INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2023 / 06 / 29
„Nagy üvegfelületek beépítése”

Az utóbbi időben több olyan felvételt osztottunk meg a KAV mindennapjaiból, amelyeken nagy üvegfelületek beépítési folyamata látható. Arról, hogy miben más a nyílászárós munka és az előkészítés a megszokott üvegméretekhez képest, ha nagyobb méretű üvegeket terveznek be egy ingatlanba, Nagy Péter senior mérnök és Lovász Károly a KAV ügyvezetője mesélt.

 

NP.: A nagy üvegfelületek beépítését kiemelten gondos előtervezés, a megszokottól eltérő applikációjú gyártás és munkaszervezés előzi meg. Ha ezek megfelelően történnek, utána már „könnyű” a jumbo üvegek beépítése. Természetesen a megrendelők figyelmét mindig szükséges felhívni, hogy a nagy üvegméretek ára fajlagosan exponenciálisan magasabb, sőt itt a fogadószerkezet gyártása és telepítése sem egyszerű feladat. Sajnos a hazai gyártók ezeket a méreteket sokszor nem tudják vállalni, ezért ilyenkor importálnunk szükséges. Külföldön az erre felkészült üvegfeldolgozók 3,2×7 méteres edzett, háromrétegű üvegpaneleket is gond nélkül le tudnak gyártani, de az egyik német vállalat – speciális edző kemencéjének és infrastruktúrájának köszönhetően – 3,2×13 méteres hőszigetelő üvegpanelt is gyárt.

 

Ma már átlagos üvegfelületről 3,2×5 méteres gyártási mérettartományig beszélünk, erre a méretre – egy szűkebb súlyhatárig – a nagyobb hazai gyártók fel vannak készülve. Az ennél nagyobb méretű edzett és bizonyos súly feletti (az automata gyártósorok nem bírják el ugyanis a súlyból adódó terhelést) üvegfelületeknél azonban már külön eljárás szükséges. A legutóbbi nagy méretű panelek, amiket beépítettünk például másfél tonnásak voltak, nagyon vastag, speciális rétegrenddel készültek. Mivel komoly szélszívásnak kitett helyen telepítettük a paneleket állított helyzetben, meg kellett, hogy feleljenek a velük szemben támasztott igénybevételnek. Ezeket most Lengyelországban gyártattuk le, és a színazonosság miatt az egész projekthez onnan szállítottuk az összes többi üvegpanelt is. Egy épületre mindig egy alkalommal és egy gyártótól rendelünk üveget, ha pedig pótüvegre van szükség, törés vagy netán a későbbi garanciális esetek miatt, akkor ugyanattól a gyártótól rendelünk újra. Ez nálunk mindig alapszabály.

 

LK.: Az előtervezés első lépése az építészeti koncepció megértése, majd ez alapján történik a nyílászáró szerkezetek kialakítása, a nyitható-zárható felületek tervezése. Az ügyfél egyeztetések során, amit a KAV-nál igényfelmérésnek hívunk, azt tisztázzuk, hogy milyen jellegű, minőségű nyílászárókat szeretne az ügyfél látni, milyen képet szeretne a burkolatok befordulása után tapasztalni, hogyan használja majd ezeket a területeket, mit szeretne motorizálni és mit nem. Amikor megbeszéltük azt, hol nyitunk és zárunk, melyik panelnél milyen magasságot lehet elérni, milyen aspektusok jöhetnek szóba az árnyékolástechnika területén, akkor következik a finomhangolás. Ekkor számoljuk ki a súlyokat, de ismernünk kell az üvegpanelek miatti súlyelosztásokat is. Tudnunk kell, hogy az alatta lévő teherátadó elemeknél mivel gondolkodjunk, kell e számolnunk dinamikus terheléssel, elbírja-e egyáltalán ez a szerkezet azt a súlyt, vagy más jellegű kiváltásokra van szükség, esetleg több darabból kell megépíteni. Addig finomítunk, amíg nem születik meg az a megoldás, amit az ügyfél is el tud fogadni, mi pedig szakmailag vállalni tudunk. Ezután következik a valódi tervezés, amikor például a víztelenítéssel vagy a dinamikus mozgással – amikor eltolok egy 700 kilós tolószárnyat egy fix elé, akkor ott már nem 700 kiló lesz, hanem másfél-két tonna is akár – kapcsolatos súly áthelyezéseket, a csomópontokat is megtervezzük. Ezután ezt le kell egyeztetnünk az építésszel, és ha neki megfelelő, a generálkivitelezővel és a lebonyolítóval is. A tervek véglegesítését a szakági tervezés, majd az épület fogadószerkezeti készültsége után a felmérés követi. Ehhez ma már a KAV-nál nem klasszikusan mérünk, hanem beszkenneljük az épületet 3D-ben, és pontfelhővel dolgoznak tovább a mérnök kollégáim. A ház adottságai határozzák meg, mit tudunk belőle kihozni, hiszen a nyílászáróknak az épület többi elemével is jól kell együtt működniük. Ha nem bírja el a ház, vagy olyan mértékű statikai vagy egyéb más megtámasztásokra szorulna az épület, előfordul, hogy mi beszéljük le az ügyfelet a nagyméretű üvegekről, mert túl sok pénzbe és időbe kerülne.

 

NP.: A nagyméretű üvegeknél a hagyományos alumínium nyílászáró gyártással kapcsolatos „iskolákat” félre kell tenni. Ezeknél akkora szerkezet magasságok és szélességek, olyan teherátadó elemek jelennek meg, amelyek csak egyedi kivitelezésében lehet megvalósítani. Az előtervezésnél rengeteg olyan egyedi konstrukciót, alkatrészt, alátámasztó és dilatációs elemet, vagy akár 3D nyomtatott részleteket kell kitalálni, amiket majd mi magunk állítunk elő, vagy külső szállítótól rendelünk meg. Az egyediség a kulcsszó, mely a tervezéstől a gyártáson át a csomagolásig és a szállításig végig kíséri a folyamatot. Például a szállításnál egy nagyobb méretű szintmagas szerkezettel már nem férünk át a hidak alatt, ha hagyományos teherautóra és hagyományos állványra tesszük. Fontos kérdés még az üvegragasztás: a nagy paneleket fogadó tolóajtók és függönyfalak keret- vagy vázrendszerét, valamint a keretnélküli toló esetleg üvegragasztott nyílószerkezeteket a kisbéri üzemünkben készítjük két időpontban, és onnan szállítjuk a beépítés helyszínére. Ezt kétlépcsős szállításnak hívjuk az időeltolódás miatt, ami komoly logisztikát kíván. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy akár helikopterrel is be lehet emelni egy nyílászárót. Bármilyen meglepő, sokszor nincs más lehetőség, és ez akár még olcsóbb is lehet, mint a közúti szállítás. Minden lehetőséget megvizsgálunk, a cél, hogy a legjobb megoldást találjuk meg, és azt, ami kevésbé terheli meg a környéken élőket, hiszen minden esetben életterekben kell ezeket kiviteleznünk. Nyilván a telepítés ügyében a későbbi üvegcserére is gondolni kell, hiszen az üveg egy dermedt folyadék így könnyen eltörhet. Egy elkészült kertet az üvegcsere miatt szétrombolni nem elegáns, ezt a megrendelővel még tervezési időben tisztázni szükséges.

 

LK.: Ebből is látszik, hogy nem maga a beépítés a sok idő a nagyméretű üvegeknél, hanem az üzemi és az irodai, másként a mérnöki és gyártási folyamat, melynek minden egyes lépését tűpontosan ki kell találni, kizárva a hibafaktorokat. A videón látható épületnél egyébként maga a keretrendszerek beépítése az üveg telepítés előtt körülbelül 3 hetes folyamat volt, ezután pedig már az alumínium szerkezetek és az üvegfelületek végleges rögzítése és tömítése következik. A folyamat az összes nyílászáró rendszer mechanikai és elektronikai készre szerelésével majd azok próbaüzemével zárul. Bízom benne, hogy ez alapján az ügyfelek megértik, szakági tervezés nélkül továbbra sincsen speciális, illetve nagyméretű nyílászáró szerelés. Minden építész szeretné megúszni ezt a kört, mert pénzbe kerül, de tudomásul kell venni a szaktervezés szükségességét.

Nagy üvegfelületek beépítése
01
00
További Hírek
01
020
2022 / 01 / 25
Keret nélküli nyílászárók egy modern villaépületben
Titkos villa az erdő szélén, ahol a csend és a nyüzsgés találkozik címmel készített kisfilmet az Épitechture, amelyben a KAV Hungária főmérnöke, Mravik Csaba és Finta Csaba, az MYD2 vezető tervezője mutatja be egyik referencia projektünket.
Bővebben
2021 / 07 / 21
Egyedi nyílászárók gyártása a KAV üzemében
A legtöbb alumínium nyílászárót forgalmazó hazai cég nem rendelkezik saját gyártókapacitással. A KAV impozáns gyártó üzemében azonban akár a lehetetlennek tűnő profilcsatlakozásokat is képesek megoldani. Itt készülnek a Schüco vagy Reynaers profilelemek tovább gondolásai, és azok a teljesen egyedi nyílászárós megoldások, amelyeket a KAV mérnökei terveznek és fejlesztenek. A KAV kisbéri üzemének vezetőjével Herbut Alberttel a gyártási folyamatokról és az üzem működéséről beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 03 / 03
Ötven hársfát ültettünk a KAV kisbéri telephelyén
A KAV dolgozók többsége részt tudott venni azon a közösségépítő programon, ahol 50 hársfát ültettek el a 3 hektáros kisbéri telephelyükön. A faültetés célja a KAV ökológiai lábnyomának csökkentése és a kisbéri gyáregység területének porcsökkentése.
Bővebben
2020 / 05 / 12
Egyedi fejlesztésű bevonattal a vírusok és baktériumok ellen
The only construction structures with which people come into contact are doors and windows. We make direct contact with door handles and catches, with the help of which we can open and close the structures. In addition to traditional solutions, developers are now experimenting with virus- and bacteria-neutralising coatings, custom surface treatment solutions, and recycled products with a minimalist design.
Bővebben
2022 / 09 / 01
A nagyvonalú üvegszerkezetek megvalósításának kulcsa a közös gondolkodás
A hatalmas üvegfelületek a modern épületek meghatározó elemei. Ezért is kiemelten fontos, hogy az építészek a szakági tervezőkkel együtt gondolkodva alkossák meg a terveket. Az üveghomlokzatok tervezése és kivitelezése során felmerülő kérdésekről Stocker György Mihály, okleveles építészmérnökkel, a BME egyetemi docensével, az ALUTA-alelnökével beszélgettünk, akinek szaktanácsadóként kiemelt szerepe volt abban, hogy a Magyar Zene Háza a jelenlegi formájában valósulhatott meg.
Bővebben
2017 / 09 / 05
Nem a mának építünk, hanem a jövőnek
Letisztult formák, nagy üvegfelületek, tágas belső terek és az anyagok kreatív használata – ezek a legfőbb jellemzői korunk egyik legmeghatározóbb építészeti stílusának, a minimálnak, ami iránt hazánkban is kimagasló az érdeklődés. Az igazán jól tervezett és kivitelezett minimalista családi házak száma azonban aránylag csekély. Budapesten épült fel az az ingatlan, ami mérnökeink szerint is az eddigi legjobb tervezések egyike, ami cégünknél megfordult az utóbbi években. A projekt során kiemelt figyelmet fordítottunk a nyitott terek kialakításához nélkülözhetetlen, nagyvonalúan méretezett üvegfelületek kialakítására. Mi kellett ahhoz, hogy ez a kivételes ingatlan megvalósuljon, arról a ház építtetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2020 / 02 / 10
Az épület teljes életére tervezünk
Erdei környezetben valósul meg az a villaépület, melynek köszönhetően a KAV munkatársai együtt dolgozhattak a TSPC cégcsoport munkatársaival. Az építésziroda egyedi munkamódszeréről és módszertanáról Tóth-Lovrity Andrea projektvezető építésszel beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 03
A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket
Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 29
Alumínium nyílászáró ajánlati kultúrája itthon
Alumínium nyílászáró piac karakteres sajátosságai az ár-érték alapján történő termék- és szolgáltatás szelekció. A magyarok viszont általában árat akarnak venni és nem terméket, tulajdonképpen ez a mi közép-európai brandünk. De mi alapján döntenek a magyar építkezők, és mi a helyzet külföldön? A KAV-nak milyen tapasztalatai vannak az árajánlati kultúra területén?
Bővebben
2023 / 03 / 06
Skandináv ihletettségű ház a Balatonfelvidéken
Egy révfülöpi ház, melynek nyílászáróit a KAV készítette. Zsuzsi házának építését ráadásul többen zárt facebook csoportban is követhetik. A ház tulajdonosával kivitelezésről, szakemberválasztásról beszélgettünk.  Bár a 21. században elsőre nem gondolnának, hogy erre külön ki kellene térni, de végül azt is érintettük, miként fogadják az építőiparban, ha egy nő fogja egybe az építkezést.
Bővebben
2018 / 10 / 10
Amikor a megálmodott műalkotás életre kel
Szinte műalkotásként is értelmezhetőek azok az ingatlanok, amelyek a KAV egyik folyamatban lévő projektjénél megvalósulnak. Az európai szinten is egyedülállónak számító épületek kivitelezéséhez itthon és a határon túl sem lehetett olyan céget találni, amelyik releváns referenciával rendelkezne. A különleges munkáról a lebonyolító cég ügyvezetőjével, Fodor Mihállyal és a projekt műszaki igazgatójával, Havasy Andrással beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 08 / 11
Az árnyékolók piaca Magyarországon
Bár korábban még jellemző volt Magyarországon, hogy árnyékolás nélkül tervezzenek lakóingatlanokat, ma már elkerülhetetlen, hogy ez is kiemelt elem legyen a tervezési folyamatban. A klímaváltozás miatt ugyanis az ingatlan optimális hőháztartásának biztosítása a téli és nyári időszakban egyaránt fontos. A KAV emiatt egyedi árnyékolók tervezésébe fogott. Természetesen egy újítás bevezetésekor alaposan körül kell járni a hazai piac jellemzőit. A legizgalmasabb jelenségekről Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2020 / 07 / 02
Így hosszabbíthatjuk meg az alumínium nyílászárók élettartamát
Hosszú élettartam, magas minőség, kivételes strapabírás és modern megjelenés. Általában ezek a szempontok is szerepet játszanak abban, ha valaki családi házára alumínium nyílászárót választ. Bár a forgalmazók gyakran úgy hirdetik, hogy az alumínium bejárati ajtó és ablak nem igényel karbantartást, van néhány dolog, amelyekkel nemcsak használati idejüket növelhetjük meg, hanem megjelenésüket is megóvhatjuk.
Bővebben
2018 / 12 / 19
Régi épületek új funkcióval
Európa harmadik legnagyobb forgalomú kikötővárosa, Hamburg volt a célpontja az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) tagjainak szervezett szakmai utazásnak, melyen a KAV Hungária részéről Cserki László és Lovász Károly vett részt. A német város urbanisztikai, építészi koncepcióról és Európa egyik legújabb emblematikus épületéről, az Elbphilharmonie-ról Lovász Károllyal beszélgettünk.
Bővebben
2022 / 12 / 20
Egy hibátlan épület KAV nyílászárókkal
A panoráma a lelke, az üvegfelületek pedig az egyik fő szervezőeleme annak a kivételes formavilágú villának, amin az Etna és a KAV munkatársai közösen dolgoztak. Az épület érdekességeiről és a megvalósulás folyamatáról Ziszidisz Nikosszal, a kivitelezést végző Etna Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. 
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2019 / 04 / 26
Miért érdemes alumínium bejárati ajtót választani?
Egy ház építése vagy felújítása során az építtetőkben és az építészekben is felmerülhet az a kérdés, hogy mikor érdemes az alumínium bejárati ajtó mellett dönteni. A tartósság mellett a legfőbb érv az lehet, hogy az alumíniumból olyan méretek és megoldások valósíthatók meg, amit sem a fa, sem a műanyag nem tesz lehetővé.
Bővebben