INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
2019 / 03 / 13

„A nyílászárók evoluciója Magyarországon”

Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat – ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.

A 90-es évek elején hazánkban egy klasszikus családi házban alsó- vagy középkategóriás fa, kevesebb darabszámban hazai extrudálású (még sok esetben a sárguló) közép- vagy szélsőtömítéses PVC nyílászárók épültek be a pénzügyi lehetőségek függvényében. A változás 1995-1996 környékén kezdődött, amikor komolyabb külföldi (főként németajkú) ablakgyártók és rendszergazdák kezdtek el nálunk is országosan értékesíteni, majd itthoni új gyártóüzemből (néha azokon keresztül) kiszolgálni. A németajkú gyártásfegyelmet és annak beszállítói körét is Magyarországon meghonosító új prémium szegmenssel együtt megjelent a hazai alsó PVC kategória is, amelyet előszeretettel adtak el a nagyobb fa- vagy műanyag termékek farvizén. Ez az új fordulat az új árakkal és a kibővült termékkörökkel érdekes arányokat hozott, ugyanis a fa termékek addigi magas igényű lakóépületeken tapasztalható szinte monopol helyzete megborult, és a PVC ablakok valamint erkélyajtók lettek dominánsak. Nyitásmódban, variálhatóságban, gyártási gyorsaságban, utógondozás mentességben, a hőszigetelési, valamint akusztikai igények kielégítésében és nem utolsósorban a mérsékelt árakkal a PVC olyan instant megoldásokat tudott felmutatni, amivel nehéz volt a faiparnak lépést tartani. Azonban – kis számban – folyamatosan felmerültek olyan igények is, amelyeket ebből a termékkör választékból nem tudtak kellő hatékonysággal kezelni. Üveg tolóajtó, nagy bejárati ajtó és a télikert (függönyfal) igénye esetén már akkor is a középületi építési kultúrából hívtak segítséget, jelesül az alumíniumot, hiszen a vevőigények megvalósíthatósági többletértékei mellett ugyanolyan kedvező használati, kezelési tulajdonságai voltak, mint a PVC-nek. Ugyanakkor a kevés felkészült rendszergazda, a „szerencselovag” gyártók, és a magyaros “okos” megoldások dömpingje már akkor is sok borsot tört a megrendelők orra alá, sokakat megtanított a minőség becsülésére és megfizetésére. Akkoriban nem volt sok alumíniumos munka a családi házakon, de azok jellemzően az akkori végtelent feszegették.
A hazai általános nyílászáró forgalmazás területi eloszlása és az értékesítési eredmények leginkább a viszonteladókon és a lakossági megszokásokon múltak. A fás gyártók továbbra is a közvetlen eladásban hittek (talán még emlékszünk a “gyári ár” kifejezésre), míg a PVC-s cégek – a külföldi minták alapján – hálózatokban kezdték a portékát árulni, s ők a beépítést is megszervezték. A viszonteladói mód bizonyult hatékonyabbnak, mert látható országos lefedettséget jelentett az akkori korlátozott hozzáférésű internetes világban. Emellett így hatékonyabb volt a gyártó kihasználtsága, fokozatosan alacsony árat tarthatott fenn, folyamatos présben tartva a nagy részben amúgy is lassan reagáló fás gyártókört.

Magyarországon a 2000-es években indult el a prémium nyílászáró szegmens vásárlói létszámának bővülése, hiszen az osztrák és német gyártók végre felismerték a vevői- és tervezői igények változását, az új divatokat. Az ezt megelőző időszakban jellemzően az 1973-as olajár robbanás utáni hőszigetelési igénynek megfelelő “új” üvegezés teherviselése határozta meg a gyártható szerkezetek méretét és vasalását (azaz méretnövekedésekről szó nem lehetett). Holott a 30-as években alkotott Bauhaus épületekben lakók 40 éve nevetve élvezték a tágas üvegfalak, szintmagas tolóajtók által beengedett napfényt. A 2000-es évek elején már jó alkatrész árakkal elérhetőek voltak új mozgatási megoldások, a fokozottan teherbíró vasalatok, így a különböző stílusok, az elváló külső és belső megjelenési igény ellenére is, egyre több és nagyobb üvegfalat és tolóajtót adtak el. Határozottan egy európai trendi stílusváltás zajlott, amely még ma is tart, és úgy tűnik, hogy ez már állandó folyamat marad. Ezzel egy időben (a felmelegedésnek köszönhetően) persze az árnyékolást is újragondolták, mivel a nagyobb üvegfelületet már sok esetben nem tudta kezelni a redőny vagy a divatossá vált zsalugáter.
A tervező kollégák is egyre bátrabbak lettek a méretek és formák tekintetében, elkezdték használni a “körsablont és a hosszú vonalzót”. Most nem a korábbi budai tornyos „kis-kastély” építkezésekre gondolok, hanem a modernebb, akár egyszintes lakóépületekre, az újra divatossá vált lapostető használatára, a közel szintmagas üvegfalakra és üveg tolóajtókra. A hazai üvegfeldolgozók megfelelő méretkapacitású berendezések hiányában sokszor nem tudták megoldani a nagy üvegmezőket, ugyanakkor lassan a raktárba tehették a buboréküveg sablonokat, az ugyanis már nem kellett senkinek, az a divat is. lecsengett A nyílászáró beépítőknek is egyre “hosszabb lett a karjuk”, az üvegeket is nyolcan-tízen cipelték. Alakult és növekedett a piac, mert a Nyugat-európai termékek és technológiák, az új gyártó- és szállító berendezések azonnal megjelentek nálunk is. Jó végtermék közvetítők lettek erre a pénzt termelő hazai gyártók. A családi házas piacon dömping volt a gagyi és a minőségi PVC- valamint fa nyílászárókból egyaránt, az ember nem győzött válogatni. A PVC ablakok szegmensében akkor jelent meg nálunk a lengyel és a szlovák import termék, melynek nagy része a legalsó kategóriát erősítette, és tényleg csak egy-két lengyel gyár terméke volt profi munka, minőségi alapanyagokból.
A világválság azonban meghozta a brutális szegmens- és piactisztítást. Hullottak a hazai és külföldi gyártók, a beszállítók, s szerencsére a svindlerek is. A korábban példa nélküli negatív “féljünk a lengyel ablaktól” hírverés alapvetően sokkolta ezt az amúgy is érzékeny piacot. Sok vevőt és szakembert rázott fel ez az igazából valótlan piaci tézis, így terelve a PVC-ről a megbízhatóbbnak tűnő fa termékek irányába a prémium megkereséseket. Eltűnt a középkategória, megkeresés a legolcsóbb vagy a minőségi termékekre érkezett. A kevés hazai építkezés is megtorpant vagy drasztikusan árérzékeny lett. Csak a prémium ügyfélkör épített minőségi anyagokból, minőségi igénnyel. Ebben az időszakban és közvetlenül utána kezdett körvonalazódni a ma is jellemző hazai igényes építői, építettői és tervezői elvárás, ám ezeknek a halmazoknak néhány építkezésen érezhetően most sincs igazi uniója. Ekkor lett divat – de még talán ma is erősen ajánlott – a segítő szakember igénye, a műszaki lebonyolító. Ő próbálja a kiviteli terv kidolgozásától a kulcsátadásig vezető, sok aknával nehezített úton a beruházót végigvezetni úgy, hogy az építészeti koncepció is megvalósuljon és a költségkeretbe is beleférjenek. A legtöbb építészegyeztetés ablakos körökben akkor arról szólt, hogy a “túlméretes” nyílászárókat ésszerűsítsék, mert így nem gyártható. Itt lépett be a KAV. Új piaci szereplőként, egyedül mi ismertük fel, hogy a nyílászáró méretigények növekedésével, a fa és PVC termékek már minőségi szempontból sem tudják felvenni a versenyt az alumínium szerkezetekkel. Az alumínium primőr nyílászárók lesznek a befutók. Bár mára az alumínium és acél ablak fejlesztéseknek hála ez a tervezési akadály szinte teljesen eltűnt, a nagy méretek (keretrendszer, üveg, telepítési költségek együttes) extra pénzügyi többletigényét az építészek az előzetes egyeztetés hiánya miatt most is rendre alábecsülik, komoly kellemetlenségnek kitéve magukat és az építtető ügyfelüket.

Elérkeztünk a mai naphoz, amikor egy tervezői egyeztetés után az építtetők kötetlen beszélgetésen osztották meg velünk az ajánlatkérői tapasztalatokat. Majd megkérdezték tőlem, hogy ilyen hazai referenciákkal és szakember potenciállal miért lettünk exportorientált cég, miért nem itthon látják a munkáinkat az igényes épületeken. Sokat olvastak például az új izlandi munkánkról, a titokzatos fejlesztési programunkról, a terveinkről. Azt válaszoltam, hogy csodák nincsenek, az alumínium piac ma már elkezdett ekktéválni, mint egykor a PVC vagy a fa, a korábbi, szinte vegytiszta prémium mellett az “olcsó és még olcsóbb” ebben a szegmensben is elkezdett megjelenni. A szakipari történelem ismeretében nem meglepő módon a magyar vásárlók egy része újra szerencsét próbál. A gagyi nem a mi piacunk, az ezt választók pedig nem a mi vevőink. Mi a minőségi szegmensben utazunk, ott szeretnénk megfelelni, mert csak az ügyfeleink végső véleménye számít. A minőségi vevők és minőségi szakemberek olyan ablakgyártót keresnek, akiktől a legtöbbet kérhetik, és akár végletekben is gondolkodhatnak. Mi másokkal szemben felelősséget vállalunk az alumínium nyílászáróinkra, az üvegekre és a munkánkra. Mérnökeink és gyártó munkatársaink a legjobbak, nagyon büszkék vagyunk rájuk. Láthatóan ez az üzenetünk a külföldi építtetőket jobban megérinti, a jelenlegi – nem márkafüggő – termékköreink, a szakmaiságunk, a rugalmasságunk és jövőképünk pedig a velünk való együttműködésre sarkallja őket. Oda és annak az ügyfélnek szállítunk a világon, ahol és aki ezeket értékeli. Bővülésre és jelentős expanzióra láthatóan most a külföld jelent számunkra opportunista megoldást, de a hazai igényes lakóépületi vevőkört és annak műszaki segítőit továbbra is igyekszünk edukálni és kiváló ár/érték aránnyal kiszolgálni, egyszóval itthon itthon vagyunk és leszünk.

Szerző
Lovász Károly
További Hírek
01
020
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 08
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2018 / 06 / 19
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 02 / 07
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Egy Bauhaus-villa újjászületése
Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2022 / 07 / 13
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
Nagyméretű, látványos nyílászáró rendszerek acélból
A KAV az acél homlokzati és beltéri nyílászárók gyártásával tovább szélesíti termékpalettáját. A JANSEN acél rendszerek gyártásánál beszállító partnerünk, az Alukönigstahl. Az acél rendszerelemek lehetőségeiről és tulajdonságairól Tornóczky Mónika építészmérnökkel, a JANSEN rendszerek termékmenedzserével beszélgettünk. Célunk, hogy segítséget nyújtsuk ennek a széles felhasználói bázissal rendelkező termékkör megértéséhez.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Szoborszerű, kortárs családi ház
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben