INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Tornóczky-Mónika-Alukönigstahl
2020 / 02 / 27
Kezdőlap > Hírek > A cél: karbonsemleges épületek 2050-re

A cél: karbonsemleges épületek 2050-re

A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője –  termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.

Napjainkban az építészet területén is egyre fontosabb a környezettudatosság. Milyen megoldások, lehetőségek, döntések vezetnek oda, hogy azt mondhassuk, egy épület ökotudatos?

Számos olyan eszköz van az építészek kezében, ami az épület környezeti hatásait csökkenteni tudja. Ilyen az épület tájba illesztése, a tájolása, a tömegformálás, a különböző megnyitások kialakítása.  Ezek olyan egyszerű építészeti eszközök, amelyek már hatással vannak arra, hogy egy ingatlan az építése, illetve az élettartalma alatt milyen környezeti hatásokat fog kifejteni. Jelenleg azt, hogy egy épület mennyire környezetkímélő elsősorban a teljes élettartamra vonatkozó karbonkibocsátás mértékével határozzák meg, így a fő fókusz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén van. Az épített környezet karbonkibocsátása ugyanis 39 százalék körül van a globális karbonkibocsátási értékek között.

Egy épületnél a karbonkibocsátás mértékére olyan adatok is hatással vannak, amelyek az építőanyagok előállításával és az épület építésével kapcsolatosak. Így a korábban említett ún. lowtech eszközök mellett többek között az is fontos, hogy miből épül a ház, milyen innovatív megoldásokat, hightech eszközöket alkalmaznak akár az építőanyagok, akár az épületüzemeltetési megoldások terén. Ezek integrálásával is hatni tudunk arra, hogy mekkora karbonlábnyoma lesz az épületnek.

Tudna néhány konkrét példát mondani arra, hogy milyen megoldások szolgálják ezt a célt?

Már számos olyan építőanyag van a piacon, amelyek újrahasznosítható alapanyagból készülnek és alacsonyabb energiafelhasználással állíthatók elő, tehát a beépített építőanyag karbonlábnyoma kisebb, de ezeknél a kalkulációknál ugyanakkor számításba kell venni azt is, hogy hol termelik ki és hol építik be az adott anyagot. Kiküszöbölve, hogy a szállításhoz kapcsolódó környezeti terhek magasak legyenek. A nyílászárókhoz kapcsolódó innovatív megoldásokat szeretném kiemelni. Itt a fő szempont már nemcsak az, hogy jó hőszigetelő képessége legyen a nyílászárónak, hanem például a belső térbe beengedett természetes fény mennyisége is nagy hatással van arra, hogy hogyan lehet jól használni. Üvegezés esetében az is fontos tényező, hogy milyen az összenergia átbocsátási képessége, amit g-értékként jelölnek. Az úgynevezett passzív szoláris hőnyereséget olyan üvegezéssel lehet megvalósítani, aminek g-értéke nem túl alacsony. Érdemes rávilágítani itt arra az összefüggésre, hogy minél jobb hőszigetelésű üvegezésünk van, annál kisebb lesz az a hányad, amennyi energiát be tud engedni az üvegen keresztül, tehát elveszíthetjük a szoláris nyereséget, ami gyakorlatilag passzív eszköz a környezet kímélésében. Így az üvegezés kiválasztásakor érdemes arra is figyelni, hogy a hőszigetelés és az összenergia átbocsátási képesség jó arányban legyen egymással. A nyári időszakban fellépő túlzott hőterhelést a külső árnyékolók használatával lehet hatékonyan csökkenteni, ezért ezek alkalmazása elengedhetetlen nagyméretű, déli tájolású üvegfelületek előtt. A belső árnyékolókat a fénymennyiség szabályozására és betekintés elleni védelemre lehet használni.

És még mit tehetünk?

Nyílászárók esetében az ablakkal összeépíthető szellőzőberendezések alkalmazása is jó döntés. A hővisszanyerővel ellátott szellőzők a kilépő levegő melegével a belépő, friss levegő hőmérsékletét tudják növelni, így alacsony energiafogyasztással kedvező belső légállapotokat lehet fenntartani. Ez már azzal is összefüggésben van, hogy mennyire lesz egészséges egy épület.

Hol lehet szakmailag valóban megalapozott információkat találni a témában?  

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a World Green Building Council magyarországi társszervezete. Ők nagyon sok országban fejtenek ki tevékenységet annak érdekében, hogy feltárják, milyen lehetőségeink vannak az épületállomány karbonlábnyomának csökkentésére. Nemrég készült el a WorldGBC jelentése arról, hogyan érhetnek el az épületek és az infrastruktúra 2030-ra 40%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást világszerte, illetve hogyan produkálhatnak az épületek 100% nettó nulla karbonkibocsátást 2050-re. Itthon a HuGBC az, amely az összes olyan fenntartható építészeti törekvést felkarolta Magyarországon, amelyek érdekesek lehetnek a helyi piac számára.  Ebbe beletartozik a passzív házak, aktív házak, autonóm házak témaköre, amelyek ugye alkalmaznak különböző építészeti eszközöket is és akár ilyen legújabb technológiákat. Rendszeresen publikálnak cikkeket a témában, és náluk összpontosul a témát érintő összes tudáscsomag. Ők foglalkoznak mélyebben a környezettudatos épületminősítési-rendszerek témakörével is, amelyek a megvalósított épületeket különböző összetett szempontrendszer szerint értékelik. Jelenleg Magyarországon az újonnan fejlesztett iroda épületek szinte mindegyike minősítést szerzett a nemzetközi környezettudatos minősítési rendszerek valamelyikében. Ebben a szektorban tehát felső szabályozás nélkül megvalósultak az ez irányú törekvések. A minősített épületek adatbázisa elérhető az egyesület honlapján.

Ha a családi házas szektorban valaki környezettudatos házat szeretne építeni, annak milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A családi házaknál érdemes megvalósítani a holisztikus szemléletet és az építőanyagok, az energiafogyasztás, a komfort kapcsán is a környezettudatos megoldásokat választani.  Ez ahogy már említettem, azzal kezdődik, hogy az épület tájolása, tömegformálása is már olyan legyen, hogy az a kedvező energiafogyasztást támogassa. Fontos, hogy az épületen történő megnyitások – tehát az ablakok, ajtók, függönyfalak – a benapozás figyelembevételével a téli és a nyári időszakban is jól kezeljék a kiugróan magas energiaigényeket. Nyáron az épületet meg kell védenünk a túlmelegedéstől, ezért érdemes külső árnyékolókat használni, mert ezzel jól tudjuk szabályozni azt, hogy mennyi fényt és mennyi hőt szeretnénk az épületen belül. A téli időszakban viszont, ha nem használjuk az árnyékolót, a szoláris hőnyereséget tudjuk érvényesíteni. Az egyes rendszerek kiválasztásánál pedig a hőszigetelő és összenergia átbocsátó képesség mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen anyagból készül a nyílászárónk. Itt érdemes újrahasznosítható vagy újrahasznosított alapanyagú termékeket választani. Ma már több olyan minősítés van, ami ezt figyelembe veszi. Ilyen a Cradle to Cradle, azaz bölcsőtől a bölcsőig minősítés, ami a Schüco nyílászáróknál és függönyfalrendszereinél is megjelenik. Ez a minősítés azt mutatja meg, hogy a teljes élettartam alatt mennyire környezetbarát egy adott építési termék. Az acél és alumínium alapanyagból készült termékek például nagymértékben újrahasznosíthatóak. Az építőanyaggyártók is egyre inkább ökotudatos szemlélettel dolgoznak. A termékfejlesztések során figyelembe veszik például az újrahasznosított anyagtartalmat, illetve azt, hogy az adott termék a különböző termékjellemzőivel vagy képességeivel hogyan tud hozzájárulni a környezettudatos épületek létrehozásához és működéséhez. A jövő szempontjából mindenképp pozitív, hogy a megrendelői és a gyártói oldal is egyre fontosabbnak tartja a környezettudatos döntések meghozatalát.

Szerző
Magócsi Anikó
TovábbiHírek
01
020
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2018 / 11 / 06
Schüco-alumínium-emelő-toló-erkélyajtó-ajtó-ablak-nappali-üveg-építészet-minimal-house-beltér-interior
Egy időtlen, trendektől és aktuális irányzatoktól mentes ház
Víz és természet közelében épült fel az az ingatlan, amelynek legfőbb jellemzői a teljes átláthatóság, a letisztultság és a harmónia. Az egyedi formákkal, nagyon magas minőségben megvalósuló ház kompromisszummentesen készülhetett el. A folyamatról Pintér Györggyel, a ház tulajdonosával beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-frameless-slide-door-porsche-design-PD77-minimal-house-exterior-lemezburkolat-lemez-homlokzat-panel-napelem
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2020 / 10 / 01
Schuco-aluminium-emelo-tolo-erkelyajto-ajto-ablak-nappali-uveg-epiteszet-minimal-house-belter-interior
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2022 / 09 / 01
Stocker-György
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Reynaers-hifinity-minimal-house-glass-frameless-sliding-door-exterior-night3
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2019 / 09 / 12
Reykjavik-Mariott-Reynaers-aluminium-homlokzat-fassad-glass-KAV-Hungaria-Gluggar
Épül Reykjavik – bejárás a Marriott Edition Hotel építkezésén
Munkatársaink tervezik, gyártják és szállítják Izland fővárosába az eddigi legkomplexebb szállodaépítési projekt homlokzati nyílászáróit és alumínium épületelemeinek döntő többségét.
Bővebben
2020 / 06 / 11
Hégli-Henriette-KAV-Hungária-Iroda-munka-2
KAV – Odafigyelünk arra, hogy a megrendelő mit szeretne megvalósítani!
A KAV csapata folyamatosan bővül, jelenleg is több pozícióra keresünk munkatársakat. Hégli Henriette közgazdász végzettséggel, ügyvezetői és ingatlanértékesítői pályafutás után tavaly júliusban érkezett a cégünkhöz. Projekt koordinátorként ő felel az egyedi árajánlatok készítéséért. Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, az indulás első pár hetében egy gólyaprogramban vett részt, amelynek keretében részletekbe menően, a cég működésének minden területére kiterjedően ismerte meg az egyes munkafolyamatokat, az egyedi nyílászárók piacát, a KAV-os gondolkodást.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Investors-In-People-2o17-Magyarország-KAV-Hungária-kft-díjátadó-csoportkép
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2022 / 04 / 08
Schüco-alumínium-függönyfal-FW50-tolóajtó-Reynaers-slider-door-terasz-emelő-toló-ajtó-üvegfal-CLT-2
Akikről soha nem beszélnek, avagy a gyártás előkészítés eminenciásai
A KAV megrendelői az ajánlatadási, előkészítési- és kivitelezési folyamatokban több kollégánkkal kerülnek kapcsolatba egy-egy munka során. Ezek az értékesítő és kalkulátor munkatársaink, a műszaki- és gyártáselőkészítő mérnökök, a projektfelelős mérnökök majd a beépítést végző szakembereink. A műszaki- és gyártás előkészítő mérnökökkel nagyon ritka eset, hogy kapcsolatba kerül a végfelhasználó. Ebben a cikkben ezen szakembereknek munkáját szeretnénk bemutatni a Continental Golf Klub építési munkája kapcsán.
Bővebben
2023 / 05 / 15
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2017 / 08 / 17
Investors-In-People-2o17-Magyarország-KAV-Hungária-kft-díjátadó
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Rotterdam-tarsashaz-udvari-homlokzati-reszlete-a-viz-fele
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2021 / 10 / 04
Aluminium-nyilaszaro-ablak-ajto-toloajto-gyarto-iroda-KAV-Hungaria-igenyfelmeres-egyeztetes-ajanlatadas-mernok-munka-2
Újfajta ajánlatadási és szakági folyamatok a KAV-nál
A KAV nemcsak az újításokban jár élen az alumínium nyílászárok tervezése és gyártása során, hanem az egyedi munkaszervezésben is. Folyamataink úgy vannak felépítve, hogy kellő időt szánunk a szaktanácsadásra, a mérnöki folyamatokra. Az utóbbi évek piaci változásaival összhangban, idén megváltoznak az ajánlati, szakági tervezési és kivitelezési folyamataink. Hogy pontosan miként, azt Lovász Károly ügyvezető és Nagy Péter projektfelelős mérnök meséli el.
Bővebben
2023 / 06 / 12
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2024 / 01 / 31
A nyílászáró minősége négy pilléren műlik
A nyílászáró minősége négy tulajdonságon múlik
A nyílászáró minősége négy pilléren nyugszik, ezek mindegyike fontos az ablak típusától függetlenül. Vajon mitől jó minőségű a nyílászáró? Milyen tulajdonságok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy jó ablakot, ajtót vagy tolóajtót vásároljunk? A kérdésekre adott válaszok az alábbi cikkben olvashatók.
Bővebben
2017 / 06 / 09
Költő-Kert-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-rendszer-Schüco-77-PD-HI-render-Budapest-minimal-house-2
KAV nyílászárók a Költő Kertben
„Olyat alkotni, ami kicsit szélsőséges, de amihez lehet viszonyulni!”
Bővebben