INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Dubai a legek városa
2019 / 11 / 28

„Dubai a legek városa”

Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.

Az urbanizáció, a magasházépítés, a homlokzati alumíniumtechnológia és az építési kultúra folyamatos megújításának egyik legfontosabb helyszíne Dubai. Az ALUTA Egyesület szervezésében 40 magyar szakember 4 és fél nap alatt a város legfontosabb épületeit járta be és elemezte. Az elképzelhetetlennek tűnő fejlődés mindenkit lenyűgözött. Hiszen ott, ahol a hatvanas években szinte még csak sivatag volt, ma egy nyüzsgő metropolisz található. Érdekesség, hogy a területen semmilyen építőanyag nem állt helyben rendelkezésre. A 20. században azonban angol segítséggel a területen élő addig ellenséges törzseket összefogásra tudták bírni, majd a brit kilépést követően hosszú egyeztetések után megalakult az Egyesült Arab Emírségek – vagyis országok szövetsége – , így közös struktúra mentén indulhatott el a fejlődés. Az olajból származó bevételeket Dubaiban – ami csupán egy tizede a vele egy közösségben álló Abu Dhabi olajbevételének – az uralkodó operatív segítségével a város fejlesztésébe forgatták vissza, és centrális állami irányítás mellett, 10-30 éves távlatokban városfejlesztési tervet hoztak létre, melynek köszönhetően a világon egyedülálló fejlesztések indultak el. Nem hagyták ki azt a megismételhetetlen lehetőséget, hogy az olajbevételeket dobbantóként használva olyan ipart és gazdaságot, valamint az ezt generáló páratlan idegenfogalmat fejlesszenek, amire hosszú generációk tudnak majd építeni, biztonságot és hátteret biztosítva a jövő állampolgárainak. A központi akaratot, és az előremutató gondolkodást jól példázza, hogy amikor 2013-ban elnyerték az Expo rendezési jogát, nagyon gyorsan átalakították a városfejlesztési terveket. Így egy évvel a Világkiállítás előtt már az infrastruktúra szinte minden eleme elkészült, köztük a vásárterületig jelentősen meghosszabbított metró is, amit kezdetben mindenki feleslegesnek tartott, most már viszont félmillióan használják, vagy a sivatagot keresztülszelő autópályák, melyek mentén villaparkok és lakóépületek épültek. A fejlődés annyira kézzelfogható, hogy olyan érzésünk volt, mintha az ott töltött négy nap alatt is bővült volna a város.

Dubai megpróbálja azokat az előnyöket kihasználni, amit saját maguknak találtak ki és teremtettek meg. Például közlekedési csomópontként megálmodott repülőterük évente 85 millió embert fogad, melynek nagy százaléka átutazó, hiszen innen az ázsiai, amerikai és ausztrál célállomások is kényelmesen elérhetők. Mégis ezt infrastrukturálisan megfelelő mennyiségű és minőségű szállodával, irodával, kiszolgáló egységgel és luxusszolgáltatással képesek ellátni. Irodai és lakóépület fejlesztésük erőteljesen egy irányba mutat: az ingatlanbefektetések terén 1-2 éves megtérülésben gondolkodnak. Az épületek jó minőségűek, nagyrészt indiai és pakisztáni vendégmunkásokkal építtetnek, akik az otthoni fizetésük kb. tízszeresét keresik meg Dubaiban. Jelenleg a város lakóinak csupán 9 százaléka őslakos, a 3 millió ott élő ember mintegy 200 különböző náció tagja. Dubai egyfajta szigetet képez a környező országok között, hiszen itt sokszor egymással ellenségben álló népcsoportok élnek békében, mindenki a saját szokásainak elhagyása nélkül. A kiszolgálásuk az építési kultúrában is meg tudott egy olyan közös nevezőn állapodni, amit mindenki el tud fogadni. A gépészeti megoldásaik is attól különlegesek, hogy a legmindennapibb eszközöket, például a WC-t, a tusolót is olyan megoldásokkal tudják megvalósítani, ami egy ázsiai, egy afrikai, egy amerikai vagy egy európai ember számára is teljesen megfelelő. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy bárki otthon tudja érezni magát Dubaiban.

Az 1-2 éves megtérülésnek miatt az árakat szinten kell tartani annak ellenére, hogy minden építőanyagot importálnak az országba. Bár alumíniumiparuk van, de ezt szintén beszállított alapanyagokból állítják elő. A helyi adottságok miatt teljesen másként működik a fővállalkozói szektor, mint Európában és mások az építőanyag-felhasználási filozófiák is. Nincsenek klasszikus privát generálkivitelező cégek, állami tulajdonú fejlesztő cégek beruházásában épülnek a felhőkarcolók és a nagyobb épületek, az alapanyag beszerzést és a kivitelezést is irányítottan végzik. Nem engednek be olyan egyéni külföldi céget, ahol nincs legalább 51 százaléknyi helyi tulajdon, ezt sokszor egy dubaji, ahogy ők nevezik szponzor bevonásával kell megoldani. A multinacionális vállalatok éppen ezért csak a speciális – más, jobban szabályozott – szabadkereskedelmi területeken tudnak jelen lenni.

Az építőanyag felhasználás területén egy dirhammal sem lehet többet költeni a szükségesnél. Homlokzatokat például úgy építenek, hogy nem a rendszergyártók által meghatározott profil-léptékekben gondolkodnak, hanem az épületre méretezett egyedi elemeket gyártatnak egy adott beruházás kedvéért, a konkrét szélterhet és meteorológiai igénybevételt figyelembe véve. Ennek köszönhetően az alapanyag beszállításon rengeteget spórolnak, másrészt a sok emberi erőforrást igénylő termékek beszállítói szépen lassan helyben kezdtek el gyártani, mert így kifizetődőbb. A pakisztáni és indiai vendégmunkások jelenléte ugyanis biztosítja az emberi erőforrást, és a munkabérük is hasonló szinten van, mint az európai munkaerőjé. Érdekesség, hogy nyári időszakban az akár 48-50 fokos nappali meleg miatt mindent éjszaka építenek, míg a téli időszakban legtöbbször 24 órában, két – 12 órás – műszakban dolgoznak az építkezéseken.

A kiemelt épületek tervezésekor mindig megjelenik egy fontos kritérium, hogy különlegesek legyenek. Két egyforma felhőkarcolót, irodaépületet, homlokzatot nem lehet látni. A magas házak tartószerkezete vasbetonból és acélból, az alacsonyabbak szintén betonból vagy falazott vázkitöltő elemekből épülnek. A felhőkarcolóknál mindig üveges homlokzat jelenik meg olyan különleges, egyedi megoldásokkal, ami megjegyezhetővé teszi a házat. A legnagyobb építészirodák is jelen vannak, köztük a Foster + Partners, az épületek között pedig ott van, a még Zaha Hadid tervei alapján készülő The Opus, amelyen a világon egyedülálló homlokzati megoldás jelenik meg: a két különálló tornyot egy szabálytalan kocka egyesíti, melynek köszönhetően egy nonfiguratív üreg jelenik meg az összekapcsolt épülettömegek között. A világ jelenlegi legmagasabb épülete, a Burj Kalifa – melyben a szakemberek számára is tanulságként szolgál, ahogy a prémium és az egyszerűbb megoldásokat ötvözték például a csomópontoknál úgy, hogy az mégis legmagasabb minőségűként hasson – utána pedig már egy 1300 méter magas – új rekordot felállító – felhőkarcolót terveznek.

A vízellátás különlegessége, hogy a felhőkarcolóknál általában 20-30 emeletenként vannak gépészeti szintek, melyek víztoronyszerűen működnek, és így pumpálják feljebb és feljebb az ivóvizet. Emellett a lakóövezetekben sincsenek víztornyok, mert nem akarták ezzel a környezetet elcsúfítani, így mindenhol alacsony a víznyomás. Ennek kiküszöbölésére a családi házaknál egyedi vízpumpákat szerelnek fel – sokszor a tetőre, teljesen elrejtve. A víztakarékosság két kiemelt eleme, hogy nagy forgalmú mosdókban tekerős csapteleppel nem nagyon találkoztunk, szinte mindenhol infrás érzékelők vannak beépítve, míg a fekete vizet biológiai kezeléssel tisztítják, és az így nyert szürke vizet tápanyag hozzáadással a közterületek öntözésére használják fel. Az öntözésnek – mellyel a sivatag közepén élő, zöld ökoszisztémát tudtak létrehozni – külön hálózata van.  Jellemző az épületek túlhűtése, az európai szemmel sokszor pocsékolásnak tűnő energiahasználat, amikor például bevásárlás idején a mélygarázsokban az autókat akár másfél óráig is járó motorral parkoltatják, hogy abban folyamatosan működjön a légkondicionáló. A városban szükséges elképesztő mennyiségű energiát jelenleg főleg földgáz működtetésű erőműből nyerik, valamint most építenek egy atomerőművet, ami a folyamatosan bővülő igényű energiaellátást a jövőben biztosítani tudja.

Dubai azt üzenheti az építészetben dolgozó szakembereknek, hogy igenis van igény olyan minőségű épületek tervezésére, kivitelezésére és karbantartására, mint amelyekre itthon mindig nemmel válaszolunk. Nagy mennyiségben is megvalósítható az épületek teljesen egyedi kivitelezésben való építése. Itt minden épület különbözik a többitől, de ehhez egy nagyon erős szakmai háttérre, centrális támogatásra, kontrollra és akaratra van szükség. És lám, ez a folyamatos építés újabb és újabb gazdasági előnyöket hoz, mely egyre csak egymást erősítő – egymásba fonódó – folyamatként pumpálja éjjel-nappal a pénzt az országba. Sokkal nagyobb szabadságban, így itthonról elképesztőnek tűnő lehetőségekkel építenek, amellyel azonban rendkívül okosan élnek. A városban, ahol még a mobiltelefon tornyokat is pálmafának álcázzák.

Szerző
Lovász Károly & Magócsi Anikó
Dubai a legek városa
01
00
Dubai a legek városa - 1
Dubai a legek városa - 2
Dubai a legek városa - 3
Dubai a legek városa - 4
Dubai a legek városa - 5
Dubai a legek városa - 6
Dubai a legek városa - 7
Dubai a legek városa - 8
Dubai a legek városa - 9
Dubai a legek városa - 10
További Hírek
01
020
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Ziszidisz-Nikosz-Etna
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2020 / 10 / 01
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 05 / 12
uniquely-developed-coating-against-viruses-and-bacteria
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2023 / 06 / 12
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2021 / 06 / 02
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Schüco-alumínium-ASE80-tolóajtó-egy-sínes-minimal-interior-3
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben