Minimalista elegancia Rupphegyen

Minimalista elegancia Rupphegyen

2017.10.10. | Szerző: Mravik Csaba | Fotók: Kaposi Tamás

Tervező: Skicc-Art Építésziroda

Amikor először találkoztunk megrendelőnkkel, már akkor éreztük, hogy ismét olyan kivételes helyzetbe kerültünk, amiből csak kiváló végeredmény születhet. Igényes, minőségi nyílászárókat szeretett volna, trendi és műszakilag korrekt megoldásokkal. Az építész tervező elképzelése olyan minimalista épület volt, amelyben a ház szépségét a nyugodt épülettömeg, a korszerű homlokzat és a transzparens nyílászárók harmóniája adja.  A kiválasztott generálkivitelezőt már ismertük, így tudtuk, hogy ismét egy szemet gyönyörködtető ingatlan valósulhat meg a megrendelő-tervező-kivitelező hármasának munkájából.

A megrendelő az első percektől kezdve olyan magas bizalmat szavazott meg részünkre, hogy éreztük, ezt a felelősséget a nyílászárók tervezésétől kezdve a kulcsok átadásáig folyamatosan előtérbe kell helyeznünk. A végeredmény egy kompromisszumoktól mentes, átgondolt, a külső és belső megjelenést egyaránt vizsgáló egységes homlokzat lett.

A szemöldök külső és belső oldali azonos megjelenésének dilemmájára az őszinte szerkezeti megoldások adtak hiteles választ. Ebből kifolyólag a lamellás árnyékolás látszó, dobozos megjelenése esetén a belső oldalon is azonos kialakítású nyílászáróval, azonos lemezburkolatú mezők kerültek kialakításra. Azokban az esetekben, ahol az árnyékoló dobozokat rejtetten helyezték el, ott a belső oldalon a szemöldök kialakítást rejtetten oldottuk meg. Az épület fehér lapos tömegét a nyílászárók transzparens felületében a kizárólag függőlegesen elhelyezett osztások finoman oldják, de sehol sem konkurálnak vele.

Nagy öröm számunkra, hogy az ebédlő 3 mezőből álló emelő-toló ajtója funkcióban és megjelenésben is elnyerte megrendelőnk tetszését, így a terasz szerves részévé válhatott a konyha-ebédlő kettősének. A nappali kétszintes felnyitásának osztása is figyelmet érdemel, hiszen a közösen meghatározott elv itt is érvényesült. A külső, látszó árnyékoló doboz megjelenése a homlokzati nyílászáró szerves része a külső oldalon és a belső felületen egyaránt.

A minimalista jelleget a lamellás árnyékolás alkalmazása tovább erősíti, az épület tömegét nem bezárva, hanem finoman ellenpontozva a tömör homlokzatburkolati részeket. Figyeljük meg, hogy a lamellázat lefelé történő „záródása” milyen finom rajzosságot kölcsönöz a homlokzati megjelenésnek. Külön figyelmet érdemel a nappali kétszintes felületének árnyékolási megoldása, hiszen itt sem két különálló árnyékoló szerkezetről van szó, hanem a fény kétszintes irányítása céljából a felső mezők eltérő lamella állásúak a földszinten alkalmazottaktól.