INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
2021 / 09 / 16

„3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért”

Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.

Az egyik legkorszerűbb 3D-lézerszkennerrel bővítette műszerparkját a KAV. Mit tud ez a berendezés?

Folyamatosan igyekszünk élen járni az újításokban. Eddigi munkáink során a nyílászárók beépítéséhez szükséges méreteket és elhelyezési síkokat lézerszintezővel, illetve hozzátartozó segédinzertekkel határoztuk meg. Ezeket a méréseket, habár pontosnak találtuk, nem éreztük korszerűnek. Családi házainkat – a legnagyobb, leginkább kommunális építésben jelenlévő cégekhez hasonlóan – szerettük volna pontfelhő alapon beszkennelni. A rendelkezésünkre álló Leica szkenner az épület különböző részegységeiben elhelyezve néhány millió mérési pontból elkészíti az épület 3D-s pontfelhő modelljét, amely felbontását tekintve olyan precíz, hogy néhány milliméter pontossággal megmutatja szinte a teljes épületet. Az alumínium nyílászárók beépítéséhez elengedhetetlen, hogy a végfelületeket meg tudjuk határozni, vagyis azt, hogy milyen lesz a valóságban a kialakítás. Nyílászárók beépítésekor célunk, hogy ne ütközzünk olyan problémákba, hogy kisebb lett, vagy nem úgy alakították ki a falnyílásokat, nem olyan a falsík, ahogyan az a terven szerepelt. A szkennerrel végzett mérési adatok birtokában azonban van egy valós, változás esetén frissíthető modellünk a teljes épületről. Nem titkolt tervünk, hogy a jövőben BIM-alapú tervezésbe is beépíthetők lennének ezek a modellek, amelyeket Leica szkennerünkkel készítünk. Célunk továbbá, hogy az egyéb szakágak, akik a családi házainkon dolgoznak, akár egy homlokzatot vagy homlokzati tervet is el tudnának készíteni az általunk felvett modell alapján. Mindezek mellett a műszert alkalmazzuk az általunk legyártott egyedi, olykor jelentős méretű alumínium nyílászárók – pl. egy tompaszögű saroksorolt tolóajtó fal – üzemi próbafelépítése utáni méretellenőrzésre, kiszállítást és telepítést megelőzően.

– Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleitek kapnak egy többletszolgáltatást, amit mások is föl tudnak használni, akik részt vesznek az építkezésben, a munkában?

– Igen, a megrendelőink és az építésben részt vevő szakágak számára egyaránt fontos információkkal bíró szolgáltatással egészül ki a jelenlegi portfóliónk, mindezek mellett a mi munkánkhoz is szükséges, pontos képet kapunk épületeinkről. Lesz egy háromdimenziós pontfelhőnk, amellyel virtuálisan bejárhatjuk az épületeket, látjuk a falakat, a szerkezeteket, a felmérési szintvonalakat és a további szakágak (például homlokzatépítő, villamos tervező vagy belsőépítész) is fel tudják használni a forráskódot. Ők is tudnak ebben a térben dolgozni, illetve felhasználni a saját szakterületükön. Véleményem szerint nagyon impozáns a megrendelő számára is, hogy az épülő házába be tud „látogatni” és egy virtuális sétát tud tenni. Ez tehát többletszolgáltatás, gyorsabb és pontosabb, mint a jelenleg alkalmazott kézi felmérés. Az eszközzel egy valósághű, komplex mérési adathalmaz áll rendelkezésünkre a házról, amely nem csupán egy-egy kritikus mérési pontot, hanem a valós épület jelentős számú információját hordozza önmagában.

– A szkenner információi miként dolgozhatók fel?

– Speciális számítógép igénye nincs a szoftvernek. Ha nem módosítani, csak megtekinteni szeretnéd a Leica által generált pontfelhőt, felvételeket, az a felhasználók számára ingyenesen elérhető programmal is lehetséges. A pontfelhő „összefűzését” végző szoftver a Leica saját fejlesztése, a mérőeszköz által rögzített mérési pontok feldolgozásáért felelős. Működési metodikáját tekintve a műszerrel különböző állásból, perspektívából készített egy-egy pontfelhőt a program egy előzetesen definiált algoritmus alapján összeilleszti. Összeillesztést követően a felhasználók nyílt forráskódú programokkal megtekinthetik és felhasználhatják a mérési információkat.

– Korábban említetted, hogy a BIM-alapú tervezés irányába is szeretnétek fejlődni. Ez nyílászárók tervezése szempontjából mit jelent?

– Ez nagyon röviden azt jelenti, hogy a különböző szakágak egy közös modellben dolgoznak. Az építész elkészíti a terveket, majd megépül a valós épület, amelyet beszkennelünk, és feldolgozást követően minden egyes szakág bele tudja építeni a saját részletét, úgymint a gépészeti elemeket, az elektromos kiállásokat, nyílászárókat. Lehetőség nyílik a modelltérben ütközésvizsgálatokat tartani. Például mielőtt beépítjük a végleges kialakítású alumínium nyílászárónkat, meg lehet vizsgálni, hogy azt ki lehet-e majd nyitni, vagy bele fog érni a szekrénybe, ami mögötte van. Ilyesmikre kell gondolni, ezeket a kellemetlenségeket is már előre le tudod modellezni. Úgymond a valóságot, a valós fizikai teret tudod létrehozni, és mindezt parallel folyamatosan változtatni az építkezés előrehaladtával. Ha egy paraméter megváltozik, azt a BIM-modellben lehetőségünk van lekövetni, a valósághoz hűen megjeleníteni, és ahhoz igazítani a további beépülő elemeket. Igaz ez a nyílászáróinkra is. A szkennelés és a BIM modell alkalmazásával a hibázási lehetőségek kockázata csökkenthető.

– Ha röviden össze kellene foglalnod a Leica 3D szkenner előnyeit, mit mondanál?

– Összefoglalva ezzel a géppel értékes mérnökidőt nyerünk, adatfeldolgozásban sokkal gyorsabbak és pontosabbak tudunk lenni, egy nagyon impozáns és hétköznapi felhasználóknak is érthető képi anyagot tudunk adni a megrendelőink számára, illetve az összes többi szakágnak már térítésmentes segítséget tudunk nyújtani az általunk rögzített és feldolgozott információkkal.

3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
01
00
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért - 1
További Hírek
01
020
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2023 / 04 / 26
Schuco-aluminium-nyilaszaro-karbon-elleni-harca-2023
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2020 / 08 / 05
A célunk a folyamatos növekedés
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2017 / 06 / 09
KAV nyílászárók a Költő Kertben
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2021 / 10 / 14
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben