INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
2021 / 10 / 14
Kezdőlap > Hírek > Függönyfal alumíniumból

Függönyfal alumíniumból

Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas – épületszerkezet külső palástjára épített – nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük. Laikus szemmel különbségek a megjelenésben, a háttérváz anyagában és rögzítési módjában, valamint a megjelenésben vannak. Nem szabad összetéveszteni a függönyfalakat az elemes homlokzattal, mert ez utóbbi a magasházak homlokzati építőelemeiként gyártóüzemben elkészített és beüvegezett, legalább szintmagas lapokból sorolják egymás mellé és fölé.

 

Függönyfalak fajtái

 

Az alumínium függönyfalak első nemzedéke óta jelentősen fejlődött a termékkör a vízelvezetés, az akusztika, az üvegpanel és egyéb vendéganyagok fogadókészségében, a homlokzati törések, valamint a tetők alternatívájában. A függönyfalakat nagyon nehéz fajtákra bontani, több megoldást is találunk erre a csoportosításra. Mi a régi iskola szerint teszünk erre kísérletet:

1. Alumínium bordavázas függönyfalak és tetők:

 • Kívülről látszó szorítós (nyomólapos kivitelnek is nevezzük): Ezeknél a függönyfalaknál az üvegpanelt nyomólappal szorítjuk hozzá a bordavázhoz, de legtöbbször a nyomólap felett újabb takaróelemet alkalmazunk, ezt a szakzsargonban pattintó-profilnak nevezzük (tehát nem látszódnak a csavarfejek). Ezekből építhető tűzgátló, golyóálló vagy akár robbanásbiztos függönyfal is.
 • Kívülről szilikonos réskitöltésű, üvegsíkból nem kiálló (strukturális kivitelnek is nevezzük): Az üvegpanelt nem nyomólappal szorítjuk hozzá a bordavázhoz a kültér felől, hanem az üvegpanelek éleiben az üvegfeldolgozó üzemben előre elhelyezett nútokba forgatunk be speciális megfogó elemeket, majd ezeket időjárásálló szilikonnal tömítjük, felületét formára húzzuk le.
 • Kívülről szilikonos réskitöltésű és nyomólapos, függőleges és vízszintes külső lezárások vegyes konstrukciója (fél-strukturális kivitelnek is nevezzük): A függőleges üvegélek nyomólappal vannak rögzítve, míg a vízszintes nútokban szilikonos kitöltés (és ehhez alkalmazandó rögzítés) van, esetleg ennek ellentéte. A szilikonos kitöltésnél a nagyobb vagy nehezebb üvegpanel alkalmazása esetén néhány rendszerben látszó korong, vagy egyéb megfogó mechanikai megoldások is rendelkezésre állnak. A mechanikus megfogókat a kifelé dőlő (fej feletti) strukturális függönyfalaknál is alkalmazzuk.
 • Fordított háttérvázas falak (olyan ritka megoldás, amelynél a bordaváz a kültér felől van, gyakorlatilag megfordítjuk az üvegezési irányt): Ritka megoldás, a vízelvezetés és egyéb problémák miatt alkalmazását legtöbbször kerüljük.

2. Gyámolított fa vagy acél, esetleg üveg vagy kompozit bordavázas függönyfalak és tetők:

 • Fa (kültéri felületében sík) háttérvázra szerelt függönyfalak
 • Acél (kültéri felületében sík) háttérvázra szerelt függönyfalak
 • Rétegelt üveglizénákkal támasztott függönyfalak (legtöbbször az alsó üvegpanelok viselik a felsők terheit)
 • Kompozit vagy más anyagok (kültéri felületében sík) háttérvázára szerelt, illetve ragasztott függönyfalak
 • Pontmegfogásos falak, bár sokan nem is sorolják a függönyfalak közé. Az edzett (és sokszor laminált) üveglapokat, ritkán már hőszigetelő üvegeket is négy vagy akár több ponton is rozsdamentes megfogó elemekkel (ún. spider-ekkel) látszó kivitelben, áttetsző módon horgonyozzuk a háttérvázhoz. Ez esetben a háttérváz anyagát, jellegét, formavilágát és méretét csak a statikai igény, az üvegek gyárthatósági határai, valamint a tervezői szabadság határozza meg. Inkább az üvegépítészet szakmai területe ez, mintsem az alumínium gyártásé.

3. Függönyfalakból építjük legtöbbször az üvegtetőket is, de ilyenkor jelentős belső változtatások történnek a függőleges megjelenéshez képest.

 

4. Külön csoportba érdemes sorolni a függönyfalakba építhető nyílászárókat és kiegészítőket:

 • Alumínium ablakok (ide soroljuk a kifelé paralel szárnyas megoldásokat is)
 • Alumínium erkélyajtók és a hozzá tartozó minősített korlátrendszerek
 • Alumínium bejárati ajtók
 • Alumínium tolóajtók és a hozzá tartozó minősített korlátrendszerek
 • Tetősík ablakok (motorosan emelt, vagy eltolt)
 • Repülőgép szárny keresztmetszetű lamellás árnyékolók (fix vagy forgatható)
 • Egyéb homlokzatburkolatok fogadóelemei és vendég-rendszerek

 

Schüco függönyfal csomópontok tanították a piacot

 

Marcus Vitruvius Pollio ókori építész és hadmérnök „Tíz könyv az építészetről” című munkájában kétezer éve leírta, hogy „az építészet a vízzel való küzdelem”. Ez a tézis most is megállja a helyét minden építőipari területen.
Ez a függönyfalakra és tetőkre különösen igaz. A Schüco mérnökei a kilencvenes években górcső alá vették szakmánk egyik alapvető igazságát, a „minden üvegtető beázik” közhelyet. De nem hagyták annyiban, és megalkották a függönyfalakban és üvegtetőkben azóta már versenytársaik által is használatos vízelvezetési síkokat. Először kettő síkot fejlesztettek az FW50 függönyfal rendszerükbe, majd évekkel később háromra növelték azt. Ezek a síkok gyakorlatilag egymásra rétegzett vékony, rejtett, a háttérváz szerkezetben futó egyenes vonalú vízelvezető csatornák, amelyek az építés közben egymásra lapolt bordaváz kereszteződésekben egymásba folyatják a szerkezetbe bejutó vagy lecsapódó kondenzvizet a függönyfal teljes élettartama alatt.

 

Függönyfal ár meghatározó elemei

 

Az alumínium nyílászáró árát befolyásoló tényezőket taglaló előző, négyrészes sorozatunkban már sok, a függönyfalakra is általánosan igaz támpontot kaptunk. Az alumínium függönyfal gyártás-előkészítési-, csomópont technikai-, egyszóval tervezési igénye jóval magasabb, mint az alumínium ajtó vagy ablak esetében. Szervezendő és nem elhagyható organizációja megnehezíti a vele való munkát nemcsak a magassága, hanem a kitűzése, az üvegpanel daruzása és a körben alkalmazandó lemezelések miatt is. A felhasznált segédanyagok, kötőelemek és konzolok a komolyabb csomópontok miatt magasabb bekerülési költséggel bírnak, csak úgy, mint ezek beépítése. Az üvegpanel mérete nagyobb a megszokott ajtó- és ablakrendszereknél, így a folyamatosan emelkedő üvegárak is tovább növelik a büdzsét. A szerkezetben felhasznált présművi alumínium alapanyagok mennyisége több, ami tovább emeli a fajlagos árakat. Egyszóval a függönyfal termékkört csak akkor alkalmazzuk, ha az műszakilag tényleg indokolt, akkor viszont egy nagyon átgondolt és variábilis termékkel dolgozhatunk. Az alumínium függönyfal általános anyag bekerülési költsége (beépítés nélkül) 110.000 Ft – 600.000 Ft+ÁFA/m2 közötti széles sávban mozog, de ehhez a beépítési és állványozási költséget még kalkulálni kell.

Függönyfal alumíniumból
01
00
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior-panoramic-3
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-interior
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-air
TovábbiHírek
01
020
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 04
alumínium-nyílászáró-gyártás-zsaluzia-árnyékolás-egyedi-Renson-Schlotterer-Warema-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Reynaers-aluminium-emelo-tolo-ajto-ablak-uveg-homlokzat-burkolat-Schlotterer-92Z-Raffstore-zsaluzia-minimal-house-terasz-lepcso-gyep-kert-kulter-exterior
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2019 / 08 / 29
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
egyedi-aluminim-ablak-ajto-mfrh-original
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Schüco-ASE-67-PD-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-vízszintes-metszet
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 01 / 24
Schuco-aluminium-18-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior4
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2024 / 03 / 25
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-emelo-tolo-ajto-minimal-homlokzat-lezervagott-lemez-burkolat-koburkolat-uveg-epiteszet-kert-exterior
Kortárs homlokzat egyedi formanyelven
Mértékletes elegancia. Talán ez a legjobb kifejezés ami eszünkbe juthat e budapesti referenciánkhoz közelítve, mely egy minimalista épület alumínium nyílászárókkal, egyedi homlokzattal és árnyékolással.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben