INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
2019 / 05 / 22
Kezdőlap > Hírek > A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál

A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál

Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.

Milyen izlandi épület nyílászárós feladataira kapott megbízást a KAV?

Mravik Csaba: A most épülő reykjavíki Marriott Hotel szállodaépülete és a szállodához kapcsolódó apartman épületek nyílászárós megoldásaiban közreműködünk. A megrendelőnk ebből a projektből a főépületet, valamint két apartman megbízását nyerte el. Az épületek szerkezetét úgy kell elképzelni, hogy van egy nagyobb, lepény alakú földszinti épületrész, amire öt szintet építenek, s ugyanez a modell van jelen az apartmanházaknál is.

Kiss Norbert: Érdekesség, hogy a városközponthoz kapcsolódó kikötő területén épül, Reykjavík szakmai szemmel egyik különleges épületének, a Harpa konferencia- és kulturális központnak a szomszédságában. Ez Izland egyik legikonikusabb épülete, különleges üveg homlokzattal rendelkezik.

A hotel építészeti megoldásaiban reflektál erre az épületre?

K.N.: Amennyire szükséges igen, bár nagyok a különbségek. A Harpa egy üveg homlokzatú, amorf geometriai forma, míg a Marriott inkább egy klasszikusabb épület lesz. Kőburkolatos felületei is lesznek, ebbe épülnek be különböző üvegmezőkkel rendelkező nyílászárók.

A KAV-nak mi pontosan a feladata?

K.N.: A megbízónk egy hozzánk nagyon hasonló izlandi cég. Minket ők a gyártásra, illetve az egész gyártási folyamat menedzselésére – amibe beletartozik a rendelés és a tervezés is – kértek fel. Vagyis egészen addig mi tervezzük és szervezzük a teljes projektet, amíg a gyárban el nem készülnek és becsomagolásra nem kerülnek a termékek.

Akkor azt mondhatjuk, pont azt a feladatot kaptátok meg, ami a KAV „specialitása”, vagyis hogy miként lehet egy adott épületszerkezetbe a lehető leginnovatívabb módon nyílászárókat tervezni?

M.Cs.: Ez az egyik legérdekesebb része a történetnek. Alapvetően bérgyártóként keresett meg minket a cég – egyik rendszerbeszállítónk ajánlása útján –, s pusztán a gyártásra kellett volna elkészítenünk az ajánlatot. De mi a KAV-nál másként állunk hozzá a dolgokhoz, szeretünk kicsikét megvizsgálva a projektet, az összefüggéseket elemezve árazni. S rögtön észrevettük, hogy több szervízt illetve szolgáltatást kell belerakni, hogy a végeredmény olyan legyen, ami a KAV-os épületekre jellemző. A megrendelő tehát nem azt a csomagot kapta, amit várt, hanem egy cizelláltabb, részleteket is taglaló ajánlatot. S így jöttek rá, hogy nekik nem is biztos, hogy elegendő egy olyan bérgyártó, aki klasszikusan csak szerkezeteket készít, hanem szükségük lenne egy mérnökcsapatra, aki átgondolja, tisztába rakja és szakmailag felügyeli az egész projektet. Végül szerintem ezért választottak minket, mert erre a részére is alkalmasak voltunk a feladatnak, képesek vagyunk egyben látni ennek a feladatnak a „megoldási képletét”.

K.N.: Így mi nem pusztán a gyártási kapacitásunkat tesszük bele, ahogy egy klasszikus bérgyártó tenné, hanem hozzánk tartozik az anyagrendelés, a gyártmány tervek elkészítése is, ami eredetileg a megrendelőnk feladata lett volna.

Izlandon azért elég speciálisak az időjárási körülmények. Vannak olyan specifikumok, amikkel idáig nem találkoztatok, de itt meghatározzák a nyílászáró tervezést?

K.N.: A hőmérséklet nem nagyon esik -5 fok alá, viszont nagyon erős a szél és sok a csapadék, ezek a rendszerek kiválasztásánál voltak fontos szempontok. Náluk az ablakok mindig kifele nyílnak, hogy a szél inkább befelé nyomja, amikor záródik, a rajta lecsurgó csapadékvíz pedig kívül maradjon. De mégis a szélerő volt a legnagyobb kihívás, amivel találkoztunk, emiatt a szerkezetek megerősítésére is gondolnunk kellett, hiszen a kontinentális igényeket jóval meghaladó kritériumoknak kell megfelelni. Nem elég egy normál profilú alumínium nyílászáró, azt sok esetben plusz erősítésekkel kell egyedileg ellátni. Ezek számítását, tervezését, a megfelelő profilok kiválasztását is mi végezzük, nem beszélve a statikai teherbírás kalkulációjáról elemenként. Hozzájön még, hogy a Magyarországon megszokotthoz képest sokkal nagyobb teherbírású üvegpanelre kell méretezni mindent. Ugyanakkor érdekes, hogy mivel Izlandon nagyon olcsó – szinte ingyen van – a hőenergia, ezért három rétegű üvegezést nem használnak mert nem térül meg a többletköltsége.

M.Cs.: Fontos megemlíteni, hogy a szél erőssége miatt Izlandon nincsenek hatalmas üvegfelületek, s mivel cél az is, hogy azt a kevés fényt, ami nekik leginkább a nyári hosszú nappalok alatt megadatik beengedjék, árnyékoló rendszereik sincsenek. Függönyt sem látni az egész országban, hiszen a személyes intimitás számukra egészen mást jelent.

Építészeti és nyílászárós szempontból milyen megoldásai lesznek az épületnek?

M.Cs.: Szigorúan az északi vonalat képviseli, a skandináv hatást lehet felfedezni benne. Viszonylag szikár épület lesz, amelyen a homlokzati elemek játékával, patchwork-szerű hatással érik el a modernebb, a mai kor igényeinek megfelelő kortárs szemléletet. A nyílászárók visszafogottabbak, az ottani szokásoknak megfelelő szerkezetek kerülnek majd beépítésre, amik a gyártástechnológiának és a beépítési folyamatnak vannak alárendelve. A rendszerbeszállító kitalálta a működési mechanizmust, de az alap konstrukció nem minden szerkezetre írható le. Bizonyos variánsok gyártása nem lett átgondolva. Abban van fontos szerepünk, hogy mérnöki precizitással átgondoljuk, gyártási szempontból ezt miként lehet kivitelezni. Például, hogy a csomóponti kapcsolatok, megoldások hogyan lesznek vízzáróak, miként lehet technológiailag sorrendben összerakni. Mi itt az irodában és a móri telephelyünkön lévő kollégák is sokat dolgoztak és dolgoznak azon, hogy ezek jól optimalizált, gyártástechnológiailag is megfelelően összerakott szerkezetek tudjanak lenni, nem utolsó sorban határidőre történő ütemezés mellett.

K.N.: Annyira egyedi volt a rendszer, amit a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve kitaláltak, hogy mindenképpen prototípust kellett egyedileg gyártanunk. Ez a bejáratott rendszereknél nem megszokott. De még a megbízó is rácsodálkozott, hogy milyen jól működik, amit a terveik alapján mi proaktívan továbbgondoltunk. A végeredményként létrejött homlokzat egy furcsa hibridet alkot, az elemes homlokzat, a függönyfal illetve a hagyományos módon készülő normál ablak és az ajtók között képez átmenetet.


Hogy épül fel a folyamat, s meddig van szerepetek benne?

K.N.: Előreláthatóan szeptemberig, a gyártási folyamat teljes lezárulásáig van szerepünk. A partnerünk saját beépítő csapattal dolgozik. Egyébként a szerkezetek speciális mivolta miatt felmerült az igény, hogy az első kiszállítás után mi is legyünk jelen a helyszínen, hogy lássuk, ha esetleg valamit módosítani szükséges, így az ott tapasztaltak alapján tudjuk a további ütemeket alakítani. Érdekesség, hogy Izlandon a határidők nagyon rugalmasak, ugyanis megtanulták, hogy az időjárás bármikor közbe szólhat, így semmit sem tudnak pontosan előre szervezni, bár – ahogy halljuk – a beruházó már korántsem ennyire megértő. A partnerünk elmondása alapján tavaly előfordult, hogy 6 hétig nem tudtak dolgozni semmit az időjárási körülmények miatt, ennek pedig komoly gyártási és/vagy telepítési átszervezési ódiumai vannak. A hotel átadása egyébként 2020-ra várható.

Szerző
Magócsi Anikó
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
01
00
a-szélnyomás-a-legnagyobb-kihívás-az-izlandra-tervezett-nyílászáróknál
a-szélnyomás-a-legnagyobb-kihívás-az-izlandra-tervezett-nyílászáróknál-407
a-szélnyomás-a-legnagyobb-kihívás-az-izlandra-tervezett-nyílászáróknál
a-szélnyomás-a-legnagyobb-kihívás-az-izlandra-tervezett-nyílászáróknál-409
TovábbiHírek
01
020
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Schüco-alumínium-szellőző-szárny-beépített-falburkolat
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Schüco-alumínium-erkélyajtó-ablak-ü
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2020 / 05 / 12
uniquely-developed-coating-against-viruses-and-bacteria
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
egyedi-aluminim-ablak-ajto-mfrh-original
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben