INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
2022 / 05 / 26

„Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika”

Az egyedi nyílászárók, a hatalmas üvegfelületek és a keskeny keretrendszerek sem lennének építési kultúránk részei a ragasztástechnikai fejlesztések nélkül. Hogy milyen speciális rögzítési és tömítési eljárások vannak, milyen innovációk jöttek létre a területen az elmúlt évtizedben, arról Farkas Gáborral, a Sika Hungária Kft. ipari ragasztástechnika üzletágvezetőjével beszélgettünk. A KAV és a Sika együttműködése ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza. Kezdetben még csak az üveg-üveg helyszíni csatlakozások tömítési anyagait szállították, mára a KAV üzemi dolgozóit és beépítő csapatát speciális anyagokkal és eszközökkel látják el, valamint mérnökeinket is oktatják.

– Az innováció és szellemi tulajdon védelem területén is nagyon tudatos cégnek tűnik a Sika. A ragasztástechnika területén ennyire meghatározó a folyamatos fejlesztés és innováció?

– A Sika egy svájci cég, amelynek az alapítása is innovációhoz köthető. Több mint 110 éve, amikor a svájci vasút villamosítani szerette volna a Gotthárd-alagutat, komoly nehézségekbe ütköztek, ugyanis becsöpögött a víz. Kaspar Winkler volt az, aki megoldotta a problémát. Beton-adalékszert, egy speciális szigetelőanyagot fejlesztett, ami megakadályozta a víz bejutását. Ezzel indult a cég története. Érdekesség, hogy az új 57 km hosszú Gotthard alagút építésénél most is Sika anyagokat használtak. Az Ipari Ragasztástechnika Üzletág történetében az igazi áttörést egy olyan innovatív anyag fejlesztése hozta el, ami a járműiparba tört be először. Amikor elkezdték alkalmazni kiderült, jóval több, mint egy tömítőanyag, ragasztóként is működik.
Évtizedekkel ezelőtt még teljesen acél autóbuszokat gyártottak, a különböző formaelemeknél elkezdték a műanyagot alkalmazni. Ezeket már nem lehetett hegeszteni vagy hagyományos mechanikus kötésmódokkal rögzíteni, hanem ragasztva kellett felrakni. Ekkor derült ki, hogy számos területen alkalmazható technika a ragasztás: az acél-alumínium, az acél-műanyag, majd az acél és üveg kapcsolatában is. 25 éve már Magyarországon is valóság a ragasztott autóbusz koncepció, vagyis amikor a busz összeszerelt vázára ráragasztják a burkolatot. ezzel párhuzamosan a vasúti járműiparban is elkezdték a ragasztást alkalmazni. Egyre nagyobb sebességű vonatok készültek, amelyeknél a gumiágyazású üveg már nem alkalmazható a megnövekedett terhelések miatt.
Ahogy tehát haladt előre a történelem és a technikai fejlődés, egyre több területen kezdték alkalmazni – a járműiparban főként a rugalmas – ragasztást. Ezt a megnövekedett igényt csak ragasztástechnikai innovációkkal lehetett kiszolgálni. És persze mi is kerestünk új alkalmazási területeket.

– Ilyen például ablakgyártás?

– Pontosan. Ilyen kérdésekből indultunk: miként lehet a hagyományos ablakgyártásban meghonosítani a ragasztást? A járműiparban már a legtöbb üveg ragasztott, miért ne lehetne ezt kihasználni az építőipari ablakoknál is? A hőszigetelő üvegek egyre nagyobb tömegűek, ehhez hatalmas tartóerő szükséges. Ha a nagyon nehéz üveget kerettel akarjuk megtartani, ahhoz nagyon vastag keret kellene. Miért ne lehetne fordítva gondolkodni? Tehát az üveg, amely egy merev szerkezet, tartsa meg a keretet. Erre nincs más mód, csak a ragasztás. Ráadásul a hőtágulás miatt speciális, rugalmas kötőanyagra van szükség. Ez különösen a nagyméretű alumínium ablakoknál szembetűnő. Az egyre gyakoribb nagyméretű födémmagas szerkezetek esetén több milliméter hőtágulási különbség van az üveg és az alumínium között. Ezt felveszi a ragasztó.

– Így jön létre az innováció?

– Pontosan. S nálunk szerencsére ehhez megvan a megfelelő humánerőforrás. A KAV felé is ezt képviseljük. Ha van egy megoldhatatlannak tűnő ragasztási feladat, gondolkodjuk közösen! Fontosak az ötletek. Megfelelő ragasztási innovációval szinte biztos, hogy a végtermék olcsóbb lesz, mintha hagyományos technikával rögzítenék. Kell a folyamatos fejlődés, megújulás, így lehet csak a piacon maradni.

– A hasonló gondolkodásmódból is adódhat, hogy ennyire jó az együttműködés a KAV-val?

– Természetesen. Csak akkor születhet közös produktum, ha mindkét oldalon nyitott, gondolkodó emberek dolgoznak. Akik képesek végiggondolni az ötletet, kitalálni, hogy a saját területükön mi használható. Ezekből az együttműködésekből születhetnek innovációk. Ez hosszú távú gondolkodást jelent. Ezt fontos kiemelni, hiszen ennél az attitűdnél nem az azonnali profitszerzés a cél.

– Nyílászárók területén miben változtak, hogy fejlődtek a ragasztási technikák az elmúlt 15 évben? Itt a mottó: az üveg tartja a keretet.

– Amikor 15 éve elkezdtünk abban gondolkodni, hogy az építőiparban is szeretnénk a ragasztási technikákat alkalmazni, több céggel is tárgyaltunk itthon. A műanyagból gyártó cégekkel kezdtük, de akkor Magyarországon ár kérdése volt minden. A rendszerszállítók-által kínált ragasztható profilok magasabb árkategóriában tartoztak. Ennek a bevezetését akkor nem vállalták fel. Végül azért találtunk olyan céget amelyik együttműködött.

– S itt meg is állt akkor?

– Nem, mivel a ragasztott rendszerek a faablakot gyártó cégeknél is alkalmasak, ők jobban elgondolkoztak. De ők azért is könnyebb helyzetben voltak, mert a profilt, amire ragasztani kell, ők gyártják le. Ma már olyan gépek vannak, amelyeknél nagyon szabadon tud profilt gyártani, akár kis mennyiségben is. Tehát nincs odakötve egy olyan nehezen vagy lassan megtérülő technológiához, aminél muszáj megmaradni a régi módszernél. A fásoknál értünk is el eredményt. Ehhez az is kell, hogy a magyar fogyasztó szerint a fa magasabb értékkel rendelkező ablak. Ezért hajlandó többet fizetni. Így ezen a területen el is indult néhány kapcsolat.

– S hol vannak az alumínium nyílászárók?

– Amikor megjelent a „Bauhaus-divat”, az ablakok mérete hihetetlenül megnőtt. Padlótól a mennyezetig érnek. Ezek hatalmas méretű, szintmagas üvegeket igényeltek, amihez már nagyrészt alumínium keretrendszerek kellettek. Főleg, amikor megjelentek a nagyon nehéz, háromrétegű üvegek. S innentől az alumínium rendszergazdák elkezdték keresni a megfelelő ragasztási technikákat. Ez is mutatja, hogy szükség van a szinergiára. Mi ragasztósok kevesek voltunk ahhoz, hogy betörjünk a hazai építőiparba, kellettek az alumínium rendszergazdák, akiknél felmerült az igény a ragasztásra. Aztán jött hozzá az innováció, ami a piaci versenynek és az építészetnek is köszönhető, vagyis, hogy egyre kevésbé szerették volna látni a keretet. Sőt, amennyire lehet tüntessük el! Ezt már csak az üveg és valamilyen ragasztónak az együttműködésével lehet megoldani. Ezekhez új és új ragasztástechnikai fejlesztések kellenek. A KAV-val is folyamatosan ilyen megoldásokon dolgozunk, van, ami most is szabadalmaztatási eljárás alatt van. Együtt formáljuk a jelent és a jövőt!

Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika
01
00
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika - 1
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika - 2
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika - 3
Alumínium nyílászáró és a ragasztástechnika - 4
További Hírek
01
020
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2021 / 11 / 19
Tolóajtó alumíniumból 3.
Tolóajtó alumíniumból 3.
Előző cikkünkben a tolóajtók működési fajtái szerinti csoportosítást folytattuk, az emelő-toló és a bukó-toló tolószárnyakból épült termékekkel fejeztük be a korábban megkezdett sort. A következő két cikkben egy másik szemüvegen keresztük vizsgáljuk az alumínium toló megoldásokat, mégpedig nyitási képek szerint, de most a korábbi 3D szimulációink segítségét is megkapjuk a könnyebb értelmezéshez.
Bővebben
2020 / 01 / 24
A KAV és a Porsche design
A KAV és a Porsche design
Életérzés, megbízhatóság, design és funkcionalitás. Ezek voltak a hívószavak annak a minimál stílusú háznak a kialakításánál, melynek építtetője a tervezés során F.A. Porsche filozófiáját követte.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2021 / 11 / 05
Tolóajtó alumíniumból 1.
Tolóajtó alumíniumból 1.
Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.
Bővebben
2021 / 12 / 20
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
Alumínium nyílászárók KAV minőségben, elérhető áron
A KAV Home termékkörrel cégünk egy új vevőkörnek teszi elérhetővé a jó minőségű alumínium nyílászárókat. Arról, hogy miért fontos a KAV életében ez a nyitás, és miért érdemes a KAV-nál vásárolni meg az alumínium nyílászárókat, Balázsi Zoltán vállalkozás előkészítővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 06 / 29
alumínium-ablak-üvegfal-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru.jpg
Nagy üvegfelületű alumínium nyílászárók beépítése
A KAV alumínium nyílászáróival megépített projekteken sokszor láthatunk nagy méretű üvegpaneleket. Hová lehet telepíteni 5 méternél hosszabb üvegtáblákat és milyen üvegezési mérethatárok vannak? Nyolc kérdésre adott válaszainkkal segítünk eligazodni az extra méretű üvegfelületek felhasználási lehetőségeiről, az áráról, az üvegszerkezetek műszaki előkészítéséről, szállításáról és a beépítési kritériumokról.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2023 / 06 / 15
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Idén is ALUTA nívódíjas lett egy KAV épület
Az elmúlt évek sikerei után idén is díjazták a KAV-ot a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén. Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt” kategóriában a Felhő utcai Református Óvoda különleges alumínium nyílászáró megoldásait ismerték el. A projekt legkülönlegesebb eleme a felső íveiben is tört, több mint 700 egyedi térszöggel rendelkező függönyfal.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2023 / 05 / 15
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben