INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-ablak-íves-hőhídmentes
2022 / 06 / 09
Kezdőlap > Hírek > Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon

Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon

A lakóépületek építészeti trendjeinek változásával egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg az ingatlanokon, miközben a keretrendszerek méretigénye csökken. Így egyre többször merül fel az eddig csak a kommunális építési kultúrában jelenlévő acél nyílászárók használata. Arról, hogy milyen esetekben érdemes alumínium nyílászárók helyett acél nyílászárót választani, és mit tud ez a termékkör, Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.

A KAV itthon úttörőnek számított, amikor az alumínium nyílászárókat lakóépületekre kezdte ajánlani. Az acél lehet az új alumínium?

A válasz többrétegű. Véleményem szerint egyfajta trendváltás zajlik a mai építészeti kultúrában, amely nemcsak látványban, hanem az alkalmazott szerkezeti megoldásokban is változást diktál. A minimál koncepció elemeinek és érdemeinek megtartása mellett a vintage design kezd beszivárogni az építészeti trendek élvonalába. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a markáns, szintmagas kültéri üvegfelületek nagyon keskeny keretrendszerrel történő egyesítésének igénye megmarad, de ezt erősítve a hagyományos ablak és ajtó termékeknél is keskeny pánt és üveges keretmegoldást várnak el kül- és beltéren összehangolva. Beltéri ajtókon – legyen ez toló vagy nyíló – megjelenik a vékony osztóborda sor, ez eddig tiltott kifejezési eszköz volt néhány építészirodában. A hatalmas ablak- és ajtófelületek vékony kereteit ez esetben úgy tervezik az építészek, hogy azok inkább csak nyers falfelülettel, egyszerűen érintkezzenek. Nyilván a méretes üvegszerkezetek mellé nem fehér hajópadlót választanak, hanem a betont vagy más öntött anyagot, ugyanakkor a kompozit elemek és egyéb természetes homlokzatburkolati megoldások adják a függőleges felületi design javát. Itt már olyan üvegmezők jelenhetnek meg, amelyeknél a vékony alumínium vagy kompozit keretanyagok statikailag nem képesek hordozni a terheket. Az Optivision rendszerünk is egyfajta megoldási javaslat erre, itt a ragasztási technikákat hívtuk segítségül, de a nagyméretű bukó-nyíló erkélyajtóknál már az ilyen épületet megálmodó ügyfelek számára vastagnak tűnnek a standard alumínium tok-szárny megoldások.

Ekkor lehet megoldás az acél?

Nem sok olyan anyag van, aminek azonos méretben az alumíniumnál sokkal jobb az inerciája vagy a sarkok terhelhetősége, és ebben az éghajlati övben hőhídmentes kivitelben is alkalmazható. A háromrétegű üveg hőtechnikai „igényvilágában” egyedül az acél marad a megoldás. Az acél nyílászáró rendszerek között is csak néhány képes megoldást és kielégítő eszközrendszert adni a felmerülő „vintage” igényekre. Összefoglalva tehát az ilyen, tervezők által megálmodott extrém keskeny kültéri és beltéri ajtó- és ablakkereteket alumíniumból nem tudjuk megoldani, ezekben az esetekben érdemes az acél felé fordulni.

Mit tud az acél?

Az acél és az alumínium között felhasználásban és a felületkezelés minőségében szinte semmi különbség nincsen, kizárólag a gyártási, illetve vasalati technológiában van markáns differencia. Az acélt ugyanúgy tudjuk hőhídmentes, tehát hőszigetelő tok- és szárnykapcsolatban alkalmazni.  A minimál vagy vintage koncepcióhoz alkalmas acél rendszerek 5-6 centiméter tok-szárny szélességi mérettel rendelkeznek beltér felől is. Ez annyira vékony, hogy kültér felől több mint a felét el is takarhatja a lamellás árnyékoló lefutó.
A modern acél nyílászárók kilincsben, kezelésben, motorizálásban ugyanúgy fejlett, nagyon magas színvonalú alternatívákat nyújtanak az intelligens épületmegoldásokban is, mint az alumínium rendszerek.  Megjelenésben látszó- és rejtett vasalatban szintén minden lehetőséget tudnak, amit már az alumíniumnál megszokhattunk. A karbantartás, illetve az üvegcsere is tökéletesen megoldott ugyanúgy, mint más konfekcionált rendszerekben. Egy nagy különbség azonban szembetűnő, hogy az acélból sokkal filigránabb megoldás kivitelezhető ugyanolyan statikai igénybevétel mellett. Hiszen az alumíniumhoz képest az acél egy sokkal erősebb, masszívabb anyag, ráadásul a sarkoknál nem gérben vágott mechanikusan kötött és ragasztott, hanem körben hegesztett illesztéssel toldunk tokot és szárnyat egyaránt. Ezáltal a hegesztett, becsiszolt, egyben porszórt keretekből sokkal masszívabb szerkezet jön létre például egy egyszerű nyíló ablakszárny vagy erkélyajtó esetében is, nem is beszélve a toló verziókról.

– És akkor miért nincsenek annyira elterjedve az acél nyílászárók?

– Jóval magasabb az ára, mint az alumíniumnak. Hasonló a helyzet, mint a KAV tíz évvel ezelőtti indulásakor, hiszen a prémium fa- és az alumínium nyílászárók között akkor kb. 2,5-szeres árkülönbség mutatkozott. Ez a különbség mára jelentősen zsugorodott, amihez a fa árának, valamint a gyártási gépesítés, a technológiai költségek emelkedése is hozzájárult. Ma az acél- és alumínium nyílászárók ára között kb. kétszeres különbség mutatkozik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az acél gyártása kevésbé automatizálható, a nyílászárók főként manufaktúra jelleggel készülnek. Nagyon kevés gyártó van a világon, amelyik hajlandó acél nyílászáró gyártás-automatizálásba fektetni, ez inkább az acélszerkezeti piac lehetősége. A magyar nyílászáró szektorban nagyrészt középületi megoldásokat kiszolgáló, kizárólag manufakturálisan kivitelezhető termékeket gyártanak acélból, kommunális terek és épületek tűzgátló szerkezeteinek, bejárati ajtóinak, tetőinek anyaga ez. A KAV bár ezt átlépve, főképp az exkluzív piacot tervezi kiszolgálni, de a manufakturális gyártás és anyagfeldolgozás, az ehhez kapcsolódó tervezés és a csomóponti kialakítások sajnos mind-mind a lassabb, drágább gyártási mód felé tolják el az acél nyílászárók gyártását. Nem beszélve arról, hogy maga az alapanyag is jóval magasabb bekerülési költséggel bír, valamint a szállítása és a tárolása is bonyolultabb, hiszen sokkal nehezebb és nyers állapotban korrózióveszélyesebb, mint az alumínium. Ennek az árkülönbözetnek a kifizetésére Magyarországon eddig nem nagyon volt igény. Úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor ismét hajlandóak a megrendelők a jobb technika, a párját ritkító vékony keretszerkezet, a szabadabb tervezési módszertan érdekében mélyebben „belenyúlni a pénztárcájukba”, de nem titkolt szándékunk ebből egy exportképes (termék + szolgáltatás) csomagot is megalkotni. Egy acél ablak élettartama a fához vagy a PVC-hez viszonyítva is sokkal-sokkal hosszabb, az utógondozás is kevesebb energiát igényel, az acélhoz használt vasalatok pedig mára finom, precíziós megoldások lettek. A KAV-nál a patinás svájci Jansen rendszer alkalmazására esett a választásunk, mely megbízható beszállító partnerünk az Alukönigstahl és a Schüco stratégiai partnere hosszú évtizedek óta. Magyarországon több mint 30 éve alkalmazzák, a tűzgátló és egyéb acél felhasználási területeken eddig is egyedülálló megoldásokkal és lehetőségekkel bírt ez a termékkör. A termékskála most már annyira kibővült, hogy lakossági minimál koncepciós épületek kiszolgáló anyaga is lehet az acél.

Speciális beruházásokat igényel a KAV részéről az, hogy jobban elkezdtek az acéllal foglalkozni?

Igen, a komplex lakóépületi acél nyílászáró tervezés, gyártás és telepítés jelentős szellemi valamint fizikai erőforrásbázist igényel. Budapesti irodánkban jelenleg a kalkulációs és építésszervezési feladatok terhelnek le minket, éppen ezért az egy-két darabszámos munkákra most sajnos nem tudunk fókuszálni. Egy külön üzemrész kialakításába kezdünk Kisbéri üzemünkben, mellette gyártáselőkészítő-mérnök kollégáim az acél nyílászáró gyártásszervezési mérföldköveit alakítják ki. Mivel a fekete acélt nem lehet egy légtérben megmunkálni az alumíniummal, így az acél szabászat, a hegesztés és a csiszolások kizárólag külön helyiségben történhetnek. Ez a termékkör másfajta eszközparkot, gépeket, elszívást és gyártói affinitást igényel. Az alumínium nyílászáró gyártásunk egy mérnökirányított, sok forrásból táplálkozó – több százezer cikkszámos – frenetikus építőjáték konfekcionáló terepe, míg az acél nyílászáró műtárgyak gyártása egy, a leleményességet az előre látással keverő, profi szakemberek általi tervezésre ráépülő, két kézzel gyúrt alkotói folyamat.

Képek forrása: JANSEN AG

Acél nyílászárók alkalmazási lehetőségei családi házakon
01
00
JANSEN-acél-nyílászáró-beltéri-aula-hőhidas
JANSEN-ARTE-acél-nyílászáró-hőhídmentes
JANSEN-acél-nyílászáró-beltéri-tűzgátló
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-ablak-íves-hőhídmentes
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-erkély-hőhidas-beltéri
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-erkély-hőhídmentes
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-erkély-hőhídmentes-GTC-Budapest
JANSEN-acél-nyílászáró-homlokzat-erkély-hőhídmentes-iroda
JANSEN-acél-nyílászáró-terasz-hőhídmentes-íves
TovábbiHírek
01
020
2019 / 10 / 24
kav-production-unit-in-kisber
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2017 / 10 / 26
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-alakos-geometria-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-toldás-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-gyep-fű-terasz-exterior
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-2
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-terasz-exterior-4
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Schüco-alumínium-erkélyajtó-emelő-toló-ajtó-ablak-üveg-építészet-nappali-szoba-függöny-beltér-interior-2
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Aluta-Nívódíj-2021-KAV
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Schüco-alumínium-emelő-toló-harmónika-ajtó-étterem-terasz-kapcsolat-homlokzat-sas-baba
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Schüco-alumínium-ASE80-tolóajtó-egy-sínes-minimal-interior-3
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2020 / 10 / 01
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2021 / 04 / 22
Schüco-alumínium-erkélyajtó-ablak-ü
Alumínium nyílászárók és a KAV Home
Az alumínium nyílászáró hosszú időn keresztül csak a kommunális épületek, az irodák és az exkluzív családi házas piac kiváltsága volt. A KAV Home-ot azért hoztuk létre, hogy azoknak az ügyfeleknek is megfelelő ár-érték arányú megoldást nyújtsunk, akik eddig álmodni sem mertek az alumínium nyílászáróról. Ezeknél a termékeknél is olyan trendek és megoldások érhetők el, melyek kiválóan igazodnak a megrendelői igényekhez.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Lovász-Károly-KAV-Hungária
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-üvegfal-beépítés-munkaközi-állapot-KAV-kivitelezés
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben