INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2021 / 11 / 05
„Tolóajtó alumíniumból 1.”

Alumínium tolóajtó cikksorozatunk részeiben a piacon megtalálható egyenes és tört vonalú üvegfalak tervezési lehetőségeit, működési mechanizmusait és nyitási módjait vesszük górcső alá. Cikkünkben a tolóajtó típusokat vizsgáljuk és két cikkben rendszerezzük mozgatási elv szerint, itt a toló-, emelő-toló, bukva-toló rendszerekre térünk ki alaposabban, majd a következő két cikkben megjelenés és nyitási felületek szerint csoportosítunk.  A harmonika ajtókat ebben a sorozatban nem érintjük, az egy külön fejezet tárgya lesz.

Alumínium nyílászárók családi házakra történő kiválasztása azért is gondosságot igényel, mert a telepített homlokzati ablakok, ajtók és üvegfalak sok esetben egy vagy több tolórendszer elemeiből, vagy azokba integrálva épül. Ezt a fa- vagy műanyag gyártók, kereskedők nem is nagyon értik, hiszen ott a nyílászáró rendszerek között nincs átjárás. Itt a cél nemcsak a nagy üvegpanelek fogadása és szükség szerinti cseréjének lehetősége, hanem azok elmozgatása is, méghozzá a legnagyobb, akár kritikus méretekben.

 

Alumínium toló rendszerek fajtái működési elv szerint

 

Az alaprajzilag egyenes és tört vonalú mozgatható üvegfal rendszerek legegyszerűbb ugyanakkor legtágabb csoportja a tolóajtó rendszerek. A toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített, legtöbbször két vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket ebbe a tokba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva, szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot. Fontos jellemző, hogy az elmozgatható üvegpanelek magasságváltozás nélkül kefén, görgőpárokon csak egy meghatározott irányba tolhatók el kézi vagy motoros működtetéssel. A mozgatás típusát, valamint az alkalmazott csúsztatási mechanizmus kiválasztását a hőtechnikai igény és a szárnysúly határozza meg.

 

Alumínium tolóajtó vasalat – görgő nélkül csúszó szárny

 

A kellemesebb téli időjárású helyeken (pl. Európa mediterrán régiója), ahol az éves fagyási ciklusok száma csekély, elég az egy- vagy kétrétegű üvegezés. Amennyiben a megrendelő nem igényel nagy szárnyfelületeket, ott elég a kefés egyszerű csúszó mechanizmus. Magyarországon erre az egyetlen bevált hely a gyorséttermek autós kiszolgáló falfülkéin elhelyezett tolóablakok, máshová a hazai kb. 160 fagyási ciklus nem teszi lehetővé a jégképződés és szélzárás figyelmen kívül hagyását. A görgő nélkül csúszó szárny vasalatának kezelőszerve egy kicsi filigrán fogantyú (kívül és belül) vagy egyéb szárnyra simuló kezelőkar. Már sok esetben használunk a tolószárny teljes magasságába nyúló, fogantyúnak kiképzett oldalsó alumínium szárnyprofilt, ekkor már csak a reteszelő mechanikát telepítjük és működtetjük külön. Gyártható és telepíthető saroksorolt kivitelben, de nem minden rendszer támogatja a sarkon felnyíló szárnyak verzióját, amikor is a teljes sarok átjárhatóvá válik oszlopok és akadály nélkül.

 

A tokkeretbe integrálható:

 • Télikert szellőztető rendszer elemei

 

A tokkeretbe nem integrálható:

 • Alumínium bejárati ajtó nyíló kivitelben
 • Pivot bejárati ajtó
 • Alumínium ablak
 • Alumínium erkélyajtó
 • Alumínium szellőzőszárny
 • Függönyfal kapcsolatra nem fejlesztett termék.

 

Alumínium tolóajtó vasalat – görgőkön futatott tolószárny

 

Reynaers Hi Finity

Schüco ASS 77 PD

Itt már komolyabb szél- és vízzárási követelményeknek is meg kell felelni, hiszen ez már a nagyok versenypályája. Műanyag membrános kefetömítések, szigorúbb mérettartások, nagyobb inerciák jellemzők e toló verzióra. A szárnyak súlya akár az 1000 kg-ot is meghaladhatja, nyilván ehhez méretezett, kellő vízelvezetéssel bíró alsó tokra és alátámasztásra is szükség van. A mozgó üvegpanelek a szárnyak aljába integrált (cserélhető) görgőpárakon vagy fordítva, az alsó megvezető sínbe épített egy- vagy többsoros görgőkön mozdulhatnak el. A szárnyak csak egy meghatározott irányba tolhatók el kézi vagy motoros működtetéssel. Falba tolható verzió is építhető belőle. A görgőkön futatott szárny vasalatának kezelő szerve lehet fogantyú (kívül és belül) vagy egyéb szárnyra simuló reteszelő mechanizmus. Néhány rendszer esetén a motoros szárnyak is tolhatók kézzel, ugyanis szabadonfutó motorral húzottak (áramszedős szigetüzemű motorral vagy bordásszíjjal), ilyen esetben is használunk fogantyút. Sok esetben használunk a tolószárny teljes magasságába nyúló, fogantyúnak kiképzett oldalsó alumínium szárnyprofilt, ekkor már csak a reteszelő mechanikát telepítjük és működtetjük külön. Gyártható és telepíthető saroksorolt kivitelben, szinte minden rendszer támogatja a sarkon felnyíló szárnyak verzióját, amikor is a teljes sarok átjárhatóvá válik oszlopok és akadály nélkül. Sarokfelnyíló megoldás közkedvelt ebből, sokszor alkalmazzuk itthon is.

 

A tokkeretbe integrálható:

 • Télikert szellőztető rendszer elemei
 • Alumínium bejárati ajtó nyíló kivitelben
 • Pivot bejárati ajtó
 • Alumínium ablak
 • Alumínium erkélyajtó
 • Alumínium szellőzőszárny
 • Függönyfal kapcsolatra integrált és ráfejlesztett termék

 

Alumínium tolóajtó vasalat – levitáló tolószárny

 

Ez a termékkör gyakorlatilag a görgőkön csúsztatott tolószárny minden jellemzőjével megáldott üvegfalrendszer, de itt a görgők biztosította eltolási lehetőséget egy elektromágnes segítségével, a mágnesvasút elvével megegyező módon oldjuk meg. Csak egy meghatározott irányba tolhatók el a szárnyak kézi vagy motoros működtetéssel, az elektromágnes működésbe lépése után. Már folynak a kísérletek az ilyen mechanizmussal, de a legnagyobb gondot az üvegpanelek nagyon vékony (napvédelmét és/vagy üvegházhatást generáló, hőszigetelést javító) bevonat sérülései jelentik, ugyanis a fémbevonatok foltosodnak az elektromágnes hatására. Otthonokban élő kisállatokra jelentő biológiai veszélyről nincs tudomásunk, de elképzelhető. Saroksorolt kivitelről nem tudunk. Applikálható kiegészítőről rendszermegoldás hiány miatt felesleges beszélni, nincs.

Következő cikkünkben az emelő-toló, bukó-toló rendszer ismérveit taglaljuk.

Tolóajtó alumíniumból 1.
01
00
További Hírek
01
020
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben
2021 / 09 / 17
Alumínium ablak árát befolyásoló tényezők 1.
Alumínium nyílászárók költségbecslése mindig is nagy problémát okozott az építészek az alumínium nyílászárók tervezése az építkezőknek. E piaci szegmens nem csak a megvalósítható és különleges alumínium nyílászáró termékek tárházában mutat különbséget a műanyag vagy fa nyílászárókhoz képest, hanem árazásában is. Mitől függ az alumínium nyílászáró ára? Erre próbálunk némi metszetet adni e sorozatunkban, kissé betekintve a kulisszák mögé.
Bővebben
2019 / 01 / 28
Merre tart az építőipar?
Beszámoló a müncheni BAU MESSE kiállításról
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2019 / 08 / 29
Egy okos háznál a termék kiválasztása a kulcskérdés
Egy új építésű ingatlannál a nyílászárók szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő lakók szeretnének-e épületfelügyeleti rendszert a házba, hiszen a tervezés során minden megoldást ehhez kell igazítani. A mai rendszereknél ugyanis a rendszerspecifikus csatlakozóegységeket és kiegészítő modulokat már úgy kell tervezni és elhelyezni, hogy azok teljesen rejtve maradjanak.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2017 / 05 / 10
Magyarország legkiválóbb vállalatai között a KAV
Az Innováció és folyamatos tökéletesítés, valamint Az elismerés kultúrája kategóriákban is díjazták a KAV Hungáriát a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Programban.
Bővebben
2017 / 10 / 30
Örökpanorámás minimál ház Budán
Beszélgetés az építtetővel
Bővebben
2021 / 10 / 14
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2018 / 06 / 11
A KAV az építészek munkáját is segíti
Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben