Kortalan épület – kortalan szerkezetek

Kortalan épület – kortalan szerkezetek

2018.11.27 Szerző: Erdélyi Zoltán & Mravik Csaba | Fotók: Bata Tamás | Építész: Ivony Balázs

A mai kortárs építészet egyik alappillére az őszinteség. Ezt hogyan fogalmazhatjuk meg a nyílászárók nyelvén? A KAV alumínium-nál úgy gondoljuk, hogy a minőségi anyagválasztás, az átgondolt nyitási funkciók és a gondos épületkapcsolatok miatt lesz egy nyílászáró kortalan, egységes és őszinte.

A minimál lakóházak építtetőit, tervezőt gyakran éri az a vád, hogy ezt a sajátos megjelenési módot, a maximalizált beltéri fénymennyiséget csak egyedi keret nélküli ablak, függönyfal vagy teli üveg tolóajtó alkalmazásával tudják elképzelni. Az alumínium nyílászáró termékkörben azonban vannak alacsonyabb árszinten is elérhető korszerű megoldások, melyekkel hasonló megjelenést kölcsönözhetünk családi házunknak, társasházunknak.

Ebben az épületben emelt hőszigetelési kategóriájú tok-szárny kapcsolatok, valamint emelő-toló ajtók játékos elrendezése adja a nagy üvegfelületek kereteit. Az alumínium nyílászárók beépítési csomópontjait az emeleti redőnyök, valamint a földszinti külső lamellás árnyékoló csatlakozásai bonyolították, de talán a legérdekesebb az extra magas főbejárati ajtó, melynek mindkét szárnyfegyverzete a szokásos szín-azonos porfestett lemez helyett faerezetű, a belső burkolatokkal harmonizáló Trespa burkolatot kapott.

Az őszinteség a funkció alapján kiválasztott emeleti bukó-nyíló és fix bevilágító mezők vonalkódszerű sorolásában található meg, hiszen ezekben az életterekben a hagyományos értékek nyújtják a legmagasabb komfortot (elvonulás, munka). A földszinti élettér más nyílászárót igényel. Többet kell nyújtania: alkalmazkodnia kell a változó napi igényeinkhez (reggeli és esti használat), reflektálnia kell alkalomszerű impulzusainkra (hétköznapi rohanás, hétvégi feltöltődés vagy party) valamint az évszakok változására (nyári túlmelegedés elleni védelem árnyékolással és téli hővédelem). Erre a variabilitásra az emelő-toló szerkezetek adhatnak megnyugtató választ a sok éven át tartó megbízható használat során.


A bejárati ajtó és a megérkezés különösen szép példájával találkozhatunk ennél az épületnél, mind az építészet, mind a nyílászáró szakkivitelező szemszögéből. A partfal mellett sarokban kialakított bejárat nem minden esetben előnyös építészeti megoldás a hosszú sötét „bújtatott” folyosó miatt, de az üveg-üveg sarok felnyitás remek válasz arra, hogyan lehet a hátrányból előnyt kovácsolni, és az épület ékévé tenni pusztán egy bejárati ajtó megkomponálásával.

Ez az épület a kortalanságról szól a minőség és az átgondoltság előtérbe helyezésével, kiegészítve a mai kor csipetnyi trendi eszközeivel.