INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
Vissza
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
2017 / 09 / 05

„Nem a mának építünk, hanem a jövőnek”

Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására.  Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.

Sokak szerint a házatok mind a tervezés, mind a kivitelezés szempontjából már-már tökéletesnek tekinthető. Hogyan kezdődött a munka?


Kicsit távolabbról kezdem a történetet. Közel 20 évig éltünk egy pesti, külső kerületben egy nyolcvanas években épült házban, amihez nagyon kötődtünk, és aminek kifejezetten jó volt a belső elosztása. A ház két kisgyerekkel szuper volt, de közben a gyermekeink felnőttek, már nagyobb saját élettér kellett nekik, így elkezdtük azon gondolkodni, hogy váltani kellene. Több telket is megnéztük, de sajnos egyiket sem sikerült megvennünk. Már majdnem meghoztuk azt a döntést, hogy inkább a régi ingatlanunkat építjük át, amikor kiderült, ez a telek mégis a miénk lehet. Rólam érdemes tudni, hogy nagyon szeretek új dolgokat létrehozni, így nagyon komolyan belevetettem magam az új otthonunk tervezésébe. Hosszú folyamat volt, mire megtaláltuk a Tóth Project Építészirodát. Egy projektüket ismertük, ami a feleségemnek és nekem is nagyon tetszett. Amikor először megláttam élőben Tóth Lacit, éreztem, ők lesznek azok. A feleségemmel járták be a telket – mert én egy picit később érkeztem –, s ahogy rájuk néztem, olyan volt a kisugárzásuk, hogy miközben kiszálltam az autóból tudtam, ők fogják a házunkat tervezni. Hogy jól döntöttünk, azt az is mutatja, hogy volt olyan, aki megnézte a mostani otthonunkat, és azt mondta: megépítettük a régi házunkat, csak sokkal modernebben. Tulajdonképpen igaza van, hiszen azt nagyon szerettük.


Melyek voltak a legfontosabb szempontok, motivációk a ház tervezésekor?


A legfontosabb: nem a mának építünk, hanem a jövőnek. Bármennyire élveztem az építkezést és a tervezési folyamatot, ahogy az előző házunkban is közel húsz évig laktunk, itt is hosszú távra tervezünk. A másik a stílus. A minimálra lehet mondani, hogy divat, de nekem és a feleségemnek is nagyon tetszett, mi tényleg egy ilyen házra vágytunk. Fontos volt, hogy élhető legyen, egy igazi otthon, aminek tágasak a belső terei, ahová rengeteg természetes fény jut be, ezért vannak ekkora ablakfelületek. Ezeket az instrukciókat adtuk Laciéknak. És még egy nagyon fontos szempont volt. Talán az utolsó pillanatban voltunk ahhoz, hogy úgy építsünk egy házat, hogyha a gyerekeink kirepülnek, ne azt mondják, megyek a szüleimhez, hanem azt: megyek haza.

A minimál stílusban nagyon fontos szerepe van a nyilászáróknak és az üvegfelületeknek, így a ti házatokban is meghatározóak ezek az elemek. Miért választottátok a KAV-ot erre a munkára?

Tudni kell, hogy az engedélyek beszerzése és néhány egyéb dolog miatt közel egy évet csúsztak a munkálatok. Viszont ma már tudom, nem építettünk volna ilyen házat, ha nincs ez a csúszás. Ebben az időszakban is úgy teltek a napjaim, hogy napközben dolgoztam, aztán éjszaka az építkezéssel foglalkoztam. Az egyértelmű volt, hogy ehhez a házhoz alumínium nyílászárókat szeretnénk. Több ajánlatot is bekértem nyílászárókra, közel tíz cégnél jártam, ez volt az a terület, amivel az egyik legtöbbet foglalkoztam. Volt egy költségvetési keretünk, amihez szigorúan tartottuk magunkat a munkálatok során. Az ajánlatok egy része túllépte ezt a keretet, a többi pedig nem volt megfelelő minőségű. Aztán éppen Angliában nyaraltunk, amikor az Interneten rábukkantam a KAV-ra. Rögtön elküldtem nekik a terveket és a konszignációt, amire érkezett egy válaszlevél, hogy ők csak személyes egyeztetés után szoktak ajánlatot adni. Így elmentem hozzájuk, amit később nem bántam meg. Nagyon szimpatikus volt a társaság és az, ahogyan foglalkoztak velünk, emellett nagyon szép dolgokat mutattak. De, amikor megkaptuk az árajánlatot, a csúszás miatt félreraktam a nyílászárókat. Aztán eljött a nap, amikor a kiválasztott kivitelezőnk elvitt egy akkor épülő házba, ahol fa-alumínium nyílászárókat mutatott nekünk. És akkor éreztem 1-2 napon belül el kell döntenem, mit is választunk. S bár közel fél év telt el a találkozásunk óta, másnap csörgött a telefonom, Lovász Károly hívott a KAV-tól. Kedvesen érdeklődött, hogy hol tart az építkezés, és kérte, menjek el hozzájuk újra, mert van egy csomó újdonság, amikkel egészen másként meg lehetne oldani bizonyos funkciókat. Tudta jól, hogy tetszeni fognak ezek az újdonságok, mégha felülről korlátos is a költségvetésünk.


Akkor ez a hívás döntött el mindent?


Mondjuk úgy, Karcsi nagyon ráérzett a pillanatra, és profi módon meg is ragadta. Emellett az újdonságok, amiket mutattak, valóban jobb és esztétikusabb megoldások voltak. Este amikor hazaértem, lelkesen meséltem a feleségemnek, hogy miként lehetne megoldani bizonyos funkciókat. Viszont ahhoz, hogy beleférjünk a költségvetési keretbe néhány dolgot át kellett gondolni, és a KAV ebben is partner volt. Például előre eldöntöttük, hogy csak oda kell nyitható ablak, ahol valóban van funkciója, hiszen harmad annyiba kerül, ha fix ablakot választunk egy bukó-nyíló helyett.


Tudnál mondani néhány olyan konkrét megoldást, ami végleg meggyőzött abban, hogy a KAV-ot válaszd?


Jóval szebb bejárati ajtókat mutattak, mint ami a többi ajánlatban szerepelt. Nagyon szeretem, hogy a nappalit szegélyező fix üvegfalon az üvegpaneleket az akkor újdonságnak számító üveg-üveg szilikonos csatlakozással sorolták egymást mellé, így nem kell vastag osztóbordákat néznünk. A kedvenc megoldásom pedig talán az, amit Károly javasolt a konyhát és az étkezőt a terasztól elválasztó tolóajtóra. Mi eredetileg egy egyszerűbb tolóajtót terveztünk, ő azonban egy hármas elosztású megoldást talált, így az egészet el lehet tolni, amivel maximálisan ki tudjuk használni a teret, a hatalmas teraszunkat egy az egyben hozzá tudjuk csapni a nappali-étkező részhez. Ez pedig sokkal jobban igazodik az igényeinkhez és az álmainkhoz. Ezzel is olyat kínáltak, ami eszembe sem jutott volna magamtól. Tényleg mindenre próbáltak és tudtak olyan megoldást javasolni, ami kompromisszumok nélkül megvalósította a tervezői elképzeléseket, és cipőskanállal ugyan, de a költségvetésünkön is belül tudtunk maradni. Mindeközben az egész munka során maximálisan megbíztam bennük, s a jó kapcsolat azóta is töretlen. Nem véletlen ajánlottam és fogom ajánlani őket másoknak is.

Szerző
Magócsi Anikó
További Hírek
01
020
2020 / 02 / 10
we-plan-for-the-entire-life-of-the-building
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2017 / 10 / 26
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
Ismét ALUTA Nívódíjat kapott a KAV
A KAV zugligeti családi ház referenciájának különleges homlokzatáért, az ott végzett szakmérnöki tervezésért és kivitelezésért vehette át a 2017. évi ALUTA Nívódíjat a “kisprojekt” (azaz lakóépület) kategóriában.
Bővebben
2019 / 06 / 21
Nagy-Zoltán-Reynaers
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2019 / 08 / 07
building-management-systems-today-may-provide-the-most-positive-added-value-in-the-areas-of-ventilation-and-cooling
Az épületfelügyeleti rendszerek ma talán a szellőztetésben és a hűtésben-fűtésben tudják a legtöbb pozitív hozzáadott értéket adni
Egy okos ház nem csak az automatizálással könnyíti meg lakói mindennapjait, de bizonyos a megoldások akár az ingatlan környezetre gyakorolt hatását is csökkenthetik, emellett számos védelmi és biztonsági funkciót is elláthatnak. Sorozatunkban az okos otthonok világával ismerkedhetnek meg. Célunk, hogy megfelelő tudás birtokában tudjanak döntéseket hozni, belekezdeni egy ház tervezésébe.
Bővebben
2022 / 01 / 25
Schüco-alumínium-keret-nélküli-frameless-PD77-AWS75-ASE80-motoros-tolóajtó-függönyfal-curtain-wall-minimal-interior
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2022 / 08 / 18
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Az üvegszerkezetek építészeti tervezése speciális szaktudást igényel
Bár az egyik legkorszerűbb homlokzati elem az üveg, a tervezési folyamat során számos probléma adódhat, ha nem megfelelő módon átgondolt üvegszerkezetek alkalmazására kerül sor. Hogy mitől különlegesek az üvegszerkezetek, és miért fontos, hogy már a tervezés során hozzáértő szakági tervezők foglalkozzanak ezekkel az épületelemekkel, arról Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 08 / 05
alumínium-nyílászáró-gyártás-Reynaers-Schüco-cnc-automatizálás-ipar40-ablakgyár-ablakgyártó-üzem-tárolás-üveg-üvegragasztás
Így készülnek az alumínium nyílászárók
Vajon hogyan készül egy alumínium keretes ablak vagy ajtó? Mi történik a megmunkálócentrumban? Hogyan marják, vasalják, munkálják elő az alumínium nyílászárókat a gyártás folyamán? Mekkora üvegfelületet lehet legyártani? És vajon hogyan kell összeállítani egy ablakot? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Mesterember című műsorban, amely az alumínium nyílászáró gyártó munkáját mutatja be.
Bővebben
2022 / 11 / 17
Rotterdam-tarsashaz-udvari-homlokzati-reszlete-a-viz-fele
Cölöpökre épített középkori világ az üvegtornyok árnyékában
Az ALUTA - mint a hazai alumínium homlokzatépítők és nyílászáró gyártók egyetlen hazai szakmai egyesülete - minden évben szervez bel- és külföldi tanulmányutakat tagjai számára. Idén a közel 18 millió lakosú Hollandiába vezetett a külföldi utunk, mely során kiváló szervezéssel sikerült jelentős mennyiségű különleges épületet meglátogatnunk. Csapatunk Amszterdam és Rotterdam városait vette górcső alá, mely során az európai és a gyarmati történelem, a művészettörténet és a mérnökkultúra máshol nem látható egyvelege tárult a szemünk elé. Ha cölöpre épített városról beszélünk, legtöbbször mindenkinek Velence jut az eszébe. Pedig Amszterdam is így épült, mi több, így épül ma is. A jórészt tengerszint alatti autómentes belváros hajózható csatornákkal szabdalt kajla középkori házsorai, mint egymásra borult részeg gyufás skatulyák mutatják sok száz éve büszke arcukat a történelmi viharoknak. Túlélték a tűzvészeket, a pestist és az árvizek sokszori támadását, és tessék itt vannak sok száz éve. Azt súgják a ferde falak, hogy így kell az értéktelen mocsár helyén mérnöki tudással gátakat és csatornákat, raktárakat és egy jól lakható várost, hova tovább országot építeni.
Bővebben
2022 / 06 / 17
Aluta-Nívódíj-2022-KAV
Két KAV-épületet díjazott az ALUTA
Az elmúlt évek sikerei után idén két KAV-épületet díjaztak a magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen elismerésén.  Az ALUTA Nívódíjjal „kisprojekt”, azaz lakóépület kategóriában a KAV mártonhegyi „Költő Kert” épületcsoportját, míg külföldi „nagyprojekt” kategóriában az izlandi Marriott Hotellel kapcsolatos speciális nyílászárós megoldásainkat ismerték el.
Bővebben
2022 / 11 / 11
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Költő Kert: Olyat építeni, amire elsőre azt mondják, lehetetlen!
Szervesen megjeleníteni az építészetben a művészetet, és valódi élménnyé tenni a lakóépületen belüli létezést. Ebben a szellemben készült el a nemcsak vizuális megjelenésében, de részletiben is számos különleges megoldással operáló, budai Költő Kert projekt, melynek nyílászárós megoldásait a KAV készítette. A világszinten is különlegesnek számító épületegyüttesről Ziszidisz Nikosszal, a végső kivitelezést végző ETNA Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Reynaers-Schuco-hifinity-minimal-uvegfal-keret-nelkuli-tolo-lamellas-arnyekolo
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2021 / 10 / 14
alumínium-függönyfal-üvegfal-schüco-wicona-fassaden-emelkedő-rising-curtain-wall-íves-curved-glass-jumbo-smoke-exhaust-füstelvezető-pánik-ajtó-panic-door-exterior
Függönyfal alumíniumból
Függönyfal kifejezést többször használjuk a hagyományos, hőhídmentes alumínium portál (ablak) profilból összesorolt, akár több szintmagas üvegfalaira is. Pedig függönyfalnak csak az olyan függőleges és vízszintes bordavázas - épületszerkezet külső palástjára épített - nem teherhordó homlokzatburkolatot nevezhetjük, amelyben legtöbbször üvegpanel kitöltés van, és minden esetben kívülről üvegezzük.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Schüco-alumínium-keret-nélküli-tolóajtó-PD77-slide-door-frameless-üvegfal-üveg-üveg-sorolás-nappali-beltér
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 11 / 12
Schuco-aluminium-ASE80-toloajto-egy-sines-minimal-interior
Tolóajtó alumíniumból 2.
Az emelő-toló mechanizmus lényege, hogy az egy profillá egyesített egy-, két- vagy három sínes alumínium vagy kompozit tokkeret sarokmerev sarkokkal körbe fut (alul, felül és oldalakon), a fix üvegpaneleket tokba vagy szárnyakba építjük bontható megoldással, akár egymás mellé sorolva szintmagas méretben mintegy végtelenítve a homlokzatot.
Bővebben
2021 / 07 / 21
kisber-uzem-kav-hungaria
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Schüco-alumínium-bejárati-ajtó-ujjlenyomat-olvasó-fogantyú-KAV-minimal-house-beltér-előtér-előszoba-interior
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben
2023 / 05 / 15
Reynaers-aluminium-nyilaszaro-Kenyeres-Laszlo-epitesz-latvanyterv
A nyílászárók és kapcsolódó szerkezetei, mint a házak legösszetettebb elemei
A villaépületek, mini középületnek tekinthetők - vallja Kenyeres László építészmérnök, az Archista építésziroda vezetője. Ezért is tartja fontosnak, hogy a tervezési folyamat során akár többször is konzultáljon nyílászárós szakemberrel. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a kivitelezési folyamatban a nyílászárós cégeknek „újra kelljen tervezni” az épület egyes részeit. 
Bővebben
2023 / 04 / 26
Schuco-aluminium-nyilaszaro-karbon-elleni-harca-2023
BAU MESSE 2023, avagy az építőipar harca a karbon ellen
A „BAU 2023” építőipari szakkiállítást 2023. április 17-22. között rendezték meg Münchenben. A seregszemle kontinensünk legnagyobb és legjelentősebb építőipari rendezvénye, amely kétévente ad útmutatást a tervezési és építési technológiák, az építőanyag-gyártás, valamint a szereléstechnika spektrumaiban. A KAV Hungária nyolc mérnököt küldött Németországba, hogy a hasznosítható információkat feldolgozva gondolja újra a hazai és külföldi értékesítési startégiáját.
Bővebben
2021 / 07 / 08
Aluta-Nívódíj-2021-KAV
Alumínium nyílászárós kisprojekt kategóriában díjazták a KAV-ot
Az Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület (ALUTA) idén is kiosztotta nívódíjait. A magyar alumínium nyílászáró- és homlokzatgyártók egyetlen rangos elismerésével kisprojekt kategóriában idén is a KAV munkáját díjazták.
Bővebben