INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
2021 / 05 / 03

„Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!”

Nagyméretű alumínium nyílászárók

Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

Prémium ablakokat elérhető áron, jó minőségben valóban csak kis méretben lehet vásárolni?

Erre egyértelműen nem a válasz, ma már számos olyan alumínium profilrendszer van, amelyek elérhető áron kínálnak nagyméretű nyílászárókat. Az, hogy ez a kérdés felmerült, annak köszönhető, hogy vannak olyan műanyag- vagy fa termékeket gyártó jelentős piaci szereplők, akik ezt sugallják, ugyanis az általuk gyártott vagy forgalmazott termékköröknél jóval korlátozottabbak a méret lehetőségek. Egy műanyag ablaktól valóban nem lehet akkora szélességi és/vagy magassági méretet elvárni, mint az alumíniumnál, fával pedig nem lehet olyan inerciákat, keskeny és filigrán megoldásokat, magasságokat és szárnysúlyokat alkalmazni, mint az alumíniummal vagy szálas kompozittal. Más alapanyagokkal (mint pl. acéllal) nem lehet az alumínium extrudációból eredő alakítási tulajdonságait elérni, megtartva annak alkalmazási lehetőségeit. Pedig mindennek megvan a maga helye a világban.

Azt tapasztaljuk, hogy az embereket „a merjetek már kicsik lenni” mottóval megpróbálják egyfajta rendezési- és méretezési sablonba, szűk lehetőségek közé beszorítani, ami az építészekre is hatással van. A szakemberek a téves információ hatására kezdenek újra lyukablakokat tervezni, holott a hazai és a külföldi trend, a keretrendszer- és síküveg gyártói fejlesztések sem ebbe az irányba mennek. Korunkban minden területen növekszik az információigény, az üvegtábla méreteknél ez úgy jelentkezik, hogy a kül- és a beltér közötti információcserét szeretnénk maximalizálni.

A nyílászárók kiválasztásánál ezt a méret maximalizálásával lehet elérni?

Igen. Mivel otthoni életünk nagy részét beltérben töltjük – családi házban kb. 90 százalékban, társasházban közel 100 százalékban –, ezért nagyobb üvegfelületekkel sokkal több információt tudok nyerni a kültérből például időjárás, fény, táj szépsége formájában. Nézzük meg, hogy az irodaházi technológiában mi a trend: most már gyakorlatilag csak üveghomlokzatot gyártanak, hiszen képesek vagyunk olyan mennyiségű és minőségű homlokzatot építeni alumíniumból, ami más anyaggal nem kivitelezhető. Az üvegtechnológiák, a bevonatok lehetővé tették, hogy olyan méretű, energetikai szempontból kritikus határokat is túllépő üvegfelületeket gyártsunk, amely már családi házaknál is kifizetődő. Nem beszélve azokról a szerkezeteket mozgató mechanizmusokról, kialakításokról, vasalati technológiákról és motorokról, amelyek kifejezetten a nagy üvegfelületek mozgatására, működtetésére fejlesztenek, gyártanak.

De mi merjünk kicsik lenni, mondják egyes, a PVC és a fa világában működő cégek. Hiszen érzik, nem tudják ezeket a trendeket a meglévő viszonteladói állománnyal követni. Bár sok-sok éve próbálják az olcsóbb és alacsonyabb tudású pvc, fa alaptermékeiket burkolati megoldásokkal értékesebbé tenni, hogy úgy nézzen ki kívülről, mintha alumínium lenne. De ezzel az eljárással milyen igényt is akarunk kielégíteni? Ez tipikusan az „oldd meg valahogy, csak kívülről nézzen ki szépnek” kategória. Én nem szeretnék így építeni, és nem is bíztatnék senkit, hogy így építsen.

Ha a trendek a nagy üvegfelületek irányába mennek, én nem tanácsolom az ellenkezőjét az építkezőknek, hiszen ez majd az eladáskor fog jelentősen negatívan visszaütni. Egy innovátor cég irányítójaként olyan megoldásokat kell javasolnom, melyek szintmagas és mozgatható üvegfelületeket, és a valóban a trend irányába mutató üveghomlokzatokat eredményeznek. Ezeket akár pvc-ből is meg lehetne csinálni kellő fejlesztéssel, hibrid anyagú megoldásokkal, de nem felületi szépítéssel. Alumíniumból és acélból a filigrán megjelenés szinte korlátlanul megvalósítható, de itthon is jelentős az az ügyfélréteg, aki a nagy szintmagas üvegfelületekhez is vaskosabb, őszintébb nyílászáró szerkezeti kultúrát szereti. Azokat miért nem szolgáljuk ki? Szerencsére Magyarországon is van, illetve értékesít olyan fa nyílászáró gyártó, aki ebbe az irányba megy, innovál és az ügyféligényeket reaktív módon profin igyekszik kielégíteni.

Egy nyílászáró lehet egyszerre nagy méretű és megfizethető?

Felesleges egy nyílászárónak mindent tudnia. Mikor lyukablakos házat tervezek, ezeknek a szerkezeteknek minden esetben nyílónak kell lenni azért, hogy szellőztetni tudjanak, nem lehetnek fixek, ráadásul ezekben az árkategóriákban ritkák a rejtett szárnyas kivitelek, így jelentős üvegfelület eltérés adódik a fix és nyitható szerkezetek között.

Én arra biztatom az ügyfeleket, hogy már eleve hővisszanyerő gépi szellőztetést alkalmazzanak a családi házukban, mert annak jelentős élettani értékei mellett hűtés-fűtés költségmegtakarítással is szembesülnek. Így teljesen felesleges minden szerkezetet nyitni, minden ablakot nyíló-bukóra gyártani, vasalattal és kilinccsel felszerelni. Ez már csökkenti az árat. Minden egyes helyiségben legyen egy nyitható felület, de az azon kívüli szerkezetet próbáljuk úgy megtervezni és beépíteni, hogy azok a legköltséghatékonyabbak legyenek, azonos megjelenéssel. A legolcsóbb, amikor fix keretbe teszek egy üvegpanelt. Nem az üveg a drága a nyílászárónál, hanem annak a keretrendszere, annak az elhelyezése és csomóponti kialakítása, árnyékoló kapcsolata.

Egy gondos, előre átgondolt tervezési folyamattal, jelentősen tudom csökkenteni a nyílászáró költségeimet. Ezt a saját házainkon is látjuk, mert azoknál az épületeknél, ahol időben bevonnak minket a tervezési folyamatba, a csomóponti tervezésbe, azokat sokkal olcsóbban meg tudjuk építeni. A nyitható-csukható felületek arányát a fix felületek irányába toltuk el. Nincsenek rovarhálóim, mert nem nyitok annyi ablakot, hiszen a gépi szellőztetés biztosítja a friss levegőt. Azonban, ha ki szeretnék menni, megvan a lehetőség, hogy ki tudjak lépni az erkélyre vagy teraszra. Egy lyukablakos megoldásnál minden felületet nyitnom kell. Emellé jön a beépítés, az elhelyezési segédanyagok, az árnyékolók költsége. Ezért és a tartóssága miatt lehet olcsóbb is egy fajlagosan drágább alumínium nyílászáró rendszer nagy felületen.

Bizonyos méretű, 2800-3000 milliméter magas emelő-toló szerkezeteknél szintén az alumínium javára dől el a négyzetméterár. Ha pedig olyan nyitási módot kell alkalmazni, amikor osztóborda nélkül egyben kell nyitnom egy 3 méter magas erkélyajtót, azt is nyilván csak alumíniumból lehet megoldani. Ebből is látszik, hogy a nagy mérethatároknál már biztosan az alumínium javára dől el a dolog.

És van még egy fontos szempont, az épület értéke. Nézzük meg azokat a családi házakat, amiket a ’70-es években építettek, ott mi érték? Nézzük meg a ’90-es évek elején épített tornyos-boltíves lakóházakat, az sem képez jelentős anyagi értéket ma. Minek van most keletje? Mi az, aminél nem a település/telek elhelyezkedése határozza meg többségében a használt családi lakóingatlan vételárát? A 20-as években épült, nagy üvegfelületű, acélablakos Bauhaus házaknak. Azokat mentik meg, vagy az új házaknál Bauhaus jelleggel építenek homlokzatokat. Egy igazán átgondolt, ötletes, nagy üveges homlokzat 100 év múlva is érték lesz.

Az alumínium nyílászárók merészebbek, filigránabbak, gondozásmentesek. A felületekkel nem kell foglalkozni azon kívül, hogy lemosom tisztítószeres vízzel. Könnyű a karbantartása is, hiszen a vasalatok takartak, és a szerkezetek olyan motorral és elektronikával vannak ellátva, melyek a legnagyobb alumínium rendszergazdáknál – az autóalkatrész gyártók mintája alapján – raktározott alkatrészek miatt szervizelhetők, tervezetten 30-40 évig kényelmesen karbantarthatók. Arra bíztatok mindenkit, merjünk picit bátrabban homlokzatot tervezni. Hosszútávon is megéri.

További Hírek
01
020
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 09 / 24
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben