INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Schüco-alumínium-ASE80-tolóajtó-egy-sínes-minimal-interior-3
2021 / 01 / 06
Kezdőlap > Hírek > Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata

Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata

Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II Interior Design Stúdió art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.

 

Egy óbudai lakóépület kapcsán dolgoztatok először együtt a KAV-val. Mik voltak a fő szempontok a munka során?

Egyre többször feszegeti az építészet azokat a határokat, hogy a kint és a bent miként kapcsolódhat. Ennél a háznál e gondolat köré épült a koncepció. A csapatom adta az építészetet és a belsőépítészetet is, ez kulcsfontosságú elem, hiszen mindent egy asztalnál meg tudtunk beszélni.

Kivételes helyen helyezkedik el a ház, az utca legmagasabb pontján, mögötte egy erdő található vaddisznóval, őzikével, előtte, „a lábánál” Budapest. Ezért az aktív élettereket tettük előre, hogy folyamatosan átélhető legyen a főváros látványa, míg az intim terek hátrafelé néznek. Ez a koncepció alapvetően az egész ház tagolását kettéválasztja. Elöl gyakorlatilag végtelen panoráma tárul elénk, hátul pedig a meredeken emelkedő részbe egy kő támfal lett berakva. Ez a gondolkodás határozta meg a belsőépítészeti programot is, hiszen húztunk egy vonalat, ahol meg is törik a tető. Majd megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan nyílászáró kellene, ami ott sincs. Szó szerint ez volt az igény.

Miként tudod úgy megoldani a nyílászárót, hogy szinte észrevétlen maradjon? Az időjárásnak köszönhetően Magyarországon például ősz végéig lehetnek olyan napok, amikor nyitva van az erkélyajtó. Azt akartuk, hogy ilyenkor ne látszódjon, még a sarokban sem. Ez tényleg egy lehetetlen küldetés. Tűnjön el a nyílászáró, de amikor tél, hó és eső van az üvegfal adjon nekünk védelmet. Közben az oszlopok és a keresztmetszetek ne bombázzák szét a kilátást. A megrendelővel mindenhol voltunk, ahol ilyen léptékű nyílászárókat gyártanak, majd egyszer kikötöttünk a KAV-nál, és ott is ragadtunk. Azt gondolom, ezeket a hatalmas alumínium tolóajtókat, ekkora terheléssel, súllyal még ennek a csapatnak is kihívás volt elkészíteni.

Miért ragadtatok le a KAV-nál?

A modern házakban egyre nagyobb a fókusz az egyedi nyílászárókon. A KAV-nál megvannak azok a keretszerkezetek, amelyek süllyesztettek, és tudják azt a lehetetlen küldetést, hogy a lehető legkevésbé látszódjanak.  Vékony keresztmetszetű, szinte teljesen rejtett, alig látható szerkezetek ezek, extrém megoldások, melyek alkalmasak arra, hogy a kintet és a bentet a lehető legjobban összekössék.

A csapat az elejétől a végéig helyt állt, műszakilag is támogatták a munkát. Itthon nagyon kevés olyan cég van a piacon, aki ezt meg tudja tenni. Külföldön sokkal nagyobb kultúrája van egyébként a nyílászáróknak, a beépítésnek, olyan rendszerek is elérhetők, amik itthon még nem. Ebben a szegmensben is követők vagyunk. Az lenne a csoda, ha valami Magyarországon születne meg, lenne kitalálva

Nyílászárók kapcsán milyen nehézségek merülhetnek fel a tervezés során? 

Fontos, hogy a megrendelő fejében kell a gondolkodást átállítani. Évekkel, évtizedekkel ezelőtt, amikor utoljára építkezett, akkor a nyílászárók nem voltak ennyire kiemelt tételek. Akkoriban néhány százezer forintért vett ablakot, ma azonban egy beruházásban komoly rész a nyílászáró. A megrendelők nagy része sajnos nincs tisztában ezzel az arányváltozással.

Egy nyílászáró, egy megfelelő ponton elhelyezett alumínium tolóajtó vagy üvegfal ma akár design-elem lehet?

Bizonyos kategória felett egyértelmű irányként határozható meg néhány szempont: ne legyenek falak, minden legyen átlátható, minden legyen üveg. Ma ezt már szinte csak az alumínium nyílászárokkal lehet kivitelezni. Ezek sokszor designt meghatározó elemek is. Újabb kihívás a nyáron tapasztalható egyre magasabb hőmérséklet, ami miatt a csupa üveg terek iszonyúan fel tudnak melegedni. Így az árnyékolók is lényeges elemek lesznek. Ezért fontos a nyílászárók és az árnyékolástechnika integrációja, azok megoldásai.

Azt gondolom, nagyon drasztikusan változott az építészeten és a belsőépítészeten belül is az üveg aránya és a nyílászárók szerepe.

Milyen irányoknál, elemeknél, megoldásoknál látsz innovációs lehetőségeket?

A mi nézőpontunk, hogy flexibilisen, a lehető legkisebb látható keresztmetszetekkel tudjunk eltüntetni komplett falakat, erre pedig csak az üveg és a nyílászáró alkalmas.

Ahogy vastagodik a keretrendszer, úgy csökken az élvezetei faktor, ebben sok projektnél kompromisszumot kell kötni. Az lenne jó, ha a keretrendszer még vékonyabb lenne, vagy nem is lenne semmi.  Valamint a három rétegű üveggel van még egy érdekes játék, hiszen már az színez, ha kettőt egymás elé tolsz. Akkor már szemmel láthatóan érzékeled az üveget. Így az lehet még érdekes szempont, miként lehet a rétegek számát csökkenteni, hogyan lehet új megoldásokkal a súlyt, a rétegeket, a hőszigetelést megoldani.

Érdekes kérdés, hogy mi van a három rétegű üvegen túl, milyen megoldások? Egyáltalán van-e világ? Szerintem, kell, hogy legyen. És akkor már a keretrendszer, és annak mozgatása is egyszerűbb lenne.

Nekünk az a lényeg, hogy a lehető legkevésbé látszó módon, a lehető legkönnyebben a lehető legnagyobb felületeket tudjunk nyitni és zárni.

Hogy tud a megváltozott építészeti és belsőépítészeti igényekhez leginkább kapcsolódni a nyílászárós szakma?

Mivel annyira gyorsan változnak a trendek és az elérhető rendszerek, az a legnagyobb segítség, ha műszaki segítséget adnak nekünk, legyen szó hőhídról, csukásról, zárásról, emelésről, vagy éppen a csomópontok kidolgozásiról. Folyamatos segítségre van szükségünk az első gondolattól a beépítésen át az átadásig.

A nyílászárósnak együtt kell gondolkodnia velünk abban, hogy melyik profilrendszert és annak melyik termékét érdemes használni, ár-érték arányban mit lehet csinálni. Műszaki segítséget, javaslatokat ad, hiszen ő tudja a vágyakat műszaki oldalra lefordítani.

Kitalálsz egy épületet, ám már s műszaki tartalom megalkotásakor be kell lépnie a nyílászárós szakembernek, hogy megmondja melyik a legjobb megoldás, mi alkalmazható. Iszonyú mennyiségű információ, innováció, lehetőség van a területen, amit egy tervezőnek egyre nehezebb követni.  Míg 10-20 éve a teljes nyílászárós palettát át lehetett látni, addig mára ez teljesen megváltozott.

Hányfajta rendszer, megoldás létezik, mire kell figyelni, miként legyen beépítve, hogy a legjobb, mik a mérethatárok, mit bír el? Annyi kérdés felmerül, annyi aspektusa lett ennek a területnek, hogy a folyamatos közös munka és gondolkodás a legnagyobb segítség. Fontos, hogy a kreatív ötlet megszületése után minél gyorsabban kapcsolódjon be egy szakember, aki ért ehhez, tudja a műszaki tartalmakat és a specifikációkat. Hogy megvalósuljon egy ilyen léptékű ház, ahhoz egy ennyire jó megrendelő mellett az építészre és a megfelelő nyílászárós szakemberre is szükség van. Megrendelő, építész és a nyílászárós szakember mind a három kell

TovábbiHírek
01
020
2022 / 01 / 25
Schüco-alumínium-keret-nélküli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-tolóajtó-függönyfal-curtain-wall-minimal-interior
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Budapest-bauhaus-modern-house-render-pic
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Aluta-Nívódíj-2021-KAV
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel-napelem
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 03 / 03
KAV-Hungária-Kisbér-Hársfa-környezetvédelem-fák-ültetése-közösség-társadalmi-szerepvállalás-felelősség-zöld-tudat-5-
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér-interior-night
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2023 / 04 / 26
Schuco-aluminium-nyilaszaro-karbon-elleni-harca-2023
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2021 / 09 / 16
leica-3d-szkenner
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2020 / 03 / 30
we-will-come-out-of-this-situation-even-stronger
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Schuco-aluminium-keret-nelkuli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-toloajto-fuggonyfal-curtain-wall-minimal-exterior
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Aluta-Nívódíj-2022-KAV
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben