INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Szoborszerű, kortárs családi ház
2017 / 11 / 30

„Szoborszerű, kortárs családi ház”

A zugligeti Hunyadlejtőn épült fel az a lakóingatlan, amelynek különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át cégünk a 2017-es ALUTA Nívódíjat “kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában. A formailag számos különleges megoldást – három homlokzat, csigaházra emlékeztető kubatúra, egyedi konstrukcióban készült üveg bejárati ajtó – mutató épület tervezése során az építészek az épített és a természetes környezetet is figyelembe vették, míg a belső megoldások teljes mértékben a lakók, s legfőképp a három gyermek igényeihez igazodnak. A Magyarországon valóban egyedülállónak számító formabontó családi házról az építészekkel, Bényei Istvánnal és Ivony Balázzsal beszélgettünk.


Milyen igényekkel és elképzelésekkel kerestek meg benneteket az építtetők?

Bényei István: – Az addigi referenciáink alapján kerestek meg minket, mert tetszettek nekik a munkáink. Az akkor még nem ennyire népes családjuknak szerettek volna egy szép, modern, maximális beépíthetőségű házat.
Ivony Balázs: – Egyébként egy sokfordulós tervezési folyamat eredménye, hogy ilyen lett ez az épület. Nagyon sok vázlatot készítettünk.
B.I.: – De szerencsére végül – a nehéz helyi szabályzatoknak megfelelő szerkesztési módokat figyelembe véve – egy igazi kortárs, modern épület valósulhatott meg.
A tervezés során milyen szempontokat tartottatok szem előtt?
I.B.: – A megrendelőink nagyon nyitottak voltak, külön ki is emelték, hogy nyugodtan nyissuk meg az épületet a szomszédok felé, nem zavarja őket, így a panorámára 180 fokos kitekintés van.
B.I.: – Mivel az ingatlan Budán van, arra is figyelnünk kellett, hogy az utca felől zárt legyen az épület, hiszen mindenki kukucskál. Viszont a gyönyörű panoráma felé abszolút nyitott. Természetesen figyelembe vettük a környezetet, ez hála istennek a 12. kerületben elvárás is. A magunk módján – ez valakinek akár abszurd is lehet –, de a szomszédos épületeket is figyelembe vettük a tervezés során. Sokáig dolgoztunk azon, hogy hol legyen pontosan a ház helye, sokáig szöszöltünk azzal például, hogy meddig szabad ezt a házat betolni. A gerincirány és minden más is figyelembe veszi a környezetet. Ahol van egy nagy csavarás, az a kortárs építészként való hozzányúlás a témához. Ezért inkább szoborszerű, mint a természetbe belesimuló épület valósult meg.

Voltak olyan dolgok, amik nehezítették a munkátokat?

I.B.: – Ez egy borzasztóan nehéz telek, keskeny szűk utcák veszik körül, egyediek a terepviszonyok, ami egy nagyon nehéz szituáció. Például az, hogy a lépcsőházra ennyire figyeltünk, az abból adódik, hogy egyik szinten sincs közvetlen kapcsolata a bejárattal, pont a terepviszonyoknak köszönhetően. Emiatt egy markáns lépcsőt kellett kialakítani, ami nem pusztán egy közlekedő, hanem egy építészeti gesztus is.
B.I.: – Van még egy előírás a 12. kerületben, a magastető fogalma, amit mi nem kiskapuként szoktunk figyelembe venni, hanem markáns építészeti választ próbálunk rá adni. Ez hol kiüti a biztosítékot, hol nem. Ezt a házat kifejezetten kedvelték a tervtanácsnál.
I.B.: – Még egy érdekesség van, az árnyékolástechnika végül még nem valósult meg a házon a tervek szerint, pedig az még markánsabbá tette volna az épületet. Nagyon nagy költségvonzata lett volna, de szerencsére mind energetikailag, mind építészetileg így is működik a ház, mivel az üvegezés reagált a megváltozott igényre.
A nyílászárók szempontjából is vannak nagyon egyedi megoldások az épületben. Milyen volt ezen a projekten együtt dolgozni a KAV-val?
I.B.: – A KAV-val most már hosszú időre visszanyúló munkakapcsolatunk van. Itt már a tervek is bőven tartalmaztak nem szokványos megoldásokat, de ők még csavartak is rajta. A tetőszinten a függönyfalas megoldást például ők javasolták, ami sokat dob az épületen. Emellett tényleg megcsináltak mindent, amit kértünk, még az elsőre őrültnek tűnő dolgokat is.
B.I.: – A KAV-val azért jó együtt dolgozni, mert hajlandóak gondolkozni, és most már fejleszteni is képesek. Emellett ők látják és értik is, hogy nem határokat feszegetünk, hanem átlépünk határokat, s ebben mernek velünk tartani. S ezen az elég kemény piacon, aki ilyet meg tud csinálni, az életben marad.
Szerintetek minek köszönheti az épület, hogy elnyerte az ALUTA Nívódíjat?
B.I.: – Végre egy olyan családi házat lehetett létrehozni Magyarországon, amilyen még tényleg nem volt. Szerencsére itt az építtető megértette, hogy ha ezekkel a csúcsminőségű anyagokkal és elemekkel dolgozunk, akkor csomópontilag és kinézetben is egy olyan ingatlant valósulhat meg, ami olyan, mintha a NASA készítette volna. Olcsóbb anyagokból ez egy szerényebb minőségű és kinézetű ház lett volna.
I.B. – Nyilván amellett, hogy ennyire különlegesen néz ki a ház, az is számított, hogy jól is működik. Tehát nem akartunk bármi áron nagyot durrantani, hanem tényleg egy működő épületet akartunk létrehozni. Egy nagyon jól működő, racionális alaprajz van mögötte.
B.I.: – Belülről, mint minden házunk, ez is családcentrikus. Mindkettőnknek van gyerekei, tudjuk, hogy mit művelnek otthon a gyerekek. Ez a ház egy háromgyermekes családi ház. Mindent tud, ami kell a gyerekeknek. Fényt a tanuláshoz, teret az elvonuláshoz. A kisfiúnak egy olyan csoda szobája van, amire a mi gyerekeink is azt mondják: apa, nekem is tervezz ilyet. Fantasztikus terei vannak az épületnek: olyan belmagasság, olyan formákkal, amelyekben egy gyereknek az álmai teljesülhetnek. És még egy tér van, amit nagyon szeretek, az a szülői fürdőszoba, ami szintén kivételes. Egyébként a díj kapcsán különösen jól esett, hogy az elmondások szerint Dr. Finta József külön kiemelte ezt az épületet. Fontos visszaigazolás, ha ő szereti a munkáinkat.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 06 / 02
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 01 / 06
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és a belsőépítészet kapcsolata
Az egyedi nyílászárók és üvegfalak egyre hangsúlyosabb szerepet töltenek be a modern családi házakban, így mind tervezők, mind a nyílászárós szakemberek oldaláról másfajta megközelítést igényel a közös munka, mint néhány évvel ezelőtt. Finta Csaba belsőépítész, az MYD-II art directora szerint fontos, hogy ezt a szempontot már a tervezés során figyelembe vegyék az építészek és a belsőépítészek.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2022 / 01 / 17
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium nyílászárók részaránya folyamatosan nő a lakóprojektek területén
Az alumínium és acél nyílászárók részaránya hazánkban folyamatos növekszik a családi házas projektek esetében is. De még ezen a stabilnak mondható piacon is számos váratlan helyzetet tartogatott a 2021-es év: elmaradó szakmai programok, alapanyag hiány, az ellátási láncok akadozása. Arról, hogy milyen tapasztalatokkal zárta ezt a kihívásokkal teli évet a Schüco és Jansen rendszerek magyarországi forgalmazását végző Alukönigstahl Kft., arról a cég beruházási és fővállalkozói tanácsadójával, Eiles Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben