INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
2023 / 03 / 30
Kezdőlap > Hírek > Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?

Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?

Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 

 

Sokan vágynak hatalmas üvegfelületekre az otthonukban, de mik ezeknek a beépítési korlátai?

 

Lovász Károly:

Akár azt is mondhatnám, hogy a siker és az üveg rokon lelkek: nem titkuk, hanem áruk van. Amikor egy építész kritikusan nagy üvegfelületet tervez, a megrendelő automatikusan belemegy, hiszen ennél designosabb, coolabb dolgot nem nagyon tud elképzelni. Azonban, amikor a megvalósítás közeli állapotokat kezdik el költség szempontból vizsgálni, vagyis egy villaépületnél eljut a projekt odáig, hogy generálkivitelezőket tenderezzenek, ők próbálják megoldani az üvegfelületek kérdéskörét azzal, hogy nyílászáró gyártókat közvetlenül keresnek meg. Nagy üvegfelületeknél a PVC ablakgyártók nem jöhetnek szóba, így fás vagy alumíniumos cégeket hívnak meg. Kritikusan nagy üvegeknél a fa rendszerekkel foglalkozók általában maguktól „kilépnek a körből”, hiszen ők nem tudnak (vagy nem szeretnek) függönyfalakat, alakos üvegtetőket, 7-800 kg-os tolóajtókat kezelni. Az alumíniumosoknál pedig kétfajta cég létezik: az egyik elkezdi felosztani az egybe tervezett felületeket és megpróbálja valahogy megoldani így saját erőforrásból, a másik pedig – leginkább mi – úgy szervezi az előkészítő tervezését és az ebből eredő kalkulációját, hogy azokat a nagy üvegfelületet valóban oda tudjuk applikálni.

 

Ilyen feladatoknál mivel szoktatok szembesülni, milyenek a tervek?

 

L.K.: Gyakran szembesülünk azzal, hogy az építész megtervez egy üvegfelületet, de szakági konzultáció híján ennek a háttéranyagát – pl.: napvédelem, üvegtábla-gyárthatóság, üvegstatika és méretezés – nem gondolja végig.  A megoldást rábízza a generál- vagy a szakkivitelezőre. Stocker György tanár urat tudnám idézni, aki elmondta, hogy tapasztalatai szerint pl. a szigetelési szaktervezési feladatokat mindig kiadják alvállalkozásba az építészek, azonban a homlokzati elemek közül az üvegszerkezeti tervezésre – ami ugyanúgy hőszigetelő, lég- és vízzáró, homlokzatképző anyag – nem költenek. Ez szerintem az egyik legnagyobb szakmai hiba, ebből a latinos megoldásból ered nálunk a lecsapódó bajok többsége. Hiszen a szaktervezők tudják megalkotni a valós csomópontokat, végiggondolni az üvegfelület fogadószerkezetét, az üvegpanelt statikailag és gyárthatóság vagy akár szállíthatóság alapján méretezni. Visszatérő ügyfelünknek kivitelezünk most egy olyan villaépületet, amelyen két szintmagas, hat méter magas üvegek vannak élére állítva, tehát 2,4 x 6 méteres táblákból van körbe sorolva az „U” alaprajzú nappali. Ilyen üvegfelületek nemcsak a megfogásban, hanem a háttérszerkezeti, gyámolítási és daruzási kérdésben is nagyon komoly felkészültséget igényelnek. Nem sztenderden gyártható anyagokból vannak kialakítva, hiszen klasszikus függönyfalba nem lehet másfél tonnás üvegpanelt beépíteni.

 

Miért?

 

L.K.: Mert a sztenderd, kommunális épületbe tervezett függönyfalak kisebb üvegfelületekre és kisebb üvegtábla súlyokra vannak méretezve. Ezért olyan megoldást kell alkalmazni, ami a keretrendszer, a háttér vázszerkezet vagy befogás teherbírását megnöveli ugyanakkor képes fogadni a három rétegű üvegpanel mélységét is. Ez már mind szaktervezési kérdés. Amikor egy építész ilyen típusú megoldást szeretne, fontos lenne kiadnia a feladatrészt üvegszerkezet szaktervezőnek, mert amikor egy „ablakos” belép a folyamatba, az már sokszor késő. Az ügyfél már elfogadta és megszerette a nyílászáró méretet, az építész pedig nem hajlandó a koncepciójából engedni. A mérnökeink kitalálnak egy megoldást, leadjuk az árat, ám a megvalósítást az ügyfél nem tudja kifizetni, és a legtöbb esetben sajnos nem is érti ezt a felettébb kényes helyzetet. Nekünk hamarabb kell belépnünk ezekbe a projektekbe, és akkor közösen tudnánk kialakítani olyan üvegmezőket, amik beleférnek a költségvetésbe és gyártásban majd telepítésben is egyaránt megvalósíthatók.

 

Mravik Csaba:

Számos esetben egyébként én azt tapasztalom, hogy ezek a tervek félretájékozódásból is születnek. Az ügyfél lát a neten egy házat hatalmas üvegfelületekkel, így azt megfogalmazza igényként. Amikor rákérdezünk, hogy hol látta, milyen vastag volt az üveg, volt-e árnyékolás, arra már nem tud felelni. Ilyenkor el kell mondanunk, hogy egy- vagy kétrétegű üvegből ez megvalósítható lenne, de háromrétegű üvegből – ami nálunk az éghajlati adottságok miatt szükséges – már olyan a súlya, ami nem legyártható vagy nem telepíthető hagyományos elemekkel. Persze felmerülhet megoldásként, hogy az esztétika és a méretek miatt elengedjük a hőtechnikát, de ebben az esetben például energetikai besorolásnál rosszabb minősítést kaphat a ház…. Gyakran tapasztaljuk azt is, hogy a tervezésnél, mint szempont kimarad a szállíthatóság, az organizáció és annak költségei. Egy hatalmas üvegfelületnek a szállítását meg kell oldani, a tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a telek adottságai lehetővé teszik-e az odaszállítást – fel tud-e menni egy teherautó, milyen légkábelek vagy aluljárók akadályoznak útközben, be lehet-e daruzni az üveget – és ha igen, annak hány részletben és mi a költsége. Volt olyan esetünk, hogy annyira kanyargós volt az út, hogy a speciális szállítójármű egyszerűen nem tudott elfordulni az üveggel. És persze azt is fel kell tudni mérni, hogy mi van akkor, ha az üveg eltörik. Ha megépítik a medencét, elkészül a kert vagy a kerítés, lehetséges-e az üvegcserét elvégezni? Ezeket az aspektusokat is fontos, hogy figyelembe vegyék a tervezésénél.

Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
01
00
Üvegcsere-némi-organizációs-kihívással
TovábbiHírek
01
020
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2020 / 01 / 24
Schuco-aluminium-18-PD-FW50-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-interior4
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2024 / 03 / 25
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-emelo-tolo-ajto-minimal-homlokzat-lezervagott-lemez-burkolat-koburkolat-uveg-epiteszet-kert-exterior
Kortárs homlokzat egyedi formanyelven
Mértékletes elegancia. Talán ez a legjobb kifejezés ami eszünkbe juthat e budapesti referenciánkhoz közelítve, mely egy minimalista épület alumínium nyílászárókkal, egyedi homlokzattal és árnyékolással.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2020 / 04 / 21
Schuco-Reynaers-aluminium-window-door-slide-glass-interior-fassaden-night3-k
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2021 / 06 / 02
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 02 / 11
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben