INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Referenciák
Családi fészek Zugligetben

Az építészek azt vallják, egy épület akkor jó, ha egyszeri és megismételhetetlen, máshol fel nem építhető, és átjárja a hely „szelleme”.

Ez az épület ilyen: minden porcikája érzékenyen, de kellő karakterességgel a természetre és a panorámára fókuszál. Azt mondhatjuk, hogy egy három homlokzatos ház, ahol a bejárati homlokzat védőszárnyként óvja, védi a család életterét.

Szerző
Mravik Csaba
Mérnök
Bényei István & Ivony Balázs

Egy olyan gesztus, ami a déli főhomlokzatra tereli a figyelmünket. Erre a homlokzatra került a bejárati ajtó, amely üvegburkolatos felületével „beleolvad” a felsliccelt homlokzat függönyfalába. A bejárati ajtó ragasztott üvegszárnya egyedi konstrukció. Kialakítása során nagy figyelemmel kellett eljárni a külső és belső síkon, a tokra és a szárnyra egyaránt elhelyezett, ragasztott üvegburkolat miatt, hiszen az egyedi megjelenést az üveg speciális megmunkálása és rögzítése eredményezi. A bejárati front transzparens üvegfala üveg-üveg eresz csatlakozással impozáns üvegtetőbe fordul át. A két oldalhomlokzat alakos felületű függönyfallal történő lekövetése is pontos, precíz gyártmánytervet igényelt, gondos projektvezetői előkészítéssel.

Családi fészek Zugligetben
01
00

Az oldalsó homlokzatok nyílászáró típusának kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy a megrendelő megértse, mire gondolt az építész, amikor a tervet megalkotta, és ezt miként tudja támogatni a megfelelően kiválasztott nyílászáró típus. A megrendelő jól döntött, és az általunk javasolt függönyfal konstrukciót választotta. Igaz, ez költségesebb megoldás egy hagyományos portálszerkezethez viszonyítva, de csak ez nyújthat kompromisszummentes megjelenést. A kivitelezett függönyfal konstrukció visszafogott megjelenésével, valamint a zöld növényzet üvegfelületben való reflektálásával igazán természetközeli, barátságos külsőt kölcsönzött az épületnek.

A lakótérben elhelyezett sorolt emelő-toló ajtók, valamint az üvegsorolt szerkezetek szerves részét képezik a kertre nyíló terasznak. Külön figyelmet fordítottunk a padlóba süllyesztett tolóküszöb kialakítására, így a felnyitott ajtókkal elérhettük, hogy a terasz valóban a belső tér meghosszabbítása legyen a kert felé. Ez a megoldás a felső szinten található emelő-toló nyílászáróknál is konzekvensen lett kialakítva, így a 180 fokos panoráma korlátlanul élvezhető.

Érdemes kiemelni még a lamellás árnyékolás átgondolt, egységes megjelenését. A déli homlokzaton ugyan különálló a helyiségek funkciója, mégsem eltérőek a lamellák típusai. Azonos karakterben és azonos színben jelenik meg a mozgatható lamellázat a felső lebegő erkélyt lezáró fix árnyékoló lamellázattal együtt.

Karakteres, mégis játékos az épület, barátságos fészekként otthon teremtve a család részére.

Fotó galéria

II - Családi fészek Zugligetben

További Referenciák
01
Amikor a gúzsba kötött épület fellélegzik
Bővebben
Egy függönyfal Budapesten, XVIII. Kossuth téri pavilonépület
Bővebben
KAV nyílászárók az izlandi Marriott Hotelben
Bővebben
Egy kompromisszumok nélküli élettér
Bővebben
Leleményes megoldások a Rózsadombon
Bővebben
Kortalan épület – kortalan szerkezetek
Bővebben
Alumínium függönyfal ívekkel és egyedi térszögekkel
Bővebben
Egyedi alumínium nyílászáró rendszerek a Continental Golf Clubban
Bővebben
Családi ház – Budapest
Bővebben
Fém nyílászárók egy természetközeli épületben
Bővebben
A minimál stílus és az aranymetszés találkozása
Bővebben
Költő Kert: Sosem látott exkluzív lakóépület Magyarországon
Bővebben
Minimál családi ház Budapesten
Bővebben
Formabontó épületegyüttes Budapesten
Bővebben
Végtelenített üveghomlokzat a főváros felett
Bővebben
Minimalista családi ház a Rupphegyen
Bővebben
Az alumínium nyílászáró diszkréciója egy különleges lakóházban
Bővebben