INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Farkas-Gábor-Sika-Magyarország
2022 / 05 / 26
Kezdőlap > Hírek > Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika

Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika

Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.

– Az innováció és szellemi tulajdon védelem területén is nagyon tudatos cégnek tűnik a Sika. A ragasztástechnika területén ennyire meghatározó a folyamatos fejlesztés és innováció?

– A Sika egy svájci cég, amelynek az alapítása is innovációhoz köthető. Több mint 110 éve, amikor a svájci vasút villamosítani szerette volna a Gotthárd-alagutat, komoly nehézségekbe ütköztek, ugyanis becsöpögött a víz. Kaspar Winkler volt az, aki megoldotta a problémát. Beton-adalékszert, egy speciális szigetelőanyagot fejlesztett, ami megakadályozta a víz bejutását. Ezzel indult a cég története. Érdekesség, hogy az új 57 km hosszú Gotthard alagút építésénél most is Sika anyagokat használtak. Az Ipari Ragasztástechnika Üzletág történetében az igazi áttörést egy olyan innovatív anyag fejlesztése hozta el, ami a járműiparba tört be először. Amikor elkezdték alkalmazni kiderült, jóval több, mint egy tömítőanyag, ragasztóként is működik.
Évtizedekkel ezelőtt még teljesen acél autóbuszokat gyártottak, a különböző formaelemeknél elkezdték a műanyagot alkalmazni. Ezeket már nem lehetett hegeszteni vagy hagyományos mechanikus kötésmódokkal rögzíteni, hanem ragasztva kellett felrakni. Ekkor derült ki, hogy számos területen alkalmazható technika a ragasztás: az acél-alumínium, az acél-műanyag, majd az acél és üveg kapcsolatában is. 25 éve már Magyarországon is valóság a ragasztott autóbusz koncepció, vagyis amikor a busz összeszerelt vázára ráragasztják a burkolatot. ezzel párhuzamosan a vasúti járműiparban is elkezdték a ragasztást alkalmazni. Egyre nagyobb sebességű vonatok készültek, amelyeknél a gumiágyazású üveg már nem alkalmazható a megnövekedett terhelések miatt.
Ahogy tehát haladt előre a történelem és a technikai fejlődés, egyre több területen kezdték alkalmazni – a járműiparban főként a rugalmas – ragasztást. Ezt a megnövekedett igényt csak ragasztástechnikai innovációkkal lehetett kiszolgálni. És persze mi is kerestünk új alkalmazási területeket.

– Ilyen például ablakgyártás?

– Pontosan. Ilyen kérdésekből indultunk: miként lehet a hagyományos ablakgyártásban meghonosítani a ragasztást? A járműiparban már a legtöbb üveg ragasztott, miért ne lehetne ezt kihasználni az építőipari ablakoknál is? A hőszigetelő üvegek egyre nagyobb tömegűek, ehhez hatalmas tartóerő szükséges. Ha a nagyon nehéz üveget kerettel akarjuk megtartani, ahhoz nagyon vastag keret kellene. Miért ne lehetne fordítva gondolkodni? Tehát az üveg, amely egy merev szerkezet, tartsa meg a keretet. Erre nincs más mód, csak a ragasztás. Ráadásul a hőtágulás miatt speciális, rugalmas kötőanyagra van szükség. Ez különösen a nagyméretű alumínium ablakoknál szembetűnő. Az egyre gyakoribb nagyméretű födémmagas szerkezetek esetén több milliméter hőtágulási különbség van az üveg és az alumínium között. Ezt felveszi a ragasztó.

– Így jön létre az innováció?

– Pontosan. S nálunk szerencsére ehhez megvan a megfelelő humánerőforrás. A KAV felé is ezt képviseljük. Ha van egy megoldhatatlannak tűnő ragasztási feladat, gondolkodjuk közösen! Fontosak az ötletek. Megfelelő ragasztási innovációval szinte biztos, hogy a végtermék olcsóbb lesz, mintha hagyományos technikával rögzítenék. Kell a folyamatos fejlődés, megújulás, így lehet csak a piacon maradni.

– A hasonló gondolkodásmódból is adódhat, hogy ennyire jó az együttműködés a KAV-val?

– Természetesen. Csak akkor születhet közös produktum, ha mindkét oldalon nyitott, gondolkodó emberek dolgoznak. Akik képesek végiggondolni az ötletet, kitalálni, hogy a saját területükön mi használható. Ezekből az együttműködésekből születhetnek innovációk. Ez hosszú távú gondolkodást jelent. Ezt fontos kiemelni, hiszen ennél az attitűdnél nem az azonnali profitszerzés a cél.

– Nyílászárók területén miben változtak, hogy fejlődtek a ragasztási technikák az elmúlt 15 évben? Itt a mottó: az üveg tartja a keretet.

– Amikor 15 éve elkezdtünk abban gondolkodni, hogy az építőiparban is szeretnénk a ragasztási technikákat alkalmazni, több céggel is tárgyaltunk itthon. A műanyagból gyártó cégekkel kezdtük, de akkor Magyarországon ár kérdése volt minden. A rendszerszállítók-által kínált ragasztható profilok magasabb árkategóriában tartoztak. Ennek a bevezetését akkor nem vállalták fel. Végül azért találtunk olyan céget amelyik együttműködött.

– S itt meg is állt akkor?

– Nem, mivel a ragasztott rendszerek a faablakot gyártó cégeknél is alkalmasak, ők jobban elgondolkoztak. De ők azért is könnyebb helyzetben voltak, mert a profilt, amire ragasztani kell, ők gyártják le. Ma már olyan gépek vannak, amelyeknél nagyon szabadon tud profilt gyártani, akár kis mennyiségben is. Tehát nincs odakötve egy olyan nehezen vagy lassan megtérülő technológiához, aminél muszáj megmaradni a régi módszernél. A fásoknál értünk is el eredményt. Ehhez az is kell, hogy a magyar fogyasztó szerint a fa magasabb értékkel rendelkező ablak. Ezért hajlandó többet fizetni. Így ezen a területen el is indult néhány kapcsolat.

– S hol vannak az alumínium nyílászárók?

– Amikor megjelent a „Bauhaus-divat”, az ablakok mérete hihetetlenül megnőtt. Padlótól a mennyezetig érnek. Ezek hatalmas méretű, szintmagas üvegeket igényeltek, amihez már nagyrészt alumínium keretrendszerek kellettek. Főleg, amikor megjelentek a nagyon nehéz, háromrétegű üvegek. S innentől az alumínium rendszergazdák elkezdték keresni a megfelelő ragasztási technikákat. Ez is mutatja, hogy szükség van a szinergiára. Mi ragasztósok kevesek voltunk ahhoz, hogy betörjünk a hazai építőiparba, kellettek az alumínium rendszergazdák, akiknél felmerült az igény a ragasztásra. Aztán jött hozzá az innováció, ami a piaci versenynek és az építészetnek is köszönhető, vagyis, hogy egyre kevésbé szerették volna látni a keretet. Sőt, amennyire lehet tüntessük el! Ezt már csak az üveg és valamilyen ragasztónak az együttműködésével lehet megoldani. Ezekhez új és új ragasztástechnikai fejlesztések kellenek. A KAV-val is folyamatosan ilyen megoldásokon dolgozunk, van, ami most is szabadalmaztatási eljárás alatt van. Együtt formáljuk a jelent és a jövőt!

Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
01
00
Alumínium-bejárati-ajtó-egyedi-Izland-Hotel-Edition-üvegburkolat-üvegragasztott-szárny-tok-előkészítés-üzem
Alumínium-bejárati-ajtó-egyedi-Izland-Hotel-Edition-üvegburkolat-üvegragasztott-szárny-tok
Alumínium-bejárati-ajtó-egyedi-Izland-Hotel-Edition-üvegburkolat-üvegragasztott-szárny-tok-beépítés
Reynaers-alumínium-függönyfal-exterior-frameless-üvegragasztott-üveg-szárny-Reykjavik-Iceland-Hotel-Edition
TovábbiHírek
01
020
2018 / 06 / 19
Schuco-aluminium-uveg-uveg-sorolas-toloajto-emelo-tolo-ablak-KAV-napplai-szoba-minimal-house-belter-terasz-interior
Az alumínium nyílászáró alkalmazása olcsóbb és célravezetőbb lehet
Az alumínium nyílászárók kapcsán a tartósság, a filigrán design és a széles alkalmazási lehetőség jut a legtöbbek eszébe. Ám sokan anyagi megfontolások miatt mégsem számolnak ezekkel a szerkezetekkel, ha családi ház tervezéséről van szó. Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével arról beszélgettünk, milyen esetekben lehet mégis kifizetődőbb az alumínium nyílászárók alkalmazása.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Hamburg-ALUTA-szakmai-tanulmányút-épület-látogatás
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2023 / 06 / 15
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panormaic
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2019 / 03 / 13
Reynaers-alumínium-nyílászáró-tolóajtó-emelő-toló-ajtó-minimál-homlokzat-lézervágott-lemez-burkolat-terasz-kert-kapcsolat-üveg-építészet-exterior-night
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2022 / 05 / 05
optivision-KAV-uvegoptikas-saroksorolt-aluminium-nyilaszaro-telikert
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 09 / 24
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Schüco-alumínium-tolóajtó-ablak-emelő-toló-KAV-üveg-üveg-sarok-Schlotterer-80D-raffstore-minimal-house-kültér-udvar-medence-terasz-exterior
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2023 / 05 / 15
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2019 / 05 / 22
wind-pressure-is-the-biggest-challenge-for-doors-and-windows-designed-for-iceland
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2022 / 09 / 22
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-dolgozo-szoba-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A nyílászárók a modern építészet alapjai – beszélgetés Hoffmann György építésszel
Hatalmas, transzparens üvegfelületek, amelyek szinte közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Hoffmann György építész azt vallja, a modern építészetben már nincs szükség falakra, hiszen a nyílászárók és a pillérek el tudják látni a tartószerkezeti funkciókat is. Beszélgetésünkből az is kiderül, vajon mi határozza meg leginkább az építész-tervezői gondolkodást és mi kell ahhoz, hogy a megrendelő és a tervező közös nyelvet beszéljen.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2023 / 03 / 21
Schüco-aluminium-3-KAV-PD77-FW50+-exclusive-window-sliding-door-glass-roof-exterior
Speciális KAV nyílászárók a Költő Kertben
Az Európában is különlegesnek számító épületegyüttes, az 5000 négyzetméteren elterülő Költő Kert villapark speciális üvegelemeiről és nyílászárós megoldásairól készített riportot az MTVA innovációs magazinműsora, a Novum. Környezettudatosság, innováció, organikus építészeti elemek áttetsző hatalmas üvegfelületekkel, és egy olyan szemléletmód, amelyben a vizuális kultúrának is kiemelt szerepe van. A Költő Kert villaparkban az egyik legnagyobb kihívást azok a speciális megoldások jelentették, amelyeket a nyers betonfelület és az üveghártya találkozásánál kellett kialakítania a KAV munkatársainak. Lovász Károly a riportban kiemelte, a KAV mérnökeinek és munkatársainak számos kihívást meg kellett oldaniuk a tervezés és a kivitelezés során, legyen szó a hőtechnikáról, a napvédelemről, a gépészetről, az üvegkorlát kapcsolatokról vagy a vízszigetelésről. Az eredmény egy egyszerre organikus és high-tech épület, ami nemcsak megjelenésében, de innovációiban is kivételesnek számít Magyarországon.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel-napelem
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 21
aluminium-fuggonyfal-uvegfal-schuco-wicona-fassaden-emelkedo-rising-curtain-wall-ives-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-fustelvezeto-panik-ajto-panic-door-exterior-panoramic
Alumínium függönyfal ívekkel, nagy méretű üvegfelületekkel
A svábhegyi Református Óvoda alumínium nyílászáró gyártási és telepítési munkáiban az egyik legnagyobb kihívást a tervezés jelentette, hiszen több mint 700 egyedi térszöget kellett kiszámolni a nemcsak alapjaiban szegmensíves, hanem elemei alsó és felső éleiben is tört, alumínium függönyfal megvalósításához. A folyamatról Erdélyi Zoltánnal, a KAV senior mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben