INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Alukönigstahl-alukoenigstahl-ungarn-Eiles-Károly-
2022 / 01 / 17
Kezdőlap > Hírek > Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén

Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén

Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.

– A 2021-es müncheni BAU kiállítás elmaradt. A KAV munkatársainak nagyon hiányzott a külföldi légkör, a szakemberekkel való találkozás és az új termékek bemutatása. Mennyire éreztétek meg ennek hiányát az értékesítésben vagy a partnerkapcsolatokban?

Valóban nagyon furcsa volt, hogy a páratlan naptári években megszokotthoz képest nem Münchenben kezdődött a szakmai, üzleti új esztendő. A vásári időszakban indítottuk el az i.NOW (Innovation Now) programot, amelynek keretében három fő témakörhöz kapcsolódva (Egészséges épített környezet, Intelligens építés, Biztonság az épületekben) online módon igyekeztük tájékoztatni partnereinket a várható újdonságokról. A járványügyi helyzet miatt természetesen nem álltak le a fejlesztések a Schüco bielefeldi központjában. A Jansen újdonságait is az online felületen és webináriumok segítségével mutattuk be, ehhez kapcsolódott egy nemzetközi online esemény is, amelyet a svájci központjukból közvetítettek. Az év indító műszaki inspirációk helyett nagyon hamar a megnövekedett piaci igényekkel találtuk szemben magunkat, nem jutott idő a búslakodásra. A Covid időszak sajnos minden területen a személyes kapcsolatok visszaszorulásáról szól, ennek minden hátrányával. Azt gondolom, hogy a partnerkapcsolatokban ez a jelenség a későbbiekben érezteti majd erősebben hatását, a gyors operatív feladat megoldásra rendelkezésre állnak a digitális csatornák.

– A pandémia miatt 2021-ben is sok probléma volt az ellátási láncok és alapanyag előállítás frontján. Hazai piacvezetőként hogyan és milyen eredménnyel tudtátok kiszolgálni a partnereiteket?

Mindent megtettünk hazai partnereink minél jobb kiszolgálása érdekében, de a nemzetközi szinten jelenlevő folyamatoktól sajnos nem függetleníthettük magunkat. Az ellátási láncokban tapasztalható nehézségekről igyekeztük transzparens módon tájékoztatni gyártó partnereinket, hogy ők ennek megfelelően tudják szervezni munkáikat a lehető legoptimálisabb módon. Felelőtlen ígéretekkel nem szerettük volna őket kellemetlen helyzetbe hozni. Az év vége felé már javuló tendenciákat is megfigyelhettünk ezen a területen.

– A KAV tavaly is sok nagyértékű családi ház nyílászáró rendelése alkalmával döntött a Schüco alumínium, valamint a Jansen acél alapanyagokból történő nyílászáró gyártás mellett. Alumínium termékkörben a Schüco ASS 77 PD keret nélküli, valamint az ASE 80-as tolóajtórendszer volt a legtöbbet rendelt termék nálunk. Ti hogyan értékelitek a prémium termékek piacán nyújtott teljesítményeteket?

Elsősorban ezúton is köszönjük a bizalmat. A prémium termékek piaca évek óta folyamatosan és stabilan növekszik hazánkban. Az említett toló szerkezetek jól alkalmazhatók ezen szegmensben. A prémium piac kiszolgálása jóval komolyabb szakmai és kommunikációs felkészültséget igényel, a legújabb innovációk itt jelennek meg, szinte minden egyes legyártandó szerkezet külön kihívást tartogat. A tervezői és megrendelői igények méretek és műszaki tartalom tekintetében itt a legmagasabbak, komoly erőfeszítést igényel, hogy folyamatosan meg tudjunk felelni a mindenkori elvárásoknak. Úgy érezzük, hogy ezen a területen további fejlődésre van még szükségünk, szerencsére a Schüco is érzékeli a prémium szegmensben rejtőző lehetőségeket.

– Mit vártok a 2022-es évtől a kommunális projektek, valamint a prémium lakossági értékesítésben? Tudjátok folytatni ezt a versenytársak által is nehezen tartható emelkedést?

Azt gondoljuk, hogy némi stabilizálódást követően további eredményes évek várnak a magyar építőiparra. Az egyes projekt típusok százalékos fejlődése között természetesen lehetnek eltérések, de az összkép pozitívnak ígérkezik. A lakóépület építésen belül – ahogy már említettem – a prémium kategória jelenléte tűnik a legkiszámíthatóbbnak. A porszóró üzemmel kiegészült hazai raktárbázisunk már nem csak a magyar, hanem a szomszédos Alukönigstahl piacok logisztikai partnereként is szolgál, ami hazai ügyfeleinknek is biztonságot nyújt.

– Mi a tanácsod a most családi házat tervező építészeknek? Milyen trendeket vizsgáljanak és járjanak körül?

Az építészeknek meg kell felelniük a megrendelői igényeknek is. A családi ház kategóriában jellemzően nem professzionális, szakmai befektetőkről van szó, a magánszemélyek általános építésjogi, műszaki, gazdasági, energetikai tájékoztatása nagyon erőforrás igényes. Egy jó felkészültségű technológiai partner ajánlása és a vele való közös egyeztetés nagyon sok felesleges kört tud megelőzni. Építész szinten lehetetlen az összes alkalmazott technológia részleteit ismerni, nagyon fontosak a felkészült tanácsadók. Az energetikai és a funkcionális, használati kérdések alapos körüljárása elengedhetetlen ahhoz, hogy a megrendelők végül elégedettek legyenek a végeredménnyel.

– Ha már a tanácsoknál tartunk. Mit ajánlasz a családi házat építőknek? Mire figyeljenek a kiválasztáskor, legyen az alapanyag vagy nyílászáró gyártó?

Mindenképpen érdemes a választás, a döntés jogát saját kézben tartani, még ha ez extra feladatokkal is jár. A megbízhatóság, elérhetőség, a stabil piaci jelenlét az elsődleges. Minden építési projekt új, egyedi eset, a váratlan, kellemetlen helyzetek esélye kódolva van a rendszerben – még akkor is, ha a lehető legjobb tervek állnak rendelkezésre. Azt se feledjük, hogy a nyílászáró szerkezetek mozgó elemei az épületnek, a későbbiekben is karbantartást, javítást igényelhetnek. A büdzsé nyilván determinálja a keretanyagot is, de azt látjuk, hogy az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén. Nagyméretű, filigrán megjelenésű, transzparens szerkezetek megvalósítása esetén pedig szinte megkerülhetetlen az alkalmazása. A klímaváltozás, ill. az energiahatékonyság jegyében a nyílászárók mellett egyre inkább előtérbe kerül az árnyéklás kérdése is, amit mindenképpen érdemes a nyílászáróval együtt kezelni, hiszen fizikailag és funkció tekintetében is szervesen összekapcsolódnak. Ehhez az Alukönigstahl a Warema rendszereit kínálja, amivel az árnyékolás szinte minden területét le tudjuk fedni.

Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
01
00
Alukönigstahl-alukoenigstahl-ungarn-Eiles-Károly
TovábbiHírek
01
020
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2021 / 06 / 02
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2022 / 09 / 01
Stocker-György
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2022 / 09 / 22
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-dolgozo-szoba-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-1
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 12
kav-closing-systems-also-in-iceland
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2020 / 05 / 12
uniquely-developed-coating-against-viruses-and-bacteria
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2022 / 10 / 07
Schuco-curtain-wall-minimal-luxury-house-glass-front-door-exterior-facade-luxury
Az alumínium nyílászáró és a homlokzat kapcsolata
A legújabb alumínium nyílászárós megoldások, többek között a filigrán tokrendszerek és a nagy üvegfelületek megjelenésével párhuzamosan a homlokzatok is átalakultak a családi házak piacán. Egyre több épületnél a funkcionalitás mellett a design is kiemelt szerepet játszik. A tervezés során azonban még csak ritkán vonnak be az építészek nyílászárókkal és homlokzattal foglalkozó szakembereket. Vatai Krisztián, a homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és gyártásával foglalkozó Facade Design & Building ügyvezetője szerint, hogy ez megváltozzon szemléletváltásra és edukációra van szükség.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Lovász-Károly-KAV-Ügyvezető
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Csóti-Gábor
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben