INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
2023 / 03 / 06

„Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken”

Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.

 

Miért döntöttél úgy, hogy zárt Facebook csoportban megmutatod a házad építésének folyamatát?

 

Nagyon egyszerű okból kifolyólag: ne kelljen „negyvenszer” elmondani mindenkinek, hogy hogy áll a ház. Ebben a csoportban a barátaim, a családtagjaim vannak, és azok, akik a ház építésében valamilyen módon részt vesznek, és szerették volna látni, hogy halad a projekt.

 

Miként választottad ki a tervezőket, a szakkivitelezőket? Miért fontos számodra, hogy megrendelőként ennyire szorosan kövesd a ház kivitelezését?

 

Magamnak építem ezt a házat. Háromszor újítottam fel már lakást magamnak és a családomban is többször építkeztünk már. Nagyon szeretem ezt a folyamatot: kitalálni mi legyen belőle, és utána megvalósítani. Nagyon szép dolgokat lehet így létrehozni. Ennek a háznak a helyén egy pici nyaraló volt, de nagyon rossz állapotban. Kiderült, leginkább bontani érdemes, és egy új házat építeni a helyére. Így született meg az épülő ház gondolata. Nagyon konkrét elképzeléssel kerestem építész tervezőt. 3-4 tervezőtől kértem be árajánlatot, beszélgettem velük, végül a Nanavízió nyert. Emlékszem, március 8-án, nőnapon volt az első beszélgetésünk, online, mert akkor még Covid volt.  A dátumban az a slusszpoén, hogy ők egy női építésziroda. Egyből megvolt az összhang, hiszen hasonló ízlésünk van. A két fő építésztervezőjük Dániában tanult, én pedig nagyon szeretem a dán és skandináv építészetet.

Amikor briefet adtam nekik, hogy milyen designt szeretnék, akkor is az volt a fő vonal, hogy funkcionális és egyszerű legyen. Viszont olyan alaprajzzal, ami bőkezűen bánik a terekkel és a beáramló fénnyel. A második próbálkozásra nagyjából eltalálták, hogyan nézzen ki a ház. Legközelebb már hozták is a fekete kiegészítős, vöröshomokkő borításos, fehér tetős házat, amibe egyből beleszerettem. Nagyon sokat segítettek az anyagok kiválasztásánál is, viszont azt még nem tudtuk, hogy a nappali ablakportálja pontosan miként lesz kivitelezve, ugyanis az egy elég nagy, 9 méter széles és 3,5 méter magas felület. Amikor meglettek a tervvel, elkezdtem generálkivitelezőket keresni. Káli-medence környéki Facebook csoportokban, ismerősöktől kérdeztem, hogy ki tud nekem kivitelezőt ajánlani. Tíz-tizenkét céget kerestem meg és végül a Z-Szabó-Bau lett a nyertes. Nagyon szerettem a profizmusukat. Eszméletlenül részletes és pontos árajánlatot adtak, könnyen lehetett velük beszélgetni és nem volt problémájuk azzal, hogy én egy 30-as nő vagyok. Azért az építőiparban elég gyakori a hétköznapi szexizmus. Ők viszont nagyon korrekten kommunikáltak.

 

És mi lett végül a nyílászárókkal? Hogy találtál a KAV-ra?

 

Már elkezdtünk építkezni, amikor jött a nyílászárók kérdése. Az építészek és a kivitelező is ajánlottak nekem két-három nagy ablakos céget, ők azonban nem vállalták el ezeket az ablakokat, mert nem standard méret, ahhoz viszont túl kicsi a projekt, hogy elvállalják extraként. Érződött rajtuk, hogy nem nagyon akarják megoldani a dolgot. Nagyon vicces módon keveredtem a KAV-hoz. Régen Tumblreztünk a barátaimmal és az egyikük emlékezett egy felhasználóra, aki ablakokkal foglalkozik Ausztriában. Írtam neki és ő ajánlotta, hogy vegyem fel a kapcsolatot Csabával a KAV-nál.

 

Hogy fogadták a projektet?

 

Mravik Csabi egyből lelkes volt, hogy milyen jó és szép ez a projekt. Kiemelte, ők mennyire szeretik, ha valami egyedi, mert az nekik is kihívás mérnökként. Láttam rajtuk, hogy meg akarják oldani, és szeretik, amit csinálnak. Utána a bemutatóteremben láttam, hogy nagyon jó minőségűek az ablakaik is. Az anyagok és a kommunikáció is hozta azt a minőséget, amit én elvárok. Jártam náluk a gyárban is, megnéztem hogyan csinálják az én nyílászáróimat, nagyon profik. Az meg plusz bónusz, hogy igazából jobbak lettek az ablakok – mire kész lettek, Csabával kb. nyolcszor átbeszéltük -, mint ahogy először meg lettek tervezve. Sokkal funkcionálisabb lett, és tudom, hogy ha napi nyolcvanszor fogom kinyitni ezt a tolóajtót a konyha mellett, akkor az működni fog még 30 év múlva is.

 

Érintetted, és szerintem izgalmas téma, hogy te nőként csinálod végig ezt a kivitelezési folyamatot… Mik a buktatók ebben?

 

Amikor fiatalabb voltam, és felújítottam Budapesten, a vállalkozók mindig keresték rajtam a férjemet. Vele akartak beszélni és dönteni. Amikor mondtam nekik, hogy egyrészt nincs férjem, másrészt én fogok dönteni, nem hitték el, hogy tudok. Aztán persze kiderül idővel, hogy nagyon konkrét elképzeléseim vannak és ha partnerként kezelnek és elmondják az a, b, c lehetőséget, egyből meg tudom mondani, hogy mit szeretnék. De nem volt meg egyből az alapvető bizalom. Volt például olyan ablakossal dolgom, amikor 2005 körül újítottam fel egy lakást, akitől egyszerűen nem tudtam nyílászáró árajánlatot kapni. Végül apukámat kellett beküldenem, aki egy60+-os férfi, ő tudott a szintén 60+-os cégvezetővel beszélgetni. Öt perc múlva legjobb barátokként jöttek ki, volt árajánlatom, és még kedvezményt is kaptam. Én annyira ideges voltam… Emlékszem, most a kiválasztásnál konkrét kérdésem volt a kivitelezőnél, hogy szoktak-e alkoholt fogyasztani az építkezésen, illetve az alvállalkozóiknak van-e problémájuk azzal, ha nő a megrendelő.

 

A kivitelezési folyamatban egyébként szerintem a tervezés a legfontosabb. Több mint fél évig tartott, amíg a Nanavízióval megcsináltuk a terveket, nagyon alaposan benne voltam minden részletben. Úgy éreztem, hogy az egész iroda az én házamon dolgozik, mert hetente egyszer közösen leülnek, és mindenki gondolkodik minden projekten. Ráadásul én laktam is a nyaralóban, így pontosan ismertem a szomszédaim mozgását, az évszakok változását. Nagyon-nagyon tudatosan meg lett tervezve az új ház aszerint, én miként fogom használni, mit szeretnék belőle látni, és hol nem szeretném, hogy belássanak. Mielőtt elkezdtük volna építeni, azelőtt 3-4 hónapot csak ültem a terven, és azon gondolkodtam, biztosan jó lesz-e így. Amin változtatni akartam, azt megmondtam. Így mióta elindult az építkezés, egyszer sem volt, hogy én változtatást kértem volna. Nagyon pontosan tudom, mikor vannak döntési pontok.

 

Akkor igazából azt lehet mondani, ha az ember tudatosan tervez, és valóban okosan választja ki a szakkivitelezőket, akkor azért ma is teljesíthető időre, menetrend szerint egy ilyen szintű ház építése.

 

Pontosan. Ráadásul nagyon kedves mindenki. Odaköltöztem az építkezés mellé, sikerült kibérelnem a szomszédok házát. Úgyhogy konkrétan úgy ment az egész kivitelezés, hogyha valamikor azonnali döntést kellett hoznom, csak lesétáltak a kert közepére, beintegettek hozzám az ablakon, és mondták, hogy menjek már át egy kicsit. Nagyon sokszor éltek ezzel a lehetőséggel. Teljesen partnerként kezel mindenki.

 

S olyan a ház, amilyet elképzeltél?

 

Abszolút. Úgy érzem, amit erre a telekre, ezzel az építési szabályzattal tervezni lehetett, abból szerintem kihoztuk a legjobbat. Hajaz a hagyományos balatoni építészetre, beleillik a környezetébe, mégis van benne finom eleganciával pár extra megoldás, de nem túl sok, amire még a helyi főépítész is azt mondta, hogy nagyon-nagyon ízléses terv. Nekem ez nagyon fontos volt, mert zavarja a szemem, ha rossz tervet látok, vagy valami el van rontva egy házon. Ezért is ragaszkodtam az egész folyamat során a minőségi anyagokhoz és ahhoz, hogy minden részletre odafigyelve valósuljon meg a kivitelezés.

Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
01
00
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken - 1
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken - 2
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken - 3
További Hírek
01
020
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2019 / 09 / 12
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2023 / 01 / 26
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
Egyre fontosabbá válik az árnyékolás kérdése
A változó gazdasági környezet és az energiaárak emelkedése az építőiparra is hatással van. De vajon miként változhat a nyílászárók piaca a prémium építési szegmensben? A KAV ügyvezetője, Lovász Károly szerint fókuszba kerül az árnyékolás kérdése, valamint kiemelten fontos, hogy az építtetők stabil háttérrel és megfelelő szakembergárdával rendelkező cégeket válasszanak.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 02 / 15
A homlokzat nem magánügy
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben