INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
2022 / 01 / 17

„Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén”

Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.

– A 2021-es müncheni BAU kiállítás elmaradt. A KAV munkatársainak nagyon hiányzott a külföldi légkör, a szakemberekkel való találkozás és az új termékek bemutatása. Mennyire éreztétek meg ennek hiányát az értékesítésben vagy a partnerkapcsolatokban?

Valóban nagyon furcsa volt, hogy a páratlan naptári években megszokotthoz képest nem Münchenben kezdődött a szakmai, üzleti új esztendő. A vásári időszakban indítottuk el az i.NOW (Innovation Now) programot, amelynek keretében három fő témakörhöz kapcsolódva (Egészséges épített környezet, Intelligens építés, Biztonság az épületekben) online módon igyekeztük tájékoztatni partnereinket a várható újdonságokról. A járványügyi helyzet miatt természetesen nem álltak le a fejlesztések a Schüco bielefeldi központjában. A Jansen újdonságait is az online felületen és webináriumok segítségével mutattuk be, ehhez kapcsolódott egy nemzetközi online esemény is, amelyet a svájci központjukból közvetítettek. Az év indító műszaki inspirációk helyett nagyon hamar a megnövekedett piaci igényekkel találtuk szemben magunkat, nem jutott idő a búslakodásra. A Covid időszak sajnos minden területen a személyes kapcsolatok visszaszorulásáról szól, ennek minden hátrányával. Azt gondolom, hogy a partnerkapcsolatokban ez a jelenség a későbbiekben érezteti majd erősebben hatását, a gyors operatív feladat megoldásra rendelkezésre állnak a digitális csatornák.

– A pandémia miatt 2021-ben is sok probléma volt az ellátási láncok és alapanyag előállítás frontján. Hazai piacvezetőként hogyan és milyen eredménnyel tudtátok kiszolgálni a partnereiteket?

Mindent megtettünk hazai partnereink minél jobb kiszolgálása érdekében, de a nemzetközi szinten jelenlevő folyamatoktól sajnos nem függetleníthettük magunkat. Az ellátási láncokban tapasztalható nehézségekről igyekeztük transzparens módon tájékoztatni gyártó partnereinket, hogy ők ennek megfelelően tudják szervezni munkáikat a lehető legoptimálisabb módon. Felelőtlen ígéretekkel nem szerettük volna őket kellemetlen helyzetbe hozni. Az év vége felé már javuló tendenciákat is megfigyelhettünk ezen a területen.

– A KAV tavaly is sok nagyértékű családi ház nyílászáró rendelése alkalmával döntött a Schüco alumínium, valamint a Jansen acél alapanyagokból történő nyílászáró gyártás mellett. Alumínium termékkörben a Schüco ASS 77 PD keret nélküli, valamint az ASE 80-as tolóajtórendszer volt a legtöbbet rendelt termék nálunk. Ti hogyan értékelitek a prémium termékek piacán nyújtott teljesítményeteket?

Elsősorban ezúton is köszönjük a bizalmat. A prémium termékek piaca évek óta folyamatosan és stabilan növekszik hazánkban. Az említett toló szerkezetek jól alkalmazhatók ezen szegmensben. A prémium piac kiszolgálása jóval komolyabb szakmai és kommunikációs felkészültséget igényel, a legújabb innovációk itt jelennek meg, szinte minden egyes legyártandó szerkezet külön kihívást tartogat. A tervezői és megrendelői igények méretek és műszaki tartalom tekintetében itt a legmagasabbak, komoly erőfeszítést igényel, hogy folyamatosan meg tudjunk felelni a mindenkori elvárásoknak. Úgy érezzük, hogy ezen a területen további fejlődésre van még szükségünk, szerencsére a Schüco is érzékeli a prémium szegmensben rejtőző lehetőségeket.

– Mit vártok a 2022-es évtől a kommunális projektek, valamint a prémium lakossági értékesítésben? Tudjátok folytatni ezt a versenytársak által is nehezen tartható emelkedést?

Azt gondoljuk, hogy némi stabilizálódást követően további eredményes évek várnak a magyar építőiparra. Az egyes projekt típusok százalékos fejlődése között természetesen lehetnek eltérések, de az összkép pozitívnak ígérkezik. A lakóépület építésen belül – ahogy már említettem – a prémium kategória jelenléte tűnik a legkiszámíthatóbbnak. A porszóró üzemmel kiegészült hazai raktárbázisunk már nem csak a magyar, hanem a szomszédos Alukönigstahl piacok logisztikai partnereként is szolgál, ami hazai ügyfeleinknek is biztonságot nyújt.

– Mi a tanácsod a most családi házat tervező építészeknek? Milyen trendeket vizsgáljanak és járjanak körül?

Az építészeknek meg kell felelniük a megrendelői igényeknek is. A családi ház kategóriában jellemzően nem professzionális, szakmai befektetőkről van szó, a magánszemélyek általános építésjogi, műszaki, gazdasági, energetikai tájékoztatása nagyon erőforrás igényes. Egy jó felkészültségű technológiai partner ajánlása és a vele való közös egyeztetés nagyon sok felesleges kört tud megelőzni. Építész szinten lehetetlen az összes alkalmazott technológia részleteit ismerni, nagyon fontosak a felkészült tanácsadók. Az energetikai és a funkcionális, használati kérdések alapos körüljárása elengedhetetlen ahhoz, hogy a megrendelők végül elégedettek legyenek a végeredménnyel.

– Ha már a tanácsoknál tartunk. Mit ajánlasz a családi házat építőknek? Mire figyeljenek a kiválasztáskor, legyen az alapanyag vagy nyílászáró gyártó?

Mindenképpen érdemes a választás, a döntés jogát saját kézben tartani, még ha ez extra feladatokkal is jár. A megbízhatóság, elérhetőség, a stabil piaci jelenlét az elsődleges. Minden építési projekt új, egyedi eset, a váratlan, kellemetlen helyzetek esélye kódolva van a rendszerben – még akkor is, ha a lehető legjobb tervek állnak rendelkezésre. Azt se feledjük, hogy a nyílászáró szerkezetek mozgó elemei az épületnek, a későbbiekben is karbantartást, javítást igényelhetnek. A büdzsé nyilván determinálja a keretanyagot is, de azt látjuk, hogy az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén. Nagyméretű, filigrán megjelenésű, transzparens szerkezetek megvalósítása esetén pedig szinte megkerülhetetlen az alkalmazása. A klímaváltozás, ill. az energiahatékonyság jegyében a nyílászárók mellett egyre inkább előtérbe kerül az árnyéklás kérdése is, amit mindenképpen érdemes a nyílászáróval együtt kezelni, hiszen fizikailag és funkció tekintetében is szervesen összekapcsolódnak. Ehhez az Alukönigstahl a Warema rendszereit kínálja, amivel az árnyékolás szinte minden területét le tudjuk fedni.

Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
01
00
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén - 1
További Hírek
01
020
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 15
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Egyedi nyílászárókkal Norvégiába
Az alumínium ablakok és ajtók a norvég építészetben is kiemelt szerepet játszanak. Nemcsak a középítkezéseken, hanem a lakóépületeknél, a társasház beruházásoknál is. A KAV hosszú távú célja az izlandi után a norvégiai tapasztalatszerzés, ezért felvételét kérte a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarába (MNKK). A lehetőségekről a kamara alapítójával, Jankovics Klárával és Kosztyi Beatrix, külgazdasági attaséval, a kamara főtitkárával beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2020 / 03 / 30
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
Erősebben fogunk kijönni ebből a helyzetből
A koronavírus-járvány megfékezése miatti intézkedések nem várt helyzeteket teremtettek életünk és a gazdaság szinte minden területén. Hogyan lehet ebben a helyzetben versenyhelyzetet kibíró, proaktív és megoldásra törekvő, mégis hatékony eljárásokat bevezetni az ügyféligények kiszolgálásának érdekében? A KAV-nál történt változásokról Lovász Károly, a cég ügyvezetője számol be.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben