INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
2021 / 10 / 04

„Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál”

A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.

– Sok kihívást élt meg az alumínium nyílászáró gyártói kör az utóbbi években, jelentősen változtak a piaci igények, a folyamatok és ezzel együtt az építészek elvárásai. Milyen proaktív változtatásokkal igyekszik megőrizni piaci elsőbbségét a KAV?

(LK) Sok területen változtatunk elveket, metódust és ügymenetet is szigorítunk. A publikus, ügyfelet valamint építészt érintő karakteres változások inkább a kétlépcsős ajánlatadást, a szakági tervezést, a felmérést, a szerződési menetrendet jelentik. Tehát amennyiben a lakó- vagy kommunális épület alumínium nyílászárós szakági tervezést kíván, akkor a KAV kétlépcsős szerződéses folyamatot kínál. Első lépcsőben egy indikatív ajánlatot ad ki, amely az előzetes és nem végleges nyílászáró ár mellett az előkészítő mérnökidőt és a szakági tervezési költségeket is taglalja. Ha az előkészítő és tervező munkát megrendeli az ügyfél, akkor csak erre a mérnöki folyamatra szerződünk árral, szigorú és teljes körű tartalommal, és persze határidővel. A tervezőknek a továbbiakban is érdemes számolniuk a KAV tervezési és egyeztetési mérnöki segítségével, de a továbbiakban ezt már csak az indikatív árajánlatunk elfogadása utáni szerződéskötéssel szolgáltatjuk, előzetesen tisztázott mérnökóra mennyiség keretében. Második lépcsőben a KAV által véglegesített műszaki tartalmat, segédanyagot, csomópontok kialakítási költségét, beépítést, daruzást és a megvalósítandó nyílászáró árajánlatot csak a szakági tervek elfogadása után adjuk ki, majd ennek költségeiről és határidőiről egyeztetünk az ügyféllel. Második szerződéskötéskor tehát már mindenki számára átlátható, végleges egyösszegű költséget, atombiztos műszaki tartalmat, részletes csomóponti és szakági terveket, valamint ehhez vállalható határidőket rögzítünk. Ez bár hosszabb folyamatnak tűnik, mégis rövidebb és tervezhetőbb. A korábbi eljárásban tulajdonképpen mindkét szerződő fél lutrizott. A KAV nem tudta előre, hogy mi lesz a végleges tartalom, de árat és határidőt vállal rá, az ügyfél nem tudja mire utal előleget, mi fog pontosan megvalósulni és a folyamatban az egymásra várás miatt olykor csúszásokat tapasztalt. A KAV új eljárási rendjében ez kizárt, mindkét fél azt kapja, ami szükséges és amit átlát.

– Mi történik, ha az épület a KAV Home program keretébe tartozik és nem igényel szakági tervezést, tehát nem tartalmaz bonyolult nyílászáró megoldásokat vagy falsíkon kívüli beépítést?

(LK) Ez esetben a korábbi, egy szerződéses menetrend működik, de ugyanúgy egy projektfelelős mérnök kollégám lesz részünkről a lakóépület gazdája. Lesz itt is változás, ha például a tervezői adatszolgáltatás bővülési igénye miatt mérnökóradíjat kell felszámolnunk, de ezt az ajánlatban és a személyes konzultáción időben, előre jelezzük. Továbbra sem lesz meglepetés nálunk, vagyis HOME Program esetén is egy összeg, egy határidő lesz az ügyfelek szerződésében.

– Új eszközzel bővült a KAV műszerparkja. A Leica 3D szkenner szolgáltatással változik a cég munkája?

(NAGY PÉTER) Az eszköz használatával jelentős mértékben felgyorsíthatjuk folyamatainkat. A szkenner gyorsaságának és precizitásának köszönhetően rövid időn belül felvehetünk jelentős számú mérési pontot, amelyből meghatározható az általunk kialakításra kerülő nyílászáró – például alumínium bejárati ajtó vagy jelentős méretű tető – beépíthetősége. A legtöbb esetben a szkennerrel egy kétszintes nagy alapterületű családi ház, alumínium nyílászárók szempontjából releváns méreteinek helyszíni meghatározása hozzávetőlegesen fél napos időt igényel. A rögzített állomány feldolgozása és kiértékelése már irodai környezetben történhet. Az eljárás előnye, hogy az eddig alkalmazott módszerünknél részletesebb képet kapunk a házról. A készülék által rögzített mérési pontokhoz képi elemeket is társíthatunk, szükség esetén megjelölhetünk, továbbá megjegyzést is fűzhetünk a számunkra fontos részletekhez. A 3D-s modellünkben látható és mérhető például egy gerenda belógás, ami számunkra kritikus a szerkezeteink elhelyezése és beépítése szempontjából. A mérési adatokból könnyen készíthetünk tetszőleges metszeteket, alaprajzokat. A felmérés alapján készített alaprajzok egyszerűen összehasonlíthatóak az építész által tervezett rajzokkal, így a tervek és a valóság közötti esetleges eltérések könnyen kimutathatóak.

– Sok-sok mérnökórát fektettek korábban a KAV szakemberei az ajánlatadási, szakági tervezési folyamatba. Amennyire tudom, ez a műszer egy kicsit ezt a folyamatot is megváltoztatja…

(NAGY PÉTER) Igen, abszolút. Fontos megjegyeznem nem kizárólag új építésű házakkal, hanem már meglévő családi házaknak a nyílászáróival is foglalkozunk. A felújítási piacon ez jelentősen meggyorsítja a munkánkat, ha nem pusztán az eredeti építész rajzok állnak rendelkezésünkre, hanem ki tudunk menni a helyszínre és műszerrel mérhetjük fel a valós állapotot, kialakítást. Így sokkal pontosabb és könnyebb az ajánlatadás utáni műszaki tartalmi és méretpontosítás, továbbá egyszerűbben megítélhető, milyen szerkezeteket tudunk elhelyezni. Így a vevőinknek is olyan valós megoldási javaslatokat tudunk mutatni, amely megjelenésében egyedivé teszi majd a házát, és ez nagy könnyebbség. Eddigi folyamataink során ez úgy működött, hogy megkaptuk a rajzokat, majd a vevői igényeket szem előtt tartva próbáltunk minél kedvezőbb ajánlatot adni. Legtöbbször azonban az derült ki, hogy a valóságban nem úgy épült meg, nem teljesen olyan lett a ház, mint amit az építtető elképzelt, és akkor megint készítettünk egy újabb ajánlatot, és így tovább. Ezt az egyeztetési folyamatot jelentősen leredukálja, amennyiben rendelkezésünkre áll egy valós digitális modell, valamint képanyag.

– Ki és hogyan veheti igénybe ezt a szkennelési szolgáltatást?

(NAGY PÉTER) Átépítésre váró házaknál ezt a többletszolgáltatást érdemes már az elején igénybe venni, hiszen az árazási folyamat utáni tervezést és ajánlat pontosítást is meggyorsítja. Egy újonnan épülő háznál azzal is számolni kell, hogy bár megvannak az építész tervek, ahogy épül a ház számos módosítás születik. Tőlünk gyors indikatív ajánlatot várnak, de a tervezés megrendelése után az ügyfél gyorsaságot vár el. Szakági tervezést – ha az épületszerkezet már áll – leginkább megkönnyítő eszköz a gyors szkennelt modell, majd a pontosított végleges ajánlat és a szerződés. Ezt a folyamatot a műszer felgyorsítja, és egyből látjuk azokat a módosítási igényeket, amelyek az előzetes építész tervhez képest megvalósultak házon. Nem utolsósorban pedig, utólag is el tudunk készíteni felvételt, ha erre van igény. Meg tudjuk jeleníteni 3D-ben az épületet egy ingyenes, bárki által elérhető szoftverrel.

– Ezt a mérést már rögtön az elején elvégzitek, ha az épület szerkezetkész, vagy csak akkor, amikor már biztos, hogy a KAV készíti a munkát?

(LK) Két eset lehetséges az új ajánlatadási és szerződési metódusunk alapján. Az egyszerű lakó- vagy kommunális épületeknél, ahol a szakági terv nem igény, ott a szerződéskötés után azonnal, hogy a nyílászáró gyártmánytervezés és műhelytervek üzem felé történő kiadása mihamarabb megtörténjen. A szakági tervezést nem nélkülöző épületeken viszont csak abban az esetben szkennelünk, ha az ügyfél az indikatív ajánlatot elfogadta és a szakági tervezést megrendelte.

– Miként kalkuláljon ezzel a többletszolgáltatással az ügyfél?

-(NP) Ez egy többletszolgáltatás, amely nem drága, de többletköltséget jelent. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy mennyi kényelmetlenség elkerülhető, mennyi szakági munkát lehet ezzel megspórolni, illetve nem szükséges újbóli felmérés a geodétának, vagy a következő szakágnak. Ezeket figyelembe véve látható, hogy ez a többletszolgáltatás egy gyorsan megtérülő befektetés. Mondok egy jól érthető példát: kimegyünk egy helyszínre és elkészítjük a ház szkennelését, majd a képi feldolgozás során felfedezünk egy betonfület, amelynek a tervek szerint nem kellene ott lennie, és az eddig alkalmazott manuális felmérésnél sem feltétlenül vettük volna észre. Ebben az esetben a nyílászáró szerkezet ki- és visszaszállítása, átalakítása vagy egy üvegező robotnak az ismételt kirendelése, egy behúzás, egy organizációnak az ismételt megszervezése nagyságrendekkel többe kerül, mintha előzetesen van egy modellünk, valós képünk, amelyen ez azonnal észrevehető. Vagy másik eklatáns példa a külső falsíkok tervtől való eltérése, ahol – előzetes szkennelés hiányában – az összes korábban terv szerint kitűzött nyílászárót a megbízott homlokzatépítő vállalkozó által felmért új homlokzatsíkhoz kell kibontani majd hozzá igazítva újra beépíteni.

További Hírek
01
020
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2021 / 10 / 08
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 4.
Legnagyobb összeg a nyílászáró alapajánlat számozva, tételesen és részletesen leírva, alul összesítve. Erősen javaslom, hogy mindenről kérjenek számlát, így nincs vita a munka végén vagy ha garanciális igényük van. Tisztázni szükséges, hogy a kalkulációban taglalt árak nettó vagy bruttó összegek. Itt az egyértelműsítés miatt igényelje a hozzá tartozó arányos szakági nézetrajzokat vagy célszoftveres nyílászáró áttekintő képet. Minden elemnek van konszignációs jele, száma vagy neve, ezt a rajzokon meg kell találnia, könnyen azonosíthatónak kell lennie. Tartalmaznia kell a műszaki tartalmi elemeket, mint a nyithatóság, vasalati felszereltség és kilincs típus, szerkezet és vasalat szín, felületi minőség, üvegpanel minőség (rétegrendek) és bevonatok, tartozékok, speciális igény esetén rövid leírás. A kiszállítási költség helyszíni lerakodással együtt az ablak része, nem elhanyagolható elem, ezt is fel kell tüntetni.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben