INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Lovász-Károly-KAV-Hungária
2021 / 08 / 18
Kezdőlap > Hírek > Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára

Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára

Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

Az építőiparban tapasztalható árváltozások miként érintik a nyílászárók piacát?

 

Az árváltozás kérdése kapcsán különbséget kell tenni a nyílászárók alapanyag típusát illetően. A PVC-nél is van valamekkora áremelkedés, de közel sem akkora, mint a többi anyag esetében. A műanyag ablakoknál leginkább az üvegár emelkedés okoz árváltozást, valamint az Európában tapasztalható síküveg alapanyag hiány, melynek következtében a nyílászárós szakmának egyfajta hiánygazdálkodásra, kvótabizniszre kell átállnia. Bizonyos síküveg típusok rendelésekor ugyanis nem, vagy csak nagyon hosszú határidővel tudják kiszolgálni a nagyobb üvegfeldolgozó cégeket.

Az acélnál egyelőre nem tapasztalható árváltozás, pedig a melegen hengerelt idomacél termékek ára többszáz százalékkal is emelkedett. Az acél nyílászáró alapanyag árát érdekes módon ez még nagyban nem érintette, de csak idő kérdése. Ahogy a raktári hengerelt lemez alapanyagok elfogynak, az acél nyílászárók ára is emelkedni fog.

Az alumínium ötvények árában már 30-50 százalék közötti az árváltozás, présművi költségek és a bugázás terén is jelentős emelkedés következett be. Ezen növekmények az alumínium nyílászárók összesített rendszeranyag alkatrész áraiban eddig 7-14%-os százalékos árváltozást hoztak, de ez csak egy állapot, nem áll meg. Az üveg áremelkedése természetesen a mi piacunkat is befolyásolja, idén e területen is további áremelések várhatók. Fontos megemlíteni még azokat a problémákat, melyek főleg az elektromos termékeket érintik: a motorokba beépítendő alkatrészek és egyéb kiegészítő hiányok miatt a beszállítók csak hosszabb várakozás után tudják a megrendeléseket teljesíteni. Az alumínium nyílászárós piacon tehát az árnövekmény mellett majd a késedelmes beszállítások is problémát jelentenek. Az ügyfelek hiába döntenek és fizetnek időben, az alapanyag hiány miatt az eddigiekhez képest akár 12 hétre is növekedhet a gyártók felé történő rendszeranyag beszállítás, innen kezdve tud még csak gyártást ütemezni a gyártó.

 

Ez az alapanyag hiány globálisan jelen van?

 

Nem globális alapanyag hiány van a piacon, de sokrétű a probléma. Európában van hiány, de ez egyrészt kreált, üzleti lobbi okok miatt lépett fel, másrészt nagyon megnövekedett az igény az európai építési piacon is: a koronavírus-járvány miatt terhelt időszak után az alapanyagoknál dupla-tripla igény keletkezett, amit az egyébként is leszűkített áteresztési kapacitású beszállítói vonal nem tud olyan gyorsan teljesíteni. A kínai áruk elleni új, EU-s lobbi által kisírt vámterhei mellett (Kína ugyanis ez év elejéig Európába jelentős mennyiségű olcsó alapanyagot hozott) a külföldi és hazai beszállítói tulajdonosi körök pénztermelő manipulációja is jelentősen hatnak a piacra. Ezeket, ha addig nem lesz változás, hamarosan úgyis megoldja a kapitalizmus, azaz le fog állni. Majd a visszaállt árak után indulhat újra egyszer, de akkor már sajnos nem minden szereplőnek.
A fa nyílászáróknál az USA vs. Kanada perpatvar miatt sokkal problémásabb a helyzet. Az alapanyag árak a tavalyiakhoz képest több mint a duplájára emelkedtek, sőt valahol már a háromszorosát is meghaladta.

 

A fa és az alumínium nyílászárók ára ettől kiegyenlítettebb lesz?

 

Biztos, hogy marad még különbség. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez a két termékcsoport nagyon nehezen hasonlítható össze. Az alumíniumot inkább a speciális vagy nagy felületű és nagy méretben mozgatható igényekre rendelik, míg a fa nyílászárók jellemzően a kisebb felületű, sokszor lyukablakos épületek nyílászárója. Ha van egy olyan épület, ahol vegyesen tendereztetnek minket, ott a korábban nagyon nyitott olló azért picit záródni fog, javul az arány. S ha az üveg áremelések ilyen ütemben folytatódnak – tekintettel arra, hogy mind a két termék hasonló üvegtípusokat is alkalmaz –, akkor ez a különbség tovább fog csökkenni.

 

A hazai minőségi lakásépítési piacot meghatározó két alumínium nyílászáró beszállító, a Schüco és a Reynaers miként küzd a változásokkal?

 

A Schüco beszállítása sokkal zavartalanabb, hazai disztribútoruk, az Alukönigstahl budapesti raktárának köszönhetően az eddigi szállításainkat közel napra pontosan tudták teljesíteni, és az előzetes beszállítási becsléseik is pontosak. A Reynaers-nál már nagyobb a szórás, szerintem a magyarországi raktározás hiánya okozza ezt a problémát. De ők is próbálják utolérni magukat, a lengyelországi giga raktárukkal próbálják a megnövekedett igényt kiszolgálni. Külön érdekesség, hogy a műgyantahiány is hatással van az alumínium nyílászárók piacára, jelesül a festékporokról van szó: nem tudunk olyan színben és struktúrában rendelni, amiben akarunk. Hiánygazdaság folyik, megmondják, hogy milyen típusú por van az igényelt színárnyalatból, és azzal kell a házat megcsinálni. Az is problémát okozott, hogy közel egy időben emeltek árat az alumínium rendszeranyag beszállítók az árnövekedés miatt. Ez az áremelési küszöb, amikor egy bizonyos nap után már magasabb áron lehet vásárolni, olyan megrendelési dömpinget, és összetorlódást eredményezett, amit még mindig érezni lehet. Mivel jelenleg átlagban 2-3 havonta emelkednek az árak, ezek a problémák tartósak lesznek. És akár az is előfordulhat, hogy egy bizonyos áremelkedési mérték felett már nem lesz érdemes megcsinálni egy projektet, mint ahogy nagyberuházásoknál lehet ilyeneket hallani.

 

Jelenleg a KAV-nál 21 projekt van folyamatban. Hogyan hatnak a cég működésére ezek a változások?

 

Ügyfeleink többségét nem érdekli, hogyan és honnan szerezzük be az alapanyagot, milyen márkával dolgozunk. Ők a KAV-val szerződtek, bennünk bíznak még akkor is ha a beszállítói késedelmek a mi hatáskörünkön kívül történnek. Legtöbb esetben problémánk mégsem a termék gyártásával vagy alapanyag beérkezésével van, hanem a tervezési kérdésekkel. Gyakorlatilag tervezetlen épületek jönnek hozzánk és ezzel a megrendelő, mi több, a tervező sincs kellőképpen tisztában. Olyan mennyiségű és minőségű szakági tervezési munkát, mérnökidőt kell beletennünk egy-egy épületbe az ügyfél jelentkezésétől számítva odáig, hogy megállapodás tud születni közöttük, ami sokszorosa az előre tervezetnek. Az előkészítésben és tervezésben elégetett idő, a gyártási és a kivitelezési szakaszban nagyon hiányzik. Még mindig nem értik a megrendelők, hogy először tervezünk, aztán kalkulálunk és a megállapodás után következhet csak az ablakgyártás valamint a telepítés szakasza.

A beszállítói késedelem az ügyfelek piaci rálátása miatt még nem csapódott le nálunk negatívan, tudják, hogy ez nem a mi hibánk. Nem a KAV felelős azért, hogy egy beszállítója nem tud időben teljesíteni. Extrém példát mondok: egy olyan prémium árnyékolástechnikai terméknél, ami mindig kb. 3 hetes érkezésű volt, most 8 hetes beszállításnál tartunk. A motor beszállítója ugyanis nem tud elektromos hajtómotort adni a zsaluziához. Olyan dominósorozatok indulhatnak el a jelenlegi helyzetben minden területen, ami még az őszi külső munkák befejezését is kockáztathatják, hiszen árnyékoló nélkül nem tudják a homlokzatot befejezni. Ez ősszel és télen veszélyes időszakokat, komoly vitákat fog eredményezni. Erre igyekszünk a megrendelőink figyelmét is felhívni.

TovábbiHírek
01
020
2017 / 08 / 17
Investors-In-People-2o17-Magyarország-KAV-Hungária-kft-díjátadó
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2023 / 03 / 30
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Schüco-alumínium-erkélyajtó-ablak-ü
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 05 / 03
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Csóti-Gábor
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 10 / 29
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2023 / 06 / 12
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2022 / 09 / 01
Stocker-György
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 09 / 24
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben