INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
2022 / 11 / 11

„Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!”

Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

 

 

A Költő Kert projekthez miként kapcsolódtatok?

 

A rendhagyó koncepciójú Költő Kert villákat sok évvel ezelőtt álmodta meg Városi Gábor a Költő és a Hangya utca közé eső rézsűs, meredek hegyoldalra. Az elképzelése az volt, hogy olyat építsen, amire elsőre a legtöbben azt mondják: lehetetlen. A kiindulás tehát egyfajta művészeti provokáció volt, ahogy ezt Gábor is szokta mondani. Nagyon érdekes kubusok készültek, nagy része üveg, másik része pedig térrács acélszerkezetből. Tehát már a tervek sem hagyományos elveken alapuló házak voltak, hanem szoborszerű műalkotások, melyek kivillannak az erdős hegyoldalból és a panorámára vannak fordítva. A belső terek is óriási üvegfelületekkel vannak határolva, ami miatt impozáns hatást keltenek. Első lépésben ehhez a projekthez szervesen kapcsolódott volna egy felső villasor – Los Angeles-i vagy milánói design villaparkok mintájára –, aminél már 2018-ban mi voltunk a kivitelező csapat és egy szomszédos háznál is. Mindenki látta, hogy a területen lévő építkezéseinken rend van, szépen halandnak, jó minőségben. Én egyébként azt vallom, hogy ahogy kint úgy bent ahogy fent úgy lent. Hiteles következtetést lehet levonni abból, hogy milyen az íróasztalunk, a cipőnk, vagy akár az építkezésünk, ugyanis azokról vissza lehet következtetni, miként állunk hozzá a dolgokhoz. Ha nincs rend körülöttünk, akkor a fejekben sincs rend. Mindenkinek látnia kell a célt, hogy mit építünk, mit fog tudni a ház. Mert a legeslegjobb tervekben is lesz az építkezés során változtatás. Visszatérve a Költő Kertre, egyszer csak Városi Gábor meghívott kávézni, és elmondta, látja, hogy mi jöttünk erre a környékre legkésőbb, és gyakorlatilag mindjárt elkészülnek a házaink. Nála viszont akadozik a kivitelezés, így megkérdezte, nincs-e kedvünk beszállni. A korábbi kivitelezőknek nehéz volt megvalósítani a design and building koncepciót, amit viszont Gábor nagyon szeret. Először csak tanácsot adtunk, majd végül átvettük a kivitelezést.

 

Mitől specifikus ez a projekt?

 

Speciálisak a kubusok, nehéz a környezet, hiszen egy hegyoldalban vannak az épületek, ami miatt az organizáció is bonyolultabb. Olyan részletek vannak a Költő Kertben, ami más épületekben tényleg nem fordulnak elő. Szerintem ez sok kivitelezőnél nem illeszthető be a működési mechanizmusba. Nálunk igen, mert én ezt keresem. Nem végrehajtó-típus vagyok, nem az a „ennyi pénzt kaptam, azért ennyi fér bele” típus. Ha megvannak a megfelelő keretek, akkor mi addig vagyunk ott, amíg 100 százalékosnak nem érzem a házat. Ha pedig valahol újra kell gondolni valamit, akkor azt is megoldjuk. Az olyan projekteket szeretem, ahol egy csapatban ülök a tervezővel, a megrendelővel, közösen meghatározzuk a célt, hogy mit szeretnénk. Ha tudom, hogy ők mit akarnak elérni, akkor én is jobban oda tudom tenni magam a kivitelezésénél. A csatlakozásunk után az első évben csak besegítettünk a projektbe, de nagyon sok örökölt vállalkozó volt az előző kivitelezésből, ezért kicsit félkarú karmesternek éreztem magam. Nem tudtunk olyan szemléletben működni, ahogy szoktunk. Utána volt egy szünet, amikor én azt mondtam, akkor tudom ezt a házat átadni, ha szabad kezet kapok. Érkezett egy finanszírozó is a projektbe, aki megteremtette azokat a kereteket, amelyek ahhoz kellettek, hogy a ránk jellemző szemléletben tudjuk befejezni a Költő Kertet. A művészeti gondolkodás miatt úgy kellett a gazdasági kereteket megteremteni, hogy az alkotói képzelet is megmaradjon. Öt hónap alatt annyit haladtunk, amit korábban 2-3 év alatt értek el ebben a projektben. Nagyon feszes intervallumban, fél év alatt meg is szereztük a használatbavételi engedélyt, az utolsó részletek pedig ezután kerültek a helyükre.

 

Volt olyan ötlet, ami a ti belépésetekkel valósult meg?

 

Igen, számos finom részletet tudtunk még hozzáadni. Ilyen például az épületek feletti zöld sáv, ahol a kertész egy ligetet tervezett és Gábornak sem volt vele korábban komolyabb terve. Amikor az alsó teraszok és az épített környezet is elkészült felsétáltunk oda rájöttem, hogy ez egy gyakorlatilag egy képeslap, amit látunk. A panoráma, a kubusok, a fák és a kék ég, csak egy tetőterasz hiányzott. Szerencsére a megrendelői igény is mutatkozott a tetőteraszokra, így végül közösen kialakítottunk oda egy mesés Sky teraszt. A másik pedig az alsó gyalogos út. A Költő kert hat dupla lakásból áll, amik alatt egy hatalmas mélygarázs helyezkedik el. Fent vagyunk a hegyoldalban, tehát ide ritkán érkeznek gyalog az emberek. A Hangya utcával párhuzamos gyalogos bejáratnál viszont elhelyeztünk műalkotásokat és vannak olyan megvilágított rézsűk, ahol 50 éves tölgyfa lóg ki az út fölé és az általunk beültetett ezerszínű növényzet. Ez a sétány az épület egyik legszebb pontja lett, a megnyitónál is ott gyülekeztek az emberek. Vannak tehát olyan részek, melyek a kivitelezés során mutatják meg magukat, és ezeket fel kell tudnunk ismerni. Egy olyan együttműködés alakult tehát itt ki, ahol meg kellett érteni a megálmodót, a művészt, és aszerint kellett stratégiába helyezni a folyamatokat. A mi belépésünk keretet adott a projektnek.

 

A KAV ekkor már rég benne volt a folyamatban.

 

Igen, a KAV már a Költő Kert kreatív tervezésében is részt vett, ők a legtöbb nyílászárót, felülvilágítót már elhelyezték akkor, amikor mi bekapcsolódtunk a projektbe. 80-90 százalékos teljesítésnél voltak. Egy kicsit az operatív gazdája hiányzott a projektnek, és ez érezhető volt a vállalkozókon, hogy hiányzik valaki, aki a vízió mellett a konkrétumokat is elmondja. Amikor beléptünk a folyamatba a KAV nagyon üdvözölte, hogy elkezdtünk olyan témákat feszegetni, amit korábban senki ebben a projektben, például az elsődleges és másodlagos szigetelés kérdését.

 

Az ETNA és a te szakmai életedbe hol helyezed el ezt a projektet?

 

Ami ebben a projektben nem tetszett, az az, hogy már valaki előttünk elkezdte. Jobb, ha az elejétől kezdve ugyanaz a kivitelező cég végzi el a munkát, hiszen, ha sok kézen megy át egy projekt, akkor fontos információk elveszhetnek, vagy gazda nélkül maradhatnak. Viszont amikor először beléptem a garázsba, majd az épületbe és megláttam az apró részleteket, amiket Városi Gábor és Nagy-Miticzky Szabolcs kidolgozott, akkor tudtam, ebbe muszáj belevágnunk. A vízió is nagyon tetszett Gábor elképzeléseiben: az ember, ha itt él, amíg eljut a lakásából az autójáig, addig olyan apró emocionális élmények érik a házban, amitől valahogy jobban érzi magát. Ez a fajta cél az építőiparon belül ritka, és nem is értem, hogy a többiek miért nem így csinálják. A Költő Kert a benne élőket, az idelátogatókat felemeli, egy különleges élményen vezetjük át az embereket.  Ha kicsit visszarepülünk az időben, amikor még nem a négyzetméterárak határozták meg az építészeti formákat, a barokk építészetben például a lépcső a villa központi eleme volt, ott festették meg, később ott fotózták a családokat. Ma, ha megnézzük egy lakópark, vagy családi ház lépcsőjét, akkor azt látjuk, hogy a szükséges minimum méretűek és építészeti oldalról el vannak hanyagolva, mert azokért nem lehet négyzetméterárat felszámolni. Itt belépsz a gyalogosbejáróba, az egyik fal szándékosan ki van döntve oldalra, így onnan beesik a fény és az eső is, ami szépen a látszó beton szerkezeten csordogál le, és előbb-utóbb majd mohák keletkeznek rajta, gyönyörűen öregítve a szerkezetet. Ennél az épületnél sok ilyen apró részlet van, a lépcső például nem ér hozzá a falhoz, hanem finoman el van lebegtetve kicsit és úgy van megvilágítva. A Költő Kertben az úgymond unalmasabb, általában funkcionális terek is élménnyé változnak. Ezért mondtam azt, hogy ebben mindenképp szeretnék részt venni. Ez a ház olyan, amit én mindig is szerettem volna. Úgyhogy az összes hendikepjével, nehézségével együtt nagyon szeretem ezt a projektet.

 

Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
01
00
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen! - 1
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen! - 2
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen! - 3
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen! - 4
További Hírek
01
020
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 05 / 12
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2023 / 06 / 15
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben