INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
2022 / 02 / 11
Kezdőlap > Hírek > Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák

Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák

Egyre nagyobb méretek, egyre komolyabb terhelhetőség, automatizálás és a szerkezetek integrációja. A Reynaers munkatársai ezeket látják legszembetűnőbb tendenciáknak az alumínium nyílászárók fejlesztése során. A 2021-es év tapasztalatairól és tendenciáiról Nagy Zoltánnal, a Reynaers Alumínium magyarországi vezetőjével és Hajas Gergővel a cég értékesítés támogató mérnökével beszélgettünk.

Nemzetközi cégként mik a legfőbb tapasztalataitok, milyennek értékelitek a 2021-es évet? S mennyire befolyásolta, hogy már második éve tart a pandémia?

Nagy Zoltán: A 2021-es évünk jól sikerült, nagy mértékben növeltük a forgalmunkat. Több kivitelezésben, nagy projektekben is részt vettünk beszállítóként. Úgy gondolom, az építőipart nem befolyásolta, lassította jelentősen a pandémia. 2020-ban, amikor az egész kezdődött volt egy megtorpanás, hiszen senki nem tudta még pontosan, miként kellene kezelni. De én úgy látom, hogy az építőiparon belül 2021-re mindenki megtanult együtt élni vele és haladtunk tovább. Magyarországon belül 2021-ben a korlátozások már nem voltak olyan mértékűek, amik az országon belüli mozgást jelentősen korlátozták volna. Sőt, Belgiumba a bemutatótermünkbe is ki tudtuk vinni az érdeklődő ügyfeleket. A nemzetközi szakmai rendezvények viszont elmaradtak, így ilyen módon nem tudtunk találkozni és kapcsolatot építeni, ugyanakkor cégen belül is lecsökkent a nemzetközi utazások a száma.

Ez nem okoz problémát?

N. Z.: Az üzletben nem okozott problémát, inkább személy szerint hiányoznak a találkozások azokkal a kollégákkal, akikkel korábban volt egy rendszeresebb kapcsolat. Az a szerencsénk, hogy a járvány előtt ki tudtunk építeni egy személyes szakmai viszonyt a külföldi kollégákkal, és ezt még telefonon, e-mailen vagy online meetingen mélyíteni tudtuk. Így azért könnyebb, mert volt mire építeni.

A szállítási láncokban történt nehézségek miatt alapanyag hiány volt tapasztalható az építőparban. Ez érintett benneteket?

N.Z. Igen, érintett. Az ellátási láncokat valóban megtépázta ez a helyzet, de nem közvetlenül a Covid, hiszen az áruszállítás az a legszigorúbb lezárások idején is mindig szabad volt. Én inkább azt látom, hogy az ellátási láncokat a vírus gazdasági hatásainak mérséklésére tett ösztönzők nehezítették. A kormányok öntötték a gazdaság bizonyos területeire a pénzt, hogy fellendítsék azt, így például alumínium termékek terén olyan mértékű növekedés volt, amit már nem tudott az ellátási lánc kezelni. És itt most nem csak az építőipari alumínium termékekre kell gondolni, hanem az autóiparra és a repülőiparra is. Jelenleg globálisan az alumínium előállításának kb. 50 %-a Kínában összpontosul, így ha ott bármi történik, azt az egész világ megérzi. Az Európai Unió dömpingellenes vámmal sújtotta a Kínából érkező alumínium termékek nagy részét, ugyanis gyakorlatilag önköltség alatt próbálták behozni őket az európai piacra, hogy teret szerezzenek maguknak, a veszteségeiket pedig a kínai állam kompenzálta volna. Ezt ellensúlyozta a vám, ami csökkentette a kínai importot. Tehát egyfelől megugrott a kereslet, másfelől pedig a forrásoldal megcsappant, és az a kettő együtt nagyon súlyos kihatással volt az ellátásra.

És ez nálatok miként realizálódott?

N.Z.: Ez alapvetően a szállítási határidők hosszúságában látszott meg. A sztenderd termékek esetén, amit mondjuk 2 hétre tudtunk szállítani felület-kezelve raktárról, azoknál a szállítás 3-4 hétre nőtt. Egyedi termékeknél pedig, ahol egyedi présművi előállítás kellett, ott a korábbi 2 hónapról akár öt hónapra is elnyúlt ez az időszak.

Ezt hogy tudtátok kezelni?

N.Z.: Helyzete válogatta. Volt megrendelő, aki megértő volt ezzel kapcsolatban. Nyilván próbáltuk újra tárgyalni a kondíciókat, illetve folyamatosan egyeztettünk a partnerekkel, hogy milyen csúszásokat látunk. Volt, ahol ezek belefértek. Ahol viszont a szerződéses határidőkön nem lehetett változtatni, ott nehezebb helyzet alakult ki emiatt.

Azt mondtad, hogy értékesítésben nagyon pozitív évet zártatok. Ez minek köszönhető?

N.Z. A cégnél globálisan is jelentős növekedés volt forgalomban, és a közép-európai régióban is, ahova Magyarország is tartozik. Itthon is jelentős növekedés tapasztaltunk. A gazdaság fellendítését célzó ösztönzők hatására nagyon sok építkezés indult be, vagy korábban félbehagyott építkezés indult újra a tavalyi év folyamán. Így a keresleti oldalon hirtelen hatalmas növekedést tapasztaltunk.

A családi házas piacon mit tapasztaltatok alumínium nyílászáró szempontból?

Hajas Gergő: A családi házas alumínium nyílászáró szegmens is tovább bővül, egyre nagyobb igény van a keret nélküli tolóajtó rendszerekre.

N.Z.: Én is azt gondolom egyébként, hogy a családi házas szegmensben növekszik az alumínium nyílászárók részaránya. A magyar lakosság egy részének növekszik az elköthető jövedelme, aminek következtében most már fizetőképes kereslet van a magasabb minőségű, nagyobb tudású és magas élettartamú nyílászárókra is.

Úgy tudom, számos termékfejlesztés van a cégeteknél. Milyen irányúak a fejlesztések?

H.G.: Tavalyelőtt bemutattuk a piacon példanélküli MasterPatio alumínium emelő-toló rendszerünket. Ezt a terméket fejlesztettük tovább, illetve bővítettük annak felhasználási lehetőségeit. Úgymond megjelent a második fázisa: most már elérhető ennek háromsínes alternatívája, illetve a fix-toló-fix megosztási mód is, valamint két változatban – rejtett és látszó kivitelben – a csapadékvíz folyókarendszer. Egy kifejezetten magas értékkel és nagyon jó árral párosuló termékcsalád lett.

Mit jelentett a magas érték?

H.G.: Ez a nyílászáró ugyan nem keret nélküli rendszer, de egy egysínes változatban gyakorlatilag a tok és a fix mező teljesen rejtetté tehető, így csak mozgás esetén látszó a szárny. Ez egy nagyon filigrán, nagyon modern emelő-toló rendszer, ami megfelel a mai kor elvárásainak méretekben is. 3600 milliméter magas lehet a szárny, és most már az új vasalattal akár 500 kilogramm is lehet egy szárny. Újítás még, hogy a MasterPatióhoz is elérhető most már az egyedi Purity dizájn kilincsünk, úgyhogy ez a termék is tovább nyitott a prémium kategória felé. A MasterLine 10-es rendszerünkből pedig elérhetővé vált a rejtett szárnyas kialakítás. Ez a MasterLine 8-nak a magasabb hőszigetelési képességű testvér rendszere, ezzel gyakorlatilag passzívházas minősítési szintet lehet elérni. A Hi-Finity-hez fejlesztettünk egy 1 méteres szélességben nyitható rovarháló rendszert. Valamint, ami annyira nem családi ház szegmens már, megjelentek a függönyfalba integrált kifele nyíló ablakrendszereink.

Mik határozzák meg a termékfejlesztéseitek irányát?

N.Z.: Alapvetően a fejlesztés úgy néz ki, hogy a központi fejlesztőcsapat konzultál a különböző piacokkal adott termékkategóriákban, és összegyűjti a piaci visszajelzéseket, vagyis azt, hogy milyen igények érkeznek a gyártópartnerektől és a végfelhasználóktól. Ezek az igények átmennek egy értékelési folyamaton. Azok a fejlesztési irányok lesznek kiválasztva, amiknek piaci létjogosultsága van, valamint tényleg olyan trendeket lovagol meg amik hosszú távon látszanak az építészetben. Családi házas vonalon mi azt látjuk, hogy egyre inkább a különböző szerkezetek összekapcsolásában gondolkodnak. A korábbi architektúra, ami az épületeket jellemezte, hogy van egy különálló ajtóm, egy különálló ablakom, egy különálló teraszajtóm, ezek egyre inkább összekapcsolódnak, integrálódnak egymással. Az emelő-toló ajtó mellé be akarnak tenni egy szellőztető szárnyat, a bejárati ajtó mellé is szeretnének egy szellőztető szárnyat. Az alumínium emelő-toló ajtót adott esetben tovább szeretnék vinni egy fix, vagy egy bukó-nyíló ablakkal, erkélyajtóval. Jelenleg ezeknek az intergrálását kell megoldani, amire a MasterPatio alumínium tolóajtók tervezésüktől fogva alkalmasak. Úgy lett a rendszer fejlesztve, hogy erre tervezett kuplung-profillal, a Masterline 8 vagy Masterline 10 rendszerekkel egyszerűen integrálható anélkül, hogy egyedileg kellene kiokoskodni valamilyen műszaki megoldást.

H.G. Ami még nagyon fontos, az az automatizáció. Erre szintén nagy igény van a családi házas szegmensben. Idén fog megjelenni a MasterPatio motorizált változata. Ami még érdekes, bár kevésbé látványos frissítés volt, hogy a Sobinco rejtett vasalatainál tovább nőtt a terhelhetőség. Korábban az Invision Go esetében 90 kilogramm volt a maximális szárnysúly, ez mára 130 kilogrammra nőtt, a Pro esetében pedig a korábbi 170-es maximális terhelhetőség pedig 200 kilogramm lett.

Ezeket keresik akkor ma Magyarországon az ügyfelek a családi házas vonalon?

N.Z. Családi házas vonalon egyrészt nagyobb egybefüggő üvegfelületeket szeretnének, hogy transzparens legyen az épület, emellett összekapcsolt elemvilágban gondolkoznak. A bejárati ajtóknál pedig nagyon erős tendencia az aszimmetrikusan csapágyazott pivot-ajtó másnéven forgóajtó. Korábban az volt a jellemző, hogy aki nagy bejárati ajtót akart, annak kétszárnyú ajtója volt, amiben egy főszárny és egy kisebb nyitható mellékszárny állt. Most viszont egy pivot-ajtóval teljesen más megjelenést lehet adni az épületnek. A pivot-ajtóknál is egyre nagyobb méretet szeretnének a megrendelők, Reynaers rendszerben ez 2,5 méter szélesség mellett 4 méter magasságig is elmehet, akár 500 kilogrammos szárny tömeggel. Ezek mellett igényként merülnek fel a minél kisebb, minél filigránabb látható profilok.

Mit tanácsoltok azoknak, akik családi ház építkezésébe kezdenek. Mire érdemes figyelni akár alapanyag, akár a nyílászáró gyártók kiválasztásánál?

N.Z.: Fontos az, hogy minőségi alapanyagból készüljenek a nyílászárók, tehát ha valaki az alumínium mellett teszi le a voksát, akkor nyilván már szeretne a műanyaghoz vagy fához képest magasabb minőséget, élettartamot vagy méretet. Egyébként nagyobb méreteknél ez már elengedhetetlen, hiszen kizárólag alumíniummal lehet olyan méretű, olyan tömegű szerkezeteket megvalósítani, amik a beruházói elképzeléseknek megfelelnek. De a minőségi termék mellett legalább olyan fontos, hogy minőségi gyártót találjon az ügyfél a szerkezet legyártásához és beépítéséhez. Hiába jó a termék, ha a gyártása és az összeszerelése nem megfelelően történik, akkor a késztermék nem fog megfelelően működni és nem lesznek vele elégedettek. Nagyon fontos még a gyártó partner szakmai hozzáértése és támogatása is. Azt látjuk, hogy ezek a házak nem minden esetben vannak részletesen megtervezve, tehát a csomópontok sokszor elmaradnak vagy ha vannak akkor elnagyoltak, de van példa olyan csomópontok betervezésére is, amik műszakilag nem megvalósíthatók. Nagyon fontos, hogy egy olyan gyártópartner nézze át és véleményezze, aki ezeket ki tudja szúrni, nehogy a gyártás vagy a beépítés során derüljön ki, hogy nem megvalósítható az elképzelés.

Fotók: Reynaers

Alumínium nyílászáró fejlesztési trendek és tendenciák
01
00
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-dual-rail-két-sínes-sliding-door-metszet
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-dual-rail-két-sínes-sliding-door-metszet-belső-oldal
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-monorail-egy-sínes-sliding-door-metszet-belső-oldal-interior
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-monorail-egy-sínes-sliding-door-metszet-padló-csatlakozás
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-monorail-egy-sínes-sliding-door-metszet-padló-csatlakozás-külső oldal
Reynaers-alumínium-emelő-toló-ajtó-MasterPatio-sliding-door-külső-oldal-outside-render
TovábbiHírek
01
020
2020 / 04 / 08
Ziszidisz-Nikosz-Etna
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2017 / 11 / 30
Schuco-aluminium-ablak-emelo-tolo-ajto-fuggonyfal-homlokzat-burkolat-ferde-teto-burkolat-uveg-epiteszet-kulter-exterior
Szoborszerű, kortárs családi ház
ALUTA nívódíjas épület az építészek szemével
Bővebben
2018 / 12 / 19
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Schüco-sonder-egyedi-fejlesztésű-üveg-optikás-alumínium-nyílászáró-optivision-KAV-Hungária-Aluminium-2
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 10 / 01
alumínium-nyílászáró-gyártás-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-raktár-tárolás-üveg-üvegragasztás
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2021 / 05 / 03
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Reynaers-alumínium-nyílászáró-nyitott-tolóajtó-3-sínes-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-beltér-belsőépítészet-nappali-interior-night
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Schüco-alumínium-egyedi-bejárati-ajtó-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-minimal-house-kültér-exterior
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben
2017 / 08 / 17
Investors-In-People-2o17-Magyarország-KAV-Hungária-kft-díjátadó
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2023 / 03 / 30
Reynaers-hifinity-minimal-interior-kitchen-glass-frame-sliding-door-luxury
Mindenhova hatalmas üvegfelületek kellenek?
Munkatársaink egyre többször találkoznak olyan lakóépületi tervekkel, amelyekben a hatalmas üvegfelületek dominálnak. A transzparencia, a környezettel való kapcsolat és a folyamatosan beáramló fény mellett design szempontból is érthetőek ezek az elképzelések. Azonban számos esetben mégsem valósíthatóak meg, vagy csak jóval magasabb ráfordítással, a tervek komplexebb átalakításával. Új sorozatunkban az üvegfelületek méreteinek kérdéskörét járjuk körbe Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével és Mravik Csaba fejlesztési főmérnökkel. 
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2021 / 07 / 21
kisber-uzem-kav-hungaria
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben