INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
2021 / 01 / 06

„Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata”

Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II Interior Design Stúdió art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.

 

Egy óbudai lakóépület kapcsán dolgoztatok először együtt a KAV-val. Mik voltak a fő szempontok a munka során?

Egyre többször feszegeti az építészet azokat a határokat, hogy a kint és a bent miként kapcsolódhat. Ennél a háznál e gondolat köré épült a koncepció. A csapatom adta az építészetet és a belsőépítészetet is, ez kulcsfontosságú elem, hiszen mindent egy asztalnál meg tudtunk beszélni.

Kivételes helyen helyezkedik el a ház, az utca legmagasabb pontján, mögötte egy erdő található vaddisznóval, őzikével, előtte, „a lábánál” Budapest. Ezért az aktív élettereket tettük előre, hogy folyamatosan átélhető legyen a főváros látványa, míg az intim terek hátrafelé néznek. Ez a koncepció alapvetően az egész ház tagolását kettéválasztja. Elöl gyakorlatilag végtelen panoráma tárul elénk, hátul pedig a meredeken emelkedő részbe egy kő támfal lett berakva. Ez a gondolkodás határozta meg a belsőépítészeti programot is, hiszen húztunk egy vonalat, ahol meg is törik a tető. Majd megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan nyílászáró kellene, ami ott sincs. Szó szerint ez volt az igény.

Miként tudod úgy megoldani a nyílászárót, hogy szinte észrevétlen maradjon? Az időjárásnak köszönhetően Magyarországon például ősz végéig lehetnek olyan napok, amikor nyitva van az erkélyajtó. Azt akartuk, hogy ilyenkor ne látszódjon, még a sarokban sem. Ez tényleg egy lehetetlen küldetés. Tűnjön el a nyílászáró, de amikor tél, hó és eső van az üvegfal adjon nekünk védelmet. Közben az oszlopok és a keresztmetszetek ne bombázzák szét a kilátást. A megrendelővel mindenhol voltunk, ahol ilyen léptékű nyílászárókat gyártanak, majd egyszer kikötöttünk a KAV-nál, és ott is ragadtunk. Azt gondolom, ezeket a hatalmas alumínium tolóajtókat, ekkora terheléssel, súllyal még ennek a csapatnak is kihívás volt elkészíteni.

Miért ragadtatok le a KAV-nál?

A modern házakban egyre nagyobb a fókusz az egyedi nyílászárókon. A KAV-nál megvannak azok a keretszerkezetek, amelyek süllyesztettek, és tudják azt a lehetetlen küldetést, hogy a lehető legkevésbé látszódjanak.  Vékony keresztmetszetű, szinte teljesen rejtett, alig látható szerkezetek ezek, extrém megoldások, melyek alkalmasak arra, hogy a kintet és a bentet a lehető legjobban összekössék.

A csapat az elejétől a végéig helyt állt, műszakilag is támogatták a munkát. Itthon nagyon kevés olyan cég van a piacon, aki ezt meg tudja tenni. Külföldön sokkal nagyobb kultúrája van egyébként a nyílászáróknak, a beépítésnek, olyan rendszerek is elérhetők, amik itthon még nem. Ebben a szegmensben is követők vagyunk. Az lenne a csoda, ha valami Magyarországon születne meg, lenne kitalálva

Nyílászárók kapcsán milyen nehézségek merülhetnek fel a tervezés során? 

Fontos, hogy a megrendelő fejében kell a gondolkodást átállítani. Évekkel, évtizedekkel ezelőtt, amikor utoljára építkezett, akkor a nyílászárók nem voltak ennyire kiemelt tételek. Akkoriban néhány százezer forintért vett ablakot, ma azonban egy beruházásban komoly rész a nyílászáró. A megrendelők nagy része sajnos nincs tisztában ezzel az arányváltozással.

Egy nyílászáró, egy megfelelő ponton elhelyezett alumínium tolóajtó vagy üvegfal ma akár design-elem lehet?

Bizonyos kategória felett egyértelmű irányként határozható meg néhány szempont: ne legyenek falak, minden legyen átlátható, minden legyen üveg. Ma ezt már szinte csak az alumínium nyílászárokkal lehet kivitelezni. Ezek sokszor designt meghatározó elemek is. Újabb kihívás a nyáron tapasztalható egyre magasabb hőmérséklet, ami miatt a csupa üveg terek iszonyúan fel tudnak melegedni. Így az árnyékolók is lényeges elemek lesznek. Ezért fontos a nyílászárók és az árnyékolástechnika integrációja, azok megoldásai.

Azt gondolom, nagyon drasztikusan változott az építészeten és a belsőépítészeten belül is az üveg aránya és a nyílászárók szerepe.

Milyen irányoknál, elemeknél, megoldásoknál látsz innovációs lehetőségeket?

A mi nézőpontunk, hogy flexibilisen, a lehető legkisebb látható keresztmetszetekkel tudjunk eltüntetni komplett falakat, erre pedig csak az üveg és a nyílászáró alkalmas.

Ahogy vastagodik a keretrendszer, úgy csökken az élvezetei faktor, ebben sok projektnél kompromisszumot kell kötni. Az lenne jó, ha a keretrendszer még vékonyabb lenne, vagy nem is lenne semmi.  Valamint a három rétegű üveggel van még egy érdekes játék, hiszen már az színez, ha kettőt egymás elé tolsz. Akkor már szemmel láthatóan érzékeled az üveget. Így az lehet még érdekes szempont, miként lehet a rétegek számát csökkenteni, hogyan lehet új megoldásokkal a súlyt, a rétegeket, a hőszigetelést megoldani.

Érdekes kérdés, hogy mi van a három rétegű üvegen túl, milyen megoldások? Egyáltalán van-e világ? Szerintem, kell, hogy legyen. És akkor már a keretrendszer, és annak mozgatása is egyszerűbb lenne.

Nekünk az a lényeg, hogy a lehető legkevésbé látszó módon, a lehető legkönnyebben a lehető legnagyobb felületeket tudjunk nyitni és zárni.

Hogy tud a megváltozott építészeti és belsőépítészeti igényekhez leginkább kapcsolódni a nyílászárós szakma?

Mivel annyira gyorsan változnak a trendek és az elérhető rendszerek, az a legnagyobb segítség, ha műszaki segítséget adnak nekünk, legyen szó hőhídról, csukásról, zárásról, emelésről, vagy éppen a csomópontok kidolgozásiról. Folyamatos segítségre van szükségünk az első gondolattól a beépítésen át az átadásig.

A nyílászárósnak együtt kell gondolkodnia velünk abban, hogy melyik profilrendszert és annak melyik termékét érdemes használni, ár-érték arányban mit lehet csinálni. Műszaki segítséget, javaslatokat ad, hiszen ő tudja a vágyakat műszaki oldalra lefordítani.

Kitalálsz egy épületet, ám már s műszaki tartalom megalkotásakor be kell lépnie a nyílászárós szakembernek, hogy megmondja melyik a legjobb megoldás, mi alkalmazható. Iszonyú mennyiségű információ, innováció, lehetőség van a területen, amit egy tervezőnek egyre nehezebb követni.  Míg 10-20 éve a teljes nyílászárós palettát át lehetett látni, addig mára ez teljesen megváltozott.

Hányfajta rendszer, megoldás létezik, mire kell figyelni, miként legyen beépítve, hogy a legjobb, mik a mérethatárok, mit bír el? Annyi kérdés felmerül, annyi aspektusa lett ennek a területnek, hogy a folyamatos közös munka és gondolkodás a legnagyobb segítség. Fontos, hogy a kreatív ötlet megszületése után minél gyorsabban kapcsolódjon be egy szakember, aki ért ehhez, tudja a műszaki tartalmakat és a specifikációkat. Hogy megvalósuljon egy ilyen léptékű ház, ahhoz egy ennyire jó megrendelő mellett az építészre és a megfelelő nyílászárós szakemberre is szükség van. Megrendelő, építész és a nyílászárós szakember mind a három kell

További Hírek
01
020
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2023 / 04 / 26
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben