INFORMÁCIÓ ÉS AJÁNLATKÉRÉS
INFORMATION AND QUOTATION
2019 / 01 / 28
„Merre tart az építőipar?”

Európa legnagyobb építőipari seregszemléjét, a Bau 2019 kiállítást január 14. és 19. között rendezték meg. Kétévenként nyílik lehetőség az építőipari gyártók és forgalmazók, piaci szereplők számára új termékek és eljárások debütálására, a piaci népszerűség megőrzésére vagy éppen öregbítésére. Mint 2017-ben most is kissé ambivalens érzésekkel utaztam haza 11 munkatársammal együtt. Bár 4 napon át együtt vizsgáltuk – néhol részletesebben is – a gigászi mennyiségű nyílászáró-, üveg- és gépkínálatot, nem voltam felhőtlenül vidám az ott látottaktól. Miért? Sok nagy gyártótól többet vártam, stabilabb működésű és zárású termékeket az újonnan bemutatkozó cégektől, kevés magyar céget láttam kiállítani és – néhány kivételtől eltekintve – a kiállítók termékkínálatuk alapján nem vették komolyan a 2020-a hőtechnikai szabvány változását.

A nem hivatalos ‘standépítő versenyt’ – méretében és kínálatában – idén is a Schüco nyerte. A kontinensünk piacán méltán népszerű (itthon piacvezető) márka hozta az elvárt látogatószámot, legyen az építész, beruházó, fejlesztő vagy nyílászáró gyártó. Semmit sem bíztak a véletlenre, hiszen tökéletes szervezés és vendéglátás, németes rend és folyamatos tisztaság, kiváló termékek és új fejlesztési irányok, óriási tömeg (viszont ennek köszönhetően sajnos kevés levegő) jellemezte a gigászi standot a bejárásakor. A Schüco az a rendszergazda, amelyik minden alumínium nyílászáró termékspektrumban jeleskedik, új irányokat és vezérelveket határoz meg, ha úgy tetszik, akkor ez a kiállítási terület a legnagyobb lakmuszpapír a nyílászáró szakmánkban. Most végre láthattuk, melyek azok a rendezőelvek, amik meghatározzák az elkövetkező egy-két évünket. Pozitív jelenség volt a szakmai digitalizáció segítségül hívása a termelési-raktározási költségcsökkentési igények kielégítése érdekében, hiszen az új fejlesztésű – egymás mellé fűzött, egymással kommunikáló – szoftveres támogatásoknak köszönhetően a vállalatirányítási (ERP) szoftverek akár teljesen kiválthatóak a nyílászáró gyártáselőkészítési-, anyagrendelés és gyártási folyamat idején. A bielefeldi fejlesztők – a piacon egyedülálló módon – idén nagy hangsúlyt fektettek az akusztikára, hiszen olyan csemegéket tartogattak számunkra, mint az új fejlesztésű, speciális hangelnyelő anyag, vagy a különleges nyitási móddal kombinált szoftveres vezérlésű ellen-zaj generálás, amellyel a homlokzati nyílászárók és szellőelemek felnyitásakor csendesítenek. Utóbbi magas fokozatú zajterhelés esetén is komoly hatásfokkal csendesít, és elviselhetővé teszi a lakó- vagy irodai környezetet természetes levegőellátását.

A KAV-ra is gondoltak, hiszen a filigrán vagy teljesen keret nélküli nyílászárók, teljesen padlóvonalba süllyesztett toló-küszöbmegoldások, üveg-üveg sorolást is toleráló tolóajtó- valamint ablakrendszerek is szép számmal fellelhetők voltak, de jó hír az is, hogy ezek fejlesztésekor már a motoros működtetési alternatíva alapkövetelmény volt. A keret nélküli PD77 rendszer kiváltására a SOREG rendszer (mint tulajdonolt partnercég) is új – versenytársakat megszégyenítő – prototípussal jelent meg, míg a hagyományos – a 2020-ban életbe lépő hőtechnikai előírásokat is teljesíteni képes – 80 mm-es szárnymélységű emelő-toló ajtók új generációjánál a teljesen elrejtett motoros mechanizmus vitte el a pálmát. Bejárati ajtók új családja mellett a keskeny szárnyfelülettel rendelkező (PD77HI keret nélküli tolóajtó rendszerhez fejlesztett) PD ablakrendszer valamint a PD67 olasz formatervezésű tolóajtó is tetszetős volt. Nyilván a függönyfalrendszerek – magasház technológiát is támogató – új generációi is ott sorakoztak a stand egyik szegletében, de a számtalan szakmai csemegét talán felsorolni sem lehet.

Rendkívül érdekes volt a belga Reynaers alumínium rendszergazda standja is, ahol az előző kiállításoktól eltérően most csak a jövőre koncentráltak, a múlt és a jelen építészeti stílusjegyeire csak érintőlegesen reagáltak. Nagyon kedves vendéglátás, családi tulajdonú nagyvállalathoz méltó légkör fogadott bennünket, miközben a belga központ – az elmúlt két évben felgyorsított – fejlesztéseinek már ma is rendelhető termékeit próbálhattuk ki. A kiállítás tervezői nem gondolkodtak – megjegyzem helyesen – általános koncepciók, “ilyen is lehetne” vagy “még nem tudjuk mikor lesz rendelhető” – kiállítási elemekben. Az immár ötödik éve (két ütemben is frissített) Hi-Finity keret nélküli tolóajtó rendszer mechanikus szárnnyal kombinált motoros (részben falba rejtett) sarokfelnyíló megoldása kifejezetten tetszett, de az új, a Bauhaus iskola stíluselemeit magán viselő üvegfal-bejárati ajtó filigrán kombinációja ütött meg igazán. A kiállításon – a szakmai standokon szinte kötelező stíluselemként megjelenő – óriási méretű aszimmetrikus tengelyű forgó bejárati ajtó is kiválóan működött, de jól esett nekünk, hogy a Reynaersnél korábban megszokott falba rejthető tolóajtó megoldások – az a kb. 20 (!) lehetőség – megmaradnak a standard kínálatban. A belga gyártó mindig is alumínium emelő-toló ajtó nagyhatalom volt, most is kijöttek pár turpissággal, de számunkra elsősorban az ujjlenyomat olvasással történő motoros működés, valamint a korrekt vízelvezetést biztosító teljesen süllyesztett küszöb volt izgalmas. A felfrissülés kedvéért az Avalon 3d virtuális szoftver segítségével készített egyik megvalósult irodaházi projektjüket is bemutatták a külön “félszobában”, ezzel promotálva a cég új térítésmentes szolgáltatását. Ennek lényege, hogy ha egy nyílászáró gyártópartner valamilyen kiterjesztésben elküldi az általa kalkulálandó épület rajzait, úgy a megtervezett és/vagy alternatívákkal dúsított nyílászáró termékek látványával a terek virtuálisan bejárhatóak lesznek. A végfelhasználó így a műszaki tulajdonságok mellett a végső megjelenésről is nyugodtan dönthet, bár a dolog szépséghibája a helyhez kötöttség. Ez a komoly informatikai háttér és a megjelenítő infrastruktúra egyelőre csak a belga központban van, így a „soha sem elfelejthető” virtuális élményhez sokat kell utazni.

Sok standról beszámolhatnánk még részletesen, de erre most sajnos nincs lehetőség. Ezt a kiállítást látni kell, itt a szakemberek és a végfelhasználók mindig megtalálják, amit keresnek. Professzionális szervezés, kiváló közlekedési infrastruktúra (nem egy Construma), német mintákat is megszégyenítő tökéletesség jellemzi a csak 4-5 nap alatt bejárható teljes vásárterületet.

Szerző
Lovász Károly
További Hírek
01
020
2019 / 03 / 13
A nyílászárók evoluciója Magyarországon
Ha sok évet tölt el speciális műszaki szegmensben az ember, akkor néha egy szakmai beszélgetés kérdéseire válaszolva akaratlanul is felidézi a kezdetektől napjainkig eltelt időszakot. A lakóépületekben alkalmazott nyílászáró termékek evolúciójának vizsgálata azért is tanulságos, mert a divatok az igényekkel és a pénzügyi lehetőségekkel együtt mindig változnak. Mindenki másképp látja a múltat - ebben mi magyarok különlegesek is vagyunk -, de az értékesítési számok felül állnak a percepciókon.
Bővebben
2020 / 04 / 08
Az építész együtt kell, hogy gondolkozzon a nyílászáróssal
A KAV-osok együtt tudnak gondolkozni a projekttel, fancy megoldásokat tudnak javasolni, amik sokszor túlmutatnak egy beépítési útmutatón. Átgondolják, hozzátesznek bizonyos részeket, amitől - bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre - menő tud lenni egy nyílászáró. Ők érzik, hogy mik azok a finom részletek, amiket bele kell tenni. Együtt tudnak gondolkodni az építész kollégával.
Bővebben
2018 / 11 / 14
Homlokzati szerkezetek a teljes transzparencia szolgálatában
A függönyfalak több, nagy üvegfelületet kapcsolnak össze - sokszor szinte láthatatlanul - egy struktúrában. Kezdetben ezeket az elemeket is kizárólag a kommunális építési technológiában használták, de a minimál stílus és a loft térhódításával a családi házaknál is megjelentek. Ma már a nyílászárós piac egyik leggyorsabban fejlődő ága, ugyanis ezek a felületek olyan egyedi megoldásokra alkalmasak, melyeknek csak az építtetők és a tervezők fantáziája szabhat határt.
Bővebben
2020 / 04 / 21
A nyílászárók letisztult esztétikája
Az alumínium nyílászárók megjelenése a családi házas szektorban a minimál építészeti stílus népszerűségének is köszönhető. A kevesebb több elvének alkalmazása az építészetben az egyedi megoldások, a puritán vagy transzparens felületek felé vitte a tervezők gondolkodását. A minimál házakban az egyszerű formák segítenek abban, hogy kialakuljon a harmónia érzése, amelyben a tér az ember szolgálatában áll.
Bővebben
2017 / 08 / 17
A KAV kisvállalkozásként briliáns példát mutat
Magyarországon is egyre több vezető ismeri fel, hogy kiváló céget csak a munkatársakra alapozva lehet építeni. Az Investors in People Hungary célja, hogy azokat a vállalatokat, melyeknek a szervezetfejlesztés területén kiemelkedően jó és követendő gyakorlatai vannak, támogassa és példaként állítsa a gazdaság többi szereplője elé.
Bővebben
2020 / 07 / 23
Letisztult formák, nagy üvegfelületek
Az exkluzív családi házas piacon az egyedi nyílászárók hazai és nemzetközi trendjeinél is egyértelműen a környezettel való kapcsolat, és az azt biztosító transzparencia lettek a legmeghatározóbb tényezők. A KAV az Etna Kft. megbízásából egy olyan épület megvalósításában vesz részt, amelynek három homlokzata teljesen üvegezett. A különleges projektről és a szektor legfontosabb irányiról Ziszidisz Nikosszal, a megbízó cég ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2018 / 12 / 12
KAV nyílászárók Izlandon is
Hosszú ideig hétpecsétes titok volt, ma pedig a homlokzat- és szerkezetépítő szakmában is sokan beszélnek a KAV új vállalásáról. A különleges megrendelői kritériumok szerint készülő alumínium nyílászáró termékek nem csak a speciális műszaki vagy meteorológiai követelmények miatt érdekesek, hanem a telepítés helyszíne miatt is.
Bővebben
2020 / 10 / 14
Alumínium nyílászáró rendszerek családi házakra és projektre
KAV Home néven új, kifejezetten családi házakra és lakóépületi projektre kialakított alumínium ablakokat és ajtókat kínálunk. Mivel a homlokzati nyílászárók azok az épületszerkezetek, melyekkel a mindennapok során fizikai érintkezésbe kerül az ott lakó vagy dolgozó ember, egyre szélesebb körben választják az alumínium ablakokat, ajtókat azok, akik magas minőségű, tartós és modern megoldásokat keresnek. Hogy miért érdemes alumínium nyílászárót választani, és mik az előnyei ezeknek a rendszereknek, arról Lovász Károllyal, a KAV ügyvezetőjével beszélgettünk.
Bővebben
2019 / 10 / 24
KAV gyáregység Kisbéren
Cégünk beruházásba kezdett a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. A gyártási feladatok mellett számos előkészítői és tervezői munkát is a város közelében lévő, közel 3 hektáros telephely gyáregységében és azok irodáiban fogunk megvalósítani. Az új speciális nyílászáró üzem lehetőségeibe és a jövőbeli tervekbe Lovász Károly, a KAV ügyvezetője nyújt betekintést.
Bővebben
2018 / 09 / 26
Ablakok a maximális látvány szolgálatában
A keret nélküli ablakok a modern és minimál stílusú házak kedvelt elemei, hiszen a szinte láthatatlan kereteknek köszönhetően a külső és a belső tér összekapcsolódik, így nincs, ami megzavarja a kilátást, és a természetes fény is nagyobb felületen keresztül áramolhat a lakóterekbe.
Bővebben
2017 / 08 / 02
A KAV támogatásával újult meg a vizafogói plébánia
Befejeződött a Tours-i Szent Márton plébánia teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújítása, valamint funkcionális bővítése. A Budapest, Váci úti szakrális épület átalakításának koncepcióját cégünk vezetője, Lovász Károly dolgozta ki. És bár a kivitelezést végül közbeszerzési eljárás keretében mások végezték, a munkálatok során a KAV mindvégig szakmai tanácsadóként támogatta és ellenőrizte a projektet. Az 5 éves folyamatról Dr. Juhász Gábor Tamás plébánossal beszélgettünk.
Bővebben
2021 / 10 / 01
Alumínium ablak ár meghatározó elemei 3
Mindenki szeret teljes körű, részletes és minden variációt biztosító árajánlatot kapni. A KAV eddig is sok saját fejlesztésű ajánlati formátumot alkalmazott, most tartunk a 4.2 verziónál, ennek mintegy kilenc éves evolúcióját több szolgáltatás- és termékbővülés, beszállítói és alvállalkozói változás indukálta. De mit is kell tartalmazzon egy árajánlat és mi kell ahhoz, hogy helyes tartalmú, valamint mindenre kiterjedő legyen? Milyen ajánlati elemek láttán lehetünk biztosak abban, hogy nem lesz meglepetés?
Bővebben
2019 / 01 / 09
Környezetre való reflektálás nyílászárókkal
A megvalósításában nagyon sokat segített a KAV-ban tapasztalható szemlélet. Beszélgetnek a megrendelővel, s nem eladni akarnak egy szerkezetet, hanem kérdésekre akarnak válaszolni, s a megoldást keresik. Nem egy katalógusból kellett válogatni, tehát nem adott megoldások közül lehetett eldöntenem, hogy mit válasszak, hanem egyedi megoldásokat „ajánlottak fel” az adott problémára. A cégek közül, akikkel dolgoztam, a KAV adta nekem a legtöbb műszaki támogatást.
Bővebben
2020 / 05 / 27
Szakmai és magazinos tartalmak a KAV megújult honlapján
Az egyedi nyílászárók piacának különlegessége, hogy termékeink és innovációink egyaránt érdeklik a szakmai közeget és az építtetőket, az ingatlantulajdonosokat. Ezt tartottuk szem előtt új honlapunk megtervezésekor, melynek dizájnja a magazinok megjelenését követi, szöveges tartalmaival pedig minden olvasónak hasznos információkat szeretnénk adni.
Bővebben
2021 / 11 / 15
Alumínium nyílászárók: mi a fontosabb a design vagy a funkcionalitás?
Alumínium nyílászáró választása, homlokzat tervezésekor sokakban felvetődhet a kérdés, mi legyen a döntésünk szempontja: a design vagy a funkcionalitás? „A forma követi a funkciót” szólás ugyanis mára többszörösen átértelmeződött az építészek fejében, sokszor mindent alávetnek a külcsínnek, így a design öncélú tervezési elvként jelenik meg. Építészeket kérdeztünk arról, számukra mi a fontosabb szempont, ketté kell-e választani a design és a funkcionalitás kérdését.
Bővebben
2021 / 06 / 22
Egyedi alumínium nyílászárók exkluzív családi házakon
Magas minőségű alumínium nyílászáró rendszerek kapcsán az ügyféligényeket felismerni, és azokra megoldásokat találni a KAV Hungária egyik legfőbb védjegye. Szabados András, cégünk projekt koordinátora sokszor hónapokon keresztül együtt gondolkodik az építésszel és a megbízóval, hogy olyan egyedi nyílászáró és homlokzati megoldások jöjjenek létre, melyek funkcionalitásukban és megjelenésükben is teljesítik az ügyfelek vágyait.
Bővebben
2019 / 06 / 21
A legmegfelelőbb megoldást megtalálni az adott projekthez
A KAV a többi versenytársukkal ellentétben nem klasszikus bérgyártásban gondolkozott – tehát nem abban, hogy megveszik tőlünk az anyagot, legyártják és kiszállítják úgymond gépiesen – hanem valóban az egész projektet vizsgálták, a megoldásokat keresték, és ennek megfelelően plusz szolgáltatásokat is nyújtottak az izlandi vevőnek.
Bővebben
2019 / 05 / 16
Az árnyékolók evolúciója
A klímaváltozás és az egyre speciálisabb ügyféligények nemcsak a nyílászárók, hanem az árnyékolástechnikai rendszerek evolúcióját is felgyorsította. Míg korábban a teljes sötétítés volt a cél, ma már inkább a fényszabályozás és a lehető legnagyobb transzparencia a fő szempont. Ennek is köszönhető, hogy legtöbben a lamellás és a textil árnyékolókat választják.
Bővebben
2017 / 12 / 20
Az etikus működés a KKV-kat is az élvonalba emeli
Az etikus működés a nagyvállalati szektor után egyre fontosabb szerepet kap a kis- és középvállalkozások körében is. Ezek a cégek nemcsak ügyfeleik és beszállítóik érdekeit, hanem környezetük és munkavállalóik szükségleteit is figyelembe veszik. Tevékenységükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak, s erősítik a bizalmat is. Ez a hozzáállás a hosszú távú működés, a gazdasági stabilitás alapját jelentheti, ráadásul az Y és Z generációs munkavállalók is szívesebben választanak etikusan működő munkahelyeket.
Bővebben
2021 / 10 / 22
Alumínium nyílászáró családi házra
A KAV több mint nyolcéves privát lakóépületi szektorban történő aktív működése során ugrásszerűen növekedett az alumínium nyílászárók térfoglalása a hazai családi házas piacon. Beszállítók mondják, hogy mivel cégünk volt az első Magyarországon, aki kifejezetten alumínium ablakot, ajtót és tolóajtót kínált lakóépületre, méltán nevezhető e terület úttörőjének. De honnan és hová jutottunk 2013 óta, milyen evolúciója volt ennek az építőipari területnek?
Bővebben