INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
2019 / 03 / 13

„A nyílászárók evoluciója Magyarországon”

Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat – ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.

A 90-es évek elején hazánkban egy klasszikus családi házban alsó- vagy középkategóriás fa, kevesebb darabszámban hazai extrudálású (még sok esetben a sárguló) közép- vagy szélsőtömítéses PVC nyílászárók épültek be a pénzügyi lehetőségek függvényében. A változás 1995-1996 környékén kezdődött, amikor komolyabb külföldi (főként németajkú) ablakgyártók és rendszergazdák kezdtek el nálunk is országosan értékesíteni, majd itthoni új gyártóüzemből (néha azokon keresztül) kiszolgálni. A németajkú gyártásfegyelmet és annak beszállítói körét is Magyarországon meghonosító új prémium szegmenssel együtt megjelent a hazai alsó PVC kategória is, amelyet előszeretettel adtak el a nagyobb fa- vagy műanyag termékek farvizén. Ez az új fordulat az új árakkal és a kibővült termékkörökkel érdekes arányokat hozott, ugyanis a fa termékek addigi magas igényű lakóépületeken tapasztalható szinte monopol helyzete megborult, és a PVC ablakok valamint erkélyajtók lettek dominánsak. Nyitásmódban, variálhatóságban, gyártási gyorsaságban, utógondozás mentességben, a hőszigetelési, valamint akusztikai igények kielégítésében és nem utolsósorban a mérsékelt árakkal a PVC olyan instant megoldásokat tudott felmutatni, amivel nehéz volt a faiparnak lépést tartani. Azonban – kis számban – folyamatosan felmerültek olyan igények is, amelyeket ebből a termékkör választékból nem tudtak kellő hatékonysággal kezelni. Üveg tolóajtó, nagy bejárati ajtó és a télikert (függönyfal) igénye esetén már akkor is a középületi építési kultúrából hívtak segítséget, jelesül az alumíniumot, hiszen a vevőigények megvalósíthatósági többletértékei mellett ugyanolyan kedvező használati, kezelési tulajdonságai voltak, mint a PVC-nek. Ugyanakkor a kevés felkészült rendszergazda, a „szerencselovag” gyártók, és a magyaros “okos” megoldások dömpingje már akkor is sok borsot tört a megrendelők orra alá, sokakat megtanított a minőség becsülésére és megfizetésére. Akkoriban nem volt sok alumíniumos munka a családi házakon, de azok jellemzően az akkori végtelent feszegették.
A hazai általános nyílászáró forgalmazás területi eloszlása és az értékesítési eredmények leginkább a viszonteladókon és a lakossági megszokásokon múltak. A fás gyártók továbbra is a közvetlen eladásban hittek (talán még emlékszünk a “gyári ár” kifejezésre), míg a PVC-s cégek – a külföldi minták alapján – hálózatokban kezdték a portékát árulni, s ők a beépítést is megszervezték. A viszonteladói mód bizonyult hatékonyabbnak, mert látható országos lefedettséget jelentett az akkori korlátozott hozzáférésű internetes világban. Emellett így hatékonyabb volt a gyártó kihasználtsága, fokozatosan alacsony árat tarthatott fenn, folyamatos présben tartva a nagy részben amúgy is lassan reagáló fás gyártókört.

Magyarországon a 2000-es években indult el a prémium nyílászáró szegmens vásárlói létszámának bővülése, hiszen az osztrák és német gyártók végre felismerték a vevői- és tervezői igények változását, az új divatokat. Az ezt megelőző időszakban jellemzően az 1973-as olajár robbanás utáni hőszigetelési igénynek megfelelő “új” üvegezés teherviselése határozta meg a gyártható szerkezetek méretét és vasalását (azaz méretnövekedésekről szó nem lehetett). Holott a 30-as években alkotott Bauhaus épületekben lakók 40 éve nevetve élvezték a tágas üvegfalak, szintmagas tolóajtók által beengedett napfényt. A 2000-es évek elején már jó alkatrész árakkal elérhetőek voltak új mozgatási megoldások, a fokozottan teherbíró vasalatok, így a különböző stílusok, az elváló külső és belső megjelenési igény ellenére is, egyre több és nagyobb üvegfalat és tolóajtót adtak el. Határozottan egy európai trendi stílusváltás zajlott, amely még ma is tart, és úgy tűnik, hogy ez már állandó folyamat marad. Ezzel egy időben (a felmelegedésnek köszönhetően) persze az árnyékolást is újragondolták, mivel a nagyobb üvegfelületet már sok esetben nem tudta kezelni a redőny vagy a divatossá vált zsalugáter.
A tervező kollégák is egyre bátrabbak lettek a méretek és formák tekintetében, elkezdték használni a “körsablont és a hosszú vonalzót”. Most nem a korábbi budai tornyos „kis-kastély” építkezésekre gondolok, hanem a modernebb, akár egyszintes lakóépületekre, az újra divatossá vált lapostető használatára, a közel szintmagas üvegfalakra és üveg tolóajtókra. A hazai üvegfeldolgozók megfelelő méretkapacitású berendezések hiányában sokszor nem tudták megoldani a nagy üvegmezőket, ugyanakkor lassan a raktárba tehették a buboréküveg sablonokat, az ugyanis már nem kellett senkinek, az a divat is. lecsengett A nyílászáró beépítőknek is egyre “hosszabb lett a karjuk”, az üvegeket is nyolcan-tízen cipelték. Alakult és növekedett a piac, mert a Nyugat-európai termékek és technológiák, az új gyártó- és szállító berendezések azonnal megjelentek nálunk is. Jó végtermék közvetítők lettek erre a pénzt termelő hazai gyártók. A családi házas piacon dömping volt a gagyi és a minőségi PVC- valamint fa nyílászárókból egyaránt, az ember nem győzött válogatni. A PVC ablakok szegmensében akkor jelent meg nálunk a lengyel és a szlovák import termék, melynek nagy része a legalsó kategóriát erősítette, és tényleg csak egy-két lengyel gyár terméke volt profi munka, minőségi alapanyagokból.
A világválság azonban meghozta a brutális szegmens- és piactisztítást. Hullottak a hazai és külföldi gyártók, a beszállítók, s szerencsére a svindlerek is. A korábban példa nélküli negatív “féljünk a lengyel ablaktól” hírverés alapvetően sokkolta ezt az amúgy is érzékeny piacot. Sok vevőt és szakembert rázott fel ez az igazából valótlan piaci tézis, így terelve a PVC-ről a megbízhatóbbnak tűnő fa termékek irányába a prémium megkereséseket. Eltűnt a középkategória, megkeresés a legolcsóbb vagy a minőségi termékekre érkezett. A kevés hazai építkezés is megtorpant vagy drasztikusan árérzékeny lett. Csak a prémium ügyfélkör épített minőségi anyagokból, minőségi igénnyel. Ebben az időszakban és közvetlenül utána kezdett körvonalazódni a ma is jellemző hazai igényes építői, építettői és tervezői elvárás, ám ezeknek a halmazoknak néhány építkezésen érezhetően most sincs igazi uniója. Ekkor lett divat – de még talán ma is erősen ajánlott – a segítő szakember igénye, a műszaki lebonyolító. Ő próbálja a kiviteli terv kidolgozásától a kulcsátadásig vezető, sok aknával nehezített úton a beruházót végigvezetni úgy, hogy az építészeti koncepció is megvalósuljon és a költségkeretbe is beleférjenek. A legtöbb építészegyeztetés ablakos körökben akkor arról szólt, hogy a “túlméretes” nyílászárókat ésszerűsítsék, mert így nem gyártható. Itt lépett be a KAV. Új piaci szereplőként, egyedül mi ismertük fel, hogy a nyílászáró méretigények növekedésével, a fa és PVC termékek már minőségi szempontból sem tudják felvenni a versenyt az alumínium szerkezetekkel. Az alumínium primőr nyílászárók lesznek a befutók. Bár mára az alumínium és acél ablak fejlesztéseknek hála ez a tervezési akadály szinte teljesen eltűnt, a nagy méretek (keretrendszer, üveg, telepítési költségek együttes) extra pénzügyi többletigényét az építészek az előzetes egyeztetés hiánya miatt most is rendre alábecsülik, komoly kellemetlenségnek kitéve magukat és az építtető ügyfelüket.

Elérkeztünk a mai naphoz, amikor egy tervezői egyeztetés után az építtetők kötetlen beszélgetésen osztották meg velünk az ajánlatkérői tapasztalatokat. Majd megkérdezték tőlem, hogy ilyen hazai referenciákkal és szakember potenciállal miért lettünk exportorientált cég, miért nem itthon látják a munkáinkat az igényes épületeken. Sokat olvastak például az új izlandi munkánkról, a titokzatos fejlesztési programunkról, a terveinkről. Azt válaszoltam, hogy csodák nincsenek, az alumínium piac ma már elkezdett ekktéválni, mint egykor a PVC vagy a fa, a korábbi, szinte vegytiszta prémium mellett az “olcsó és még olcsóbb” ebben a szegmensben is elkezdett megjelenni. A szakipari történelem ismeretében nem meglepő módon a magyar vásárlók egy része újra szerencsét próbál. A gagyi nem a mi piacunk, az ezt választók pedig nem a mi vevőink. Mi a minőségi szegmensben utazunk, ott szeretnénk megfelelni, mert csak az ügyfeleink végső véleménye számít. A minőségi vevők és minőségi szakemberek olyan ablakgyártót keresnek, akiktől a legtöbbet kérhetik, és akár végletekben is gondolkodhatnak. Mi másokkal szemben felelősséget vállalunk az alumínium nyílászáróinkra, az üvegekre és a munkánkra. Mérnökeink és gyártó munkatársaink a legjobbak, nagyon büszkék vagyunk rájuk. Láthatóan ez az üzenetünk a külföldi építtetőket jobban megérinti, a jelenlegi – nem márkafüggő – termékköreink, a szakmaiságunk, a rugalmasságunk és jövőképünk pedig a velünk való együttműködésre sarkallja őket. Oda és annak az ügyfélnek szállítunk a világon, ahol és aki ezeket értékeli. Bővülésre és jelentős expanzióra láthatóan most a külföld jelent számunkra opportunista megoldást, de a hazai igényes lakóépületi vevőkört és annak műszaki segítőit továbbra is igyekszünk edukálni és kiváló ár/érték aránnyal kiszolgálni, egyszóval itthon itthon vagyunk és leszünk.

Szerző
Lovász Károly
További Hírek
01
020
2020 / 07 / 02
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2024 / 03 / 25
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-emelo-tolo-ajto-minimal-homlokzat-lezervagott-lemez-burkolat-koburkolat-uveg-epiteszet-kert-exterior
Kortárs homlokzat egyedi formanyelven
Mértékletes elegancia. Talán ez a legjobb kifejezés ami eszünkbe juthat e budapesti referenciánkhoz közelítve, mely egy minimalista épület alumínium nyílászárókkal, egyedi homlokzattal és árnyékolással.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2022 / 02 / 24
Alumínium-nyílászáró-ablak-ajtó-tolóajtó-gyártó-iroda-KAV-Hungária-igényfelmérés-egyeztetés-ajánlatadás-mérnök-munka
Alumínium nyílászáró trendek az ügyfelek igényei alapján
Ha alumínium nyílászárókról van szó, a KAV neve mára összekapcsolódott az egyedi ügyféligényekkel. Számos olyan elképzelés és terv fogalmazódik meg a hozzánk fordulóknál, amelyek a későbbiekben akár az alumínium nyílászárók fejlesztését is eredményezhetik. Így, ha a 2022-es év trendjeit szeretnénk bemutatni érdemes azzal kezdeni, mit tapasztal Lovász Károly, a KAV ügyvezetője és Mravik Csaba fejlesztési főmérnök, milyen termékeket keresnek most a családi házas építtetők.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2021 / 01 / 14
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2022 / 02 / 11
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 15
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panormaic
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2021 / 07 / 21
kisber-uzem-kav-hungaria
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 03 / 06
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-üvegfal-beépítés-munkaközi-állapot-KAV-kivitelezés
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben