INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-homlokzat
2023 / 06 / 29
Kezdőlap > Hírek > Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése

Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése

A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.

1. Mi befolyásolja a nagy üvegpanelok alkalmazását?

Az ügyfél egyeztetések során -amit a KAV-nál igényfelmérésnek hívunk-, azt tisztázzuk, hogy milyen jellegű és minőségű nyílászárókat szeretne az ügyfél látni.

Tudnunk kell, hogy:

  • milyen megjelenést szeretne a burkolatok befordulása után tapasztalni,
  • milyen statikai és geometriai adottságú az épület valamint a helyszín
  • milyen energetikai és napvédelmi igények vannak
  • hogyan használja majd a nyílászárókkal érintett lakótereket
  • mely üvegpanelokat kívánja mozgatni, ezekből mennyit szeretne motorosan működtetni.

Amikor megbeszéltük azt, hogy hol nyitunk és zárunk, melyik üvegpanelnél milyen magasságot lehet elérni, milyen kihívások jöhetnek az árnyékolástechnika területén, akkor következik a műszaki tartalom finomhangolása. A nagy homlokzati üvegek felhasználása teljes mértékben függ az alkalmazott nyílászáró fogadórendszer tudásától, a megtervezett beépítési környezettől és a homlokzati geometriától. A nagy üvegfelületek beépítését kiemelten gondos szakmai előtervezés, a megszokottól eltérő gyártás és munkaszervezés előzi meg. Ha ezek megfelelően történnek, utána már nem akadály a hatalmas üvegek beépítése.

2. Mit kell még számításba venni az extra üvegek igénye esetén?

Tudnunk kell, hogy a nyílászáró alatt milyen teherátadó elemekben gondolkodhatunk. Kell e számolnunk dinamikus terheléssel, elbírja-e egyáltalán a fogadószerkezet a kívánt súlyt? Van szükség kiváltásokra, esetleg több darabból kell megépíteni? A helyi adottságok alapján megvalósítható e a telepítés és az esetleges későbbi üvegcsere? Milyen organizációs (szállítási, daruzási, manipulációs és épületgeometriai) kihívások lehetnek még?

3. Mennyibe kerül a nagy méretű üvegpanel telepítése?

Az átlagostól jóval magasabbak az üvegpanel alapanyag, a szállítási, a daruzási valamint helyszíni üvegmanipulációs (üvegező pókdaru) költségek. Természetesen a megrendelők figyelmét mindig szükséges felhívni, hogy a nagy üvegméretek ára fajlagosan exponenciálisan magasabb mint a hagyományos méretek esetén. A fogadószerkezet gyártása és telepítése sem egyszerű feladat, a szakági tervezés mérnökdíjakról nem is beszélve. Az óriási üvegmező olyan mint a siker: nem titka, hanem ára van. Sok milliós többletköltség lehet egy-egy ilyen egymezős üvegpanel elhelyezés az osztott vagy sorolt szerkezeti megoldásokhoz képest, viszont a látvány utolérhetetlen.

4. Milyen mérethatárok vannak a nagy üvegezésben?

  1. Méretezésben külön kell választani a beépített hőszigetelő üvegtáblát és a fogadószerkezetet:
    Ma már átlagos egybefüggő üvegfelületről 3,2 × 5 méteres gyártási mérettartományig beszélhetünk, erre a méretre – egy szűkebb súlyhatárig – a nagyobb hazai gyártók fel vannak készülve, nem jelent nagy kihívást. Az ennél nagyobb méretű edzett és bizonyos súly feletti (az automata üveg gyártósorok nem bírják el ugyanis egy határ felett a terhelést) üvegfelületeknél azonban már külön eljárás szükséges.Sajnos a hazai üvegfeldolgozó üzemek a 3,2 x 5 méter feletti méreteket saját gyártásban sokszor nem tudják vállalni, ezért ilyenkor importálni szükséges. Külföldön (akár Ausztriában vagy Lengyelországban) az erre felkészült üvegfeldolgozók 3,2 × 6 vagy 3,2 × 7 méteres edzett, háromrétegű üvegpaneleket is gond nélkül le tudnak gyártani, de az egyik német vállalat speciális edző kemencéjének és infrastruktúrájának köszönhetően 3,2 × 13 méteres osztás nélküli hőszigetelő üvegpanelt is gyárt.
  2. Nagyméretű üvegeknél a műanyag vagy fa ablakrendszereket el kell felejteni, erre csak az alumínium vagy kompozit nyílászárók alkalmasak. Ennek oka a profilrendszer terhelhetősége és az üvegrétegrendi vastagság befogási korlátja. A KAV az esetek többségében standard alumínium és kompozit rendszer-elemekből tervez és gyárt, de nagy méretek esetében a hagyományos alumínium nyílászáró gyártással kapcsolatos „iskolákat” is félre kell tenni. Ezeknél akkora szerkezet magasságok és szélességek, olyan teherátadó elemek és olyan súlyok jelennek meg, amelyeket csak egyedi kivitelezésében lehet megvalósítani. Az egyedi keretrendszerekkel le tudjuk követni az üveg miatti méretigényt, tehát ma már ez nem akadálya az óriási üvegtáblák alkalmazásának. Az előtervezésnél rengeteg olyan egyedi konstrukciót, alkatrészt, alátámasztó és dilatációs elemet, vagy akár egyedi 3D nyomtatott részletet kell kitalálni, melyeket majd a KAV állít elő, vagy külső szállítótól saját terv alapján rendel meg. Az egyediség a kulcsszó, mely a tervezéstől a gyártáson át a csomagolásig és a szállításig végig kíséri a folyamatot.

5. Üveggyártók között van lényeges különbség?

Igen és nem csak a gyártási minőségben. A legutóbbi nagy üvegfelületeket igénylő munkán amiket a KAV épített be, másfél tonnás és 6 m magas hőszigetelt üvegpanelok voltak. Nagyon vastag és speciális rétegrenddel készültek, mivel komoly szélszívásnak és szélnyomásnak kitett helyen telepítettünk állított helyzetben. Ezeket most Lengyelországban gyártattuk le, és a színazonosság miatt az egész projekthez onnan szállítottuk az összes többi kisebb üvegpanelt is.

Egy épületre mindig egy alkalommal és egy gyártótól rendelünk üveget, ha pedig pótüvegre van szükség törés vagy netán a későbbi garanciális esetek miatt, akkor is ugyanattól a gyártótól rendelünk újra. Ez nálunk mindig alapszabály, mert a színazonosság a minőség első feltétele. Különböző tulajdonosi körhöz tartozó síküveg gyárak az eltérő alapanyag (pl. homok) beszállítóik valamint bevonati technológiájuk különbözősége okán más árnyalatú és más tükröződésű üveget állítanak elő. Az üvegfeldolgozók (akik a hőszigetelő rétegrendet állítják össze hazánkban) pedig egy-egy konszern egy-egy kijelölt gyárából kapnak síküveget. Tehát ahhoz a gyártóhoz kell majd küldeni az esetleges pótrendeléseket is, mint ahonnan szállítottunk az adott épületre.

6. Hogyan készítjük elő az üzemben és hogyan szállítjuk ezeket a nagy üvegpanelokat?

Nagy üveghomlokzatoknál felmerülő üzemi feladat a szükséges nyílászáró alkatrészek és kompozit keretek üvegre ragasztása is. A speciális ragasztó kikötési ideje után csomagoljuk az üvegeket, túlméretes esetben az adott munkára tervezett és gyártott állványon. Szállításnál egy nagyobb méretű szintmagas szerkezettel már nem férünk át a hidak alatt, ha hagyományos teherautóra és hagyományos állványra tesszük, ennek a KAV-nál már külön “tudománya” van. Vannak olyan utcák, ahová a nagy szállítójárművel nem lehet bejutni, itt elemenként szállítunk fel egyesével oda alkalmas járművel. Bármilyen meglepő, sokszor nincs más lehetőség az építési telekre beszállításra, mint a légi úton (helikopteres) történő beemelés. Minden lehetőséget megvizsgálunk, a cél, hogy a legoptimálisabb megoldást találjuk meg, és azt, ami kevésbé terheli meg a környéken élőket

7. Nagy üvegpanelok telepítése miben más, mint a hagyományos méreteknél megszokott?

A nagy üvegpanelek telepítése (szaknyelven helyszíni manipulációja) gép és emberi erőforrásigényes művelet. Jelentős szervezést igényel a logisztika, az emeléstechnológia és a helyszínre ideiglenesen telepített önjáró mozgató- valamint pókdaruk terén is. A telepítés ügyében a későbbi üvegcserére is gondolni kell, hiszen az üveg egy dermedt folyadék, így eltörhet.

Egy elkészült kertet az üvegcsere miatt szétrombolni nem elegáns, így a megrendelővel az esetleges csere folyamatát még tervezési időben tisztázni szükséges. Nem maga a beépítés a sok idő a nagyméretű üvegeknél, hanem az üzemi és az irodai, másként a mérnöki és gyártási folyamat, melynek minden egyes lépését tűpontosan ki kell találni, kizárva a hibafaktorokat.

A videón látható épületnél egyébként maga a keret- és vázrendszer beépítése az üveg telepítés előtt körülbelül 2-3 hetes folyamat volt, ezután pedig már az üvegezés egy nap (!) alatt megtörtént. A telepítési folyamat a teljes üvegfelület mechanikai rögzítésével, elektronikai készre szerelésével majd azok próbaüzemével zárul.

8. Tehát csak pénz kérdése a nagy üveg?

Nem. Fentiekből olvasható, hogy a nyílászáró gyártó cég tudása, az épület fogadószerkezeti lehetőségei valamint az építési telek elhelyezkedése szabhat határt az elképzeléseknek. A pénz csupán végső akadálya lehet a nagy üvegek melletti döntésnek.

Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
01
00
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
alumínium-ablak-függönyfal-nyílászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel-egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru2
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru2
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
alumínium-nyilászáró-Reynaers-hifinty-toló-frameless-keret-nélküli-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
TovábbiHírek
01
020
2022 / 08 / 11
Schüco-alumínium-ferde-szemöldök-alakos-külső-napvédelem-nyílászáró-Schlotterer-raffstore-lamellás-árnyékoló-motoros-rejtett-geometria-exterior_
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-üvegfal-beépítés-munkaközi-állapot-KAV-kivitelezés
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel-napelem
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 08 / 04
alumínium-nyílászáró-gyártás-zsaluzia-árnyékolás-egyedi-Renson-Schlotterer-Warema-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Reykjavik-Mariott-Reynaers-aluminium-homlokzat-fassad-glass-KAV-Hungaria-Gluggar
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Aluta-Nívódíj-2022-KAV
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2023 / 03 / 21
Schüco-aluminium-3-KAV-PD77-FW50+-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-exterior
Speciális KAV nyílászárók a Költő Kertben
Az Európában is különlegesnek számító épületegyüttes, az 5000 négyzetméteren elterülő Költő Kert villapark speciális üvegelemeiről és nyílászárós megoldásairól készített riportot az MTVA innovációs magazinműsora, a Novum. Környezettudatosság, innováció, organikus építészeti elemek áttetsző hatalmas üvegfelületekkel, és egy olyan szemléletmód, amelyben a vizuális kultúrának is kiemelt szerepe van. A Költő Kert villaparkban az egyik legnagyobb kihívást azok a speciális megoldások jelentették, amelyeket a nyers betonfelület és az üveghártya találkozásánál kellett kialakítania a KAV munkatársainak. Lovász Károly a riportban kiemelte, a KAV mérnökeinek és munkatársainak számos kihívást meg kellett oldaniuk a tervezés és a kivitelezés során, legyen szó a hőtechnikáról, a napvédelemről, a gépészetről, az üvegkorlát kapcsolatokról vagy a vízszigetelésről. Az eredmény egy egyszerre organikus és high-tech épület, ami nemcsak megjelenésében, de innovációiban is kivételesnek számít Magyarországon.
Bővebben
2021 / 10 / 21
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panoramic
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-mérnök-munka
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben