INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
2021 / 10 / 04
Kezdőlap > Hírek > Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál

Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál

A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.

– Sok kihívást élt meg az alumínium nyílászáró gyártói kör az utóbbi években, jelentősen változtak a piaci igények, a folyamatok és ezzel együtt az építészek elvárásai. Milyen proaktív változtatásokkal igyekszik megőrizni piaci elsőbbségét a KAV?

(LK) Sok területen változtatunk elveket, metódust és ügymenetet is szigorítunk. A publikus, ügyfelet valamint építészt érintő karakteres változások inkább a kétlépcsős ajánlatadást, a szakági tervezést, a felmérést, a szerződési menetrendet jelentik. Tehát amennyiben a lakó- vagy kommunális épület alumínium nyílászárós szakági tervezést kíván, akkor a KAV kétlépcsős szerződéses folyamatot kínál. Első lépcsőben egy indikatív ajánlatot ad ki, amely az előzetes és nem végleges nyílászáró ár mellett az előkészítő mérnökidőt és a szakági tervezési költségeket is taglalja. Ha az előkészítő és tervező munkát megrendeli az ügyfél, akkor csak erre a mérnöki folyamatra szerződünk árral, szigorú és teljes körű tartalommal, és persze határidővel. A tervezőknek a továbbiakban is érdemes számolniuk a KAV tervezési és egyeztetési mérnöki segítségével, de a továbbiakban ezt már csak az indikatív árajánlatunk elfogadása utáni szerződéskötéssel szolgáltatjuk, előzetesen tisztázott mérnökóra mennyiség keretében. Második lépcsőben a KAV által véglegesített műszaki tartalmat, segédanyagot, csomópontok kialakítási költségét, beépítést, daruzást és a megvalósítandó nyílászáró árajánlatot csak a szakági tervek elfogadása után adjuk ki, majd ennek költségeiről és határidőiről egyeztetünk az ügyféllel. Második szerződéskötéskor tehát már mindenki számára átlátható, végleges egyösszegű költséget, atombiztos műszaki tartalmat, részletes csomóponti és szakági terveket, valamint ehhez vállalható határidőket rögzítünk. Ez bár hosszabb folyamatnak tűnik, mégis rövidebb és tervezhetőbb. A korábbi eljárásban tulajdonképpen mindkét szerződő fél lutrizott. A KAV nem tudta előre, hogy mi lesz a végleges tartalom, de árat és határidőt vállal rá, az ügyfél nem tudja mire utal előleget, mi fog pontosan megvalósulni és a folyamatban az egymásra várás miatt olykor csúszásokat tapasztalt. A KAV új eljárási rendjében ez kizárt, mindkét fél azt kapja, ami szükséges és amit átlát.

– Mi történik, ha az épület a KAV Home program keretébe tartozik és nem igényel szakági tervezést, tehát nem tartalmaz bonyolult nyílászáró megoldásokat vagy falsíkon kívüli beépítést?

(LK) Ez esetben a korábbi, egy szerződéses menetrend működik, de ugyanúgy egy projektfelelős mérnök kollégám lesz részünkről a lakóépület gazdája. Lesz itt is változás, ha például a tervezői adatszolgáltatás bővülési igénye miatt mérnökóradíjat kell felszámolnunk, de ezt az ajánlatban és a személyes konzultáción időben, előre jelezzük. Továbbra sem lesz meglepetés nálunk, vagyis HOME Program esetén is egy összeg, egy határidő lesz az ügyfelek szerződésében.

– Új eszközzel bővült a KAV műszerparkja. A Leica 3D szkenner szolgáltatással változik a cég munkája?

(NAGY PÉTER) Az eszköz használatával jelentős mértékben felgyorsíthatjuk folyamatainkat. A szkenner gyorsaságának és precizitásának köszönhetően rövid időn belül felvehetünk jelentős számú mérési pontot, amelyből meghatározható az általunk kialakításra kerülő nyílászáró – például alumínium bejárati ajtó vagy jelentős méretű tető – beépíthetősége. A legtöbb esetben a szkennerrel egy kétszintes nagy alapterületű családi ház, alumínium nyílászárók szempontjából releváns méreteinek helyszíni meghatározása hozzávetőlegesen fél napos időt igényel. A rögzített állomány feldolgozása és kiértékelése már irodai környezetben történhet. Az eljárás előnye, hogy az eddig alkalmazott módszerünknél részletesebb képet kapunk a házról. A készülék által rögzített mérési pontokhoz képi elemeket is társíthatunk, szükség esetén megjelölhetünk, továbbá megjegyzést is fűzhetünk a számunkra fontos részletekhez. A 3D-s modellünkben látható és mérhető például egy gerenda belógás, ami számunkra kritikus a szerkezeteink elhelyezése és beépítése szempontjából. A mérési adatokból könnyen készíthetünk tetszőleges metszeteket, alaprajzokat. A felmérés alapján készített alaprajzok egyszerűen összehasonlíthatóak az építész által tervezett rajzokkal, így a tervek és a valóság közötti esetleges eltérések könnyen kimutathatóak.

– Sok-sok mérnökórát fektettek korábban a KAV szakemberei az ajánlatadási, szakági tervezési folyamatba. Amennyire tudom, ez a műszer egy kicsit ezt a folyamatot is megváltoztatja…

(NAGY PÉTER) Igen, abszolút. Fontos megjegyeznem nem kizárólag új építésű házakkal, hanem már meglévő családi házaknak a nyílászáróival is foglalkozunk. A felújítási piacon ez jelentősen meggyorsítja a munkánkat, ha nem pusztán az eredeti építész rajzok állnak rendelkezésünkre, hanem ki tudunk menni a helyszínre és műszerrel mérhetjük fel a valós állapotot, kialakítást. Így sokkal pontosabb és könnyebb az ajánlatadás utáni műszaki tartalmi és méretpontosítás, továbbá egyszerűbben megítélhető, milyen szerkezeteket tudunk elhelyezni. Így a vevőinknek is olyan valós megoldási javaslatokat tudunk mutatni, amely megjelenésében egyedivé teszi majd a házát, és ez nagy könnyebbség. Eddigi folyamataink során ez úgy működött, hogy megkaptuk a rajzokat, majd a vevői igényeket szem előtt tartva próbáltunk minél kedvezőbb ajánlatot adni. Legtöbbször azonban az derült ki, hogy a valóságban nem úgy épült meg, nem teljesen olyan lett a ház, mint amit az építtető elképzelt, és akkor megint készítettünk egy újabb ajánlatot, és így tovább. Ezt az egyeztetési folyamatot jelentősen leredukálja, amennyiben rendelkezésünkre áll egy valós digitális modell, valamint képanyag.

– Ki és hogyan veheti igénybe ezt a szkennelési szolgáltatást?

(NAGY PÉTER) Átépítésre váró házaknál ezt a többletszolgáltatást érdemes már az elején igénybe venni, hiszen az árazási folyamat utáni tervezést és ajánlat pontosítást is meggyorsítja. Egy újonnan épülő háznál azzal is számolni kell, hogy bár megvannak az építész tervek, ahogy épül a ház számos módosítás születik. Tőlünk gyors indikatív ajánlatot várnak, de a tervezés megrendelése után az ügyfél gyorsaságot vár el. Szakági tervezést – ha az épületszerkezet már áll – leginkább megkönnyítő eszköz a gyors szkennelt modell, majd a pontosított végleges ajánlat és a szerződés. Ezt a folyamatot a műszer felgyorsítja, és egyből látjuk azokat a módosítási igényeket, amelyek az előzetes építész tervhez képest megvalósultak házon. Nem utolsósorban pedig, utólag is el tudunk készíteni felvételt, ha erre van igény. Meg tudjuk jeleníteni 3D-ben az épületet egy ingyenes, bárki által elérhető szoftverrel.

– Ezt a mérést már rögtön az elején elvégzitek, ha az épület szerkezetkész, vagy csak akkor, amikor már biztos, hogy a KAV készíti a munkát?

(LK) Két eset lehetséges az új ajánlatadási és szerződési metódusunk alapján. Az egyszerű lakó- vagy kommunális épületeknél, ahol a szakági terv nem igény, ott a szerződéskötés után azonnal, hogy a nyílászáró gyártmánytervezés és műhelytervek üzem felé történő kiadása mihamarabb megtörténjen. A szakági tervezést nem nélkülöző épületeken viszont csak abban az esetben szkennelünk, ha az ügyfél az indikatív ajánlatot elfogadta és a szakági tervezést megrendelte.

– Miként kalkuláljon ezzel a többletszolgáltatással az ügyfél?

-(NP) Ez egy többletszolgáltatás, amely nem drága, de többletköltséget jelent. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy mennyi kényelmetlenség elkerülhető, mennyi szakági munkát lehet ezzel megspórolni, illetve nem szükséges újbóli felmérés a geodétának, vagy a következő szakágnak. Ezeket figyelembe véve látható, hogy ez a többletszolgáltatás egy gyorsan megtérülő befektetés. Mondok egy jól érthető példát: kimegyünk egy helyszínre és elkészítjük a ház szkennelését, majd a képi feldolgozás során felfedezünk egy betonfület, amelynek a tervek szerint nem kellene ott lennie, és az eddig alkalmazott manuális felmérésnél sem feltétlenül vettük volna észre. Ebben az esetben a nyílászáró szerkezet ki- és visszaszállítása, átalakítása vagy egy üvegező robotnak az ismételt kirendelése, egy behúzás, egy organizációnak az ismételt megszervezése nagyságrendekkel többe kerül, mintha előzetesen van egy modellünk, valós képünk, amelyen ez azonnal észrevehető. Vagy másik eklatáns példa a külső falsíkok tervtől való eltérése, ahol – előzetes szkennelés hiányában – az összes korábban terv szerint kitűzött nyílászárót a megbízott homlokzatépítő vállalkozó által felmért új homlokzatsíkhoz kell kibontani majd hozzá igazítva újra beépíteni.

TovábbiHírek
01
020
2023 / 06 / 12
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-mérnök-munka
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2020 / 04 / 21
Schuco-Reynaers-aluminium-window-door-slide-glass-interior-fassaden-night3-k
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 15
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panormaic
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior-6
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Jansen-acél-nyílászáró-beltéri
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Alukönigstahl-alukoenigstahl-ungarn-Eiles-Károly-
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2021 / 05 / 03
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2022 / 06 / 09
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-ablak-íves-hőhídmentes
Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Schüco-alumínium-erkélyajtó-ablak-ü
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben