INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
2020 / 02 / 27

„A cél: karbonsemleges épületek 2050-re”

A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője –  termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.

Napjainkban az építészet területén is egyre fontosabb a környezettudatosság. Milyen megoldások, lehetőségek, döntések vezetnek oda, hogy azt mondhassuk, egy épület ökotudatos?

Számos olyan eszköz van az építészek kezében, ami az épület környezeti hatásait csökkenteni tudja. Ilyen az épület tájba illesztése, a tájolása, a tömegformálás, a különböző megnyitások kialakítása.  Ezek olyan egyszerű építészeti eszközök, amelyek már hatással vannak arra, hogy egy ingatlan az építése, illetve az élettartalma alatt milyen környezeti hatásokat fog kifejteni. Jelenleg azt, hogy egy épület mennyire környezetkímélő elsősorban a teljes élettartamra vonatkozó karbonkibocsátás mértékével határozzák meg, így a fő fókusz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén van. Az épített környezet karbonkibocsátása ugyanis 39 százalék körül van a globális karbonkibocsátási értékek között.

Egy épületnél a karbonkibocsátás mértékére olyan adatok is hatással vannak, amelyek az építőanyagok előállításával és az épület építésével kapcsolatosak. Így a korábban említett ún. lowtech eszközök mellett többek között az is fontos, hogy miből épül a ház, milyen innovatív megoldásokat, hightech eszközöket alkalmaznak akár az építőanyagok, akár az épületüzemeltetési megoldások terén. Ezek integrálásával is hatni tudunk arra, hogy mekkora karbonlábnyoma lesz az épületnek.

Tudna néhány konkrét példát mondani arra, hogy milyen megoldások szolgálják ezt a célt?

Már számos olyan építőanyag van a piacon, amelyek újrahasznosítható alapanyagból készülnek és alacsonyabb energiafelhasználással állíthatók elő, tehát a beépített építőanyag karbonlábnyoma kisebb, de ezeknél a kalkulációknál ugyanakkor számításba kell venni azt is, hogy hol termelik ki és hol építik be az adott anyagot. Kiküszöbölve, hogy a szállításhoz kapcsolódó környezeti terhek magasak legyenek. A nyílászárókhoz kapcsolódó innovatív megoldásokat szeretném kiemelni. Itt a fő szempont már nemcsak az, hogy jó hőszigetelő képessége legyen a nyílászárónak, hanem például a belső térbe beengedett természetes fény mennyisége is nagy hatással van arra, hogy hogyan lehet jól használni. Üvegezés esetében az is fontos tényező, hogy milyen az összenergia átbocsátási képessége, amit g-értékként jelölnek. Az úgynevezett passzív szoláris hőnyereséget olyan üvegezéssel lehet megvalósítani, aminek g-értéke nem túl alacsony. Érdemes rávilágítani itt arra az összefüggésre, hogy minél jobb hőszigetelésű üvegezésünk van, annál kisebb lesz az a hányad, amennyi energiát be tud engedni az üvegen keresztül, tehát elveszíthetjük a szoláris nyereséget, ami gyakorlatilag passzív eszköz a környezet kímélésében. Így az üvegezés kiválasztásakor érdemes arra is figyelni, hogy a hőszigetelés és az összenergia átbocsátási képesség jó arányban legyen egymással. A nyári időszakban fellépő túlzott hőterhelést a külső árnyékolók használatával lehet hatékonyan csökkenteni, ezért ezek alkalmazása elengedhetetlen nagyméretű, déli tájolású üvegfelületek előtt. A belső árnyékolókat a fénymennyiség szabályozására és betekintés elleni védelemre lehet használni.

És még mit tehetünk?

Nyílászárók esetében az ablakkal összeépíthető szellőzőberendezések alkalmazása is jó döntés. A hővisszanyerővel ellátott szellőzők a kilépő levegő melegével a belépő, friss levegő hőmérsékletét tudják növelni, így alacsony energiafogyasztással kedvező belső légállapotokat lehet fenntartani. Ez már azzal is összefüggésben van, hogy mennyire lesz egészséges egy épület.

Hol lehet szakmailag valóban megalapozott információkat találni a témában?  

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a World Green Building Council magyarországi társszervezete. Ők nagyon sok országban fejtenek ki tevékenységet annak érdekében, hogy feltárják, milyen lehetőségeink vannak az épületállomány karbonlábnyomának csökkentésére. Nemrég készült el a WorldGBC jelentése arról, hogyan érhetnek el az épületek és az infrastruktúra 2030-ra 40%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást világszerte, illetve hogyan produkálhatnak az épületek 100% nettó nulla karbonkibocsátást 2050-re. Itthon a HuGBC az, amely az összes olyan fenntartható építészeti törekvést felkarolta Magyarországon, amelyek érdekesek lehetnek a helyi piac számára.  Ebbe beletartozik a passzív házak, aktív házak, autonóm házak témaköre, amelyek ugye alkalmaznak különböző építészeti eszközöket is és akár ilyen legújabb technológiákat. Rendszeresen publikálnak cikkeket a témában, és náluk összpontosul a témát érintő összes tudáscsomag. Ők foglalkoznak mélyebben a környezettudatos épületminősítési-rendszerek témakörével is, amelyek a megvalósított épületeket különböző összetett szempontrendszer szerint értékelik. Jelenleg Magyarországon az újonnan fejlesztett iroda épületek szinte mindegyike minősítést szerzett a nemzetközi környezettudatos minősítési rendszerek valamelyikében. Ebben a szektorban tehát felső szabályozás nélkül megvalósultak az ez irányú törekvések. A minősített épületek adatbázisa elérhető az egyesület honlapján.

Ha a családi házas szektorban valaki környezettudatos házat szeretne építeni, annak milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A családi házaknál érdemes megvalósítani a holisztikus szemléletet és az építőanyagok, az energiafogyasztás, a komfort kapcsán is a környezettudatos megoldásokat választani.  Ez ahogy már említettem, azzal kezdődik, hogy az épület tájolása, tömegformálása is már olyan legyen, hogy az a kedvező energiafogyasztást támogassa. Fontos, hogy az épületen történő megnyitások – tehát az ablakok, ajtók, függönyfalak – a benapozás figyelembevételével a téli és a nyári időszakban is jól kezeljék a kiugróan magas energiaigényeket. Nyáron az épületet meg kell védenünk a túlmelegedéstől, ezért érdemes külső árnyékolókat használni, mert ezzel jól tudjuk szabályozni azt, hogy mennyi fényt és mennyi hőt szeretnénk az épületen belül. A téli időszakban viszont, ha nem használjuk az árnyékolót, a szoláris hőnyereséget tudjuk érvényesíteni. Az egyes rendszerek kiválasztásánál pedig a hőszigetelő és összenergia átbocsátó képesség mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen anyagból készül a nyílászárónk. Itt érdemes újrahasznosítható vagy újrahasznosított alapanyagú termékeket választani. Ma már több olyan minősítés van, ami ezt figyelembe veszi. Ilyen a Cradle to Cradle, azaz bölcsőtől a bölcsőig minősítés, ami a Schüco nyílászáróknál és függönyfalrendszereinél is megjelenik. Ez a minősítés azt mutatja meg, hogy a teljes élettartam alatt mennyire környezetbarát egy adott építési termék. Az acél és alumínium alapanyagból készült termékek például nagymértékben újrahasznosíthatóak. Az építőanyaggyártók is egyre inkább ökotudatos szemlélettel dolgoznak. A termékfejlesztések során figyelembe veszik például az újrahasznosított anyagtartalmat, illetve azt, hogy az adott termék a különböző termékjellemzőivel vagy képességeivel hogyan tud hozzájárulni a környezettudatos épületek létrehozásához és működéséhez. A jövő szempontjából mindenképp pozitív, hogy a megrendelői és a gyártói oldal is egyre fontosabbnak tartja a környezettudatos döntések meghozatalát.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2020 / 10 / 01
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
A keretnélküli tolóajtó szerkezetek építész szemmel
Minden projekt más és más kihívás elé állítja az építészeket és a nyílászárós szakembereket is. Egyik referenciánk koncepciója a szárnyszerűen felnyíló tető és a padló által kifeszített térnek köszönhetően létrejövő korlátlan kilátásra alapul. A maximális transzparencia elérésére elsősorban a filigrán osztású megoldások, valamint a keretnélküli tolószerkezetek jelentettek megoldást.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 17
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
Alumínium nyílászáró rendszerek egy golf club bővítésénél
A KAV munkatársai szinte az első ceruzavonástól együttműködtek a Kroki Studióval a Continental Golf Club bővítésével kapcsolatos munkálatok során. Így az exkluzív épületen többek között közösen tervezett tartószerkezet, egyedi reteszelt sorolás, felülvilágító csatlakozás is megvalósult. A közös munkáról, arról, hogy milyen egymás gondolatára építve dolgozni és a projekt érdekességeiről Göde Andrással, a Kroki egyik alapítójával beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 04 / 26
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2024 / 02 / 27
Aluminium-nyilaszaro-ablak-toloajto-Reynaers-Schuco-KAV-passziv-haz-zebegeny-Magyarosi-Csaba-hazpimpeles-Hoeflon
Nyílászáró beépítésének lépései
Mi az az öt lépés, amit nyílászáró beépítésekor végig kell járnunk? Magyarósi Csaba zebegényi alumínium nyílászáróinak helyszíni beépítéséről készített videója mellett most írásban is összefoglaljuk a fontosabb állomásokat
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2020 / 03 / 18
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2016 / 01 / 01
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2023 / 06 / 12
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Nyílászárók a tervezési folyamatban egy építész szemével
Sokszor felmerül a kérdés, hogy a tervezési folyamatban mikor érdemes konzultálni nyílászárós szakemberekkel. A kérdéskörben Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője osztja meg tapasztalatait. Szerinte ma már a tervezési folyamatban kulcskérdés a nyílászáró, hiszen ez az egyik legösszetettebb része a háznak.  Aki tehát nem tájékozott a nyílászárók világában, az még külső segítséggel sem tud magabiztosan végig vinni egy kiviteli tervet.
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2022 / 05 / 05
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Üvegoptikás alumínium nyílászáró fejlesztés a KAV-tól
Optivison© fejlesztésünk Magyarországon egyedülállónak számít. A kis- és középvállalkozások körében ugyanis rajtunk kívül senki sem fejlesztett családi házra üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszerünkkel ügyfeleink igényeire szerettünk volna reflektálni: a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet újra gondolásával értünk el. Az így létrejött megoldás lehetővé teszi az üvegszárny hatást, így az Optivison© rendszerek a modern családi házak trendkövető nyílászárói lehetnek.
Bővebben
2021 / 12 / 03
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Egyedi nyílászárók kiegészítő megoldásai
Alumínium nyílászáró elemekkel a legkönnyebb egyedi homlokzati igényeket kiszolgálni. Köztudott, hogy a könnyűfém alapanyag statikai tudása, kompozitokkal való együttműködése, az akár végletes üvegméretek befogadása, a rendszeranyagok PVC- és fa nyílászárókat megszégyenítő variábilis lehetőségei, homlokzatburkolatokkal megvalósítható rendszerintegritása teszi a piacon egyedülállóvá ezt a termékspektrumot.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben