INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
2020 / 07 / 23

„Letisztult formák, nagy üvegfelületek”

Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Cégetekkel sokféle projekben vesztek részt, melyek között az exkluzív lakóépületek aránylag új irányt képviselnek. Miért nyitottatok a szegmens felé?

Az exkluzív lakóépületi szektor hazánkban szinte üres, kivitelezőként nagyon kevesen mernek ebbe az irányba elindulni. A megrendelők ugyanis nemcsak a magas minőséget, hanem az extra figyelmet is elvárják az együttműködés során. A mi munkánk is egyfajta üzemszerű működésre épül, komoly helyszíni és irodai mérnöki munkával, ezeket az ügyfeleket azonban beengedjük a kulisszák mögé, legtöbben látni akarják azt, hogyan készül a házuk. Van olyan eset, amikor a tulajdonos akár naponta többször kilátogat az építési helyszínre, ehhez a szemléletmódhoz, elváráshoz azonban sok cég nem tud alkalmazkodni, ráadásul itt az építési, előkészítési folyamat során rengeteg probléma is előkerülhet. Nem lehet kiforratlan anyagokat alkalmazni, alapvető elvárás minden területen az innovatív technológia, a tűélesen pontos munka, és az olyan magas minőségi osztály, amit sokaknak nehéz megugrani. Előfordulhat, hogy megérkezik egy csaptelep rendszer Olaszországból, ami olyan összetett, hogy  akár napokig tart összeszerelni. Tehát sokszor abba kell hosszú órákat befektetni, hogy megértsük, miként kell beépíteni egy új anyagot, ehhez termékismertetőket kell olvasni, kereskedőkkel, vagy éppen a gyártóval kell konzultálni – így mi is folyamatosan tanulunk és fejlődünk. Ezek az improduktív órák is a munka elengedhetetlen részei. És tényleg az elejétől a végéig teljes irányítási kapacitással jelen vagyunk a munka során, hiszen már a projekt kezdetén is döntéseket kell hozni, kérdés esetén gyorsan kell válaszokat adni ahhoz, hogy lendületes legyen az építkezés, a végén pedig védeni kell az elkészült burkolatok és a beépült szerkezetek felületét a többi befejező munkától. Egy ilyen ház építése folyamatos koncentrációt igényel, a megrendelő pedig nap mint nap bejár a kulisszák mögé, így olyan környezetben dolgozunk, hogy az neki is élmény legyen. Az egész építkezést egyfajta élmény-csomagként adjuk át az ügyfélnek, hogy ne csak az épület legyen kiváló, hanem a megrendelőnk hangulata is.

Végigkövetitek a folyamatot a tervezéstől a kivitelezés végéig. Milyen tudást igényel ez a szektor a szakemberek részéről?

A világon egyetlen egy dolog sem automatikus, csak a változás. Ez számomra azt is jelenti, ha valamibe nem teszed bele az energiát, egyszerűen nem az fog létrejönni, amit szeretnél. A munkánál is így van ez, muszáj beletenni ezt a pluszt. A szakembert is folyamatosan képezni kell, miközben Magyarországon nagyon sok cég még mindig nulla képzéssel foglalkoztatja az embereit. Én inkább jó szemléletű pályakezdőkkel dolgozok, mintsem egy sokat látott, viszont helytelenül berögzült kész szakemberrel. Olyan embert keresek, aki fejlődni szeretne, akinek a szakmája a hivatása, tőlem pedig lehetőséget és táptalajt kap az építészet és kivitelezés részletekbe menő elsajátítására. Eközben persze kollégáim is, én is védőhálót biztosítunk a több, mint 30 éves szakmai múltunkkal. Egyikünk sincs „kész”, munkatársaim és én is egy folyamatos, intenzív tanulási folyamatban vagyunk.

A tudás mellett az exkluzív lakóházas szektorban kiemelten fontosak a minőségi szerkezetek. A nyílászárókat mennyire tartod meghatározónak? Mik a trendek?

Kétféle megrendelői szemléletet tapasztalok most. A városit és a nem városit. A városi ember szereti a látványt, a fényt, a belvárosi látképet vagy a panorámát, ezért neki nagy üvegfelület kell. A nem városi pedig szereti azt a vidéket, ahová költözik, bentről is érezni akarja az őt körülvevő természetet, így neki is nagy üvegmezők kellenek. Egy erdő mellett a Vértesben, vagy a Pilis dimbes-dombos vonulatain gyönyörű az év minden napja. Egy a természetben jól elhelyezett épületből végig nézni egy nyári vihart az ablak mögül elképesztően megnyugtató. A nyílászárók, tehát nagyon fontosak. A trend egyértelműen a transzparencia felé megy, ami maximálisan biztosítja a körülvevő közeggel való kapcsolatot, legyen szó a nyüzsgő városról, a forgalom látványáról vagy a zöld természetről. Ezért általában a hatalmas méretű, megszakítás nélküli, vékony keretszerkezetű üvegfelületek lesznek a befutók. A nagy felület miatt azonban meg kell oldani, hogy ne legyen nagy az energiaveszteség, szabályozható legyen a beáramló fény mennyisége. Bár végre elterjedt a háromrétegű üvegezés, ezzel együtt fontosak lettek az árnyékolók, és azok elhelyezésének kérdése. Meg kell tudni oldani számos egyedi igényt is. A leggyakoribb, hogy miként lehet a belső teret egyesíteni a terasszal, amikor arra van igény. A nyílászárók kérdése így már a tervezési időszakban kulcsfontosságú. A hatalmas méretigények miatt egyértelműen az alumínium nyílászáró a legjobb választás. Sem a műanyag, sem a fa szerkezetek nem tudnak az elvárt karcsú keresztmetszetekben ilyen nagy távolságokat áthidalni. Ezért a mai igen közkedvelt, minimál stílusú exkluzív családi házakra tervezett egyedi nyílászárók esetén az alumínium ablakok és a keretnélküli tolóajtók a legnépszerűbbek. 

Ezek egyébként megegyeznek szerinted a nemzetközi trendekkel?

Most mindenhol ez az irány. Letisztult, egyszerű tömegű épületek, nagy üvegfelületek. Sokszor el is gondolkozom, honnan van ilyen sok homok, ami az ablakokhoz kell. Szerencsére egyre több az újrahasznosítás és a bevált termékek javítását szolgáló innovatív megoldások, így alapanyaggal nincs gond.

Van egy közös projektetek a KAV-val, ahol speciális üvegfal megoldások és hatalmas felületek vannak…

Igen, egy impozáns bumeráng formájú épületről van szó, melynek a panoráma felé eső, belső része teljes szintmagasságban üveg, csupán a hátsó homlokzatán van hagyományos ablakokkal lyukasztott falfelület. A cél az volt a tervezés során, hogy minél nagyobb felület kapcsolódjon a környezettel, maximális legyen a bevonzott panoráma. Szinte határt sem érzel az épület és a város között. Nyilván valaminek azért meg kell tartania a födémeket, ezt vasbeton pillérvázzal oldottuk meg. De irtózatosan nagy fesztávon, csupán 8-9 méterenként van egy-egy pillér. Ettől nagyon könnyűvé, légiessé válik az egész szerkezet. Ez már eltávolodik attól az iránytól, amikor régebben még a tévé köré tervezték a nappalit. Kicsit közintézményesebb a szó jó értelmében, hiszen a kompromisszumok nélkül, gáláns terek jöttek létre és végül a térnek és nem a funkciónak lett alávetve a dizájn, ami így egyértelműen reprezentatív irányba mutat.

Milyen lesz ez a ház szerinted?

A szépség persze szubjektív, de mégis van, amire mindenki felkapja a szemét. Ez egy ilyen épület lesz. Kevés olyan részlet van benne, ami hétköznapi lenne. Nagyon újszerű minden megoldás, a kiváló anyaghasználat lenyűgöző térélménnyel párosul. Emellett azok a kényelmi funkciók, amik itt megvalósulnak szinte simogatják az ember lelkét. Bejössz az autóval egy nagy belmagasságú garázsba, a garázsra rálóg a medence, aminek az aljába épített lenyűgöző üvegablakon süt be a nap, így a megtört fény a garázs padlójára vetül ki. Közben láthatod, hogy a feleséged éppen úszik a gyerekekkel a medencében. A kényelmes puffok egyikén leveted a cipődet, majd lifttel jutsz fel a magas lakótérbe. Amikor felérsz, a filigrán keret nélküli tolóajtókon keresztül eléd tárul a város panorámája. Nem mindennapi élmény ez eddig sem, emellett a ház számtalan intelligens megoldásával is a kényelmet szolgálja. Egy jól tervezett okosotthonban nem kell kapcsolgatni vagy telefonnal állítgatni dolgokat, hanem a rendszer az ismétlődő folyamatokat megtanulja és egyszerűen kiszolgálja az embert, akárcsak egy jó komornyik. A hűtés, a fűtés, az árnyékolás, a homlokzati nyílászárók jó része és a világítás automatikusan (is) működnek, reagálva a házban élők aktuális cselekvéseire, szokásira és a környezeti hatásokra. Megtanulja az emberek rutin útvonalait. Ha például éjjel kimegy inni valaki, akkor a visszaalvást támogatva csak 20 százalékon úszik be a led fény az ember lábánál, ugyanakkor magától megérkezik a lift, ha a megfelelő ráutaló mozgást érzékeli. Ha kell, jelenlétet szimulál a rendszer. Ha a lakó mozizni akar, csak benyomja a mozi gombot, és magától működik minden, redőny le, projektor be, elindul a filmválaszték. Ezzel az intelligenciával rengeteg időt lehet spórolni. Olyan épület lesz, amit az újságokban látsz, amin az embernek a szeme megakad. Úgy gondolom, az ennél az ingatlannál említett intelligens megoldások, a transzparencia, az egyedi megoldások és a magas minőség a legmeghatározóbb kulcsszavak jelenleg az exkluzív családi házas szegmensben. Ezek mentén dolgozunk, és folyamatos tanulással és innovációval építjük a jövő lehetőségeit. Szerző: Magócsi Anikó

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2019 / 03 / 29
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Egy ház, amelynél a nyílászárók alakították a tervezési folyamatot
Unlike its other competitors, KAV was not thinking about classic “contract manufacturing” - that is, not buying material from us, making and delivering it, so to speak - but actually looking at the whole project, looking for solutions and providing additional services to the Icelandic customer.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2022 / 05 / 26
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben