INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
2021 / 05 / 03
Kezdőlap > Hírek > Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!

Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!

Nagyméretű alumínium nyílászárók

Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

Prémium ablakokat elérhető áron, jó minőségben valóban csak kis méretben lehet vásárolni?

Erre egyértelműen nem a válasz, ma már számos olyan alumínium profilrendszer van, amelyek elérhető áron kínálnak nagyméretű nyílászárókat. Az, hogy ez a kérdés felmerült, annak köszönhető, hogy vannak olyan műanyag- vagy fa termékeket gyártó jelentős piaci szereplők, akik ezt sugallják, ugyanis az általuk gyártott vagy forgalmazott termékköröknél jóval korlátozottabbak a méret lehetőségek. Egy műanyag ablaktól valóban nem lehet akkora szélességi és/vagy magassági méretet elvárni, mint az alumíniumnál, fával pedig nem lehet olyan inerciákat, keskeny és filigrán megoldásokat, magasságokat és szárnysúlyokat alkalmazni, mint az alumíniummal vagy szálas kompozittal. Más alapanyagokkal (mint pl. acéllal) nem lehet az alumínium extrudációból eredő alakítási tulajdonságait elérni, megtartva annak alkalmazási lehetőségeit. Pedig mindennek megvan a maga helye a világban.

Azt tapasztaljuk, hogy az embereket „a merjetek már kicsik lenni” mottóval megpróbálják egyfajta rendezési- és méretezési sablonba, szűk lehetőségek közé beszorítani, ami az építészekre is hatással van. A szakemberek a téves információ hatására kezdenek újra lyukablakokat tervezni, holott a hazai és a külföldi trend, a keretrendszer- és síküveg gyártói fejlesztések sem ebbe az irányba mennek. Korunkban minden területen növekszik az információigény, az üvegtábla méreteknél ez úgy jelentkezik, hogy a kül- és a beltér közötti információcserét szeretnénk maximalizálni.

A nyílászárók kiválasztásánál ezt a méret maximalizálásával lehet elérni?

Igen. Mivel otthoni életünk nagy részét beltérben töltjük – családi házban kb. 90 százalékban, társasházban közel 100 százalékban –, ezért nagyobb üvegfelületekkel sokkal több információt tudok nyerni a kültérből például időjárás, fény, táj szépsége formájában. Nézzük meg, hogy az irodaházi technológiában mi a trend: most már gyakorlatilag csak üveghomlokzatot gyártanak, hiszen képesek vagyunk olyan mennyiségű és minőségű homlokzatot építeni alumíniumból, ami más anyaggal nem kivitelezhető. Az üvegtechnológiák, a bevonatok lehetővé tették, hogy olyan méretű, energetikai szempontból kritikus határokat is túllépő üvegfelületeket gyártsunk, amely már családi házaknál is kifizetődő. Nem beszélve azokról a szerkezeteket mozgató mechanizmusokról, kialakításokról, vasalati technológiákról és motorokról, amelyek kifejezetten a nagy üvegfelületek mozgatására, működtetésére fejlesztenek, gyártanak.

De mi merjünk kicsik lenni, mondják egyes, a PVC és a fa világában működő cégek. Hiszen érzik, nem tudják ezeket a trendeket a meglévő viszonteladói állománnyal követni. Bár sok-sok éve próbálják az olcsóbb és alacsonyabb tudású pvc, fa alaptermékeiket burkolati megoldásokkal értékesebbé tenni, hogy úgy nézzen ki kívülről, mintha alumínium lenne. De ezzel az eljárással milyen igényt is akarunk kielégíteni? Ez tipikusan az „oldd meg valahogy, csak kívülről nézzen ki szépnek” kategória. Én nem szeretnék így építeni, és nem is bíztatnék senkit, hogy így építsen.

Ha a trendek a nagy üvegfelületek irányába mennek, én nem tanácsolom az ellenkezőjét az építkezőknek, hiszen ez majd az eladáskor fog jelentősen negatívan visszaütni. Egy innovátor cég irányítójaként olyan megoldásokat kell javasolnom, melyek szintmagas és mozgatható üvegfelületeket, és a valóban a trend irányába mutató üveghomlokzatokat eredményeznek. Ezeket akár pvc-ből is meg lehetne csinálni kellő fejlesztéssel, hibrid anyagú megoldásokkal, de nem felületi szépítéssel. Alumíniumból és acélból a filigrán megjelenés szinte korlátlanul megvalósítható, de itthon is jelentős az az ügyfélréteg, aki a nagy szintmagas üvegfelületekhez is vaskosabb, őszintébb nyílászáró szerkezeti kultúrát szereti. Azokat miért nem szolgáljuk ki? Szerencsére Magyarországon is van, illetve értékesít olyan fa nyílászáró gyártó, aki ebbe az irányba megy, innovál és az ügyféligényeket reaktív módon profin igyekszik kielégíteni.

Egy nyílászáró lehet egyszerre nagy méretű és megfizethető?

Felesleges egy nyílászárónak mindent tudnia. Mikor lyukablakos házat tervezek, ezeknek a szerkezeteknek minden esetben nyílónak kell lenni azért, hogy szellőztetni tudjanak, nem lehetnek fixek, ráadásul ezekben az árkategóriákban ritkák a rejtett szárnyas kivitelek, így jelentős üvegfelület eltérés adódik a fix és nyitható szerkezetek között.

Én arra biztatom az ügyfeleket, hogy már eleve hővisszanyerő gépi szellőztetést alkalmazzanak a családi házukban, mert annak jelentős élettani értékei mellett hűtés-fűtés költségmegtakarítással is szembesülnek. Így teljesen felesleges minden szerkezetet nyitni, minden ablakot nyíló-bukóra gyártani, vasalattal és kilinccsel felszerelni. Ez már csökkenti az árat. Minden egyes helyiségben legyen egy nyitható felület, de az azon kívüli szerkezetet próbáljuk úgy megtervezni és beépíteni, hogy azok a legköltséghatékonyabbak legyenek, azonos megjelenéssel. A legolcsóbb, amikor fix keretbe teszek egy üvegpanelt. Nem az üveg a drága a nyílászárónál, hanem annak a keretrendszere, annak az elhelyezése és csomóponti kialakítása, árnyékoló kapcsolata.

Egy gondos, előre átgondolt tervezési folyamattal, jelentősen tudom csökkenteni a nyílászáró költségeimet. Ezt a saját házainkon is látjuk, mert azoknál az épületeknél, ahol időben bevonnak minket a tervezési folyamatba, a csomóponti tervezésbe, azokat sokkal olcsóbban meg tudjuk építeni. A nyitható-csukható felületek arányát a fix felületek irányába toltuk el. Nincsenek rovarhálóim, mert nem nyitok annyi ablakot, hiszen a gépi szellőztetés biztosítja a friss levegőt. Azonban, ha ki szeretnék menni, megvan a lehetőség, hogy ki tudjak lépni az erkélyre vagy teraszra. Egy lyukablakos megoldásnál minden felületet nyitnom kell. Emellé jön a beépítés, az elhelyezési segédanyagok, az árnyékolók költsége. Ezért és a tartóssága miatt lehet olcsóbb is egy fajlagosan drágább alumínium nyílászáró rendszer nagy felületen.

Bizonyos méretű, 2800-3000 milliméter magas emelő-toló szerkezeteknél szintén az alumínium javára dől el a négyzetméterár. Ha pedig olyan nyitási módot kell alkalmazni, amikor osztóborda nélkül egyben kell nyitnom egy 3 méter magas erkélyajtót, azt is nyilván csak alumíniumból lehet megoldani. Ebből is látszik, hogy a nagy mérethatároknál már biztosan az alumínium javára dől el a dolog.

És van még egy fontos szempont, az épület értéke. Nézzük meg azokat a családi házakat, amiket a ’70-es években építettek, ott mi érték? Nézzük meg a ’90-es évek elején épített tornyos-boltíves lakóházakat, az sem képez jelentős anyagi értéket ma. Minek van most keletje? Mi az, aminél nem a település/telek elhelyezkedése határozza meg többségében a használt családi lakóingatlan vételárát? A 20-as években épült, nagy üvegfelületű, acélablakos Bauhaus házaknak. Azokat mentik meg, vagy az új házaknál Bauhaus jelleggel építenek homlokzatokat. Egy igazán átgondolt, ötletes, nagy üveges homlokzat 100 év múlva is érték lesz.

Az alumínium nyílászárók merészebbek, filigránabbak, gondozásmentesek. A felületekkel nem kell foglalkozni azon kívül, hogy lemosom tisztítószeres vízzel. Könnyű a karbantartása is, hiszen a vasalatok takartak, és a szerkezetek olyan motorral és elektronikával vannak ellátva, melyek a legnagyobb alumínium rendszergazdáknál – az autóalkatrész gyártók mintája alapján – raktározott alkatrészek miatt szervizelhetők, tervezetten 30-40 évig kényelmesen karbantarthatók. Arra bíztatok mindenkit, merjünk picit bátrabban homlokzatot tervezni. Hosszútávon is megéri.

TovábbiHírek
01
020
2022 / 02 / 11
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Budapest-bauhaus-modern-house-render-pic
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Schüco-sonder-egyedi-fejlesztésű-üveg-optikás-alumínium-nyílászáró-optivision-KAV-Hungária-Aluminium-2
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Schuco-aluminium-toloajto-ablak-emelo-tolo-KAV-uveg-uveg-sarok-minimal-house-kulter-udvar-terasz-exterior
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 03
Ádám-István-Alukönigstahl
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Schuco-aluminium-uveg-uveg-sorolas-toloajto-emelo-tolo-ablak-KAV-napplai-szoba-minimal-house-belter-terasz-interior
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
sandor-fegyverneky
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Schüco-alumínium-emelő-toló-harmónika-ajtó-étterem-terasz-kapcsolat-homlokzat-sas-baba
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 05 / 12
uniquely-developed-coating-against-viruses-and-bacteria
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben