INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
leica-3d-szkenner
2021 / 09 / 16
Kezdőlap > Hírek > 3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért

3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért

Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.

Az egyik legkorszerűbb 3D-lézerszkennerrel bővítette műszerparkját a KAV. Mit tud ez a berendezés?

Folyamatosan igyekszünk élen járni az újításokban. Eddigi munkáink során a nyílászárók beépítéséhez szükséges méreteket és elhelyezési síkokat lézerszintezővel, illetve hozzátartozó segédinzertekkel határoztuk meg. Ezeket a méréseket, habár pontosnak találtuk, nem éreztük korszerűnek. Családi házainkat – a legnagyobb, leginkább kommunális építésben jelenlévő cégekhez hasonlóan – szerettük volna pontfelhő alapon beszkennelni. A rendelkezésünkre álló Leica szkenner az épület különböző részegységeiben elhelyezve néhány millió mérési pontból elkészíti az épület 3D-s pontfelhő modelljét, amely felbontását tekintve olyan precíz, hogy néhány milliméter pontossággal megmutatja szinte a teljes épületet. Az alumínium nyílászárók beépítéséhez elengedhetetlen, hogy a végfelületeket meg tudjuk határozni, vagyis azt, hogy milyen lesz a valóságban a kialakítás. Nyílászárók beépítésekor célunk, hogy ne ütközzünk olyan problémákba, hogy kisebb lett, vagy nem úgy alakították ki a falnyílásokat, nem olyan a falsík, ahogyan az a terven szerepelt. A szkennerrel végzett mérési adatok birtokában azonban van egy valós, változás esetén frissíthető modellünk a teljes épületről. Nem titkolt tervünk, hogy a jövőben BIM-alapú tervezésbe is beépíthetők lennének ezek a modellek, amelyeket Leica szkennerünkkel készítünk. Célunk továbbá, hogy az egyéb szakágak, akik a családi házainkon dolgoznak, akár egy homlokzatot vagy homlokzati tervet is el tudnának készíteni az általunk felvett modell alapján. Mindezek mellett a műszert alkalmazzuk az általunk legyártott egyedi, olykor jelentős méretű alumínium nyílászárók – pl. egy tompaszögű saroksorolt tolóajtó fal – üzemi próbafelépítése utáni méretellenőrzésre, kiszállítást és telepítést megelőzően.

– Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleitek kapnak egy többletszolgáltatást, amit mások is föl tudnak használni, akik részt vesznek az építkezésben, a munkában?

– Igen, a megrendelőink és az építésben részt vevő szakágak számára egyaránt fontos információkkal bíró szolgáltatással egészül ki a jelenlegi portfóliónk, mindezek mellett a mi munkánkhoz is szükséges, pontos képet kapunk épületeinkről. Lesz egy háromdimenziós pontfelhőnk, amellyel virtuálisan bejárhatjuk az épületeket, látjuk a falakat, a szerkezeteket, a felmérési szintvonalakat és a további szakágak (például homlokzatépítő, villamos tervező vagy belsőépítész) is fel tudják használni a forráskódot. Ők is tudnak ebben a térben dolgozni, illetve felhasználni a saját szakterületükön. Véleményem szerint nagyon impozáns a megrendelő számára is, hogy az épülő házába be tud „látogatni” és egy virtuális sétát tud tenni. Ez tehát többletszolgáltatás, gyorsabb és pontosabb, mint a jelenleg alkalmazott kézi felmérés. Az eszközzel egy valósághű, komplex mérési adathalmaz áll rendelkezésünkre a házról, amely nem csupán egy-egy kritikus mérési pontot, hanem a valós épület jelentős számú információját hordozza önmagában.

– A szkenner információi miként dolgozhatók fel?

– Speciális számítógép igénye nincs a szoftvernek. Ha nem módosítani, csak megtekinteni szeretnéd a Leica által generált pontfelhőt, felvételeket, az a felhasználók számára ingyenesen elérhető programmal is lehetséges. A pontfelhő „összefűzését” végző szoftver a Leica saját fejlesztése, a mérőeszköz által rögzített mérési pontok feldolgozásáért felelős. Működési metodikáját tekintve a műszerrel különböző állásból, perspektívából készített egy-egy pontfelhőt a program egy előzetesen definiált algoritmus alapján összeilleszti. Összeillesztést követően a felhasználók nyílt forráskódú programokkal megtekinthetik és felhasználhatják a mérési információkat.

– Korábban említetted, hogy a BIM-alapú tervezés irányába is szeretnétek fejlődni. Ez nyílászárók tervezése szempontjából mit jelent?

– Ez nagyon röviden azt jelenti, hogy a különböző szakágak egy közös modellben dolgoznak. Az építész elkészíti a terveket, majd megépül a valós épület, amelyet beszkennelünk, és feldolgozást követően minden egyes szakág bele tudja építeni a saját részletét, úgymint a gépészeti elemeket, az elektromos kiállásokat, nyílászárókat. Lehetőség nyílik a modelltérben ütközésvizsgálatokat tartani. Például mielőtt beépítjük a végleges kialakítású alumínium nyílászárónkat, meg lehet vizsgálni, hogy azt ki lehet-e majd nyitni, vagy bele fog érni a szekrénybe, ami mögötte van. Ilyesmikre kell gondolni, ezeket a kellemetlenségeket is már előre le tudod modellezni. Úgymond a valóságot, a valós fizikai teret tudod létrehozni, és mindezt parallel folyamatosan változtatni az építkezés előrehaladtával. Ha egy paraméter megváltozik, azt a BIM-modellben lehetőségünk van lekövetni, a valósághoz hűen megjeleníteni, és ahhoz igazítani a további beépülő elemeket. Igaz ez a nyílászáróinkra is. A szkennelés és a BIM modell alkalmazásával a hibázási lehetőségek kockázata csökkenthető.

– Ha röviden össze kellene foglalnod a Leica 3D szkenner előnyeit, mit mondanál?

– Összefoglalva ezzel a géppel értékes mérnökidőt nyerünk, adatfeldolgozásban sokkal gyorsabbak és pontosabbak tudunk lenni, egy nagyon impozáns és hétköznapi felhasználóknak is érthető képi anyagot tudunk adni a megrendelőink számára, illetve az összes többi szakágnak már térítésmentes segítséget tudunk nyújtani az általunk rögzített és feldolgozott információkkal.

3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
01
00
Nagy-Péter-KAV-Hungária
TovábbiHírek
01
020
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2022 / 04 / 08
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-2
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2023 / 04 / 26
Schuco-aluminium-nyilaszaro-karbon-elleni-harca-2023
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2020 / 10 / 01
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Budapest-bauhaus-modern-house-render-pic
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 10 / 14
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-mérnök-munka
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Reykjavik-Mariott-Reynaers-aluminium-homlokzat-fassad-glass-KAV-Hungaria-Gluggar
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2020 / 01 / 24
Schuco-aluminium-18-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior4
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-külső-nézet-3
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2019 / 10 / 03
Ádám-István-Alukönigstahl
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior-6
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben