INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
References
Költő Kert: Sosem látott exkluzív lakóépület Magyarországon
Author
Mravik Csaba
Photo
Bata Tamás

A lakókert építészete szélsőségesen merész, figyelemfelkeltő, melyet a TÉR Alkotó Tervező Kft. és Városi Gábor művészeti tanácsadó, a projekt megálmodója jegyez. A „szerves” építészet jegyeinek megfelelően újszerű, összehasonlíthatatlan, a kompromisszummentes egyedi luxus világát hozza létre a természeti elemekkel ötvözve. A hatalmas teraszok, különleges üveghomlokzatok, nagyméretű keret nélküli alumínium tolóajtók, fák felé nyúló egyedi szerkezetek tájba illesztett épületeket eredményeztek. Belső tereiben praktikus, otthonos, mégis különleges atmoszféra megalkotása érződik. Az intimitást az épületszintek elforgatásával, a teraszok szintkülönbségével oldották meg.

 

Nyílászárók szempontjából alapvetően két elemből áll az épület, egy funkcionalista, tájba épített tömegből, és az erre ráboruló könnyű acél térrácsból. A két elem kapcsolatában pedig nagyméretű keret nélküli motoros mozgatású alumínium tolóajtók kerülnek elhelyezésre az ívesített egyedi üveghomlokzatba. A tervek szerint az acélrács és annak az épületre történő átfordulása is tartalmazott „amőba” alakú egyedi üvegtetőket, de ezek a KAV szakági 3D-s tervezés támogatásával a tervező poligonális üvegfelületekre finomította. Hozzá kell tenni, hogy ez az optimalizálás építészetileg nem károsította a koncepciót.

 

A nyílászárók alapvető típusa hagyományos kamrás alumínium függönyfal szerkezet, fényes fekete lapos integrált nyomólapos külső kialakítással. A minimalista megjelenést a rejtett szárnyas alumínium erkélyajtó és keret nélküli motorizált tolóajtók biztosítják. A lakótérben az 500kg-os szárnysúlyú alumínium tolóajtó felső tokja acélgerendával került kiváltásra a nagy belmagasság és különleges elhelyezkedés miatt. A lakótér többi részén pedig nagy fesztávolságú önmagába homlokzati síkban visszaforduló ívesített egyedi függönyfal kelt impozáns megjelenést. A lépcsőházi tér felett egyedi a KAV által tervezett és méretezett acéltartóra szerelt üveghártya biztosítja a térelhatárolást.

 

A legnagyobb kihívást az előre gyártott acélrácshoz idomuló napvédő bevonattal ellátott homlokzati üvegfal tervezése jelentette, ugyanis a rács vastagsági mérete leköveti az erőhatásoknak megfelelő változásokat, míg a vasbeton tartószerkezet nem teszi azt. A kettő közé feszül be az üveghomlokzat amelynek mindkettőhöz kellett alkalmazkodnia. Az elhúzódó kivitelezés további többletenergiák bevetését is igényelte, hiszen a különleges motorizált szerkezetek karbantartása, folyamatos utánállítása, az üvegpanelek védelme fokozott figyelmet és gondosságot várt el cégünktől.

 

Költő Kert: Sosem látott exkluzív lakóépület Magyarországon
01
00
Photo gallery

II - Költő Kert: Sosem látott exkluzív lakóépület Magyarországon

More References
01
Minimalistic elegance in the Rupphegy
Show more
Minimalistic family home in Budapest
Show more
Végtelenített üveghomlokzat a főváros felett
Show more
KAV doors and windows in the Marriott Hotel in Iceland
Show more
Single-family home – Budapest
Show more
Aluminium façade with curves and custom angles
Show more
Unique aluminium door and window systems at the Continental Golf Club
Show more
A living space without compromises
Show more
A family nest in Zugliget
Show more
Where minimalistic design meets the golden section
Show more
The discretion of aluminium doors and windows in a special residential building
Show more
Inventive solutions in the Rózsadomb
Show more
A subversive block of buildings in Budapest
Show more
Metal doors and windows in a semi-natural building
Show more
A curtain wall in Budapest, District XVIII Kossuth Square pavilion
Show more
Ageless building – ageless structures
Show more
When straitjacketed building breathes again
Show more