INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Budapest-bauhaus-modern-house-render-pic
2019 / 02 / 07
Kezdőlap > Hírek > Egy Bauhaus-villa újjászületése

Egy Bauhaus-villa újjászületése

Idén 100 éves a Bauhaus, ezért is külön öröm számunkra, hogy egy, a stílus jegyeit magán viselő ingatlan felújításában vehetünk részt. Ha a Bauhaus jelzőként egy épületnél megjelenik, az garancia a letisztult formákra, az izgalmas terekre és a minőségi alapanyagokra. Ám fontos kiemelni, hogy bár több magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, Budapesten alig található szigorúan vett Bauhaus-ház. Hogy ez az épület miként viseli magán a stílus jellemző jegyeit, s hogyan érdemes egy ilyen felújításba belefogni, arról Lenzsér Péter, építésszel beszélgettünk.

Mit lehet tudni a ház történetéről?

A ház története elég kacifántos. Ha nagyvonalúak vagyunk, mondhatjuk, hogy a Bauhaus gyűjtőnév alá sorolható. Az 1920-as évek végén és a harmincas években épült, akkoriban második vonalbeli épületek közé lehet sorolni, hiszen nem Molnár Farkas vagy mondjuk Fischer József tervezte. Egy kedves, aránylag aprócska ház épült meg amit először 3, majd 15 év múlva át is építettek, majd negyven év múlva kibővítették. Egyetlen lakásból öt lakást alakítottak ki, amit utána szétbombáztak, majd átalakítottak, s ez az összes folyamat nagyon-nagyon eltérő építészeti és műszaki minőségben történt. De még akkor is, amikor ez a ház egy ötlakásos össze-vissza átalakított épület volt, szerethető és kedves volt. Szóval nem csak az lehet jó, amit nagy építész tervezett.

Ön hogyan találkozott az épülettel?

Sok évvel ezelőtt megkeresett az építtető azzal, hogy ő megvették az épület összes lakását, s nagyon szeretik. Nem beszélhetünk egy nagy ingatlanról, hiszen 300 négyzetméter körüli az épület, de ők éppen ezt a fajta léptékét és báját szerették. Ebből szeretett volna minimális beruházással, szinte alig hozzányúlva a dolgokhoz valamit kihozni. Készítettünk egy nagyon kedves, szerethető tervet, amit ők elkezdtek kivitelezni, de sajnos hamarosan megállt az építkezés. A fő elem itt a faablakok rekonstrukciója volt, próbáltuk megmenteni, amit még lehetett. Már ekkor sem volt mindenhol eredeti nyílászáró, de voltak benne eredetiek, s azoknak a stílusára próbáltuk formálni a cserélendő ablakokat, amit pedig nem kellett kidobni, azt igyekeztünk megtartani. Tehát a heterogén báját próbáltuk megtartani a háznak.

Az eklektikában is lehet báj ezek szerint?

Abszolút, sőt! Akkor azonban jött egy fordulat a dologban, az akkori tulajdonosoknak el kellett adniuk az egész házat, és jött egy új építtető. Ő megnézte a terveinket, s belelátta a mi lelkesedésünket és szeretetünket, amivel az épülethez viszonyultunk, annak ellenére, hogy egy csomó mindenben mást szeretett volna. Így azt mondta, hogy sok apró dolgon szeretne változtatni, s egyáltalán nem volt ellenünkre, amiket szeretett volna. Más volt, de nem ellentmondó. Aminek különösen örültünk, hogy az ingatlan mérete maradhatott. Ráadásul egy nagyon jó megbízót találtunk a személyében, aki érdeklődik az építészet iránt, ismeri, nyitott a dolgokra, s bár semmi köze sincs az építőiparhoz, mégis sok mindent látott már, nagyon sok mindennek utána megy, szinte igénye volt arra, hogy feladatot adjunk neki. Javasoltunk neki néhány dolgot, hogy minek nézzen utána, s most már ő is küldözget nekünk témákat, könyveket, építészeti kiállításokat. Szóval egy kedves megrendelő, aki határozott elképzelésekkel rendelkezik.

S mik ezek a határozott elképzelések?

Ami nagyon egybevágott a mi felfogásunkkal az az, hogy bár nem műemlék épületről van szó, tehát nem védett, a kedvessége és a bája miatt mégis védendő ingatlannak tekinthető. Vagyis bár jogszabályok által nem védendő, mi mégis mentsük meg az értékeit. Eredetileg ezen az épületet bizonyíthatóan fa nyílászárók lehettek. A műemlékes szemlélet azt mondaná, ha rekonstrukciót szeretnénk csinálni, tartsuk meg azt, ami ott volt, vagy nézzük meg, hogy mi volt az eredeti, és azt próbáljuk visszaállítani. Én azt gondolom, hogy sok mindenben nem vagyunk semmivel se előrébb 1930 óta, csak az idő telt el, de a nyílászárók területén előrébb tartunk. Abban maximálisan találkozott a megrendelővel az elképzelésünk, hogy ne féljünk váltani. Amiben a Bauhaus számomra nagyon izgalmas volt az az a fajta innováció, ami akkoriban a nyílászáróknál megjelent. Sok építész kísérletezett, s nagyon különleges, egyedi nyílászáró rendszereket tervezett, tehát nem átvettek meglévő szerkezeteket, hanem innovatív módon újat alkottak. Azonban ennél a háznál nem ez jelenik meg, hanem a kor „tucatszerkezetét” építették be.

S végül milyen döntés született a nyílászárók kapcsán?

Köztünk és az új építtető között ebben teljes összhang volt, mert azt mondta: bátran merjük kicserélni a nyílászárókat. Eredetileg fa nyílászárók voltak beépítve, s bár nem volt határozott elképzelése arról, hogy mire legyen cserélve, az fontos szempont volt, hogy innovatív módon legyen megoldva a csere. Azt kérte, keressük meg azt, ami a legmegfelelőbb: vékony profillal, érdekes keresztmetszettel, nyitásmóddal és vezérléssel. A hagyományos lyuk-architetktúrát meg szerettek volna hagyni, de fontos volt, hogy többet „tudjanak”, mint a tucattermékek. Ekkor elkezdtünk utánanézni, hogy jelenleg mik a trendek a világban, s először a hegycsúcsot céloztuk meg. Egy olyan acélszerkezetben gondolkodtunk, ami Magyarországon még igen ritka, talán néhány irodaházba építettek már ilyen acél profilrendszereket. Aztán a visszalépés mellett döntöttünk, s elkezdtünk alternatívát keresni.

Ezután mi volt a legnagyobb kérdés?

Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy miként lehet megtartani azt, amit a megrendelő szeretne, hogyan lehetne innovatívnak lenni, s megtalálni a választ a speciális igényeknek. Vagyis van-e alternatívája a megfizethetetlen nyílászáró rendszernek. S akkor azt gondoltam, a KAV lehet az a cég, ahol a munkatársakkal közösen elkezdhetünk a megoldáson gondolkodni. Ők nyitottak arra, hogy megértsék az építtető problémáját, én pedig hozzá tudom tenni, hogy műszakilag és építészetileg mi lenne az elvárásom. Ők meg tudják mondani, van-e bármilyen alternatíva – legyen az acél, alumínium, fa vagy bármilyen megoldás –, ami megfelel az elvárásunknak. S valóban, rögtön az első találkozáson tudtak olyat lehetőségeket mutatni, amelyek nagyon jól reagáltak azokra a problémákra, amelyeket felvetettünk az építtetővel.

Mik a nehézségek ennél az épületnél?

Nem feltétlenül nehézségek, inkább az építtető elvárásainak s annak az összehangolása, hogy a meglévő falszerkezetbe, méretbe és vastagságba miként tudunk beépíteni nyílászárókat hőtechnikailag korszerű módon. Emellett felmerültek nyitási kérdések, s az, hogy miként tudjuk kivitelezni a kapcsolódó szerkezeteket, árnyékolásokat és azok működését. Egy új háznál ez egyszerű, hiszen tudjuk, hogy ezeknek milyen helyigényük és szerkezeti kapcsolataik vannak, itt azonban fordított a gondolkodás, egy meglévő épületbe kell viszonylag új rendszert elhelyezni. Ezen a házon sosem volt árnyékolás vagy alumínium szerkezet, így ki kellett találni, miként lehet ezt megvalósítani. S ennek megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik.

Egyébként egy ilyen háznál, ahol meghatározó építészeti jegyek vannak, azoknak a megőrzése egy ilyen jellegű átépítésnél mennyire fontos? Kell-e, hogy megőrizze azt a meghatározó karaktert, amitől az épület az, ami?

Azt gondolom, hogy nagyon fontos. Azt kellett megnéznünk, hogy az új rendszerek képesek-e megőrizni ezt a karaktert, vagy nagyon idegenné válnának az átépítés után. Fontos kiemelni, hogy amikor az eredeti ingatlan épült, azokban az években az építészek már használták a fém nyílászáró szerkezeteket. A tokszerkezetek geometriája pedig abszolút az volt, ami itt megvalósul, ők is minél filigránabbra, vékonyabbra szerették volna venni ezeket. Sajnáltam volna, ha az átalakítás bár izgalmas és korszerű lenne, de éppen a ház lényegét, lelkét veszítettük volna el. Ez a megoldás azonban megőrzi azt.

Szerző
Magócsi Anikó
TovábbiHírek
01
020
2022 / 10 / 20
Reynaers-hifinity-minimal-interior-luxury-glass-keret-nelkuli-sliding-door
Hatalmas üvegfalak egy lenyűgöző adottságú villában
Az üveg a lelke annak a villának, amit Koch Péter építész, a Nara Stúdió vezetője tervezett. A különleges formavilágú épület lebegő hatását a szinte végtelennek tűnő üvegfelülettel érték el, ami a tulajdonosnak megadja a tökéletes panorámát és a környezettel való kapcsolat semmivel sem összehasonlítható szabadság érzését.
Bővebben
2016 / 01 / 01
KAV-Hungária-Alumínium-nyílászáró-gyártás-üzleti-etikai-díj-2016
Üzleti Etikai Díjat kapott a KAV Hungária
Nyert a felelős gondolkodásmód
Bővebben
2021 / 01 / 14
Csóti-Gábor
Az alumínium nyílászáró és a rugalmas üzleti modell
Egyedi nyílászárókra specializálódott cégként a KAV folyamatosan az innovációra, a megújulásra törekszik megtartva azokat az értékeket, amikre építeni érdemes. A Gamechangers szakmai közösség tagjaként a legjobb üzleti, szervezeti gyakorlatok megosztására törekszünk. A kezdeményezés alapítójával, Csóti Gáborral, arról beszélgettünk, a koronavírus-járvány miként változtatta meg a vállalkozások működését, és milyen irányt érdemes követni ebben a nehézségekkel teli időszakban. Hogyan indult ez a szakmai közösség, mi volt a
Bővebben
2018 / 09 / 26
Schuco-aluminium-toloajto-PD77-frameless-keret-nelkuli-uveg-uveg-sarok-minimal-design-nappali-belter-interior
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2019 / 10 / 03
Ádám-István-Alukönigstahl
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2019 / 01 / 09
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér-interior-night
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2021 / 09 / 17
egyedi-aluminim-ablak-ajto-mfrh-original
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2020 / 05 / 27
KAV-OPTIVISION-BROSSÚRA
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Szabados-András-KAV-Hungária
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Schüco-alumínium-emelő-toló-harmónika-ajtó-étterem-terasz-kapcsolat-homlokzat-sas-baba
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2020 / 08 / 05
Andrey-Klymenko-Reynaers-Aluminium
A célunk a folyamatos növekedés
A belga székhelyű Reynaers Európa piacvezető vállalata a fenntartható és innovatív alumínium nyílászáró-rendszerek fejlesztése és forgalmazása terén. A világszerte ismert cég minden más piacon is a legmeghatározóbb szereplők közé tartozik. A KAV-val az izlandi Marriott Hotel Edition homlokzati megoldásainak kivitelezése volt az első nagy közös projektjük, amit azóta több együttműködés követett. Sajátos cégkultúrájuk meghatározó pillérei a fenntarthatóság, az innováció és az egyedi igényekre szabott megoldások. A legfontosabb irányokról és fejlődési lehetőségekről Andrey Klymenkóval, a Reynaers Aluminium közép-kelet-európai vezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 09 / 24
alumínium-nyilászáró-nagy-méretű-üvegezés-üveg-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru-Reynaers-Schüco
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 2.
Alumínium ablak és ajtó költségében az előző blogban részletezett rendszeranyag bekerülési ár mellett még nagyon releváns költség a hőszigetelő üvegpanel, amely hazai vagy külföldi üvegfeldolgozó üzemből érkezik.
Bővebben
2018 / 02 / 15
sandor-fegyverneky
A homlokzat nem magánügy
Úgy látom, ennél a cégnél van egy őszinte akarás arra, hogy jót csináljanak. Van egy precíz vállalatvezető, aki ráadásul tényleg a lehető legjobbat akarja létrehozni, s ez a tenni akarás átragad az egész cégre. És ezt látja a vevő is.
Bővebben
2019 / 04 / 08
ALUTA-építési-nívódíj-2019-oklevél-KAV-Hungária-alumínium-nyílászáró-elismerés-Lovász-Károly-Fegyverneki-Sándor-átadás
Három KAV-épület is ALUTA Nívódíjat kapott
Az elmúlt két év sikerei után idén három KAV-épület nyerte el a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen minőségi elismerését, a 2018. évi ALUTA Nívódíjat „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában.
Bővebben
2021 / 05 / 03
alumínium-ablak-függönyfal-nyilászáró-jumbo-nagy-méretű-üvegezés-üveg-üvegpanel- egyedi-beemelés-ablak-beépítés-üvegező-robot-pókdaru
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 03 / 18
custom-windows-and-doors-beyond-the-standards
Egyedi nyílászárók a sztenderdeken túl
Ahogy a világban is sok területen egyre inkább az egyedi és az önkifejezés a legerősebb hívószavak, úgy változnak az építészek és az építtetők igényei is. A nyílászáró gyártók többsége azonban nehezen lép ki a sztenderdek közül, pedig az építészetben ez a terület is számos újításra ad lehetőséget, ha az őszinteség jegyében újragondolják a szerkezeteket.
Bővebben
2021 / 06 / 02
alumínium-nyílaszáró-ablak-ajtó-tolóajtó-keret nélküli-üveg-üvegszerkezet-Schüco-Reynaers-szakági-tervezés-műszaki előkészítés-mérnökiroda
Alumínium nyílászárók építészeti tervezése napjainkban
A KAV csapatának célja, hogy megrendelőink minden egyedi nyílászárós igényeire – legyen szó minimál ablakról, keretnélküli tolóajtóról, alumínium bejárati ajtóról, árnyékolóról vagy éppen függönyfalról – megoldást kapjanak. A legtöbb megrendelő már a kész tervek birtokában kezd el nyílászárókat keresni, ám az egyeztetések során egyre gyakrabban tapasztaljuk, ezek sokszor nem elég kidolgozottak. Az építészeti tervek és a nyílászárós megoldások összefüggéseiről Mravik Csabával, a KAV Hungária fejlesztési főmérnökével beszélgettünk.
Bővebben