyílászárós megoldásaiban közreműködünk. A megrendelőnk ebből a projektből a főépületet, valamint két apartman megbízását nyerte el. Az épületek szerkezetét úgy kell elképzelni, hogy van egy nagyobb, lepény alakú földszinti épületrész, amire öt szintet építenek, s ugyanez a modell van jelen az apartmanházaknál is.

Kiss Norbert: Érdekesség, hogy a városközponthoz kapcsolódó kikötő területén épül, Reykjavík szakmai szemmel egyik különleges épületének, a Harpa konferencia- és kulturális központnak a szomszédságában. Ez Izland egyik legikonikusabb épülete, különleges üveg homlokzattal rendelkezik.

A hotel építészeti megoldásaiban reflektál erre az épületre?

K.N.: Amennyire szükséges igen, bár nagyok a különbségek. A Harpa egy üveg homlokzatú, amorf geometriai forma, míg a Marriott inkább egy klasszikusabb épület lesz. Kőburkolatos felületei is lesznek, ebbe épülnek be különböző üvegmezőkkel rendelkező nyílászárók.

A KAV-nak mi pontosan a feladata?

K.N.: A megbízónk egy hozzánk nagyon hasonló izlandi cég. Minket ők a gyártásra, illetve az egész gyártási folyamat menedzselésére – amibe beletartozik a rendelés és a tervezés is – kértek fel. Vagyis egészen addig mi tervezzük és szervezzük a teljes projektet, amíg a gyárban el nem készülnek és becsomagolásra nem kerülnek a termékek.

Akkor azt mondhatjuk, pont azt a feladatot kaptátok meg, ami a KAV „specialitása”, vagyis hogy miként lehet egy adott épületszerkezetbe a lehető leginnovatívabb módon nyílászárókat tervezni?

M.Cs.: Ez az egyik legérdekesebb része a történetnek. Alapvetően bérgyártóként keresett meg minket a cég – egyik rendszerbeszállítónk ajánlása útján –, s pusztán a gyártásra kellett volna elkészítenünk az ajánlatot. De mi a KAV-nál másként állunk hozzá a dolgokhoz, szeretünk kicsikét megvizsgálva a projektet, az összefüggéseket elemezve árazni. S rögtön észrevettük, hogy több szervízt illetve szolgáltatást kell belerakni, hogy a végeredmény olyan legyen, ami a KAV-os épületekre jellemző. A megrendelő tehát nem azt a csomagot kapta, amit várt, hanem egy cizelláltabb, részleteket is taglaló ajánlatot. S így jöttek rá, hogy nekik nem is biztos, hogy elegendő egy olyan bérgyártó, aki klasszikusan csak szerkezeteket készít, hanem szükségük lenne egy mérnökcsapatra, aki átgondolja, tisztába rakja és szakmailag felügyeli az egész projektet. Végül szerintem ezért választottak minket, mert erre a részére is alkalmasak voltunk a feladatnak, képesek vagyunk egyben látni ennek a feladatnak a „megoldási képletét”.

K.N.: Így mi nem pusztán a gyártási kapacitásunkat tesszük bele, ahogy egy klasszikus bérgyártó tenné, hanem hozzánk tartozik az anyagrendelés, a gyártmány tervek elkészítése is, ami eredetileg a megrendelőnk feladata lett volna.

Izlandon azért elég speciálisak az időjárási körülmények. Vannak olyan specifikumok, amikkel idáig nem találkoztatok, de itt meghatározzák a nyílászáró tervezést?

K.N.: A hőmérséklet nem nagyon esik -5 fok alá, viszont nagyon erős a szél és sok a csapadék, ezek a rendszerek kiválasztásánál voltak fontos szempontok. Náluk az ablakok mindig kifele nyílnak, hogy a szél inkább befelé nyomja, amikor záródik, a rajta lecsurgó csapadékvíz pedig kívül maradjon. De mégis a szélerő volt a legnagyobb kihívás, amivel találkoztunk, emiatt a szerkezetek megerősítésére is gondolnunk kellett, hiszen a kontinentális igényeket jóval meghaladó kritériumoknak kell megfelelni. Nem elég egy normál profilú alumínium nyílászáró, azt sok esetben plusz erősítésekkel kell egyedileg ellátni. Ezek számítását, tervezését, a megfelelő profilok kiválasztását is mi végezzük, nem beszélve a statikai teherbírás kalkulációjáról elemenként. Hozzájön még, hogy a Magyarországon megszokotthoz képest sokkal nagyobb teherbírású üvegpanelre kell méretezni mindent. Ugyanakkor érdekes, hogy mivel Izlandon nagyon olcsó – szinte ingyen van – a hőenergia, ezért három rétegű üvegezést nem használnak mert nem térül meg a többletköltsége.

M.Cs.: Fontos megemlíteni, hogy a szél erőssége miatt Izlandon nincsenek hatalmas üvegfelületek, s mivel cél az is, hogy azt a kevés fényt, ami nekik leginkább a nyári hosszú nappalok alatt megadatik beengedjék, árnyékoló rendszereik sincsenek. Függönyt sem látni az egész országban, hiszen a személyes intimitás számukra egészen mást jelent.

Építészeti és nyílászárós szempontból milyen megoldásai lesznek az épületnek?

M.Cs.: Szigorúan az északi vonalat képviseli, a skandináv hatást lehet felfedezni benne. Viszonylag szikár épület lesz, amelyen a homlokzati elemek játékával, patchwork-szerű hatással érik el a modernebb, a mai kor igényeinek megfelelő kortárs szemléletet. A nyílászárók visszafogottabbak, az ottani szokásoknak megfelelő szerkezetek kerülnek majd beépítésre, amik a gyártástechnológiának és a beépítési folyamatnak vannak alárendelve. A rendszerbeszállító kitalálta a működési mechanizmust, de az alap konstrukció nem minden szerkezetre írható le. Bizonyos variánsok gyártása nem lett átgondolva. Abban van fontos szerepünk, hogy mérnöki precizitással átgondoljuk, gyártási szempontból ezt miként lehet kivitelezni. Például, hogy a csomóponti kapcsolatok, megoldások hogyan lesznek vízzáróak, miként lehet technológiailag sorrendben összerakni. Mi itt az irodában és a móri telephelyünkön lévő kollégák is sokat dolgoztak és dolgoznak azon, hogy ezek jól optimalizált, gyártástechnológiailag is megfelelően összerakott szerkezetek tudjanak lenni, nem utolsó sorban határidőre történő ütemezés mellett.

K.N.: Annyira egyedi volt a rendszer, amit a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve kitaláltak, hogy mindenképpen prototípust kellett egyedileg gyártanunk. Ez a bejáratott rendszereknél nem megszokott. De még a megbízó is rácsodálkozott, hogy milyen jól működik, amit a terveik alapján mi proaktívan továbbgondoltunk. A végeredményként létrejött homlokzat egy furcsa hibridet alkot, az elemes homlokzat, a függönyfal illetve a hagyományos módon készülő normál ablak és az ajtók között képez átmenetet.


Hogy épül fel a folyamat, s meddig van szerepetek benne?

K.N.: Előreláthatóan szeptemberig, a gyártási folyamat teljes lezárulásáig van szerepünk. A partnerünk saját beépítő csapattal dolgozik. Egyébként a szerkezetek speciális mivolta miatt felmerült az igény, hogy az első kiszállítás után mi is legyünk jelen a helyszínen, hogy lássuk, ha esetleg valamit módosítani szükséges, így az ott tapasztaltak alapján tudjuk a további ütemeket alakítani. Érdekesség, hogy Izlandon a határidők nagyon rugalmasak, ugyanis megtanulták, hogy az időjárás bármikor közbe szólhat, így semmit sem tudnak pontosan előre szervezni, bár – ahogy halljuk – a beruházó már korántsem ennyire megértő. A partnerünk elmondása alapján tavaly előfordult, hogy 6 hétig nem tudtak dolgozni semmit az időjárási körülmények miatt, ennek pedig komoly gyártási és/vagy telepítési átszervezési ódiumai vannak. A hotel átadása egyébként 2020-ra várható.

Szerző
Magócsi Anikó
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
01
00
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál - 1
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál - 2
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál - 3
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál - 4
További Hírek
01
020
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2023 / 04 / 26
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben