INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2023 / 03 / 06
„Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken”

Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.

 

Miért döntöttél úgy, hogy zárt Facebook csoportban megmutatod a házad építésének folyamatát?

 

Nagyon egyszerű okból kifolyólag: ne kelljen „negyvenszer” elmondani mindenkinek, hogy hogy áll a ház. Ebben a csoportban a barátaim, a családtagjaim vannak, és azok, akik a ház építésében valamilyen módon részt vesznek, és szerették volna látni, hogy halad a projekt.

 

Miként választottad ki a tervezőket, a szakkivitelezőket? Miért fontos számodra, hogy megrendelőként ennyire szorosan kövesd a ház kivitelezését?

 

Magamnak építem ezt a házat. Háromszor újítottam fel már lakást magamnak és a családomban is többször építkeztünk már. Nagyon szeretem ezt a folyamatot: kitalálni mi legyen belőle, és utána megvalósítani. Nagyon szép dolgokat lehet így létrehozni. Ennek a háznak a helyén egy pici nyaraló volt, de nagyon rossz állapotban. Kiderült, leginkább bontani érdemes, és egy új házat építeni a helyére. Így született meg az épülő ház gondolata. Nagyon konkrét elképzeléssel kerestem építész tervezőt. 3-4 tervezőtől kértem be árajánlatot, beszélgettem velük, végül a Nanavízió nyert. Emlékszem, március 8-án, nőnapon volt az első beszélgetésünk, online, mert akkor még Covid volt.  A dátumban az a slusszpoén, hogy ők egy női építésziroda. Egyből megvolt az összhang, hiszen hasonló ízlésünk van. A két fő építésztervezőjük Dániában tanult, én pedig nagyon szeretem a dán és skandináv építészetet.

Amikor briefet adtam nekik, hogy milyen designt szeretnék, akkor is az volt a fő vonal, hogy funkcionális és egyszerű legyen. Viszont olyan alaprajzzal, ami bőkezűen bánik a terekkel és a beáramló fénnyel. A második próbálkozásra nagyjából eltalálták, hogyan nézzen ki a ház. Legközelebb már hozták is a fekete kiegészítős, vöröshomokkő borításos, fehér tetős házat, amibe egyből beleszerettem. Nagyon sokat segítettek az anyagok kiválasztásánál is, viszont azt még nem tudtuk, hogy a nappali ablakportálja pontosan miként lesz kivitelezve, ugyanis az egy elég nagy, 9 méter széles és 3,5 méter magas felület. Amikor meglettek a tervvel, elkezdtem generálkivitelezőket keresni. Káli-medence környéki Facebook csoportokban, ismerősöktől kérdeztem, hogy ki tud nekem kivitelezőt ajánlani. Tíz-tizenkét céget kerestem meg és végül a Z-Szabó-Bau lett a nyertes. Nagyon szerettem a profizmusukat. Eszméletlenül részletes és pontos árajánlatot adtak, könnyen lehetett velük beszélgetni és nem volt problémájuk azzal, hogy én egy 30-as nő vagyok. Azért az építőiparban elég gyakori a hétköznapi szexizmus. Ők viszont nagyon korrekten kommunikáltak.

 

És mi lett végül a nyílászárókkal? Hogy találtál a KAV-ra?

 

Már elkezdtünk építkezni, amikor jött a nyílászárók kérdése. Az építészek és a kivitelező is ajánlottak nekem két-három nagy ablakos céget, ők azonban nem vállalták el ezeket az ablakokat, mert nem standard méret, ahhoz viszont túl kicsi a projekt, hogy elvállalják extraként. Érződött rajtuk, hogy nem nagyon akarják megoldani a dolgot. Nagyon vicces módon keveredtem a KAV-hoz. Régen Tumblreztünk a barátaimmal és az egyikük emlékezett egy felhasználóra, aki ablakokkal foglalkozik Ausztriában. Írtam neki és ő ajánlotta, hogy vegyem fel a kapcsolatot Csabával a KAV-nál.

 

Hogy fogadták a projektet?

 

Mravik Csabi egyből lelkes volt, hogy milyen jó és szép ez a projekt. Kiemelte, ők mennyire szeretik, ha valami egyedi, mert az nekik is kihívás mérnökként. Láttam rajtuk, hogy meg akarják oldani, és szeretik, amit csinálnak. Utána a bemutatóteremben láttam, hogy nagyon jó minőségűek az ablakaik is. Az anyagok és a kommunikáció is hozta azt a minőséget, amit én elvárok. Jártam náluk a gyárban is, megnéztem hogyan csinálják az én nyílászáróimat, nagyon profik. Az meg plusz bónusz, hogy igazából jobbak lettek az ablakok – mire kész lettek, Csabával kb. nyolcszor átbeszéltük -, mint ahogy először meg lettek tervezve. Sokkal funkcionálisabb lett, és tudom, hogy ha napi nyolcvanszor fogom kinyitni ezt a tolóajtót a konyha mellett, akkor az működni fog még 30 év múlva is.

 

Érintetted, és szerintem izgalmas téma, hogy te nőként csinálod végig ezt a kivitelezési folyamatot… Mik a buktatók ebben?

 

Amikor fiatalabb voltam, és felújítottam Budapesten, a vállalkozók mindig keresték rajtam a férjemet. Vele akartak beszélni és dönteni. Amikor mondtam nekik, hogy egyrészt nincs férjem, másrészt én fogok dönteni, nem hitték el, hogy tudok. Aztán persze kiderül idővel, hogy nagyon konkrét elképzeléseim vannak és ha partnerként kezelnek és elmondják az a, b, c lehetőséget, egyből meg tudom mondani, hogy mit szeretnék. De nem volt meg egyből az alapvető bizalom. Volt például olyan ablakossal dolgom, amikor 2005 körül újítottam fel egy lakást, akitől egyszerűen nem tudtam nyílászáró árajánlatot kapni. Végül apukámat kellett beküldenem, aki egy60+-os férfi, ő tudott a szintén 60+-os cégvezetővel beszélgetni. Öt perc múlva legjobb barátokként jöttek ki, volt árajánlatom, és még kedvezményt is kaptam. Én annyira ideges voltam… Emlékszem, most a kiválasztásnál konkrét kérdésem volt a kivitelezőnél, hogy szoktak-e alkoholt fogyasztani az építkezésen, illetve az alvállalkozóiknak van-e problémájuk azzal, ha nő a megrendelő.

 

A kivitelezési folyamatban egyébként szerintem a tervezés a legfontosabb. Több mint fél évig tartott, amíg a Nanavízióval megcsináltuk a terveket, nagyon alaposan benne voltam minden részletben. Úgy éreztem, hogy az egész iroda az én házamon dolgozik, mert hetente egyszer közösen leülnek, és mindenki gondolkodik minden projekten. Ráadásul én laktam is a nyaralóban, így pontosan ismertem a szomszédaim mozgását, az évszakok változását. Nagyon-nagyon tudatosan meg lett tervezve az új ház aszerint, én miként fogom használni, mit szeretnék belőle látni, és hol nem szeretném, hogy belássanak. Mielőtt elkezdtük volna építeni, azelőtt 3-4 hónapot csak ültem a terven, és azon gondolkodtam, biztosan jó lesz-e így. Amin változtatni akartam, azt megmondtam. Így mióta elindult az építkezés, egyszer sem volt, hogy én változtatást kértem volna. Nagyon pontosan tudom, mikor vannak döntési pontok.

 

Akkor igazából azt lehet mondani, ha az ember tudatosan tervez, és valóban okosan választja ki a szakkivitelezőket, akkor azért ma is teljesíthető időre, menetrend szerint egy ilyen szintű ház építése.

 

Pontosan. Ráadásul nagyon kedves mindenki. Odaköltöztem az építkezés mellé, sikerült kibérelnem a szomszédok házát. Úgyhogy konkrétan úgy ment az egész kivitelezés, hogyha valamikor azonnali döntést kellett hoznom, csak lesétáltak a kert közepére, beintegettek hozzám az ablakon, és mondták, hogy menjek már át egy kicsit. Nagyon sokszor éltek ezzel a lehetőséggel. Teljesen partnerként kezel mindenki.

 

S olyan a ház, amilyet elképzeltél?

 

Abszolút. Úgy érzem, amit erre a telekre, ezzel az építési szabályzattal tervezni lehetett, abból szerintem kihoztuk a legjobbat. Hajaz a hagyományos balatoni építészetre, beleillik a környezetébe, mégis van benne finom eleganciával pár extra megoldás, de nem túl sok, amire még a helyi főépítész is azt mondta, hogy nagyon-nagyon ízléses terv. Nekem ez nagyon fontos volt, mert zavarja a szemem, ha rossz tervet látok, vagy valami el van rontva egy házon. Ezért is ragaszkodtam az egész folyamat során a minőségi anyagokhoz és ahhoz, hogy minden részletre odafigyelve valósuljon meg a kivitelezés.

Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
01
00
További Hírek
01
020
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2023 / 01 / 02
Közösségi gasztrotér, ahol a kint és bent fúzióját KAV üvegportálok segítik
A BABA Budapest nem csupán étterem, hanem egy olyan tér, ahol minden napszakban otthon érezhetjük magunkat. A tervezés fő szempontjai a kint-bent átjárhatósága és a valódi közösségi élmény átélhetősége voltak. A hely vezető tervezőjével, Fónagy Dórával designstratégiát nézegetve beszélgettünk a BABA egyik asztalánál ülve, és közben mi magunk is átéltük, miért nyújt valóban egyedi élményt itt lenni.
Bővebben
2021 / 08 / 18
Az építőipari változások hatása az alumínium nyílászárók piacára
Az elmúlt időszakban az áremelkedések, a hiányzó alapanyagok jelentős változásokat hoztak az építőiparban. Hogy ez miként érinti az alumínium és egyedi nyílászárók piacát, mire kell felkészülnie a KAV ügyfeleinek, arról Lovász Károllyal a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 04
Egyedi árnyékolók fejlesztése a KAV-nál
A klímaváltozás következtében az utóbbi években tapasztalt meleg és száraz nyarak egyre fontosabbá teszik a megfelelő árnyékolási megoldásokat. A piacon kapható sztenderd megoldások azonban sem mozgatási mechanizmusukban, sem formáikban nem követik le az egyedi ügyféligényeket. A KAV mérnökcsapata ezért a jelenlegi építészeti trendekre reflektáló, egyedi alumínium árnyékolókat kínál. A különleges megoldásokba Lovász Károly, a KAV ügyvezetője enged betekintést.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 27
A cél: karbonsemleges épületek 2050-re
A klímaváltozás kapcsán nemcsak a mindennapi életben, hanem az épített környezettel kapcsolatban is egyre többször merül fel a környezettudatosság kérdése. Tornóczky Mónika építésszel, az Alukönigstahl – mint a a Schüco és Jansen cégek közép-európai képviselője – termékmenedzserével azokat a lehetőségeket jártuk körbe, hogy miként lehet egy épület karbonlábnyomát a minimálisra csökkenteni.
Bővebben
2020 / 08 / 25
Innovációval minden kérdésre létezik megoldás
Az ügyfelek és az építészek igényeinek változása az alumínium nyílászáró-rendszerek területén is folyamatos innovációt igényel. A KAV működésének egyik alapgondolata: hiszünk abban, hogy minden kérdésre létezik megoldás. Természetesen fejlesztéseink során is ebben a szellemben dolgozunk. A KAV Optivision rendszerét az Alukönigstahl szakmai támogatásával hoztuk létre. A cég értékesítési munkatársával, Kiss Gáborral olyan gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyekre már meglévő termékek adhatnak megoldást.
Bővebben
2019 / 07 / 23
Egy okos házhoz másfajta épülethasználati tudatosság szükséges
Az okos otthonok már nem a jövőben játszódó regények és filmek sajátosságai, hanem jelenünk részei. A prémium kategóriás házak építésekor az automatizálás, a lakók életét segítő rendszerek kiépítése sokszor alapkövetelmény, ami a nyílászárók tervezésére is hatással van. Új sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2018 / 03 / 12
Minden ingatlant eladnak egyszer
A személyes mérnöki igényfelmérés mára cégünk védjegyévé vált. Ezzel a folyamattal segítjük azt, hogy ajánlatkérő ügyfeleink objektív és letisztázott követelményrendszer alapján tudjanak a nyílászárók kérdésében dönteni.
Bővebben
2021 / 08 / 05
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2021 / 05 / 21
Alumínium nyílászárók, innováció, egyedi cégstruktúra
A KAV Hungária alapítását is egy innovatív ötlet hívta életre: miért ne lehetne az alumínium nyílászárókat a családi házas piacra bevezetni. Azóta saját fejlesztéseink, egyedi megoldásaink, igényfelmérésünk, kivitelezési munkaszervezésünk a cég meghatározó elemei lettek. Az innovációról, az ezt megalapozó vezetői gondolkodásról és szervezeti struktúráról beszélgetett Lovász Károly, a KAV ügyvezetője, Csóti Gábor, a Gamechangers közösség alapítója és Szabó Kálmán, műsorvezető a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület podcastjában.
Bővebben
2021 / 11 / 26
Tolóajtó alumíniumból – 4.
lőző cikkünkben az alumínium tolóajtó rendszerek nyitási képek szerinti csoportosítását kezdtük meg, igénybe véve a korábbi 3D szimulációink segítségét is. Most ezt a sort fejezzük be, még pedig a tört alaprajzi vonalú kialakításokkal.
Bővebben
2021 / 05 / 03
Dönts nagyméretű alumínium nyílászáró mellett!
Az alumínium nyílászárók családi házakon való alkalmazása lehetővé teszi, hogy lakóépületeiken egyre nagyobb üvegfelületek jelenjenek meg. Mivel időnk nagy részét a beltérben töltjük, a nagy transzparenciát adó alumínium ablakok és tolóajtók segítenek szinte közvetlen kapcsolat teremteni a környezettel. Hogy miért érdemes nagyméretű nyílászárót választani, arról Lovász Károllyal, a KAV Hungária ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 10 / 17
A ház, ami letisztult egyszerűségével kápráztatja el az embert
Prémium, minimál, letisztult egyszerűség – ezek azok a jelzők, amik elsőre eszünkbe jutnak a Porsche-dizájn alapján megálmodott lakóingatlant meglátva. Építész szempontból szokatlan tervezési folyamat után valósult meg az épület, ugyanis a megrendelő nagyon konkrét elképzelésekkel és tervekkel érkezett. A rendhagyó munkáról a ház építészével, Unicsovics Istvánnal beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 05 / 22
A szélnyomás a legnagyobb kihívás az Izlandra tervezett nyílászáróknál
Reykjavík egyik szimbolikus épülete, a Harpa közelében épül a Marriott Hotel, amelynek nyílászárós megoldásaiban cégünk is közreműködik. Az izlandi építészet és a sziget időjárási körülményei az itthonitól eltérő rendszereket igényelnek, így a KAV csapata – többek között a beépíthetőséget és a szigetelési szempontokat figyelembe véve – ennél a munkánál még új prototípust is tervezett. A részletekről Kiss Norbert, senior mérnök és Mravik Csaba, Fejlesztési főmérnök meséltek.
Bővebben
2021 / 09 / 16
3D-szkenner az alumínium nyílászárók legpontosabb tervezéséért, gyártásáért és beépítéséért
Az alumínium nyílászárók gyártását megelőzően a KAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a műszaki előkészítésre, szakági tervezésre. Azért, hogy a lehető legrészletesebb információ álljon rendelkezésre, nemcsak munkatársaink, hanem megrendelőink rendelkezésére műszerparkunkat az egyik legkorszerűbb 3D-szkennerrel bővítettük. Arról, hogy miként működik a műszer, és milyen információkkal segíti a különböző szakágak munkáját, Nagy Péterrel, a KAV egyik projektfelelős mérnökével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 11 / 28
Dubai a legek városa
Dubai napjainkban a világ leggyorsabban fejlődő városa, amely néhány évtized alatt szinte a semmiből épült fel. Itt található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Kalifa, repterét a legdinamikusabban fejlődő jelzővel szokták illetni, mesterséges szigetei és lélegzetelállító építményei évente turisták millióit vonzzák a városba. A folyamatosan épülő és fejlődő Dubai ráadásul 2020-ban az Expo színhelye is lesz. Az idén 20 éves ALUTA Egyesület szakmai útja ebbe az innovatív építészeti irányokat mutató metropoliszba vezetett.
Bővebben
2022 / 01 / 06
Alumínium nyílászárók és szolgáltatások a KAV Home-ban
A KAV kezdett el Magyarországon hivatásszerűen alumínium nyílászárót értékesíteni családi házakra. Ennek, egyedi munkamódszerének és hozzáállásának köszönhetően évek óta piacvezetők vagyunk saját területünkön.  A KAV Home-nak köszönhetően szélesebb ügyfélkörnek is elérhetővé válnak az alumínium nyílászárók a családi házas projektek körében. Hogy milyen szolgáltatásokat nyújtunk ebben a termékkörben, arról Kardos-Tamási Erzsébet vállalkozás vezetővel és Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben