INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
2023 / 03 / 30

„Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?”

Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 

 

Sokan vágynak hatalmas üvegfelületekre az otthonukban, de mik ezeknek a beépítési korlátai?

 

Lovász Károly:

Akár azt is mondhatnám, hogy a siker és az üveg rokon lelkek: nem titkuk, hanem áruk van. Amikor egy építész kritikusan nagy üvegfelületet tervez, a megrendelő automatikusan belemegy, hiszen ennél designosabb, coolabb dolgot nem nagyon tud elképzelni. Azonban, amikor a megvalósítás közeli állapotokat kezdik el költség szempontból vizsgálni, vagyis egy villaépületnél eljut a projekt odáig, hogy generálkivitelezőket tenderezzenek, ők próbálják megoldani az üvegfelületek kérdéskörét azzal, hogy nyílászáró gyártókat közvetlenül keresnek meg. Nagy üvegfelületeknél a PVC ablakgyártók nem jöhetnek szóba, így fás vagy alumíniumos cégeket hívnak meg. Kritikusan nagy üvegeknél a fa rendszerekkel foglalkozók általában maguktól „kilépnek a körből”, hiszen ők nem tudnak (vagy nem szeretnek) függönyfalakat, alakos üvegtetőket, 7-800 kg-os tolóajtókat kezelni. Az alumíniumosoknál pedig kétfajta cég létezik: az egyik elkezdi felosztani az egybe tervezett felületeket és megpróbálja valahogy megoldani így saját erőforrásból, a másik pedig – leginkább mi – úgy szervezi az előkészítő tervezését és az ebből eredő kalkulációját, hogy azokat a nagy üvegfelületet valóban oda tudjuk applikálni.

 

Ilyen feladatoknál mivel szoktatok szembesülni, milyenek a tervek?

 

L.K.: Gyakran szembesülünk azzal, hogy az építész megtervez egy üvegfelületet, de szakági konzultáció híján ennek a háttéranyagát – pl.: napvédelem, üvegtábla-gyárthatóság, üvegstatika és méretezés – nem gondolja végig.  A megoldást rábízza a generál- vagy a szakkivitelezőre. Stocker György tanár urat tudnám idézni, aki elmondta, hogy tapasztalatai szerint pl. a szigetelési szaktervezési feladatokat mindig kiadják alvállalkozásba az építészek, azonban a homlokzati elemek közül az üvegszerkezeti tervezésre – ami ugyanúgy hőszigetelő, lég- és vízzáró, homlokzatképző anyag – nem költenek. Ez szerintem az egyik legnagyobb szakmai hiba, ebből a latinos megoldásból ered nálunk a lecsapódó bajok többsége. Hiszen a szaktervezők tudják megalkotni a valós csomópontokat, végiggondolni az üvegfelület fogadószerkezetét, az üvegpanelt statikailag és gyárthatóság vagy akár szállíthatóság alapján méretezni. Visszatérő ügyfelünknek kivitelezünk most egy olyan villaépületet, amelyen két szintmagas, hat méter magas üvegek vannak élére állítva, tehát 2,4 x 6 méteres táblákból van körbe sorolva az „U” alaprajzú nappali. Ilyen üvegfelületek nemcsak a megfogásban, hanem a háttérszerkezeti, gyámolítási és daruzási kérdésben is nagyon komoly felkészültséget igényelnek. Nem sztenderden gyártható anyagokból vannak kialakítva, hiszen klasszikus függönyfalba nem lehet másfél tonnás üvegpanelt beépíteni.

 

Miért?

 

L.K.: Mert a sztenderd, kommunális épületbe tervezett függönyfalak kisebb üvegfelületekre és kisebb üvegtábla súlyokra vannak méretezve. Ezért olyan megoldást kell alkalmazni, ami a keretrendszer, a háttér vázszerkezet vagy befogás teherbírását megnöveli ugyanakkor képes fogadni a három rétegű üvegpanel mélységét is. Ez már mind szaktervezési kérdés. Amikor egy építész ilyen típusú megoldást szeretne, fontos lenne kiadnia a feladatrészt üvegszerkezet szaktervezőnek, mert amikor egy „ablakos” belép a folyamatba, az már sokszor késő. Az ügyfél már elfogadta és megszerette a nyílászáró méretet, az építész pedig nem hajlandó a koncepciójából engedni. A mérnökeink kitalálnak egy megoldást, leadjuk az árat, ám a megvalósítást az ügyfél nem tudja kifizetni, és a legtöbb esetben sajnos nem is érti ezt a felettébb kényes helyzetet. Nekünk hamarabb kell belépnünk ezekbe a projektekbe, és akkor közösen tudnánk kialakítani olyan üvegmezőket, amik beleférnek a költségvetésbe és gyártásban majd telepítésben is egyaránt megvalósíthatók.

 

Mravik Csaba:

Számos esetben egyébként én azt tapasztalom, hogy ezek a tervek félretájékozódásból is születnek. Az ügyfél lát a neten egy házat hatalmas üvegfelületekkel, így azt megfogalmazza igényként. Amikor rákérdezünk, hogy hol látta, milyen vastag volt az üveg, volt-e árnyékolás, arra már nem tud felelni. Ilyenkor el kell mondanunk, hogy egy- vagy kétrétegű üvegből ez megvalósítható lenne, de háromrétegű üvegből – ami nálunk az éghajlati adottságok miatt szükséges – már olyan a súlya, ami nem legyártható vagy nem telepíthető hagyományos elemekkel. Persze felmerülhet megoldásként, hogy az esztétika és a méretek miatt elengedjük a hőtechnikát, de ebben az esetben például energetikai besorolásnál rosszabb minősítést kaphat a ház…. Gyakran tapasztaljuk azt is, hogy a tervezésnél, mint szempont kimarad a szállíthatóság, az organizáció és annak költségei. Egy hatalmas üvegfelületnek a szállítását meg kell oldani, a tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a telek adottságai lehetővé teszik-e az odaszállítást – fel tud-e menni egy teherautó, milyen légkábelek vagy aluljárók akadályoznak útközben, be lehet-e daruzni az üveget – és ha igen, annak hány részletben és mi a költsége. Volt olyan esetünk, hogy annyira kanyargós volt az út, hogy a speciális szállítójármű egyszerűen nem tudott elfordulni az üveggel. És persze azt is fel kell tudni mérni, hogy mi van akkor, ha az üveg eltörik. Ha megépítik a medencét, elkészül a kert vagy a kerítés, lehetséges-e az üvegcserét elvégezni? Ezeket az aspektusokat is fontos, hogy figyelembe vegyék a tervezésénél.

Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
01
00
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek? - 1
További Hírek
01
020
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2021 / 10 / 21
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 15
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben