INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
2023 / 03 / 30
Kezdőlap > Hírek > Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?

Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?

Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 

 

Sokan vágynak hatalmas üvegfelületekre az otthonukban, de mik ezeknek a beépítési korlátai?

 

Lovász Károly:

Akár azt is mondhatnám, hogy a siker és az üveg rokon lelkek: nem titkuk, hanem áruk van. Amikor egy építész kritikusan nagy üvegfelületet tervez, a megrendelő automatikusan belemegy, hiszen ennél designosabb, coolabb dolgot nem nagyon tud elképzelni. Azonban, amikor a megvalósítás közeli állapotokat kezdik el költség szempontból vizsgálni, vagyis egy villaépületnél eljut a projekt odáig, hogy generálkivitelezőket tenderezzenek, ők próbálják megoldani az üvegfelületek kérdéskörét azzal, hogy nyílászáró gyártókat közvetlenül keresnek meg. Nagy üvegfelületeknél a PVC ablakgyártók nem jöhetnek szóba, így fás vagy alumíniumos cégeket hívnak meg. Kritikusan nagy üvegeknél a fa rendszerekkel foglalkozók általában maguktól „kilépnek a körből”, hiszen ők nem tudnak (vagy nem szeretnek) függönyfalakat, alakos üvegtetőket, 7-800 kg-os tolóajtókat kezelni. Az alumíniumosoknál pedig kétfajta cég létezik: az egyik elkezdi felosztani az egybe tervezett felületeket és megpróbálja valahogy megoldani így saját erőforrásból, a másik pedig – leginkább mi – úgy szervezi az előkészítő tervezését és az ebből eredő kalkulációját, hogy azokat a nagy üvegfelületet valóban oda tudjuk applikálni.

 

Ilyen feladatoknál mivel szoktatok szembesülni, milyenek a tervek?

 

L.K.: Gyakran szembesülünk azzal, hogy az építész megtervez egy üvegfelületet, de szakági konzultáció híján ennek a háttéranyagát – pl.: napvédelem, üvegtábla-gyárthatóság, üvegstatika és méretezés – nem gondolja végig.  A megoldást rábízza a generál- vagy a szakkivitelezőre. Stocker György tanár urat tudnám idézni, aki elmondta, hogy tapasztalatai szerint pl. a szigetelési szaktervezési feladatokat mindig kiadják alvállalkozásba az építészek, azonban a homlokzati elemek közül az üvegszerkezeti tervezésre – ami ugyanúgy hőszigetelő, lég- és vízzáró, homlokzatképző anyag – nem költenek. Ez szerintem az egyik legnagyobb szakmai hiba, ebből a latinos megoldásból ered nálunk a lecsapódó bajok többsége. Hiszen a szaktervezők tudják megalkotni a valós csomópontokat, végiggondolni az üvegfelület fogadószerkezetét, az üvegpanelt statikailag és gyárthatóság vagy akár szállíthatóság alapján méretezni. Visszatérő ügyfelünknek kivitelezünk most egy olyan villaépületet, amelyen két szintmagas, hat méter magas üvegek vannak élére állítva, tehát 2,4 x 6 méteres táblákból van körbe sorolva az „U” alaprajzú nappali. Ilyen üvegfelületek nemcsak a megfogásban, hanem a háttérszerkezeti, gyámolítási és daruzási kérdésben is nagyon komoly felkészültséget igényelnek. Nem sztenderden gyártható anyagokból vannak kialakítva, hiszen klasszikus függönyfalba nem lehet másfél tonnás üvegpanelt beépíteni.

 

Miért?

 

L.K.: Mert a sztenderd, kommunális épületbe tervezett függönyfalak kisebb üvegfelületekre és kisebb üvegtábla súlyokra vannak méretezve. Ezért olyan megoldást kell alkalmazni, ami a keretrendszer, a háttér vázszerkezet vagy befogás teherbírását megnöveli ugyanakkor képes fogadni a három rétegű üvegpanel mélységét is. Ez már mind szaktervezési kérdés. Amikor egy építész ilyen típusú megoldást szeretne, fontos lenne kiadnia a feladatrészt üvegszerkezet szaktervezőnek, mert amikor egy „ablakos” belép a folyamatba, az már sokszor késő. Az ügyfél már elfogadta és megszerette a nyílászáró méretet, az építész pedig nem hajlandó a koncepciójából engedni. A mérnökeink kitalálnak egy megoldást, leadjuk az árat, ám a megvalósítást az ügyfél nem tudja kifizetni, és a legtöbb esetben sajnos nem is érti ezt a felettébb kényes helyzetet. Nekünk hamarabb kell belépnünk ezekbe a projektekbe, és akkor közösen tudnánk kialakítani olyan üvegmezőket, amik beleférnek a költségvetésbe és gyártásban majd telepítésben is egyaránt megvalósíthatók.

 

Mravik Csaba:

Számos esetben egyébként én azt tapasztalom, hogy ezek a tervek félretájékozódásból is születnek. Az ügyfél lát a neten egy házat hatalmas üvegfelületekkel, így azt megfogalmazza igényként. Amikor rákérdezünk, hogy hol látta, milyen vastag volt az üveg, volt-e árnyékolás, arra már nem tud felelni. Ilyenkor el kell mondanunk, hogy egy- vagy kétrétegű üvegből ez megvalósítható lenne, de háromrétegű üvegből – ami nálunk az éghajlati adottságok miatt szükséges – már olyan a súlya, ami nem legyártható vagy nem telepíthető hagyományos elemekkel. Persze felmerülhet megoldásként, hogy az esztétika és a méretek miatt elengedjük a hőtechnikát, de ebben az esetben például energetikai besorolásnál rosszabb minősítést kaphat a ház…. Gyakran tapasztaljuk azt is, hogy a tervezésnél, mint szempont kimarad a szállíthatóság, az organizáció és annak költségei. Egy hatalmas üvegfelületnek a szállítását meg kell oldani, a tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a telek adottságai lehetővé teszik-e az odaszállítást – fel tud-e menni egy teherautó, milyen légkábelek vagy aluljárók akadályoznak útközben, be lehet-e daruzni az üveget – és ha igen, annak hány részletben és mi a költsége. Volt olyan esetünk, hogy annyira kanyargós volt az út, hogy a speciális szállítójármű egyszerűen nem tudott elfordulni az üveggel. És persze azt is fel kell tudni mérni, hogy mi van akkor, ha az üveg eltörik. Ha megépítik a medencét, elkészül a kert vagy a kerítés, lehetséges-e az üvegcserét elvégezni? Ezeket az aspektusokat is fontos, hogy figyelembe vegyék a tervezésénél.

Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
01
00
Üvegcsere-némi-organizációs-kihívással
TovábbiHírek
01
020
2021 / 10 / 21
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panoramic
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Ziszidisz-Nikosz-Etna
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 15
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panormaic
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-1
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2022 / 10 / 07
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 14
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-alumínium-nyílászáró-emelő-toló-ajtó-render-épülő-ház-külső-nézet-3
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 01
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben